Zaten bilesik getiri etkisini hissetmek en erken 3-5 sene sonra oluyor, bir kere bu etkiyi gorunce motivasyon kaynagi oluyor ve birakmiyor insan.
Ayrica tasarruf ve yatirimia da bu arada alismis da oluyor iyice.
Syg,
Printable View
Tasarruf konusuna gelince tasarrufu yaşam biçimi haline getirmelisiniz ..üstün körü değil ..en önemli mesele hiç düşünmeden srakk diye bir şey almayın yaşım 42 bir kere bile zevkine çıkartıp bir şey almadım ..hep öncesinde hesabını yapın .para küçük harcamalardan kaçınma ile birikir ..işten artmaz disten artar ....bir kere kafanızda ucuzluk pahalılık kavramını yer ettirin ..misal 80 lira apikoglu sucuk pahalı 20 sene yemesem vermem o parayı ...istavrit ilk çıktı 30 lira almayın 15 olunca yiyin .
SM-G800H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Büyüklerime bi sorum olacak. Portföyü yüzde olarak bölerken atıyorum yüzde 50 hisse. Yüzde 30 döviz. Yüzde 20 nakit olsun. Hisse için yatırılan para mı önemli. Yoksa son kâr da eklenmiş son sermaye mi ?
Ana param hisse için 5 olsun
Son fiyatta 5 liram 15 lira olsun
Toplam 5 senede de 2 lira temettü almışım diyelim.
Ben nasıl hesaplıcam? Yardım eder misiniz ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Tasarruf etmenin binbir turlu yolu var.
Siz isteyin yeter ki..
Ikinci el esya almaktan tutun da..
Alisverisleri halk gununde yapmaya kadar.
Sezon sonu indirimler de guzel bir firsat.
Kahve icenler icin guzel bir espresso makinesi cok iyi bir yatirim olabilir.
Syg,
bir tecrübedir anlatmakta belki fayda olabilir.
geçen sene nisan ayında kirada oturduğum semt kentsel dönüşüme gireceği için oturmak için ev almaya karar verdim. burda evsahipleri kiracılardan çok şikayet ediyor ama ben de şikayetçiyim :)
o zaman piyasa çok kötüydü. güya çok uyguna çok iyi ev bulmuştum. yüklü miktarda ve uzun vadede çok güvendiğim ereğli demir çeliklerimi 4 liradan satıp nakite çevirdim. aynı şekilde 2 liradan trakya ve anadolu camı da sattım. aynı dönemde bir arkadaş o parayla alınabilecek ankara susuzda arsalar olduğunu çok değerleneceğini söyledi. tam bilmediğim için garanti yolu seçtim.
sonra ne mi oldu? evi aldım, çok da memnunum evden. ama gel gelelim ereğli 8 lirayı geçti. cam hisseleri zaten ortada. susuz arsaları da 3 katına çıktı.
ereğlinin sadece verdiği temettü yıllık kira masrafını karşılamaya yetiyordu. hatta artıyordu.
diyeceğim zamanlama da çok önemli. hisseye şirkete inanmak da önemli.
hisse iyiyse bırakmamak lazımmış. hisse satmadan beklesem en iyi evde temettü gelirinin yarısı bile kira gelirini karşılardı.
son 1 yılda da bu forumda emek veren adını bile hatırlamadığım bir üye tüpraş incelenmeli tarzı kısa bir yazı yazdı. inceleyip aklıma yatınca artan nakitle 65 liradan girdim. hisse aylarca 55 lirada süründü. inat edip her ay aldım.
son bir yılda da ev parasının yarısını tekrar çıkardım. aynı şekilde devam etmeye karar verdim.
iyi akşamlar.
Hisse senedine yatirim yapanlarin arada bir okumalarinda cok fayda gordugum bir yazi.
https://medium.com/@tansel.tokuroglu...i-17e4811fc3ea
Syg,
tüpraş için uzun vadede 2.400 tl beklentisi var ne dersiniz. her ay tupras ve aselsan yada koc grubu oyak grubu hisseleri alalım mı temettü emekliliği için tavsiye eder msn ?
Necip Bey onceki forumda portfoyun zarar yazma olasiligi - yil grafigini paylasmisti. Simdi bulamadim ama ilk 2-3 sene cok onemli. Zarar yazma olasiligi asimptotik olarak sifira yakinsiyor. Benzer bir grafigi asagida paylasiyorum. (Kaynak: https://www.nutmeg.com/nutmegonomics...erm-investing/)
Sayın ctugrul, paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim, dikkatle okudum hepsini, internette okuduklarımın pek azını dikkate alırım, çoğunun kafama girmesine izin vermem, sizin tecrübe ve önerilerinizden faydalandım, kafamda düşündüğüm/şekillendirdiğim planlara katkısı oldu.
Sayın Pilavlı,
Faydalı olmasına sevindim. Sonuçta yaşayıp deneyimlediğim bir şeyi paylaşıyorum.
Gençler kendi yatırım plan ve stratejilerini oluştururken belki biraz ışık tutar.
25-30 sene sonra buradan bir kişi bile dediklerimizden fayda görüp bir Hısım vardı bir Dudu vardı bir Ctugrul vardı bir Cautionary vardı, Allah selamet versin, dese bile bize yeter.
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Neden beyaz yaka sorusu bazı arkadaşların aklına geliyor olabilir...kısaca yazayım,
i-) Bir kere ben ve forumdaki pek çok arkadaş beyaz yaka kategorisine giriyor...tecrübelerden bahsedeceksek, mesela ben 18 yıl beyaz yaka olarak çalıştım...kendimden örnek vermem daha mantıklı olurdu.
ii-) son yıllarda en çok ezilen kesim orta gelirli kesim...yani varlıklı değil, ama nispeten yüksek maaşlarla, karı-koca da çalıştığı için beyaz yaka bu gruba giriyor...vergi dilimleri artıyor, zaten vergiden kaçınma şansı yok...çocuklarını özel okula göndermeye çalışıyor, araba almaya, nispeten güzel evlerde oturmaya çalışıyor...sadece orta halli bir araba ve ev için karı koca beyaz yakalının çalışıp 10 yıl tasarruf yapması yeterliyken, bu süre son 10 yılda 20 yıla çıktı.
iii-) yani görece en çok fakirleşen kesim bu kesim...zaten tüik in gelir dağılımı analizleri de en alt ve en üstteki dilimdeki kişilerin gelirden aldığı payın arttığını, en çok geliri azalan kesimin de beyaz yakanın bulunduğu grubun olduğunu gösteriyor.
iv-) bu kesim önemli...arge yapan, teknoloji üreten bu kesim küstürülürse, yurt dışına kaçırılırsa ülke olarak kaybederiz..hatta arge yapmaz, teknoloji üretmez...gider iş adamı olur, inşaat yaparsa...arge yi kim yapacak, teknolojiyi kim üretecek...bizim ülke olarak ihtiyacımız olan bu...yoksa iş adamından bol bir şey yok memlekette...müteşebbis ruhlu insan sayımızın maşallahı var.
Yani...ülke olarak, ne maddi, ne de verilen değer olarak beyaz yakayı tatmin edemiyoruz..mutlu edemiyoruz...yeterli manevi değeri vermiyoruz, saygı duymuyoruz...ülkenin geleceğine yapılan en büyük ihanet de bu...çocukların okuyup, araştırmacı, mühendis, bilim adamı vs olmasını teşvik etmezsek, ileride kaybederiz.
Nacizane, donanımlarımızı arttırarak, finansal alanda ayaklarımız üzerinde durarak..bu kesimin daha çok mağdur olmamasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz...20-25 yaşındaki tek bir arkadaşın dahi işinden ayrılıp, alakasız işlerde para kazanmaya çalışmasını engellemek bile...bu çabamıza değer diye düşünüyorum...düşünün ilk 1000 e girmiş, en iyi üniversitelerin, en iyi bölümlerini kazanmış..devlet bu gencin yetişmesi, ve bu alanda katma değer üretmesi için milyarlarca lira harcamış...sonra bu arkadaş, gitmiş cafe açmış...vsvs..yazık günah.
özetle: genç beyaz yaka arkadaşlar, işinize odaklanın, işinizi iyi yapın...az kazanıyorum diye çok üzülmeyin...kazandıklarınızı güzel yatırımlarda değerlendirirseniz...40-45 e geldiğinizde, kendinizi motive hissetmiyorsanız, erken emekli olabilirsiniz.
Tamamen doğru tespitler, bu işe ilk başladığımda kesinlikle çok daha cazipti, şartları ve gelecek kurgusu da yurtdışından daha iyi idi. Beyaz yakalılar son yıllarda sürekli mevcut kazanımlarından oldular.
Geldiğim noktada en büyük pişmanlığım kendiliğinden gelen yurtdışı tekliflerini, çeşitli gerekçelerle kabul etmemiş olmam oldu, işin maddi tarafı bir yana, yaşam standardları, arasında da uçurum oluştu. Istanbul'un trafik çilesi bile tek başına yeter.
Son yıllarda hiç görmediğim ölçüde yurtdışına göç etmeye başladı beyaz yakalılar. Haksızlar mı?
göç emediyorsak yurtdışına yatırım yapalım ? ne dersiniz. avantajlarını ve dezavantajlarını yazabilir misiniz ?
Benimki edememek değil çocukça ve aptalca bir tercihti, artık da geç. Küçük bir teknoloji fonuna yatırım yapmıştım 3-4 sene önce, az birşey, hem dolar artışından hem nasdaq yükselişinden müthiş getirisi oldu. Bizim borsa TL bazlı aklı sıra zirve yaparken reelde yıllardır eksiye çalışıyor. Doğrudan aldığım herhangi bir senet olmadı ama keşke olsaymış.
Yurtdışı yurtiçi herkes yatırımını kendi ölçüp tartsın. Ama esas canımın sıkan konu, 1-2 senedir emerging market trendi başladı bizim borsa onun bile çok gerisinde kalıyor, hayret ki ne hayret.
Enflasyon çok yüksek. bence hiç yüzde 10 larda değil...
üç kuruş maaşımız ile tasarruf ede ede yaşamaya çalışıyoruz. her ay patatese domatese zam geliyor. işletmeler zam yapıyor. ancak bizim maaşımıza her ay zam yapılmıyor.. ne yapacağız tasarruf ettiğimiz parayı ilerisi için saklayacagız. ancak bakıyorum ki sakladığım para da günden güne eriyor. halka açık firmalara yatırdığım para da sözde değer artışı gösteriyor fakat enflasyon karşısında yeniliyor. döviz karşısında yeniliyor... yatırımı bölmek doğru fakat ben direk dövizde tutup beklemeyi de istemiyorum açıkcası. dolar 3.80 alayım , 4,80 satayım dersem. bu sürede yediğime içtiğime de zam gelecegi için ben yine zararda olacağım...dolar arttı diye hiç sevinemem... borsa düşecek ?? yurtdışı hisse senetlerine yatırım yapsak işlem başı komisyon 25 usd belirli bir limiti geçmediği sürece.. az para değil bence.. blok alımlar yapsak temettü de alsak ama yurtiçinde temettü ile tekrar hisse alınabiliyorken yurtdışında bu biraz imkansıza yakın... birde tamamen satarsak hisseleri devlet 15-35 arası vergi alacak.
ilerisi için kafam çok karışık. tl günden güne değer kaybediyor. tamamen yüzde 100 türk hisselerinde olmak istemiyorum.
dolar da tutmak istemiyorum.
dezavantajlarından dolayı yutdışı hisselerine de pek sıcak bakamıyorum.
altın alsak nerede saklıcaz ?
ben işin içinden çıkamadım.. her türlü kaybeden biz oluyoruz sanırım.
Farkında olmadan çok felsefik bir konuda, çok önemli tespit yapmışsınız. Aynen dediğiniz gibi tüm çarklar bizim gelirlerimizi ve birikimlerimizi törpülemek ve yok etmek üzerine dönüyor. Ister beyaz yaka ister mavi yaka işçi dünyanın her yerinde işçidir.
Hisse senedi piyasaları tabana yaygınlaşma gayretleri, özelleştirme vs. yaklaşık 50 yıl önce başladı, sebebi nedir biliyor musunuz? Halkı zengin olma hayaline, ihtimaline ortak etmekti, o zamanın şeytanı komunizmdi malum.
