Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
Devlet her zaman dürüst ve ahlaklı vatandaşın hakkını yedi...zamanında vergisini ödeyen, dürüst davranan vatandaş hep zararlı çıktı..bu eskiden de böyleydi, ama son yıllarda ayyuka çıktı..bu nedenle vergi tahsilatı rekor düşük düzeylerde.

Bunu bilip, dürüstlükten de taviz vermeden hareket etmemiz lazım..en son kzık GSS..şu anki sistem gayet makul...özellikle biizm gibi erken emeklilik düşünenler için 53 tl ye aileyi sigortalayıp, temel sağlık hizmeti almak mümkün...bir beyaz yakalı bunun için 500-1000 tl ödüyor(emeklilik maaşı hariç, sadece sağlık hizmetini söylüyorum).

gelelim emeklilik maaşlarına..eskiden çok daha adaletsiz bir durum vardı...çalışma yılı olarak iki katı yıl prim ödemiş, prim tutarı olarak da 3 kat ödemiş, yani pratikte 6 kat ödeme yapmış adamla, 1 ödeyen adam arasında 3 kat bile fark olmuyordu.

yeni sistemle, mesela 10 sene sonra emekli olacak iki vatandaş, en düşük maaşla emekli olan 1000 tl alırken, en yüksek alan 5000 alacak...bu nedenle eskiden kalan alışkanlıkları unutun...insanlar adaletsiz emeklilik sistemi nedeniyle primlerini hep düşük yatırdılar, yüksek maaş ya da gelir elde edenler de minimumdan ödeme yaptılar..çünkü ödenen tutar 6 kat, maaş arasındaki fark 2 kat...minimumdan ödemek her türlü mantıklıydı.

ama artık öyle değil..insanlar yeni sistemle yeni yeni emekli oluyorlar...daha bunun acısını bizzat hissetmedi çoğunluk..10-15 sene sonra asgari ücretin yarısıyla emekli olanlar 60-65 yaşında hayatlarının şokunu yaşayacaklar...bu yüzden bu şok azalsın diye zorunlu BES diye bir şey icat ettiler...halk arasında büyük bir kaos oluşmasın diye...bir ksımı zorunlu BES ile bu durumu daha hafif atlatacak, devlet de ağlayıp sızlayana niye zorunlu bes yapmadın, kendin kaşındın diyecek.

son olarak..erken emeklilik düşünenlere mutlaka prim gün sayılarını doldurmalarını, öyle aktif iş hayatlarını bırakmalarını öneririm...mesela benim gün sayım geçtiğimiz yıl doldu...şu an emekli olsam sgk sisteminde, alacağım maaş 4000 tl gözüküyor...ve bundan sonra çalışmasam bile bu parayı alacağım (her yıl emekli maaş artışı oranında bu para artacak ve yaşı doldurma zamanım olan 57 yaşında muadil maaş ne ise onu alacağım)...yani bugün beyaz yakalı olmanın en büyük avantajı tavadan yatan sigorta primidir...prim günlerini tavandan yatırarak dolduran biri...emekli olduğunda kendisi kadar yıl çalışmış, ama tabandan prim yatırmış adama göre 4-5 kat fazla emekli maaşı alacak.

haaa...devlet geçen yıl olduğu gibi minimum maaşlı lara seyyanen zam yapıp, aradaki farkı zamanla azaltabilir...varsın azalsın...5-10 yılda bir yapılan seyyanen zamlarla aradaki fark pek azalmaz zaten....bu arada prim gün sayısı dolduktan sonra çalışılan her yıl maaş çok daha az artıyor..mesela ben 10 yıl daha çalışşsam, 4000 yerine 4500 alacaktım...özetle bir beyaz yaka için prim gün sayısı dolduktan sorna çalışmak, emekli maaşını kayda değer oranda arttırmıyor.
Priminizi ödemeye devam ederseniz maaşınız düşüyor diye biliyorum

Sent from my iPhone using hisse.net mobile app