Sayfa 39/637 İlkİlk ... 2937383940414989139539 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 305 - 312 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1) Türkiye'de hisse senetlerine uzun vadeli yatırımın olmazsa olmaz altın kuralı paranızı güvenerek emanet edebileceğiniz kurumsal şirketleri belirlemektir. Ortağı olmayı düşündüğünüz bu şirketlerin sahipleri, şirketin kontrolünü elinde bulunduranlar kimlerdir ve bunlara güvenebilir miyim sorusuna cevap aramalısınız. Bana göre OYAK ve Koç grubu şirketleri güvenerek yatırım yapılabilecek olanlardır. Size veya başkalarına göre kapsam daha geniş veya dar olabilir. Bu seçimi nasıl yapacağınız tamemen size kalmış.

2) Yatırım yapabileceğiniz şirketleri belirledikten sonra bunlar arasında son beş yılın üçer aylık ve yıllık net dönem karlarını, özsermayelerini, özkaynak getiri oranlarını her bir şirket için Excel tablosuna aktarın. Tablo seçtiğiniz şirket bilgilerini karşılaştırmanızı kolaylaştırır. Sözkonusu bilgilerin ve hesapladığınız oranların üçer aylık ve yıllık dönemler itibarıyla nasıl bir seyir izlediğini, istikrarlı olup olmadıklarını inceleyin. Özkaynak getiri oranı belirlediğiniz şirketler arasından en verimli olanı seçebilmenizi sağlar.

3) Bir başka tabloda üç ayda bir kap.gov.tr adresinde açıklanan finansal tablolardan arayıp bulabileceğiniz net döviz pozisyonu tutarlarını, döviz cinsini, kurlarda %10 oranında +/- değişimin net dönem karı üzerinde neden olacağı +/- kur farkı etkisini, her üç aylık dönem sonu net döviz pozisyonunda yer alan dövizler için TCMB döviz alış kurlarını kaydedin. Bu şekilde kurdaki değişimin açıklanacak ilk finansal tabloda net dönem karını kabaca +/- ne kadar etkileyeceğini görebilir, dönem sonu kur tahmini ile etkinin hesabını yapabilirsiniz.

4) Özkaynak getiri oranına göre seçtiğiniz en verimli şirketlerin son durum itibarıyla piyasa defter ve fiyat kazanç oranlarını da inceleyebilir, seçiminizi daraltmak için kullanabilirsiniz.

5) Sözkonusu şirketlerin faaliyet gösterdikleri sektörler hakkında bilgi edinin, pazar payları, sektörü etkileyen gelişmeleri izleyin.

6) Alternatif getiri kavramını araştırın ve çok iyi öğrenin. Belirli bir tutarı belirli bir hisseye yatırmak yerine başka bir şekilde örneğin mevduat, tahvil faizi, döviz, kira getirisi vb şekillerde değerlendirdiğinizde ne getiri sağlayabileceğinizin hesabını sürekli yapın. Hisse senedine yatırımınız öncesi ve yatırımınız olduğu dönemlerde de bu hesabı sürekli istediğiniz sıklıkta yenileyin. Hisse senedinin sadece temettüsünü tek başına alternatif getiri oranları ile karşılaştırmada kullanmak gibi bir hataya düşmeyin. Zira karın tamamının dağıtımı kuvvetle muhtemel yapılmayacaktır. Özkaynak getiri oranını alternatif getiri oranları ile karşılaştırmak çok daha sağlıklı netice verecektir. Seçtiğiniz şirket bilgilerini karşılaştırmada kolaylık sağlar.

7) Bir defalık iştirak hisselerinin satışı, taşınmaz satışı gibi istisnai şekilde net dönem karını çok etkileyen durumlar olup olmadığını finansal tablolardan kontrol edin, bu tür durumlar geçici olup, etkilerini ayıklamaz iseniz değerlendirmelerinizde yanılgıya düşmenize neden olabilir.

8) Aldığınız temettüleri yatırıma yönlendirmek isterseniz yeni baştan yatırım yapıyor anlayışı ile hareket edin.

NOT: Yatırım Tavsiyesi Değildir. Sizler daha iyisini bilirsiniz.

2.  Alıntı Originally Posted by ajfa Yazıyı Oku
    Üstad size borsadaki bu çöküş hareketleriyle ilgili birkac sorum olacak. Diğer arkadaşlar da yararlanır belki diye özel mesaj yerine buradan sormak istedim.

Şu ana kadar gördüğüm en büyük kriz rus uçağını düşürdüğümüz zamanlar [emoji1]

Muhtemelen küresel palalar hepimizi malda yakalamaya çalışıp, algıya oynayacaklar.

â—Bu çöküşlerin öncüleri nasıl anlaşılabilir? Belirtileri var mıdır?

â—Çöküşten önce muhakkak ralli olmalı mıdır? Rallilerden korkmalı mıyız? Veya balon denilen oluşum muhakkak gözlenmektedir diyebilir miyiz?

â—Örneğin takaslarda bakınca yabancı oranı bize ipucu verebilir mi?

â—Çöküş sonrası dipten dönüş tespiti için kullanabileceğimiz parametreler var mıdır?

Cevaplarınız bizim için çok kıymetli. Şimdiden çok teşekkürler.

Başta Sn. Dudu gibi tecrübeli üstadlardan da fikir paylaşımı olursa çok sevinirim. Fırtınalı günleri yaşamış değerli üstadlarımız bize bu konuda ışık tutacaklardır [emoji295]
    Tekrar merhaba,
    Öncelikle öyle bir üstatlığım falan yok yanlış anlama olmasın, gündüz başka işi olan sıradan bir insanım, ara ara amatörce borsaya meraklanıyorum, biraz kıdemliyim sadece. 2009'da viop'ta çok para batırınca eşimle aram bozuldu, altı yıl herşeyi bıraktım kalan paramız sabit getiride durdu. 2015'ten beri toplam birikimimizin küçük bir bölümüyle borsada eğlencesine takılıyorum (viop yasak, fazla para yatırmak yasak, ancak böyle izin alabildim), aylık kazandıklarımı çekiyorum ve ailemi dışarıda yemeğe götürüyorum, küçük hediyeler ve çocuklarıma oyuncaklar alıyorum vb.
    Sorduğunuz soruların cevabı yok, piyasa kaotiktir önceden tahmin edilemez, hiç belirtisiz ani bir olayla çöküş olabilir, ya da çöküşe neden olmayacak basit bir olay bile birikmiş basıncı tetikleyebilir. Çıkış için de aynı durum geçerli. Bu arada borsanın uzmanı, çöküşleri-çıkışları önceden bilen diye birileri yok ne yazık ki, bunlara inanmayın, kimseye güvenmeyin, belki birileri bazen tuttururlar ama uzun vadede yazı-tura atsanız çok farklı çıkmaz. Siz söyleyin geçen aralıkta endeks 80 binlerdeyken kim bu borsa soluksuz 110 bine gider dedi? Var mı bilen? Ben göremedim. Yine de ben size sorularınıza en doğru cevabı alabileceğiniz bir yazıyı önereyim, hala okumadıysanız okuyun: https://www.bilgeyatirimci.com/2017/...arihsel-bakis/
    Uzman olarak birine güvenmek, yazılarını takip etmek isterseniz Yaşar Erdinç'i öneririm, kimse geleceği bilemez ama en mantıklı yorumculardandır. Geçen ay yaptığı tahmine göre borsada yükselişin %75 olasılıkla bittiğini öne sürmüştü.

Benden genel bir öneri isterseniz şiddetli krizler sonucu diplerde sürünen fiyatlar önemli alım fırsatıdır, haberlere kulak tıkayıp psikolojik direncinizi aşmanız lazım, eliniz almaya gitmez çünkü. Siz aldıktan sonra da büyük olasılıkla daha da düşer onu da kabullenmeniz lazım. Diğer genel önerilere katılırım, büyük ve güvenilir şirketlerin hisselerini mümkün olduğu kadar ucuzdan toplayıp uzun vadeli bekleyin.

