Parayı tahsil edemedik su için demişler.
Printable View
Kira sertikaları ile ilgili de şöyle bir durum var,
"VKŞ’nin temerrüt halinde varlık veya haklar üzerinde doğrudan tasarruf yetkisine sahiptir. (Vkş:Varlık kiralama şirketi)
VKŞ’nin temerrüt halinde söz konusu teminat varlığı paraya çevirerek yatırımcıya öder."
Daha önce böyle birşey raslamadım ama, kira sertifikaları bir varlığa dayalı olduğu için, ödeme yapılmaması halinde, ilgili kiraya konu varlık paraya çevrilip ödenmesi gerekiyor mevzuat açısından.
Ben öğleden beridir tefasin ne uygulamasına ne de sitesine giremiyorum siz gurebiliyor miuor musunuz?
Aynen.
Kira sertifikası türleri ve genel esaslar
MADDE 4 – (1) Kira sertifikaları;
a) Sahipliğe,
b) Yönetim sözleşmesine,
c) Alım-satıma,
ç) Ortaklığa,
d) Eser sözleşmesine,
(6) Fon kullanıcıları veya üçüncü kişilerin VKŞ’ye karşı olan ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi durumunda, dayanak varlık veya hakkın satılarak kira sertifikası sahiplerinin olası zararlarının tazmin edilmesi de dahil olmak üzere, yatırımcıların menfaatlerinin korunmasına yönelik VKŞ yönetim kurulu tarafından alınacak tedbirlerin Kurula yapılan ihraç başvurusu aşamasında sözleşmeler vasıtasıyla düzenlenmiş olması zorunludur.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...0130607-14.htm
Kira Sertifikası (Sukuk) satılıp kaynağa dönüştürülebilecek bir varlığa dayanak olarak ihraç edilmesi nedeniyle daha korunaklı bir yapıya sahiptir.
https://www.turkiyefinans.com.tr/tr-...asi-sukuk.aspx
Kira sertifikaları konusunda temerrüt ile ilgili, ayrıntılı bilgim yok, kimseyi yanlış yönlendirmek istemem. Ayrıntılı bilgi isteyenler spk nın ilgili sayfasına da göz atabilirler.
https://www.spk.gov.tr/Duyuru/Goster/201041/0
özel selektör tahvili & özel selektör finansman bonosu taşıyan bir fon bu fünansal enstrümanların isterse ödenmeme riskinden korunmak için sigortasını mı yaptırabiliyor ? böyle bir olanak mı var ? böyle bir olanak var ise de o zaman fonun getirisini kırpmış olur...
Temerrüt durumunda satılabilecek mülkiyet sadece sahipliğe dayalıda var.En güvenlisi o.
Diğerlerinde hak devri falan var ama adam zaten içeriği boşalmışsa aynen tahvil gibi ortada kalmak sözkonusu olabilir.
Birde şunu belirteyim.
Bu kira sertifikaları konusunu hala tam anlamış değilim.
Kim kime ne veriyor, ne oluyor ne bitiyor kafama tam olarak oturtamadım
Diğer kira sertifikaları türlerinde de zararlarının tazmin edilmesi de dahil olmak üzere, yatırımcıların menfaatlerinin korunmasına yönelik VKŞ esas sözleşmesinin belirli şartları taşıması ve Kurulca onaylanmış olması zorunlu tutulmuştur." Diyor spk. Dediğim gibi ödememe gibi bir duruma raslamadım. Sadece bi körfez ülkesinde sanırım, bir kira sertifikasının islami finansa uygun olmadığı ortaya çıkınca bi ödeme sıkıntısı oldu bir dönem. Sonra yeniden yapılandırıldı falan, böyle bir haber hatırlıyorum.
Ihraç edilen, Yerli kira sertifikalarının çoğu devlet ihracı, bunlarda hazine güvencesi var. Yerli Özel sektörler kira sertifikalarınin çoğu da genelde katılım bankalarının ihracı.
Kendi kullandıkları binaları(her türlü bina, iş yeri, avm, devlet kurumları bunları olabilir vs) kendi kurdukları vkş ye belli süreliğine devrediyorlarlar sonra kiraliyorlar. Vkş bu varlıkları kira sertifikalarına bölüp, sertifikalari satıyor.
Basitçe şöyle bir durum, benim evim var, size 2 seneliğine satıyorum, 2 sene sonra geri alma şartıyla. Bu sürede size 2 yıl kira veriyorum, oturmaya da devam ediyorum. 2 sene sonra tekrar mülkiyet bana geçiyor.
Sizde bu 2 yıllık sürede evi sertifikalara bölüp, bu sertifikaları satarak ilgili kiraya ortak yapıyorsunuz.
Burdaki nüans sadece kiraya ortaklık, kira sertifikası sahiplerini binaya ortak yapmadiğiniz için, bina değer artışı kira sertifikası sahiplerine yansıtılmıyor. En azından ben böyle biliyorum.
Benzer durumlar Eurobond icin de geçerli.
Bagzi kurumlar hisse dağılımını açıklamaz, doğru bulmasak da anladık diyelim. Ama Eurobond içeriğini açıklamanın amacı nedir?
Bagzi limansever holdinglerimizin çöp seviyesindeki Eurobond'u mu yoksa Koc gibi holdinglerin Eurobond'u mu cok fark eder.
"Fidelity Fund American Growth Fund" kap icerisinde denk geldi. Detayli incelemedim fakat Denizbank uzerinde gozukuyor.Amerika ve Avrupa olarak ikiye ayrilmis.Belki buradan alabiliriz.Hic gozune carpan ve arastiran oldu mu?
Saygilar.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Şimdi benim bir evim var.
1000 TL yıllık kira geliri var evin.
Ben bunu 10'a bölüp 10 tane sertifika yapıyorum.1 sertifika 100 TL.lik oluyor.
Sizde gelip benden bu sertifikayı alıyorsunuz.
Ben size bunu 90 TL.ye satıp, peşin paramı alıyorum.Sizde bunun karşılığımda 1 yıl sonra 100 TL kira bedelini alıyorsunuz.
Yani aslında bu peşin tahsil edilen kira bedeli gibi birşey herhalde.
Birde bu sertifikanın 2.el pazarı var ki kira sertifikasının günlük değerlenmesi yada değer kaybı buradan kaynaklanıyor.Ama böyle bir sertifikanın 2. eli niye değerlenir, niye değer kaybeder bilemiyorum.
Anladığım kadarıyla durum bu gibi.
Teferruatı bilenler aydınlatırlarsa memnun oluruz.
https://www.denizbank.com/yatirimci-...lgi-formu.aspx
Fidelity fonlarina ülkemizden ulasabilmek cok heyecanli olurdu.
Fonlar bunlar.
https://www.franklintempleton.com/in...vciUyQ1olN0M=/
Alımı 09-15.30 arası Denizbank'a gönderilecek yazılı emirle olacakmış.
Çin, Latin Amerika, Gelişen ülkeler, ABD için ayrı ayrı fonlar var.
Aslında hesap daha karışık. Burdaki amaç devlet yada özel sektör elindeki durağan varlıkları(binaları) paraya çevirerek, yeni yatırımlar vs. Yapmak. Örneğin devlet topladığı bu paralar ile, yeni iş yerleri kurabilir, iş sahaları açabilir, yada yabancı ülkelerden yüksek faizle borçlanacağına bu yöntemle borcunu azaltabilir.
Aslında hazine bonosu ve tahvilde böyle. Bir bakıma devlete yardım, milletin hayrına olduğunu düşünüyorum.
Azınlık bir kısım, devletin açıkladığı resmi enflasyona eşdeğer yada altındaki alınan fazla miktarın haram olmadığı kanısında. Bende bu görüşteyim, bu görüşler tartışmalı olduğu için girmek istemiyorum.
Yastık altı diye tabir edilen tasarrufların ekonomiye kazandırılması gerektiğini savunuyorum. Dini hassasiyeti olanlar için de ülkemizde artık, uluslararasi islami finans kriterlerine uygun yeterli sayıda seçenek oluştu.
Kira sertifikalarının 2. El değer kaybetmesi de, kira değerlerinde tüfe baz alındığı için, tüfe deki değişimler, sertifikaları etkiliyor. Yeni sertifikalar daha yüksek kira ödemesi(itfa) yaptığı için düşük kira ödemeli sertifikalar 2. El piyasasında değeri düşüyor.
Ben teşekkür ederim.
Katılım bankalarının konut finansmanı da benzer bi mantık üzerinedir. Sizin almak istediğiniz evi, önce banka alır, sonra üzerine koyarak size taksitle satar.
Genelde katılım bankacılığı ve ürünleri ticaret üzerine kuruludur. Katılım fonları da , islami hassasiyeti olanlar için basiretli bir tüccar gibi değerlendirilmesi gerekir.
Dini hassasiyetleri nedeniyle, yastık altı dolar, altın yatırımları yapanlara tavsiyem, döviz katılım ve altın katılım fonlarına yatırım yapmaları ve tasarruflarını ülke ekonomisine kazandırmalarıdır.
Hatta tüm yastık altı yatırım yapanlara burdan fırsat bulmuşken çağrı yapmış olayım, yastık altı yatırım yapmayın, Bankacık yada finans sisteminde yerinizi alın.
