Sayfa 122/637 İlkİlk ... 2272112120121122123124132172222622 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 969 - 976 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Hisse senedine yatirim yapanlarin arada bir okumalarinda cok fayda gordugum bir yazi.

https://medium.com/@tansel.tokuroglu...i-17e4811fc3ea

Syg,

Harika bir yazı. Her hareketini önceden bilen, dövemeyeceğin adama karşı kaybetmemenin en akılcı yolu onunla kavga etmemek.
    Kaleden çıkmayın

2. Sayın ctugrul, paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim, dikkatle okudum hepsini, internette okuduklarımın pek azını dikkate alırım, çoğunun kafama girmesine izin vermem, sizin tecrübe ve önerilerinizden faydalandım, kafamda düşündüğüm/şekillendirdiğim planlara katkısı oldu.

3. Sayın Pilavlı,
    Faydalı olmasına sevindim. Sonuçta yaşayıp deneyimlediğim bir şeyi paylaşıyorum.

Gençler kendi yatırım plan ve stratejilerini oluştururken belki biraz ışık tutar.

25-30 sene sonra buradan bir kişi bile dediklerimizden fayda görüp bir Hısım vardı bir Dudu vardı bir Ctugrul vardı bir Cautionary vardı, Allah selamet versin, dese bile bize yeter.

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

4. Neden beyaz yaka sorusu bazı arkadaşların aklına geliyor olabilir...kısaca yazayım,

i-) Bir kere ben ve forumdaki pek çok arkadaş beyaz yaka kategorisine giriyor...tecrübelerden bahsedeceksek, mesela ben 18 yıl beyaz yaka olarak çalıştım...kendimden örnek vermem daha mantıklı olurdu.

ii-) son yıllarda en çok ezilen kesim orta gelirli kesim...yani varlıklı değil, ama nispeten yüksek maaşlarla, karı-koca da çalıştığı için beyaz yaka bu gruba giriyor...vergi dilimleri artıyor, zaten vergiden kaçınma şansı yok...çocuklarını özel okula göndermeye çalışıyor, araba almaya, nispeten güzel evlerde oturmaya çalışıyor...sadece orta halli bir araba ve ev için karı koca beyaz yakalının çalışıp 10 yıl tasarruf yapması yeterliyken, bu süre son 10 yılda 20 yıla çıktı.

iii-) yani görece en çok fakirleşen kesim bu kesim...zaten tüik in gelir dağılımı analizleri de en alt ve en üstteki dilimdeki kişilerin gelirden aldığı payın arttığını, en çok geliri azalan kesimin de beyaz yakanın bulunduğu grubun olduğunu gösteriyor.

iv-) bu kesim önemli...arge yapan, teknoloji üreten bu kesim küstürülürse, yurt dışına kaçırılırsa ülke olarak kaybederiz..hatta arge yapmaz, teknoloji üretmez...gider iş adamı olur, inşaat yaparsa...arge yi kim yapacak, teknolojiyi kim üretecek...bizim ülke olarak ihtiyacımız olan bu...yoksa iş adamından bol bir şey yok memlekette...müteşebbis ruhlu insan sayımızın maşallahı var.

Yani...ülke olarak, ne maddi, ne de verilen değer olarak beyaz yakayı tatmin edemiyoruz..mutlu edemiyoruz...yeterli manevi değeri vermiyoruz, saygı duymuyoruz...ülkenin geleceğine yapılan en büyük ihanet de bu...çocukların okuyup, araştırmacı, mühendis, bilim adamı vs olmasını teşvik etmezsek, ileride kaybederiz.

Nacizane, donanımlarımızı arttırarak, finansal alanda ayaklarımız üzerinde durarak..bu kesimin daha çok mağdur olmamasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz...20-25 yaşındaki tek bir arkadaşın dahi işinden ayrılıp, alakasız işlerde para kazanmaya çalışmasını engellemek bile...bu çabamıza değer diye düşünüyorum...düşünün ilk 1000 e girmiş, en iyi üniversitelerin, en iyi bölümlerini kazanmış..devlet bu gencin yetişmesi, ve bu alanda katma değer üretmesi için milyarlarca lira harcamış...sonra bu arkadaş, gitmiş cafe açmış...vsvs..yazık günah.

özetle: genç beyaz yaka arkadaşlar, işinize odaklanın, işinizi iyi yapın...az kazanıyorum diye çok üzülmeyin...kazandıklarınızı güzel yatırımlarda değerlendirirseniz...40-45 e geldiğinizde, kendinizi motive hissetmiyorsanız, erken emekli olabilirsiniz.

5. Tamamen doğru tespitler, bu işe ilk başladığımda kesinlikle çok daha cazipti, şartları ve gelecek kurgusu da yurtdışından daha iyi idi. Beyaz yakalılar son yıllarda sürekli mevcut kazanımlarından oldular.
    Geldiğim noktada en büyük pişmanlığım kendiliğinden gelen yurtdışı tekliflerini, çeşitli gerekçelerle kabul etmemiş olmam oldu, işin maddi tarafı bir yana, yaşam standardları, arasında da uçurum oluştu. Istanbul'un trafik çilesi bile tek başına yeter.

Son yıllarda hiç görmediğim ölçüde yurtdışına göç etmeye başladı beyaz yakalılar. Haksızlar mı?

6. göç emediyorsak yurtdışına yatırım yapalım ? ne dersiniz. avantajlarını ve dezavantajlarını yazabilir misiniz ?

7.  Alıntı Originally Posted by Hasan. Yazıyı Oku
    göç emediyorsak yurtdışına yatırım yapalım ? ne dersiniz. avantajlarını ve dezavantajlarını yazabilir misiniz ?
    Benimki edememek değil çocukça ve aptalca bir tercihti, artık da geç. Küçük bir teknoloji fonuna yatırım yapmıştım 3-4 sene önce, az birşey, hem dolar artışından hem nasdaq yükselişinden müthiş getirisi oldu. Bizim borsa TL bazlı aklı sıra zirve yaparken reelde yıllardır eksiye çalışıyor. Doğrudan aldığım herhangi bir senet olmadı ama keşke olsaymış.

Yurtdışı yurtiçi herkes yatırımını kendi ölçüp tartsın. Ama esas canımın sıkan konu, 1-2 senedir emerging market trendi başladı bizim borsa onun bile çok gerisinde kalıyor, hayret ki ne hayret.

8. Enflasyon çok yüksek. bence hiç yüzde 10 larda değil...
    üç kuruş maaşımız ile tasarruf ede ede yaşamaya çalışıyoruz. her ay patatese domatese zam geliyor. işletmeler zam yapıyor. ancak bizim maaşımıza her ay zam yapılmıyor.. ne yapacağız tasarruf ettiğimiz parayı ilerisi için saklayacagız. ancak bakıyorum ki sakladığım para da günden güne eriyor. halka açık firmalara yatırdığım para da sözde değer artışı gösteriyor fakat enflasyon karşısında yeniliyor. döviz karşısında yeniliyor... yatırımı bölmek doğru fakat ben direk dövizde tutup beklemeyi de istemiyorum açıkcası. dolar 3.80 alayım , 4,80 satayım dersem. bu sürede yediğime içtiğime de zam gelecegi için ben yine zararda olacağım...dolar arttı diye hiç sevinemem... borsa düşecek ?? yurtdışı hisse senetlerine yatırım yapsak işlem başı komisyon 25 usd belirli bir limiti geçmediği sürece.. az para değil bence.. blok alımlar yapsak temettü de alsak ama yurtiçinde temettü ile tekrar hisse alınabiliyorken yurtdışında bu biraz imkansıza yakın... birde tamamen satarsak hisseleri devlet 15-35 arası vergi alacak.

ilerisi için kafam çok karışık. tl günden güne değer kaybediyor. tamamen yüzde 100 türk hisselerinde olmak istemiyorum.
    dolar da tutmak istemiyorum.
    dezavantajlarından dolayı yutdışı hisselerine de pek sıcak bakamıyorum.
    altın alsak nerede saklıcaz ?

ben işin içinden çıkamadım.. her türlü kaybeden biz oluyoruz sanırım.

Sayfa 122/637 İlkİlk ... 2272112120121122123124132172222622 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •