vergiden kacıs olmaz... bosuna death and taxes demiyor adamlar...
Maliye Bakanlığı, Taşıt Almayı Düşünüp MTV Zammından Sonra Vazgeçenlerden de 'Vazgeçme Vergisi' Alınacağını Açıkladı
http://zaytung.com/haberdetay.asp?newsid=329803
Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.
Turkiye'deki ziyaretimi gecen gun tamamladim ve bazi gozlemlerimi paylasmak istiyorum.
* Ilk gozume carpan degisiklik trafik yogunlugu oldu. Eskiden Ankara'da ogle saatlerinde rahatlama olurdu ama yeni yollarin yapilmasina ragmen yer yer trafik yogun olabiliyor. Zaten TUIK'ten trafige kayitli arac sayisi istatistiklerine bakinca bu degisim net olarak gorulebiliyor. (Kaynak: http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?alt_id=1051)
* Ozellikle son 2 yildir giyim oldukca ucuz. Ayni seyleri market alisverisi, ozellikle temel gida fiyatlari icin soyleyemeyecegim. Enflasyon bu kalemlerde doludizgin devam ediyor.
* Ulasim fiyatlari petrolun dusuk seyretmesi ve maaslarin dolar bazinda erimesinden dolayi ucuz geldi. Yurtici ucak biletleri oldukca uygun. Tabi okullarin acik olmasinin bunda etkisi de var.
* Insanlar tuketime hiz kesmisler. Bazi ana caddelerdeki lokantalarin kapanmasi dikkatimi cekti. Et fiyatlarinin yuksek olmasi lokantalari etkilemis gorunuyor. Buyuk kahveci zincirleri disinda yine kafelerde de ayni durgunluk soz konusu.
* Turizmci yerli turistin degerini anlamis gorunuyor. 5-6 sene oncesine gore yerli turistin degeri oldukca artmis.
Ozetle insanlarin alimgucunun dustugunu, buna bagli olarak luks tuketimden kacindigini soyleyebilirim. Kendini guvende hissetmeyen beyaz yakali, tuketim konusunda daha bilincli davraniyor ve icine kapanmis durumda. Toplu tasimanin yetersiz olmasindan dolayi arac sayisi oldukca artmis. Bunu goren yoneticiler de butce acigini mtv ile finanse ediyor gorunuyor.
hangi ulkede yasiyorsunuz?
bir de bu otomobil satislarinda patlama altyapi iyilestirilmesi turizmde patlama butun dunyada yasanan bir sey. Yani gozlemler dogru
Ben sunu merak ediyorum. Ankara Izmir istanbul farketmez yollar ve altyapi 1-2 milyon nufus icin dusunulmus. Hickimsenin aklina gelmemiski bir gun araba ve benzin goreceli olarak cok cok ucuzlayacak ve nufus artacak. Ornegin Izmir in nufusuda 4 milyon benim ABD de yasadigim sehirde 4 milyon ama bizde 26 seritli otoban tiklim tiklim zor ilerliyor. Benzin ve otomobildeki goreceli ucuzlama devam ettikce Izmir deki araba sayisi insan sayisini gectiginde ustune nufusu artisi ustune otoyollar bittiginde Istanbuldan ve yurtdisindan gelenlerde arabalarini getirirse trafik ne olacak iste ben onu cok merak ediyorum
2012 yilindan beri Almanya'da yasiyorum. Binek oto konusunda hala gidilecek yol oldugunu dusunuyorum. Almanya'da yaklasik 40 milyon binek arac (PKW) kayitli trafige. (Kaynak: https://www.statista.com/statistics/...-cars-germany/). Sanirim Turkiye icin de, sadece nufusu goz onunde bulundurdugumuzda, ulasilabilecek ust sinir bu civarlarda. Bu rakama ulasmak icin altyapinin iyilestirilmesi ve nufusun buyuksehirlerden kucuk sehirlere dagitilmasi gerekiyor.
Bir diger husus da saatlik arac paylasim sirketlerinin yayginlasmasi. Haftada 1-2 gunluk arac kullanimi icin bu sirketlerden abonelik alinmasi daha uygun gibi gozukuyor. Simdi Istanbul'daki bir firmanin fiyat listesine baktim ve Cuma-Pazar gunleri arasi gunluk arac kira bedeli 150 TL yakit dahil (ilk 20 km icin gecerli). Haftaici ise toplu tasima ile gidiyor olsaydim bu secenegi ciddi ciddi dusunurdum. Ama araclarin bulundugu lokasyonlar Istanbul icin henuz cok yaygin degil.
Ben şahsen mavi yaka beyaz yaka kavramlarına karşıyım. Money talks yani para konuşur. Sen borç batağında bi müdür olsan beyaz yakalı olsan ne mor yakalı olsan ne. Fikrim bu olmakla beraber topici ilgi ve bilgi açlığı ile takip ediyorum. Selamlar.
Bana asagidaki mesaj geldi bunun hayatimiza etkisi buyuk o yuzden sizden yorum alabilirmiyim? Acaba ozel saglik sigortasi nasil isliyor bu konuda?
---------------------------
sağlık reformunu da ekleyim aklıma gelmişken,sgk'lı birisi acil bir rahatsızlığında ambulans çağırdığı zaman maaşından 400 lira kesiliyor,muayene ve ilaç ücretleri hariç,öyle evde ücretsiz bakım falanda yok maaştan sorgusuz sualsiz 400 lira cırt kesiliyor,bakın bunları söylemiyorlar size ama gerçekte olan işte bu !
Yer İmleri