Normalde olumsuz etkilenmesi gerekirdi. Ama bizim borsamız bir süredir mantık dışı çalıştığı için negatif etki olmuyor
Mi Note 10 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Printable View
2021 için BES HESABI'mda düzenleme yapmak istiyorum. Altın - USD - Hisse ağırlık sepet yapmıştım. Baya da iyi kazanmışım. Yıllık getiriler %40-70 arasında. Lakin, BES'te çok fazla param yoktu. 6. yılım ve geçen hafta 24K TL'lik ödeme yaptım. Önümüzdeki 4 sene boyunca, %25 devlet katkısını maksimum alacak kadar da ödeme yapmayı planlıyorum. Sizce bu sene , BES'in dağılımı ne olmalı?
Teşekkürler.
Bu guzel basligi acan ve faydali bilgiler paylasan sn Cautionary ve diger arkadaslara tesekkur ederim.
Konuyu uzun suredir takip ediyorum ve önemli bilgiler paylasiliyor. Ben de endeks konusunda nacizane bazi fikirlerimi paylasmak istedim.
Dolar bazli endeks Haziran 2013'te 5,1 dolari gördukten sonra yabancinin o ay 1,2 milyar dolar hisse satisi ve akabindeki suren aylar hisse satisiyla anatrend dususu basladi. Garan o zamandaki fiyati 9-10 TL ve 1 dolar 1,8 TL idi.
O aydan beri yabanci cogunlukta satis icinde oldu ve endeks (dolar bazli) dustu. Yabanci ara ara alim yaparak endeksi aratrendlerde yukselterek tekrar satis yapti. Nitekim endeks duse duse Ekim 2020'de 1.3 dolara kadar geriledi. Ekim 2020'de dolar 8,4 TL civarlarina kadar yukseldi. Garan ise hala 10 TL civarlarinda, dolar bazda Garan 5,5 dolardan 1,3 dolara dustu. Temmuz 2013'den hemen sonra anatrendin bittigini görmek kolay olmadi, cunku TL bazda fiyatlar hala yuksek tutuldu ve dolar birden artmadi, surecler uzundu.
Nitekim yabanci bundan evvel örnegin Ocak 2008'de 922 milyon TL satis yaparak anatrendin dususunu tetiklemis ve endeks 5 dolardan 1,5 dolara gelmisti... Bu dusus ~14 ay surdu ve ~2-3 yatay bir surecden sonra Nisan 2009da yerini yeni bir yukselen anatrende birakti. Yabanci Nisanda 956 milyon ve ondan sonraki aylarda para girisleri ile endeksi 1,5 dolardan 5,1 dolara cikardi...Kisacasi evvelki cikis ve dususlerde de yabanci paranin oynadigi rol önemlidir.
Tekrar zamanimiza gelirsek 1-1,5 senedir (ve öncesinde) dunyadaki varlik balonu sismeye devam etti. Borsalar da pandeminin ve alternatif yatirim araclarin etkisiyle yuzbinlerce kucuk yatirimciyi (tum dunyada) cekti. Borsamizdaki orta ve kucuk boy hisselerinin TL bazda 1'e 4-7-9 misli prim yapmasiyla cosan kucuk yatirimcilar borsaya daha da para sokmakta. Bu orta ve kucuk boy hisselerin dolar bazli fiyatlari 2008-2011-2013 tepe fiyatlarina yeni yeni gelmekte. Buradaki önemli soru, borsaya son 1-1,5 sene gelen ve yuksek prim elde eden kucuk yatirimci bu yaptigi primleri elinde tutabilecek mi, daha dogrusu tutturulacak mi...(Benim cevabim hayir, ancak bu baska bir konu).
Endeks Kasimda yabancinin tekrar borsaya 1 milyar dolar sokarak yeni bir anatrend yukselisi mi yoksa dusen anatrendin icinde yeni yukselen bir aratrend mi tetikledi onu bilmek cok önemli. Cunku yeni bir anatrend basliyorsa, (ana) kagitlarda olmak lazim.
Kasim 2020 ayin ardindan Aralik ve Ocak 2021 yabanci para girisi önemli olacaktir. Aralikta su ana kadar görebildigim yabanci para girisi ~250 milyon dolar civari (Aralik son hafta haric).
Nitekim 1 milyar dolar girisinden sonraki 2. ay, yani Ocak 2021 yabanci para girisi cikis bilgisi cok önem arz ediyor. Neden 2. ay? Nedeni anatrend dususu icinde yukselen aratrendlerde Ocak 2019'de 800 milyon dolar alim ve akabinde Subat 2019'da 111 alim olmasina ragmen, akabindeki aylar hep para cikisi gercekeslesti ve hareketin sadece bir aratrenden yukselisinde ibaret oldugu gördum.
Ayni sekilde Mart 2016'da da 1,1 milyar usd ve Nisan 2016'da 280 milyon yabanci para girisi olmasina ragmen akabindeki aylar giren bu kadar para cikinca tekrar bunun bir aratrend yukselisi olarak gördum. Yani 2013'den sure gelen anatrend dususe devam etti.
Kisacasi, Ocak 2021de (ve akabindeki aylar) tekrar yabanci para girisi olursa yeni bir anatrend yukselisine baslama isareti olacaktir. Eger yabanci para cikisi olursa, anatrendin dolar bazli dususun devam ettigini ve Kasim 2020'de baslayan yukselisin sadece bir aratrend yukselisi oldugunu gösterecektir. (Su ana kadar yeni bir anatrend icin olumlu olan isaret, Kasim ayindaki 1 milyar para girisindeki gerceklesen volum su ana kadar rekor bir volum (29,4 milyar dolar alis, 28,4 milyar dolar satis). Genelde trend dönusundeki yabanci volumler önemlidir. Öte yandan Anatrend dususunun devam ettigini gösteren de noktalar var, ancak konu uzamasin). Ancak ilk isaret Ocak 2021deki ve akabindeki aylardaki para girisi/cikisi olacak diye dusunuyorum).
Yabanci para TR'deki siyasi, ekonomik toparlanma/kötulesme, deprem/sel gibi durumlardan bagimsiz olarak anatrend baslatip anatrend bitirebilir.
Not: Yukaridaki fikirlerim borsanin ana kagitlari icin gecerlidir. Yukaridaki yazdiklarimin %100 dogru oldugunu iddia etmiyorum, verdigim rakkamlar da yakin rakamlardir, tam tamina uymayabilir.
Surcu lisan ettiysek affola.
saygilar
Eline sağlık hocam ...
Bu ülkede maaş ile hiç birsey elde edemessiniz. Tasarruf ederek bile edemessiniz. Bugun bir defa daha öğrendik.
2013 yılında b segment sıfır km bir araba 35.000 tl asgari ucret ise 800 tl imiş. Yani kişi 43 tam maaş biriktirse alabiliyormus.
Bugun b segment sıfır km bir araba ise 180.000 tl , yeni asgari ucret ise 2825 tl yani aynı araba icin bu defa 63 ay tam maaş biriktirmesi gerekiyor.
Yani emek ve tassaruf ile mal mulk alınmaz bu ulkede , artık mümkün değil.
Beyaz yakaymış mavi yakaymış , hikaye. PEH.
Benim görüşüme göre önümüzdeki yıllarda Beyaz yakanın işi daha da zorlaşacak gibi duruyor.
Çok mezun var. Çok mezun adayı da var.
Üniversitelerde kontejanlar yarı yarıya düşecek şekilde planlama yapılması gerekir.
Özellikle özel sektör ağırlıklı bölümlerde bu yapılmalı(mühendislik, inşaat, işletme vs gibi).
Hem kalite artar hemde beyaz yakanın maaş skalaları eski haline gelme şansı doğar.
Arkadaşlar merhaba
İlk başlık ve burada oldukça vakit geçirdim ancak uzun zamandır giremiyorum foruma.
Ben Şubat 2018 de ilk hissemi aldım ve yolculuğuma başladım. Amacım erken emeklilik ve bu yolda uzun vadeli düşünüyorum. Portföyüm oldukça muhafazakar aslında. Bugün hesapladım hisse alımı için harcadığım paradan satış ve temettülerden kazandıklarımı çıktım. Şu anda %104 kardayım. Kimine az gelebilir ama ben gayet memnunum. Cautionary hocam sağolsun çok yardımları olmuştu. Eğer siz de tecrübesiz iseniz bu başlıktan çok şey öğrenirsiniz.
Cauti üstadın yatırım felsefesi gerçekten benimde hoşuma giden bir felsefe. Sadece viob tarzı işleri bir beyaz yaka çalışan olarak riskli bulduğum için bulaşmıyorum.
Onun dışında konut, tarla, bes, viob, hisse gibi farklı enstrümanları ön yargısız kullanması ve parayı ikiye katlama hırsı olmaması da gerçekten taktire şayan.
Kardeş, dediğimiz şu (muhtemelen yaşın benden küçüktür, yoksa hitap için kusura bakma).
Hayat eskiden de maaşlı kesim için zordu, bugün daha zor, yarın daha da zor olacak. Üç yıl önce bu başlıkta yazmaya başlayınca, temel anafikir olarak bunu vurguladık. Bu öngörüye katılmayan var mı?
Peki, eğitime 20 sene harcamış, doktor- mühendis olmuş adam. Ne yapsın, maaşla birikim yapılmaz diyip ticarete mi atılsın. Aileden bir birikim yoksa, kolay mı ticaret vs.
Sonuçta ben realist olma taraftarıyım. Ne bilinçsizce yaşayıp, gerçeklerden kopup, günü yaşayalım. Ne de aşırı karamsar olalım. Bugün beyaz yaka için zor olsa da, haddini bilerek yaşayan, tasarruf etmesini bilen, az da olsa tasarruflarını reel olarak arttıran...işinde de kendini geliştirirse, ileride daha güzel bir gelecek oluşturabilir. İşini iyi yapan, kendini geliştirmiş eğitimli kesim, bugüne göre, 5 yıl sonra hak ettiği değeri görebilir. Var olan şartlarda, elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmak lazım her zaman.
Ne kadar kazandığın değil, nasıl kazandığın önemli. 2020 de biraz da şansla, iki üç çöp hissede işlem yapıp parasını 2-3 katına çıkarmış birine göre, senin kazancın İnan daha değerli. Hem olaya 10-15-20 sene perspektifinden bakarsan, 1-2 yıllık yüksek kazancın bir önemi yok. Önemli olan yıllık enflasyon+%10-20 getiriyi ( yani reel %10-20 getiri), ortalama olarak, uzun yıllar boyunca elde edebilmek.
Piyasalar da hayat gibi. Genelde bi kere batınca, bir daha toparlanmazsın, finansal ölü haline gelirsin. Bu nedenle, birinci koşul, büyük finansal hatalar yapmamak. Az ya da orta seviye kazan, ama bir şekilde sürekli kazanan tarafta ol.
Haklısınız. Ama sizde ifade ediyorsunuz borsada spekülatif hisse bol, dolar kurunu tutmak için ciddi para harcandı, piyasa canlansın diye düşük faizle para dağıtıldı. Bütün bu hareketlerin parçası olmadan para kazanmak zor değil mi ?
Uluslarası piyasada borsalarda şişmiş durumda faaliyet karlarından ziyade hisse geri alımları ile yükselen fiyatlar mevcut. Altın hak ettiği fiyatı bulamazken, sanal paralar uçup gidiyor.
Bütün bunlara rağmen beyaz yakanın bu spekülasyon trenlerinden birine atlamadan sadece rasyonel davranarak para kazanması mümkün mü ?
Sizin paylaşımlarınızdan bolca yararlanıyorum. Mesela geçen sene sonunda
Pandemisiz altın tahminiz 1900 dolardı şimdi pandemili altının 1900 dolar olması ne kadar normal ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Sevgili Egeli,
Gerek burada, gerekse Twitter da çok yazdım. Bence altın için dediğim gibi pandemi olmasa da buralarda olurduk. Pandemi hisselere ve kripto paralara yaradı. Doğru ya da yanlış, sonuçta parası çok olanlar trendlere yön veriyor.
Peki inanmadığımız, hatta saçma bulduğumuz finansal hareketler olunca ne yapacağız. Şahsi tercihim seyirci olma yönünde, hiç kripto para işlemi yapmadım, yapana bir şey demem, ama ben muhafazakar bir yatırımcı olarak tercih etmiyorum. Çok gitti diye ah vah edecek halim yok.
Bu sene temeli 5 para etmez bazı hisseler 5-10 katına çıktı diye, ah vah mı edelim..inanın benim hiç gözüm yok bu paralarda.
Şunu diyebilir bazı genç arkadaşlar. Sen nispeten kendini kurtarmış, erken emekli modunda yaşıyorsun, senin için bunları söylemek kolay...ben de derim ki, olaya 1-2 yıl değil, 10-15 yıllık perspektifte bakınca, ara ara yaşanan bu yıla benzer anomalileri göz ardıc etmek en doğru yaklaşım bence..zira bu yıla bakıp, gelecek yıllara dönük strateji belirlemek çok zararlı olabilir.
Dün dolar topiğinde de bol bol konuşuldu. Asgari ücret artışının, devlet tarafından hesaplanan enflasyonun çok üzerinde olduğu, bunun maliyetlere yansıyacağı ancak beyaz yakalıların enflasyon oranında zam alacağı için çemberin daralmakta olduğu, bu nedenle son yıllarda sahip olduğu bazı lükslerden vazgeçmek zorunda olduğu ifade edildi.
Buradan yola çıkarsak önümüzdeki sene beyaz yakalıların maaş dışındaki alternatif gelirlere olan ihtiyacı dahada artacaktır. Buradada en basit yol yine borsa ve spekülasyondan geçtiği bu sene gibi bir sene yaşamamız olası olacaktır.
Sizinde belirttiğiniz üzere denetleyici kurumlar daha sıkı denetim yapmasına ihtiyaç bulunmaktadır.
Çok mezun var. Çünkü çok insan var.
Endüstride artan otomasyon sebebiyle iş gücü ihtiyacı da yeterince artmıyor.
Mavi yaka olsan iş yok, beyaz yaka olsan iş yok.
Ne yapacak bu insanlar?
3 çocuk demesi kolay.
Herkes a.k. partisi ilçe başkanından torpilli değil ki binlerce kul hakkı yiyerek işe girsin.
LM-G710 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ponzi oyunlarında, ilk giriş yapanlar genelde kazanırlar, hatta iyi kazanırlar..bunlar da reklamı yapsın diye yemlenirler bilinçli olarak, daha çok müşteri gelmesi için. Kredi kullanımı da hızla artıyor. Bu işin doğasında aç gözlülük var zaten.
Bu iş 2019'da başladı, 2020 de patlar dedik...Ama biz işin göbeğinde olduüumuz için bazı şeyleri erken görüyoruz, yani işin ayyuk çıkışı 2020 de oldu diyebiliriz...Üstüne bir de 3-5 tavan garantili halka arzlar.
Resmi olarak kumar yasak olsa da, son aylarda müthiş bir kumara teşvik var...yıllık enflasyon+%10-20 desen yeni gelenlere, bir taarfıyla gülerler.
Bu durum sür-dü-rü-le-mez...tüm saadet zincirlerinde olduğu gibi, ilk girenlerden belki bir kaç kişi zengin olur..ama sonra giren %99 batar genelde...hiç bir zaman balonun tam olarak ne zaman patlayacağı bilinemez...ama gidişat az çok görülür.
Yolu bir şekilde bu başlığa düşmüş beyaz yaka arkadaşlara naçizane tavsiyem...2020 ve 21 iradenizin test yılı gibi düşnün..2021 de önemli olan, doğru bildiğiniz yatırım şeklinden sapmadan, piyasaya göre az da olsa kazanmaya devam etmek ve bu sabır testinden geçebilmek olacaktır.
Bu başlıkta sanırım bu sene içinde paylaşılan bir makale üzerine ( barış ve ...) beyaz yaka işçi ücretlerinin seneler içinde erimesinin sebeplerini yazmıştım. Dün açıklanan asgari ücrete göre muhtemelen mavi yaka adı verilen düşük gelir grubu ücretleri bu sene en iyi ihtimalle 10% veya TUIK enflasyon oranının 2-3 puan üstünde refah katkısı alacak beyaz yaka denilen işçi ücretlerine yakınlaşacak. Beyaz yaka denilen kesim popülizmin ilgi alanında olmadığı ve diplomalı işsiz ordusunun piyasa baskısı sebebi ile gelecek seneleri daha zor geçireceğini, nisbi refahının azalacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Bu grup çalışanlarının artık siyasetten bağımsız olarak patron pokemonluğunu bırakıp kendi sendikalarını kurmaları veya var olan sendikalara üye olup haklarını - tüm haklardan bahsedersek kıdem tazminatlarının fonlara devredilmesi de bunun içinde var- örgütlü bir biçimde aramaları gerekiyor. Aksi takdirde İTO 'nun bir gün önce manidar bir zamanlama ile yabancı sermayeye yaptığı 'Türkiye'de işgücü çok ucuz - come to Turkey' kampanyasının en büyük kaybedeni bu grup olacaktır.
507’nin coin için paylaştığı benzer bir düşünce
https://mobile.twitter.com/e507/stat...04115562262528
Beyaz yakalı olup, nitelikli olup aynı zamanda ülke ile zorunlu bağları olmayanlar bunlarla uğraşmak yerine ülkeyi terk ediyor. Basit çözüm.
Diğer yandan ülkenin gelişmesinin temeli, girişimci, nitelikli işçi, nitelikli beyaz yakadan oluşur. Bunlardan birini feda ettiğinizde gelişmeden vazgeçmiş olursunuz.
Ekşi sözlükte şöyle bir ifade vardı. -Bireysel değerlendirme yapmayın-. Aynı ücretle bir kurumda danışmada oturmak varken, neden insanlar imalatta vs ağır işte çalışsın.
Sorun asgari ücret artışında değil sorun asgari ücretle çalışan kişi sayısında, sorun enflasyonun hesabında
Asgari ücret ile beyaz yaka maaşının bizim ülke kadar fark olduğu başka ülke var mı? Her iş değerlidir. İşin özelliğine göre maaş artar azalır.
Herkesin heryerde söylediği şartlar olmadan hergeçen gün sorun herkesi etkiler.
SM-A505F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Açıkçası asgari ücretin yükseltilmesinin bence yararından çok zararı var sanayiye. Bunu sanayi de yıllarını geçiren bir yönetici olarak söylüyorum. Normal koşullar altında asgari ücret denen ücretin vasıf gerektirmeyen işlere verilen taban bir ücret olması gerekirken şuan asgari ücretli çalışan oranı bu zam sonrası %60 lara yaklaşır. Asgari ücret yükseldikçe bu az nitelikli çalışana vermeniz gereken ücret ile nitelikli çalışanlarınız arasındaki makas daralmakta. Sosyolojik olarak birçok çalışanın iş hevesini, bir şeyler öğrenip kendini geliştirme isteğini köreltiyor. İşveren de gerçekten niteliksiz çalışanlar ile niteliklilere vermesi gereken ücret ikilemi arasına sıkıştı kaldı.
Beyaz yakalılardan hiç bahsetmiyorum bile, onların maaşları her gün asgari ücrete yaklaşmakta. Gelişmiş ülkelerde asgari ücret ile çalışan oranı düşüktür. Çalışan nüfusun çalışmayan nüfusa oranı da %70 ve üzeridir. Bizde her iki oranda gerçekten tehlikeli seviyelerde. Bu durum bu şekilde sürdürülebilir görünmüyor...
Cauti abi 2021 için tahminlerin olacak mı?
Teşekkürler :)
Saygılar
Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tabii ki olacak.
Bir de ifadelere takıyorum biraz. Daha önce hedeflerin demişti bir arkadaş, ben de düzeltiyordum. Hedef değil, beklenti, daha doğrusu bir çeşit projeksiyon. Sonuçta bunlar olacak diye poz alıp beklemiyorum.
Tahmin de doğru ifade değil forecast gibi olmuş, hafif sallamasyon gibi anlaşılabilir.
Planlama yaparken çok sevdiğimiz bir ifade kullanırdık. Educated guess derdik. Hani öngörü ama, altyapısı sağlam öngörüler. Sonuçta Twitter da mecburen az kelime ile derdini anlatmaya çalışıyorsun, bu nedenle çoğu zaman yanlış anlamalar olabiliyor.
En kolay ve vergisiz kazanç borsada, ek gelir arayanların ilk bakacağı yer, öyle bir de çıkış trendine soktular ki aklını başından aldılar yeni gelenlerin, ne hedefler uçuyor havada, muhtemelen mahvedecekler 2021'de milleti, ilk derslerini alacak çoğu kişi.
Borsa diplerdeyken, pandemi patladığında martta nisanda bu kadar gergin değildim, aksine mal topluyordum epey de rahattım, şimdi çoğunu sattım kalanı da her an satmak üzere trendi takipteyim ama öyle bir huzursuzum ki.
Bu düşecek demek değil tabii, benim çok eskiden gelen bir huyum, borsa tarihi zirvesindeyken ben çok korkarım, batar bana.
Geçen haftalarda yazmıştım yıl iyi kapatılır borsanın 2020 performansı haberlerde yer etsin diye demiştim, senaryom tutuyor gibi.