Bu bazıları için gerçekten bu fırsatı sundu ve sunuyor ama çok büyük yüzde için hayal kırıklığı oldu ve olmaya da devam edecek. Hele ki bizim gibi sürekli dış açık veren, yüksek enflasyonlu ülkelerde piyango ötesi bir durumda.
Girişimcilik nedense bu başlıkta hiç konuşulmuyor, bana göre esas erken emeklilik fırsatı, kafası çalışan beyaz yakalının değer yaratabilen belli girişimlere cesaret etmesi ile olabilir.
Bir işyerinde maaşlı çalışarak 10 milyon dolar biriktirmiş bir beyaz yakalı hiç görmedim duymadım. Bir girişime girerek 10 senede 5 kuruş kazanamyıp sonraki 10 yılında 100 milyon dolar yapan mühendisi tanıyorum.
Eğer ki enflasyonun düşeceğine, dış ticaretin gelecekte dengeleneceğine inanıyorsanız veya ben iyi değer yatırımcısıyım veya çok iyi trader'ım diyerek kendinize güveniyorsanız borsaya maksimum yatırın. Değilse büyük çoğunluğa katılmaya hazırlıklı olun.
paylaşımları çok sevdigim dudu abiye ve faydalı bilgiler paylaşan herkese teşekker ederim...
Yurtdışı para kaygısından ziyade daha kaliteli bir yaşam , iş özel hayat dengesi için gidildiğini düşünüyorum yoksa otomotiv sektörü için konuşacağım çok uçuk maaşlar yok.
IT , biyoloji yüksek olabilir
Jaguar UK 4-5yıllık lead engineer 2800£
Pirelli , IT . İtalyada master(Polimi) Yeni mezun 1500€
Seat , ispanya 3 yıl deneyim 1800€
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Yapıkredinin yabancı teknoloji hisse senedinden geçen hafta çok az aldım.
Akbank'ın da var güzel fonları asya/avrupa/amerika/briç ülkelerinin borsaları olacak şekilde fonlarından aylık burada da belirttiğim miktarda alıcam.
Doğrudan hisse için gedik,in 5€ görünüyor komisyonu ama . doğrudan yabancı firmayla çalışarak dahada düşürürsünüz komisyonu ama bu kez para transferi ve 2durum içinde geçerli olan vergi dezavantajı var
sayın oguzvortex19, kaliteli yaşama katılıyorum bir tarafı bu. Ancak bahsettiğiniz 1.500 eur maaşla bizdeki asgari ücrete benzer şartlarda yaşarsınız orada. O paralara çalışacağınıza ülkemizde bir girişimde bulunmak çok daha mantıklıdır.
Para konuşmayı pek sevmem ama bahsettiğim pozisyonlar bunlar değil, son gidenlerden iki yüksek örnek vereyim, hepsi böyle değil tabi ama 1.500 eur'da değil, birisi Avrupa 9 bin eur net, diğeri de uzak doğu 10 bin dolar net aylık, orta kademe teknoloji yöneticiliği.
Akbank, garanti, yapi kredi gibi bankalar uzerinden hisse alirken zaten direk kaybediyosun. Bunlarin olusturdugu fonlarin isletim ucretlerini dusunemiyorum. Fon almak ben yiyemiyorum buyur sen ye demekten bir farki yok benim gozumde.
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Topigi bastan okuyarak geldigim icin cevabi gecikti ama, illa da tek kriter onemliyse hisse tercihi icin, ben sahiplerinin kim olduguna bakarim. Eger adam gibi adam degillerse, isterse senet bedava olsun birsey ifade etmez. Once sirketin sahibi adam gibi adam olmali, herseyden once gelir bu durum benim icin.
Hayirli ve bereketli kazanclar diliyorum.
freesky
Gemicik(ler) alsınlar. Kendi kendini ödüyordu değil mi?
Günaydın Forum sakinleri
Hisse seçim kriterleri ile ilgili görüşleri bir toparlasak diye düşünüyorum...
Benim için en büyük kriter : Sahibi Kim ?
Daha sonra.
satışların her bilanço döneminde artış göstermesi.
net faaliyet karının artması.
öz kaynakların artması.
uzun ve kısa borçların ödenmesi.
net dönem karının artması...
düzenli temettü ödemesi , temettü sonrası aradaki hisse fiyatı kadar düşüş oranını kapatması + hissenin prim yapması... ve mümkünse düzenli temettü artışı.
argeye ve yatırımlara önem vermesi. giderlerini bu sayede düşürebilmesi...
çok şey istiyorum sanırım.... :bravo:
evet malesef haklısınız. 4 - 4 lük hisse yok.
bu yüzden puanlama yapabiliriz. her bir kritere 10 puan verelim. 10 kriterimiz olsun. 70 üstü alanlar sınavı geçsin...
ayrıca her dönemlerde bilançoyu inceliyorum. 1 , 2 , 3 dönem işler kötü gidebilir. veya işler iyidir şirket kötü yönetiliyordur birşeyler eksikse 4. dönem sonu da düzelme olmazsa portföyden çıkabilir. zaten kendiliğinden 70 puan altında kalacaktır... bir önceki dönemleri baz almayı daha doğru buluyorum. geçen senenin aynı dönemi ile kıyas yapılıyor. ben de kıyaslıyorum bunu ama bence bana pek doğru gelmiyor. çünki 1 sene önceki ortamla şuan ki ortam - kargaşa - enflasyon bir değil...
zor bir dönemden geçiyoruz. Allah hepimize yardım etsin.
takip ettiğim hisseler arasında yazdığım kriterlere en yakın olarak çimsayı görüyorum.
tabi bu sene karlılık düştü. hisse bu yüzden baskılandı.
https://i.hizliresim.com/zJYg57.png
Hasan Bey hisse seçimi için belirttiği kriterlere katılıyorum. Yatırıma yonlendirdigimiz paraları kolay kazanmiyoruz o halde ince eleyip sık dokumalıyız.
LG-D802TR cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
sağolun hocam eksik olmayın. yaşım 26. 22 yaşında borsa ile tanıştım , elimden geldiğince düzenli biriktirmeye çalışıyorum. Halil hocam , Dudu hocam ve diğer büyüklerim sayesinde öğrendik bizlerde. Allah razı olsun , hiçbir maddi beklentiye girmeden eşsiz bilgiler paylaşıyorlar. bizler de faydalanıyoruz.ben de öğrendiklerimi yazmak istedim. şartlar çok zorlaştı. hem geçim , hem tasarruf , hem yatırım Allah güç kuvvet versin.
Selamlar, Hasan Beyi gorunce dayanamadim ben de yazayim dedim. Forumda cok yeniyim Oncelikle kendisini tebrik ederim. Bende 29 yasindayim ilk defa cocukken babamin enka senetleri aldigini duyarak tanistim borsayla. Sonra universitede Annemden yalvar yakar 4 cumhuriyet altini alip bende babamdan habersiz kendi senetlerimi almistim.(O zaman cumhuriyet 250 tl 1 lot enka 14 tl civariydi yanlis hatirlamiyorsam.)
Artik buradaki buyuklerimizden ogrendiklerimle her ay maasimdan duzenli olarak temettu hisselerine yatirim yapiyorum. Benim gibi genc yarismaci arkadaslarima basari ve sabir diliyorum
Ilk senelerin zor gececeginin farkindayim azar azar biritiktirmek zor gibi gozukse de damlaya damlaya gol olacagi umuduyla devam edecegim insallah. Seytan cok durtuyor X hisseyi sat Y den al diye ama mumkun oldugunca engellemeye calisiyorum kendimi burada yazilanlari okuyarak.
Bir de su verileri surekli takip etmeyi birakmam lazim uzun vadeli yatirim yapacagim diyorum calisirken bile surekli gozum verilerde twitterda.
şeytan dürtmesine karşı kendi taktiğimi paylaşacağım:)
a) Aracı kurumda 2 hesap açılır. 1.si uzun vade temettü için , 2.si kısa-orta vade alsat için.
Uzun vade hesabındaki senetlere istenirse bloke konulabilir.
b) 1.hesapta alınan senetlerin aynısından 2.hesaptada alınır.
c) 2.hesaptan kazanılan nakdin %50'siyle 1.hesaptaki temettü hisselerinden tekrar alıınır,
Bol kazançlar
Syg.
Göreceğiz yüzde 2- 3görünüyor kesinti .
aylık birikimin %10uyla planladığım için çok koyacak bir bedel olacağını sanmıyorum