Tartışma başlatmak için yazmıyorum ama katılım bankalarının konut yada taşıt finansmanının normal bankalardan hiçbir farkı olduğunu düşünmüyorum.
Siz beğendiğiniz evi, arabayı alıyorsunuz, onlar da gerekli teminatı alıp krediyi veriyorlar. Bizim meri hukukumuza göre gayrimenkullerin mülkiyeti tapuda tescil ile el değiştirir. Katılım bankalarının gayrimenkulü alıp müşterisine vadeli satması için önce tapuda kendi adına tescil ettirmesi gerekiyor. Kendim katılım bankasından kredi kullanmadım, fakat etrafımda kullananlardan öğrendiğim bu yönde bir uygulama yapılmadığı yönünde.
Kredi ve faiz meselesi ile ilgili olarak da Osmanlıda ki para vakıfları hakkında okuma yapmalarını tüm forum ahalisine tavsiye ederim.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Katılım bankalarının sözcüsü değilim ama, bilgilenmek isteyenler için ufak bir açıklama yapma gereği hissettim. Katılım bankalarının finansmanlarinda(konut,araba, eşya vs) meri hukuk değil, islam hukukuna göre murabaha denen bir yöntem temel alınıyor, vekaletle.
Konuyu dağıtmayayım ilgilenenler bakabilir;
https://sifirfaizli.com/katilim-bank...sistemi-nedir/
Bir çalışma için farklı, ufuk açıcı yaklaşımlara ihtiyacım var.
A ve B şirketi düşünelim.
İkisi de 100 bin tl 'lik bir mülk sahibi, ve işini bu mülkte yapıyor. İçindeki mal 50 bin tl.
A şirketi tüm giderler vergiler düşüldükten sonra aylık net 10 bin tl kar ediyor.
B Şirketi yine tüm giderler vs. düşüldükten sonra 1000 tl kar ediyor.
Önümüzdeki dönemde de böyle süreceğinden eminiz varsayalım.
Duran/dönen varlıkları eşit. Ticari yükümlülükleri , borçları, alacakları vs. gibi diğer tüm değişkenleri eşit.
Yani özetle, bu veriler dışında her şey eşit /sektör dahil.
A Şirketine ve B şirketine değer biçer misiniz ? A şirketi 350 bin, B şirketi 160 bin vs. gibi.
dünya ve türkiye finansal piyasalarının son durumu itibariyle hangi fonlara giriş yapmalıyız.
Sayın hellistheothers,
Kabaca bir yaklaşımla, genel olarak şirketlerin 10 yıllık perspektifteki nakit yaratma gücünün toplanması yoluyla bu hesap yapılabilir.
(Burada elde edilen karın direkt şirketin eline nakit olarak geçtiğini varsaydım.)
A şirketi yıllık net kar : 120 bin TL
B şirketi yıllık net kar : 12 bin TL
Bunları x10 yaparsak.
A şirketinin değeri : 1.2 milyon TL
B şirketinin değeri : 120 bin TL olarak hesaplanır.
Dışarıdan bir bakışla A şirketine 1.2 milyon TL ödenebilir.
B şirketine içindeki 50 bin TL mal + 100 bin TL olan mülk değerine rağmen 120 bin TL bile vermezdim :)
Saygılar.
Sevgiler.
Çok teşekkür ederim değerli katkılar için.
Örneği borsaya uyarlarsak,
Ben 7 yıllık kârını hesaplardım. 7 * 120 = 840.000
A- sermayesi 100 K, borsa fiyatı 5 TL ise = piyasa değeri = 500.000 < 840.000 =>> A şirketi ucuz
A- sermayesi 100 K, borsa fiyatı 15 TL ise = Piyasa değeri = 1500000 > 840.000 =>> A şirketi pahalı derdim
Bu durumda B şirketinin ucuz olması için fiyatının 7*12 = 84000/100000 = 0,84 ün altında olması gerek.
Saygılar
burda Herşey eşit değil Pazar payları farklı, Peşin ve Vadeli taahüt ve ödeme biçimleri farklı, dolayısıyla gelecektede Pazar Payı bu şekilde devam edeceğini varsayarsak A şirketinin değerlemesi minumum varsayımlarla B şirketinin değerlemesi Kar oranına bakılarak yapmak daha doğru olacaktır.
Arkadaşlar uzun süredir sizleri zevkle ilgiyle takip ediyordum yaklaşık 4 senelik bir Fon işlem dönemim var, ilginç sayılabilecek stratejiler geliştirerek bu süre zarfında aynı Fonlarda kalarak Fonların getirisini çoğu kez geçtim, ilerleyen dönemlerde bildiğim kadarıyla bu ayrıntıları da paylaşacağım saygılar