Kısa vadeli alım satım çoğu kişi için hüsranla biter, ben yapıyorum ama genele önermem. Ben uzun vadeli kullanmıyorum borsayı, ticaret olarak görüyorum bu işi, hisseleri ucuza alıp üstüne karımı koyup pahalıya satıyorum yani. Yalnız burada yazılanları okuyunca aklıma yattı, çocuklar için ayrı bir hesapta iyi kağıtlardan ufak ufak biriktirmeyi düşünüyorum, alıma başlamak için fiyatların biraz gerilemesini bekleyeceğim.

Merak edenler olursa biraz açayım işlem tarzımı ama dediğim gibi ne yaptığınızı bilmiyorsanız öyle hislerinizle tahminle falan kısa vadeli al-sat işlerine girmeyin eritirsiniz paranızı. İstatistiklerle oluşturduğum bir sistemi kullanarak al-sat yapıyorum, hangi hisse ne kadar düşer, ne kadar çıkar, düşüş ne kadar sürer, çıkış ne kadar sürer, ne kadar düşerse ne kadar çıkar, ne kadar çıkarsa ne kadar düşer bunların geçmiş verilerde istatistik analizini yapıp olasılık dağılımlarını (histogram) çıkarıyorum, kazançlı gördüğüm fırsatları değerlendiriyorum. Elimde yeterli veri yoksa pas geçerim. Hisse almadan önce alım satım tablolarımı oluştururum ve uyarım. İşlem sayım çok, kar marjım düşüktür (%1-3 arası, ing. scalping deniyor). Örneğin ağustosta 24 al-sat yaptım, bunlarda minimum -0.2, maksimum 4.8, ortalama %2.2 kar ettim, oranın düşüklüğü sorun değil, sık işlemde bileşik kar olayı toplam karı epeyce artırıyor. Trend tahmini yapmam, fiyat çıkarsa da inerse de yapacak işim vardır. Olası bir krize karşı epeyce önlemim var, bunlardan ilki maliyet düşürmek, diğeri ilki yetmezse hisselerin belirli bir yüzdesi kadar varantta ters pozisyon açarak kendimi sigortalamak, bunun sonucu olarak karım da eriyor ama olası bir göçüşte güvende kalıyorum. Örneğin bu aylarda borsa zirvede olduğundan varantlarda yüzde elli ters pozisyon açıyorum, karlar yarı yarıya gidiyor ama olası bir çöküşte de epeyce koruyacak beni, örneğin borsa %30 göçerse bana etkisi %15 olacak onu da kolaylıkla kurtarırım. Stoploss da listemde son çare olarak var ama çok mecbur kalmadıkça kullanmam, pek bir faydasını görmedim. Genelde büyük banka hisselerinde işlem yapıyorum.

3. sevgili pilavlı,

scalping filan bunlar bu başlığa ters...orta ve uzun vade hisse yatırımı önasıl olmalı onu konuşmalıyız burada...günlüğü geçtim, siz scaliping diyorsunuz.

burası borsa forumu ve 50 çeşit başlık var..her türlü kısa vadeli hisse stratejisi tartışılıyor...bu başlıkta lütfen orta uzun vadeli hisse nasıl seçilir, nasıl portföy yapılır buna odaklananalım.

mesela çeyrek bilanço sonuçlarına göre, yılda 4 kez portföy düzenleme hakkımız olacak gibi düşünün...bu kadar az işlem yani.

bu arada yukarıdaki sorum arada kaynamasın..biraz zor biliyorum, ama biraz zorlayın kendinizi

4.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    sevgili pilavlı,

scalping filan bunlar bu başlığa ters...orta ve uzun vade hisse yatırımı önasıl olmalı onu konuşmalıyız burada...günlüğü geçtim, siz scaliping diyorsunuz.

burası borsa forumu ve 50 çeşit başlık var..her türlü kısa vadeli hisse stratejisi tartışılıyor...bu başlıkta lütfen orta uzun vadeli hisse nasıl seçilir, nasıl portföy yapılır buna odaklananalım.

mesela çeyrek bilanço sonuçlarına göre, yılda 4 kez portföy düzenleme hakkımız olacak gibi düşünün...bu kadar az işlem yani.

bu arada yukarıdaki sorum arada kaynamasın..biraz zor biliyorum, ama biraz zorlayın kendinizi
    Haklısınız kendimi tutamadım, bundan sonra dikkat edeceğim.
    Sorunuza cevap yazayım bari karnemi düzeltmek için.
    Tek kriter çok büyük kısıtlama oldu ama ben fiyata bakarım. Spesifik de yazayım: Fiyat çok uzun vadeli ortalamasının iyice altında olmalıdır, ortalamaya dönüş stratejisi güvendiğim bir stratejidir.

5.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Devlet her zaman dürüst ve ahlaklı vatandaşın hakkını yedi...zamanında vergisini ödeyen, dürüst davranan vatandaş hep zararlı çıktı..bu eskiden de böyleydi, ama son yıllarda ayyuka çıktı..bu nedenle vergi tahsilatı rekor düşük düzeylerde.

Bunu bilip, dürüstlükten de taviz vermeden hareket etmemiz lazım..en son kzık GSS..şu anki sistem gayet makul...özellikle biizm gibi erken emeklilik düşünenler için 53 tl ye aileyi sigortalayıp, temel sağlık hizmeti almak mümkün...bir beyaz yakalı bunun için 500-1000 tl ödüyor(emeklilik maaşı hariç, sadece sağlık hizmetini söylüyorum).

gelelim emeklilik maaşlarına..eskiden çok daha adaletsiz bir durum vardı...çalışma yılı olarak iki katı yıl prim ödemiş, prim tutarı olarak da 3 kat ödemiş, yani pratikte 6 kat ödeme yapmış adamla, 1 ödeyen adam arasında 3 kat bile fark olmuyordu.

yeni sistemle, mesela 10 sene sonra emekli olacak iki vatandaş, en düşük maaşla emekli olan 1000 tl alırken, en yüksek alan 5000 alacak...bu nedenle eskiden kalan alışkanlıkları unutun...insanlar adaletsiz emeklilik sistemi nedeniyle primlerini hep düşük yatırdılar, yüksek maaş ya da gelir elde edenler de minimumdan ödeme yaptılar..çünkü ödenen tutar 6 kat, maaş arasındaki fark 2 kat...minimumdan ödemek her türlü mantıklıydı.

ama artık öyle değil..insanlar yeni sistemle yeni yeni emekli oluyorlar...daha bunun acısını bizzat hissetmedi çoğunluk..10-15 sene sonra asgari ücretin yarısıyla emekli olanlar 60-65 yaşında hayatlarının şokunu yaşayacaklar...bu yüzden bu şok azalsın diye zorunlu BES diye bir şey icat ettiler...halk arasında büyük bir kaos oluşmasın diye...bir ksımı zorunlu BES ile bu durumu daha hafif atlatacak, devlet de ağlayıp sızlayana niye zorunlu bes yapmadın, kendin kaşındın diyecek.

son olarak..erken emeklilik düşünenlere mutlaka prim gün sayılarını doldurmalarını, öyle aktif iş hayatlarını bırakmalarını öneririm...mesela benim gün sayım geçtiğimiz yıl doldu...şu an emekli olsam sgk sisteminde, alacağım maaş 4000 tl gözüküyor...ve bundan sonra çalışmasam bile bu parayı alacağım (her yıl emekli maaş artışı oranında bu para artacak ve yaşı doldurma zamanım olan 57 yaşında muadil maaş ne ise onu alacağım)...yani bugün beyaz yakalı olmanın en büyük avantajı tavadan yatan sigorta primidir...prim günlerini tavandan yatırarak dolduran biri...emekli olduğunda kendisi kadar yıl çalışmış, ama tabandan prim yatırmış adama göre 4-5 kat fazla emekli maaşı alacak.

haaa...devlet geçen yıl olduğu gibi minimum maaşlı lara seyyanen zam yapıp, aradaki farkı zamanla azaltabilir...varsın azalsın...5-10 yılda bir yapılan seyyanen zamlarla aradaki fark pek azalmaz zaten....bu arada prim gün sayısı dolduktan sonra çalışılan her yıl maaş çok daha az artıyor..mesela ben 10 yıl daha çalışşsam, 4000 yerine 4500 alacaktım...özetle bir beyaz yaka için prim gün sayısı dolduktan sorna çalışmak, emekli maaşını kayda değer oranda arttırmıyor.
    Priminizi ödemeye devam ederseniz maaşınız düşüyor diye biliyorum

Sent from my iPhone using hisse.net mobile app

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Şişli-İstanbul
    Gönderi
    1,689
     Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Sn. ajfa,

Oyle birebir krizin, cokusun ne zaman olacagini gosteren bir isaret bir gosterge olsa inanin isimiz cok cok kolay olurdu.
    Ama sunu bilmelisiniz ki buyuk dususler buyuk cikislardan sonra olur, buyuk cikislar da buyuk dususlerden sonra.
    Kriz, cokus kovalayacagim, orada alacagim derseniz hic bir zaman alamazsiniz.
    Cunku o ortamda sizin tek dusuneceginiz sey ilk ucakla ulkeden kacmaktir.
    Syg,
     Alıntı Originally Posted by pilavli Yazıyı Oku
    Tekrar merhaba,
    Öncelikle öyle bir üstatlığım falan yok yanlış anlama olmasın, gündüz başka işi olan sıradan bir insanım, ara ara amatörce borsaya meraklanıyorum, biraz kıdemliyim sadece. 2009'da viop'ta çok para batırınca eşimle aram bozuldu, altı yıl herşeyi bıraktım kalan paramız sabit getiride durdu. 2015'ten beri toplam birikimimizin küçük bir bölümüyle borsada eğlencesine takılıyorum (viop yasak, fazla para yatırmak yasak, ancak böyle izin alabildim), aylık kazandıklarımı çekiyorum ve ailemi dışarıda yemeğe götürüyorum, küçük hediyeler ve çocuklarıma oyuncaklar alıyorum vb.
    Sorduğunuz soruların cevabı yok, piyasa kaotiktir önceden tahmin edilemez, hiç belirtisiz ani bir olayla çöküş olabilir, ya da çöküşe neden olmayacak basit bir olay bile birikmiş basıncı tetikleyebilir. Çıkış için de aynı durum geçerli. Bu arada borsanın uzmanı, çöküşleri-çıkışları önceden bilen diye birileri yok ne yazık ki, bunlara inanmayın, kimseye güvenmeyin, belki birileri bazen tuttururlar ama uzun vadede yazı-tura atsanız çok farklı çıkmaz. Siz söyleyin geçen aralıkta endeks 80 binlerdeyken kim bu borsa soluksuz 110 bine gider dedi? Var mı bilen? Ben göremedim. Yine de ben size sorularınıza en doğru cevabı alabileceğiniz bir yazıyı önereyim, hala okumadıysanız okuyun: https://www.bilgeyatirimci.com/2017/...arihsel-bakis/
    Uzman olarak birine güvenmek, yazılarını takip etmek isterseniz Yaşar Erdinç'i öneririm, kimse geleceği bilemez ama en mantıklı yorumculardandır. Geçen ay yaptığı tahmine göre borsada yükselişin %75 olasılıkla bittiğini öne sürmüştü.

Benden genel bir öneri isterseniz şiddetli krizler sonucu diplerde sürünen fiyatlar önemli alım fırsatıdır, haberlere kulak tıkayıp psikolojik direncinizi aşmanız lazım, eliniz almaya gitmez çünkü. Siz aldıktan sonra da büyük olasılıkla daha da düşer onu da kabullenmeniz lazım. Diğer genel önerilere katılırım, büyük ve güvenilir şirketlerin hisselerini mümkün olduğu kadar ucuzdan toplayıp uzun vadeli bekleyin.

Kısa vadeli alım satım çoğu kişi için hüsranla biter, ben yapıyorum ama genele önermem. Ben uzun vadeli kullanmıyorum borsayı, ticaret olarak görüyorum bu işi, hisseleri ucuza alıp üstüne karımı koyup pahalıya satıyorum yani. Yalnız burada yazılanları okuyunca aklıma yattı, çocuklar için ayrı bir hesapta iyi kağıtlardan ufak ufak biriktirmeyi düşünüyorum, alıma başlamak için fiyatların biraz gerilemesini bekleyeceğim.

Merak edenler olursa biraz açayım işlem tarzımı ama dediğim gibi ne yaptığınızı bilmiyorsanız öyle hislerinizle tahminle falan kısa vadeli al-sat işlerine girmeyin eritirsiniz paranızı. İstatistiklerle oluşturduğum bir sistemi kullanarak al-sat yapıyorum, hangi hisse ne kadar düşer, ne kadar çıkar, düşüş ne kadar sürer, çıkış ne kadar sürer, ne kadar düşerse ne kadar çıkar, ne kadar çıkarsa ne kadar düşer bunların geçmiş verilerde istatistik analizini yapıp olasılık dağılımlarını (histogram) çıkarıyorum, kazançlı gördüğüm fırsatları değerlendiriyorum. Elimde yeterli veri yoksa pas geçerim. Hisse almadan önce alım satım tablolarımı oluştururum ve uyarım. İşlem sayım çok, kar marjım düşüktür (%1-3 arası, ing. scalping deniyor). Örneğin ağustosta 24 al-sat yaptım, bunlarda minimum -0.2, maksimum 4.8, ortalama %2.2 kar ettim, oranın düşüklüğü sorun değil, sık işlemde bileşik kar olayı toplam karı epeyce artırıyor. Trend tahmini yapmam, fiyat çıkarsa da inerse de yapacak işim vardır. Olası bir krize karşı epeyce önlemim var, bunlardan ilki maliyet düşürmek, diğeri ilki yetmezse hisselerin belirli bir yüzdesi kadar varantta ters pozisyon açarak kendimi sigortalamak, bunun sonucu olarak karım da eriyor ama olası bir göçüşte güvende kalıyorum. Örneğin bu aylarda borsa zirvede olduğundan varantlarda yüzde elli ters pozisyon açıyorum, karlar yarı yarıya gidiyor ama olası bir çöküşte de epeyce koruyacak beni, örneğin borsa %30 göçerse bana etkisi %15 olacak onu da kolaylıkla kurtarırım. Stoploss da listemde son çare olarak var ama çok mecbur kalmadıkça kullanmam, pek bir faydasını görmedim. Genelde büyük banka hisselerinde işlem yapıyorum.
    sayın üstadlar tecrübelerinizi ve düşüncelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler.

Tek bir kriter varsa uzun dönem kara bakarım. Uygun fiyatı görünce alırım. Türkiyenin inişli çıkışlı gündemi geçmişte bolca fırsat yarattı.
    Otomotiv sektörüde özellikle ihracat ayağı olduğu takip listemdedir.

hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    O egeli ben değilim

8.  Alıntı Originally Posted by 1event Yazıyı Oku
    Priminizi ödemeye devam ederseniz maaşınız düşüyor diye biliyorum

Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
    tavandan uzun süre ödeyip, sonradan tavandan değil de daha düşükten ödemeye başlarsan düşer...sürekli tavandan ödersen düşmez, artış oranı azalır, belli bir noktadan sonra çok çok azalır artış.

Sayfa 39/637 İlkİlk ... 2937383940414989139539 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •