Geçmiş olsun. Bel fıtığı, kasık fıtığı, boyun fıtığı, hangisi? Zor bunlarla savaşmak. Hiç başıma gelmedi ama çok insan var bunlardan muzdarip olan. Ameliyat olmak şart mı acaba iyileşmek için?
Printable View
Evet BİST'in son performansı beni hayal kırıklığına uğrattı. Bankalarla ilgili açıklanan yeni düzenlemeler pozitif ama hisse performansına olumsuz yansıdı. Hacimler çok düşük seyrediyor, yıl sonu portföy rotasyonları nedeniyle yapılan ufak satışlar bile karşılanamadığı için aşağıya gidiyor banka hisseleri.
Bugün VIX bir %8 daha düştü. Powell'in Çarşamba günü piyasaya bomba gibi düşen ve borsayı göçerten açıklaması öncesi seviyeye iniyor.
Tek kötü gelişme UST10Y getirisinin %4.59 a çıkmış olması. Bu hoş değil. Eğer daha da çıkmaya devam ederse borsalar üzerinde baskı oluşur.
PLTR bugün 82 doların üzerini gördü. Kapanış 80.68, hacim fena değil hatta yüksekçe.
100 endekste günlük 5 milyon lotluk işlem hacmi eşiğini aşmamız gerekiyor yukarı yönlü momentumun devreye girmesi için. 100 endekste bir kaç gün arka arkaya 120 milyar TL lik günlük işlem hacmi bizi oraya götürür. 11500 deki zirveyi aşmamız için bu şart.
%4.59 luk 10 yıllık gösterge tahvil getirisi 21 küsür F/K ya tekabül ediyor ki bu oran borsanınkinden daha düşüktür. Böyle olunca borsa göreceli olarak pahalı oluyor. İdeal olarak gösterge tahvil getirisi %4 ün altında olmalı borsaya destek vermesi için. 2 ay önce %3.65 e inmişti, oradan bugün itibariyle %4.59 a zumladı.
Tahvil cephesinde tek olumlu taraf inverted durumunun kalkmış olması. Vade uzadıkça lineer olarak tahvillerin getirisi de artıyor artık, 10Y > 2Y gibi. . Bunun tersi oldu mu yani inverted durumu varsa resesyon riski öngörülüyor.
Hocam iyi geceler. Sizi uzun süre önce takip ediyordum.Gorusleriniz ve bilgilerinizi her daim takdir etmiş indir. Bu forma da bir süre ara vermiştim. Şimdi sizi görmüşken birşey sormak istedim.
Kalkınma Bankası (Klnma) hakkında görüşleriniz nedir. Burada da belirttiğiniz üzere dolaşımdaki lot sayısı %0.91 yani 55 m lot civarı ve sürekli her yıl bedelli açıklıyor. Gene bedelli başvurusunda bulunacak SPK ya %82 civarında. Sermayesini en üst seviye olan 10 milyar ₺ ye çıkaracak. Bundan sonraki surecte bedelli yapması için sermaye tavanını yükseltmesi gerekecek.
Dikkatimi çeken diğer bir husus ise Rüçhan haklarının 60 gün süre ile işlem göreceği yazılmış KAP ta. Normal şartlarda bir hissenin Rüçhan pazarında işlemleri genelde 15 gün sürüyor diye biliyorum. Neden 60 gün açıklamış olabilir sizce ?
Şirketin faaliyet raporunu okuduğumda baya umutverici geldi. Artı eski ipek yolu benzeri kalkınma yolu yapılacak bunda da öncü olacak. Büyük sirketlere kredi sağlama vb. Fon işlemleri gibi bir çok alanda aktif.
Yukarıdaki sorularıma ek olarak sizin gözünüzden kalkınma bankasını merak ediyorum hocam saygılarımla. İyi geceler
2311DRK48G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Devletlerin temel ekonomik verileri GSYH, Cari denge ve bütçe dengesi, borçlar borsa yatırımcısının karar vermesi açısından yeterli değiller, 2008 kriziyle bu durum anlaşıldı. Yatırımcı özel sektör dengelerine yoğunlaşmalı ve buradaki aşırılıklara göre fırsat aramalı. Parayı basan ve faizi belirleyen merkez bankaları olabilir ancak bunlar fonlamayı özel sektör bankaları hatta şirketler üzerinden yapmaktadır. Altın madenlerine verilen krediler altın karşılığıdır. Pek çok ülke için durum böyleyken Türkiye gibi kaynak problemi hat safhada olan ülkelerde halen merkezi yönetim dengeleri piyasaları birinci dereceden etkilemeye devam etmekte.
Zayıf mali yapıdaki ülkeler siyasi ve jeopolitik risklere de daha açık doğal olarak ayrıca bu ülkelerde toplumun beklentileri de, ani değişimleriyle yatırım kararlarında dikkate alınması gerekiyor. Sorulması gereken çok önemli bir soru da şu; geçici bir daralma döneminde miyiz yoksa sermaye ve entellektüel kapasitemizle ulaşabileceğimiz sınırlara mı dayandık?
Geçmiş olsun, zamanında ben de çok çektim, onun için öyle sıkıntısı olanlara deneyimlerimi paylaşma gereği duyuyorum, neler çektiğiniz bilirim.
Ameliyat olmadan herşeyi denedim, merhemler, yabancı masörlerden masaj, her şey ama kurtulamadım bir türlü, bacağa vurdu, yan yan yürümeye başladım, çekilmez bir hal alınca yatım bıçak altına, hatta Prof'a hocam felç olma durumu var mı diye sormuştum o da olum zaten felç olmuşsun demişti.:) Normal bir ameliyatla ızdıraptan kurtuldum, tam bitmesi seneler alıyor ama işkenceden kurtuldum ikinci gün.
BIST'te yatırımcı sayısının 2022 yılının son çeyreği ile 2023 sonu arasındaki 12 aylık dönemde patladığını görüyoruz. 2,5 milyon'lardan 8,5 milyona zıplayan bir yatırımcı kitlesi. Halka arzlar ve yüksek enflasyon sayesinde ortaya çıkan bu trend aslında borsa için bir şanstı ancak performanslar hayal kırıklığının ötesinde can yakıcı olmaya başladı. Büyük şirketlerin hisse fiyatları primli olduğu halde gereğinden fazla iyi beklentiler sayesinde zirveye yakın yerlerde maliyetlenen çok yatırımcı oldu. Biraz daha tecrübeli kişiler orta gurup hisselerden sepetler yaptı ama bu geniş gurup da kötü performans sergiliyor. Halka arzlar zaten kasabaya gelen panayır gibidir. Faiz kazancıyla karşılaştırdığında yatırımcıların morali daha da bozuluyor. Faiz indirilince borsa yükselir beklentisi olsa da bu kesin değil, ortada çok fazla bilinmeyen var ancak değer kaybedebilecek bir TL ve bir şekilde canlanan iş hayatı bazı fırsatlar seçkisine olanak tanıyabilir. (eski ahitten bir alıntı gibi oldu :) )
84.60 bugün açılıştan sonra. tatil sebebiyle düşük hacimin olduğu görülüyor. 100 hala bana çok imkansızmış gibi geliyor bir haftada ama bakalım :)
chartda dün için haber noktası atılmış, analist hedef fiyatını 3 ten 8 dolara çıkarmış :D bunu nasıl açıklayacağız?
ceo bu arada değişik bir adam analistlerle de taşak geçmeyi çok seviyor
"Intelligent people learn from their mistakes… everyone else becomes an analyst" demiş
sn. TH;
Borsacı bilgiye susamış insandır...
Cevabını verebileceğinizi umduğum bir sorum olacak:
Türk ve dünya borsalarından hisse almak için vergi v.s avantajlar açısından nereden hesap takip etmeli?
1- ABD
2-İngiltere
3-Türkiye
4- MAN adası :)
5- Karayip adaları
6-Başka bir yer... :)
KLNMA yüzde 1 in altında halka açıklık oranına sahip bir hisse. Bu nedenle doğal arz talep şartlarına göre değil suni arz talep şartlarına göre hareket eder. Bu durumda da temel analiz asla yol gösteremez. Bahsettiğiniz gelişmeler temel analiz kapsamında olumlu nitelenebilecek gelişmeler olsa da bunları hesaba dahil etmek mümkün değildir. Nitekim bu banka borsaya kote diğer özel bankaların sahip olduğu rasyoların çok üzerinden işlem görüyor yani halihazırda oldukça primli, örneğin piyasa değeri defter değerinin 4.3 katı olup diğer bankaların neredeyse 4 katı gibi bir rasyoya sahip. F/K açısından bakıldığında yine hâlihazırda oldukça primli olduğunu görüyoruz. Ama bu, hisse daha yukarıya gitmeyecek anlamına gelmez. Tedavüldeki lotlar çok çok az olduğu için klasik değerleme yöntemleri bu tür hisselerde işe yaramaz. Tahtacı veya hakim oyuncu diye tanımladığımız tahtanın sahibi rolündekiler bu tür tahtalardaki fiyat hareketlerinde söz sahibi ve karar mercii pozisyonundadır. Genellikle de pompala-boşalt prensibi uygulanır bu tür tahtalarda. Dediğim gibi bu hisselerdeki arz talep genellikle suni olarak oluşur. Tedavüldeki lotların çok çok az olmasından yararlanan hakim oyuncu pozisyonundaki kesim hisseyi istediği seviyeye kadar rahatlıkla pompalama potansiyeline sahiptir. Bu durumda da ne desek boş olur. Burada yapılması gereken, alım-satım zamanlamasını önceden doğru şekilde kestirmeye çalışmaktır. Ana strateji de, bu tür tahtalarda rol alan hakim oyuncu ile ayni safta yer almaya çalışmak olacak. Bunu kestirmek hiç kolay değil, hem tecrübe hem de hakim oyuncunun stiliyle harmoni içinde olabilme becerisi gerektiriyor.
Hocam makroanalizleriniz çok oturaklı elinize sağlık. Henüz daralma dönemine girmedik, alt düzeyde büyüme oranlarını yakalayabiliyoruz çok şükür. Baskı altında tutulan döviz kurları bunun ana nedeni. Ama bu taktik de bir yere kadar sürebilir, ondan sonrasını Allah'a havale edeceğiz. Günde 1 doların altında bir gelirle, bırakın yoksulluk sınırını açlık sınırının bile çok altında bir gelirle hayatta kalmaya çalışan milyarlarca insana Allah yardım etmediğine göre bizimki gibi münferit ve de göreceli olarak basit bir ekonomik sorunla yaşayan millete Allah'ın yardımcı olmasını beklemek hayal kurmaktan ibaret olsa gerek, tabi bana göre.
Özel sağlık hizmetleri dediğin gibi tamamen kar odaklı bir sektör. Bu kapsamda verdikleri otel hizmeti ise 5 yıldız. Özel sektörde çalışan doktorların kalitesini bilemiyorum. Kolay gelsin agha, bir an önce anneyi işinin ehli bir cerraha emanet etme zamanı geldi gibi duruyor.
Ayrıca bawer'in tavsiyelerini dikkate almak lazım.
Yok hocam, bu cümle çok anlamlı aslında, doğru diyorsun. Çok bilinmeyenli denklemler zaten hayatımızın bir parçası. Burada kriter elimizdeki denklem sayısıdır. Eğer bilinmeyen sayısı kadar elimizde denklem varsa sorun olmaz, en azından deneme yanılma ile gerçeğe yakın bir çözüme ulaşırız. Ama denklem sayımızın az, bilinmeyen sayımızın ise çok olduğu durumlarda kör uçuş yapmak zorundayız. Bu durumda da %50 olasılık başlangıç noktamız olur, akabinde de bunun karesi, küpü, 4. kuvveti vs vs diyerekten uzar gider. Bu da duvara toslama olasılığını %90 lara taşır.
Umarım hocam. Bu tarafta da tam tersi gidiyorum gibi çünkü. Tüpraş alımım çok saçma oldu ama ereğli de farklı değil neyse ki :). BIST portföyü resetledim 2023ün artılarına bakıp kendimi kandırıyormuşum gibi oldu biraz. hepsinde eksi şimdi.
Ereğli demişken genel müdür 2030'a kadar 3.2 milyar dolar yatırım yapacağız demiş. Bu sene de saçma sapan bir temettü gelirse bu bahane ile muhtemelen çıkarım gibi. 2030'a kadar düzenli nakit sağlarsa beklerim gibi. 3.2 milyar da az değil gerçekten.
Yurtdışı yada Yurtiçi finans piyasalarından elde edilen gelirlerde vergiden kaçma pek mümkün değildir. Farklı ülke veya vergi cenneti adalar da çözüm değil. Ülkelerin dahil olduğu karşılıklı anlaşmalar bu tip gelirlerin mutlaka bir yerde vergilendirilmesini gerektiriyor. ABD bu konuda çok baskıcı, 2008 krizinden sonra İsveç Bankalarının, dünya savaşlarında bile dokunulmayan gizlilik hakkını ellerinden almıştı.
Yapılacak en iyi şey yatırımcıların bir A.Ş. çatısı altında birleşip bunun avantajlarından faydalanmasıdır. Herkes yatırımı oranında pay alır ve sağlam bir şirket tüzüğüyle yol haritası çizilir. Böylece yatırımcıların parası kişisel servetten kurumsal sermaye statüsüne yükselerek devlet nezdinde daha dokunulmaz hale gelir. Yurtdışı borsa gelirleri %25'lik kurumlar vergisi oranından vergilendirilir. Ortaklar araba, eğitim, yurtdışı seyahat, sağlık sigortası gibi giderlerini kazançlarından düşerek vergi yükünü azaltır. Sermayelerin birleşmesi sayesinde daha yüksek bir meblağa ulaşıldığından fırsat havuzu genişlemiş olur.
Şöyle sorayım; döviz kurlarını baskı altında tutmak nasıl mümkün oldu?
Şu anda Türkiye'nin şansı petrol fiyatlarıdır. En büyük ithalat kaleminin ucuzluğu sayesinde döviz ihtiyacı azaldı. 2025'de petrol fiyatları yükselirse bunu anlayacağız. Diğer ithal girdilerde de azalmalar oldu ve döviz rezervi yükseldi.
AKP enflasyonla mücadele adı altında sadece para politikası araçlarına başvururken kamu harcamaları yoluyla genişlemeci maliye politikalarını kullandığından ekonomik büyüme eksiye dönmedi. Burada da lokomotif deprem konutları. Kendi çıkarları açısından yaptıkları doğru zira dış kaynak yokluğunda kamu harcamaları da kesilse %3-5 küçülme söz konusu olacaktı. Döviz kurları tüm bu politikaların bir sonucu.
Şimdi faizleri düşürüp tekrar deprem bölgesi harici, özel inşaat sektörünü canlandırmayı planlıyorlar. Bu durumda banka kredileri de canlanır, kurlar biraz yukarı gelirse sorun çıkarmaz.
sn yelpaze,
şu anda konut kredileri çok ucuz... AKBANK ta 2,89... bu yıllık kredilerden uygun muhtemelen. hesabını yapmasam da... kredileri 10 puan dahi düşürseler ancak bu rakamlardan kredi verilir...
1000 000 kredi kullanan birisi 10 yıl için aylık 29 878 TL ödemek durumunda 5 milyonluk bir ev alsa 2,5 milyonu kredi olsa aylık taksit 74 696 TL
sizce hangi grup bu krediyi ödeyebilir? konutta ve ticaride bunlar ödenemeyeceği için inşaat sektörü falan hikaue kalır... ekonomik canlılık ne kadar iyi bilmem ama taşradan pek de iyi gibi görünmüyor. diğer sektörlerin de gelişmesi uzak ihtimal. önümüzdeki dönem korkarım biraz daha sıkıntılı olacak...
ayrıca döviz patlar ise ucuzluk da hikaye kalır ama bizim ihracatımız da patlamaz artık.. bütçe de kamu finansmanını ne kadar kaldırabilir bilmem...
Sn. tovbekar, tüm söylediklerinize %100 katılıyorum
Benim söz ettiğim konut kredileri değil de inşaat sektörü ve onun canlanmasıyla harekete geçecek diğer sektörlerin üreticilerinin alacakları kredilerdi. Konut kredileri sınırlı canlanabilir, bizim halkın durumu uygun olanları son hatırladıkları oyunu tekrar oynamaya hevesli. Krediyi pahalıyken evi ucuzken al sonra faizler düşünce krediyi yapılandır. Ancak tüm bunlar sadece bir plan ve karşısında büyük zorluklar var. Mesela; kamu harcamaları öyle yüksek ki; acaba devletin giderlerinden sonra kredilere kaynak kalacak mı? Ekonomi biraz canlansa cari açık gene yükselecek ve bütçe açığına eşlik edecek. Merkezi yönetim piyasadan borçlandıkça faizler düşer mi?
Döviz yükselişi ve fiyatların yükselmesi senaryomuzda var ve ucuzluk gibi bir beklenti haddimize değil:) Sadece son 6 ayda her şeyin fiyatı katladı. Enflasyonda düşüş beklentim hiç yok, faizlerde de çok düşüş beklemiyorum.
2011 yılında 150bin$'a alınan sıfır bir ev düşünün. %40 peşin %60 kredi kullandığınızda ödediğiniz faiz emekli memur aylığı kadardı. Aynı ev şu anda 14 yaşında olmasına rağmen alınırsa aylık taksit 120 binTL. Ev fiyatları çok yüksek gibi.
Sorunu şöyle anlıyorum: Elinde borsaya ayıracağın ciddi bir sermaye var ve elde ettiğin kazançlardan minimum vergi ödemek istiyorsun. Uluslararası alanda Nitelikli Yatırımcı demek elinde 1 milyon euro (veya dolar) asgari serbest sermayesi (nakit) olan yatırımcı demektir. Elinde bu kadar sermaye varsa offshore merkezlerde şirket kurup o şirket üzerinden alım satım yaparsın, vergi avantajı elde edersin. Elindeki sermaye bundan az ise uğraşmaya değmez çünkü offshore şirket kurmak da bir maliyet getiriyor. Ben şahsen bu yukarıdakilerden hiç birini tercih etmem, benim tercihim Lüksemburg olurdu. Burası hem 5 trilyon dolarlık bir finans merkezi (hub) hem de kurumsal alanda pek çok vergi avantajı sağlıyor. Bir taşla 2 kuş vurmuş oluyorsun. Bu hub'un sunduğu imkanlardan ful yararlanabiliyorsun.
evet hocam başka bir ülkede yaşıyorsan 3 ülkenin de karşılıklı anlaşmalarını incelemek gerekli sanırım. o halde gürcistanda yaşıyorsan, türkiye'de dar mükellef isen sanırım vergiyi ödemezsek başımıza iş açılabilir :) en iyisi sizin dediğiniz yöntem. ben başka bir ülkeyi düşünüyorum ama vergiden kaçma için değil yanlış anlaşılmasın :P iki yerde birden ödemeyim yeter. çünkü hangi ülkede yaşıyorsan genelde oranın vergi mükellefi de olunuyor.
Bu adam genius. Tüm yönetici kadro da öyle. İnsider trade kayıtlarına bakıyorsun ama hiç anlamlı sonuç çıkaramıyorsun. CEO yüklü bir satış yapıyor, 2 gün sonra bir bakıyorsun sattığından daha fazlasını geri almış. Diğer yönetimdeki elemanlar da öyle yapıyor. Böylece analistler ters köşe oluyor.
3.2 milyar dolarlık yatırım yapacaklar da bu para nereden gelecek, nasıl gelecek, maliyeti ne olacak. Zaten şirket geçen Temmuzda 750 milyon dolarlık 5 yıl vadeli %8.375 yıllık faizli tahvil ihraç etmişti ve bunun maliyetine katlanacak. 5 yıl boyunca her 6 ayda 1 faiz ödemesi var, 5. yılın sonunda da 750 milyon dolarlık ana para ödemesi. Şimdi de 3.2 milyar dolarlık yatırım çıktı ortaya ama bunun maliyeti konuşulmuyor.
Ekonomist'in Almanak'da yayınlanan CEO Anketinde 2025 Enflasyon beklentilerinin;
sadece %22'si %20-30 aralığında.
CEO'ların %78'i %30-70 arası enflasyon öngörüyor.
2024'te enflasyon %70 oldu. Asgari ücret zammı %30.