Ocak da iyi başlar, sonrası artık devam mı ederler yoksa gelenlere devire mi başlanır göreceğiz.
Ben sizin gibi değildim. Kötümser senaryodaydım. görünen piyasaların aradığı aşı değil paraymış. Parayı bulunca tüm sorunlarından arındı. Toz pembe senaryoya geçti. Diğer yandan belki sorun biniciydi. Kowboyu attan atınca her şey yoluna girdi.
Bakalım bu sene bilançolar nasıl gelecek. Seneye faiz artırımın sonucu ve reel sektördeki tahribatın büyümeye etkisini göreceğiz.
2021 özellikle ikinci yarının pandemi krizinin bedelinin ödendiği zaman olacağını düşünüyorum. Ek vergiler, tedbirler vs vs. Fiilen batmış kişi ve işletmeleri 2021 6.aya kadar sistem bir şekilde taşıyacak gibi görünüyor. Sonrasında bu kadar iyimser bir durum olmayabilir. Ve realite ile karşı karşıya kalabiliriz.
yavaş yavaş ilk çeyrekten sonra görmeye başlarız, özellikle dayanıklı tüketim ürünleri tarafında talep düşüşü bekliyorum. Bu pandemi ilk çıktığında twitterda olayın aşı vb değil finansal piyasaların istediğini alana kadar kaosun süreceğini yazmıştım. Finansal piyasalar çok hızlı reaksiyon ile istediğini aldı ve borsaların rallisi Nisan ortası itibariyle başladı.
Ben acikcasi 2008-2012'li yillarin tekrar yasanacagini dusunuyorum ulkemizde. FED'in bastigi paralar artan risk istahiyla birlikte gelismekte olan ulkelere akacaktir. Kisisel fikrim yurtdisindan gelecek bu paralar pandeminin yarattigi hasari tamir etmeye yetecegi yonunde.
o paralar gelmesi için ön koşul ülke kredi derecelendirmesi. Şuan yatırım yapılabilir seviyenin çok altında olduğumuz için fon tüzüklerine göre hedge fonlar gelebiliyor. Onlarda heran karını yeterli görürse çıkan fonlardır. Mesela borsanın böyle artışı ve kurun düşüşü kısa vade için buraya gelmiş hedge fon için müthiş fırsat. Kur düştükçe endişem artıyor.
Yeni maliye politaklarıyla beraber MB doğru hamleleri yaparsa önce not artışları sonrasında 2008-2012 benzeri dönem olur. Şuan için bence o noktadan çok uzağız.
Borsadaki ralli de yerli speklerin organize ettiği yan kağıtlarda olmaya devam ediyor...
Dis politikada atilmaya baslanan dogru adimlarla beraber kredi derecemizin de iyilesecegini dusunuyorum. Oruc Reis, S-500 konusunda Amerika ile tekrar muzakerelerin baslamasi, Turkiye'nin yeni yol haritasi hakkinda bize bazi fikirler veriyor zaten. Ben kisa vadede ne Amerika'dan ne de AB'den yaptirim beklemiyorum hatta tam tersine ciddi para girisi olacagini dusunuyorum ancak oncelikli kosul sizin de soylediginiz gibi kredi notumuzun yukselmesi.
Borsadaki ralli konusunda ise baslangicta yan kagitlarin endeksi yukselttigi yorumunuza katiliyorum. Ancak son 1.5 aydir BIST30 kagitlarinda ve temeli saglam sirketlerde cok ciddi yukselisler oldu.
Kredi notumuz dış politikadan daha çok para politikaları ile ilişkili. Bende iyimser olmak istiyorum ancak piyasada mutlak getiri hedefim için iyimserlikten ziyade realiteye göre işlem yapıyorum. Dünyada oluşan para bolluğundan şuana kadar minimum ölçüde istifade edebildik. Ayrıca bu para bolluğunda herkesin faiz düşürdüğü bir ortamda biz faiz arttırır konumdayız maalesef.
Umarım öncelikle sıkı maliye politikaları ve beraberinde iyi yürütülen siyasi adımlarla da rahatlama yaşarız. Kendi adıma temkinli iyimserim.
Dış politika manevraları bu duruma neden oldu. Ancak kalan hasarı manevra değişikliği ile düzeltmeniz mümkün değil. Bu tortunun temizlenmesi gerek. En basiti her ne kadar ekonomik nedenlerin etkili olduğuna inansamda vw’nin manisa yatırımı şimdi geri gelecek mi ?
Dış politika yanlışları oldu ancak yine dediğim gibi 130 milyar dolar rezevi eriten onlar değil. 2 yıllık süreçte ekonomi damat bakan ve ekibi tarafından çok kötü yönetildi. Hasar doğru politikalarla yıllarca sürse de onarılır ama bunun bedelini hepimiz ödeyeceğiz. WW yatırımı doğrudan yatırım olduğu için çok önemliydi ve maalesef geri gelmez tabi ki.
Suriye iç savaşının Türkiye’ye dolaylı ve doğrudan maliyetini hesaba katarsanız hesap değişir sanırım. Suriye iç savaşının bu arada 2011 yılında başladığını hatırlatmak isterim.
Sonuçta geçmiş geçmişte kaldı geçmişin dersleriyle geleceğe odaklanmak her zaman daha iyi sonuçlar verecektir.
Toparlarsak ortada bir fatura var. Devlet geçmişte kgf en son 0,65 ile elinden gelen desteği fazlasıyla verdi. Şimdi artık batanların batması çıkanların çıkması gerekiyor ki, 2023 sonrasına umutla girelim.
Zaten Turkiye gibi dengelerin cok hizli degistigi bir ortamda devamli tetikte olmamiz gerekiyor. Kendi adima ben de islerin hemen duzelecegini dusunmuyorum tabi ki. Ama dogru adimlar atilmaya devam edilirse dunyadaki para bolluguyla birlikte iyi bir yukselis ivmesi yakalayabiliriz bence.
Son 1 -1.5 aydir en azindan uzerimdeki karamsarlik kalkti su an noturum diyelim :)
Yarın işbank konusunun tekrar açılmayacağını bilmediğimiz için bir şey diyemiyorum.
Ama sn cauti’nin yaklaşımı şuydu. Aklıma yatıyor. planı %10 olasılığa göre değil %90 göre kur. %10 içinde b planın olsun.
Ben halkbank davasına kadar bahar havasına devam diyorum. Olası risk aşının etkinliğinin düşük olması olacaktır.
Yazdığımız şeylerin özümsendiğini görmek çok güzel.
Şöyle bir ekleme yapayım. %10 normalde çok düşük bir ihtimaldir, hiç bir zaman ana strateji bu düşük ihtimale göre kurgulanmaz. Ama, gerçekleşirse, seni çok sarsmayacak şekilde tedbir de alman gerekir. Yani düşük ihtimal için b planın olsun derken bunu kastediyoruz aslında.
Selamlar, yazılanları tribünden izleyen bir okuyucunuz olarak katkı sunmak istedim.
A planınız % 90 hisse senedinde olmak ise % 10 riske karşı ;
- Haber akışı ve belirli hareketli ortalamalar altında kapanışlar olursa gibi bazı ön şartlar gerçekleşirse VİOP'tan elinizdeki spot yatırım
kadar endeks short açabilirsiniz. Bunu bilmek bile %90'lık yatırımda en doğruyu yapmaya sevk edecektir.
- Hem hisse yatırımınız var hem de kriz anı geldiğinde düzenli gelir elde etmek istiyorsunuz. Mevcut yatırımınızın risk alındığı
seviyelerdeyse dolar 200 EMA ve % 5 tepkisel bandı aralığında dolar alacağım düzenli ve CDS 500 üstünde eurobond alacağım gibi
stratejiler kurarsanız %10'luk riske karşı emin olun beyin elinizdeki büyük resme odaklanmanızı sağlayacaktır.
Stratejisiz her yatırım başarısız olmaya adaydır.
Syg.
Viop konusunu daha öncesinde konuşuldu ama haydar acunun sözleride aklımın bir yerinde soru işareti olarak duruyor. Adam diyorki rahat uyuyacaksın.
Eğer elindeki hisseye güveniyorsan hedge gerek yok o değerini bulur. Viop bu noktada sadece fazla hisse almanı sağlayacak nakiti sağlar ama ya yanlış noktada açtıysan zarar yazarsın.
Burada kritik noktaya geliyoruz hepsi hisseye doğru değeri biçmekle ve günlük gelişmelerden ziyade ilgili şirketi ilgilendiren haberlerle bu değeri aşağı veya yukarı itmekle ilgili. İşte bunu ben beceremiyorum. Becerene saygı duyuyorum.