düzeltilmemiş olsun lütfen.
Printable View
2008 krizinin en cafcaflı zamanı, ortalık kan gölü matriks derinlik önümde açık alış 0,96 satış 0,98 evet yazıyla 98 kuruş kırmızı kırmızı yanıyor sönüyor dün gibi gözümün önünde.
Ceo 1 milyon alım yaptı, manyak mı bu adam bu ortamda mal mı alınır falan diyoruz, tabiki esas manyak biziz :oleyo:
on yılda 16 kat.
vay be..
asıl inanmamız gereken önümüzdeki 10 yılda 16 kat getiri sağlayabilir miyiz ?
2028 de fiyat 256 tl olabilir mi ?
bence olamaz. ha 1 ekmek 16 tl olursa o zaman tofaşta 256 tl olabilir bence... :)
2008 dibinden 20 kat civarı artmış bir sürü hisse var 30 endekste.. ford, tofas, thy, tuprs... 2008 dibinden 100 kat artmış aselsan nerdeyse bütün tavsiye listelerinde...
kağıtların geçmişte ne yaptığına değil şu anda ucuz olup olmadığına bakmak lazım...
2008 yazı tofaşın batma ihtimali konuluşuyordu bu topikte
lehman battıgında butun sırketler ıcın benzer seyler konusuluyordu zaten her yerde...
o gunku durumla bugunkunun bır alakası yok, o krız bu neslın yasadıgı en buyuk global fınansal krızdı... bu yasanan bızım hemen her 5-10 senede bır kotu sıyasal-ekonomık yonetım yuzunden yasadıgımız yerel bır krız...
Kesinlikle katılıyorum. Zaten 2008 krizi gibi bir şey yaşanmaz çünkü doğrudan dünya çökecek. Düşünsenize para basmanın çare de olmadığı bir sistemde ne olur? Yıkım! Yalnız benim korkum bol paraya alışmış dünya şirketleri paranın çekildiği bu ortamda aynı performansı ne kadar sürdürecek? Ayrıca bizim bilmediğimiz bir fiyatlama var dünya ve biz de...
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Doğru söylüyosunuz.. Lakin İtalya faktörünü unutmayalım.. İtalya ekonomisi ecb nin parasal desteğine muhtaç çok büyük borçlar altında batık Bi ekonomi.. Ecb nin seneye para basmayı bırakıp tahvil almayı bırakacağı Bi ortamda İtalya başta ispanya Portekiz Yunanistan gibi ülkeler tekrar batmaya adaydır.. BU şirketin en büyük ihracat yaptığı ülke İtalya ise ortada kusursuz Bi fırtına var.. Ve 2008 düşüşü düdük kalabilir..
lehman'dan sonra dıger bankaları ve sırketlerı bıle too bıg to fail diyerek batırmadılar... ıtalya gıbı bır ulkeyı hıc batırmazlar...
butun Avrupa ulkelerı batacaksa bız de batarız zaten, ha tofasta olmuşsun ha fordda ha bonoda ha nakıtte bır sey farketmez …
extrem felaket senaryolarına gore yatırım yapılmaz...
Evet, o krizdeki fiyatları beklemek, dünyaya meteor çarpmasını beklemek gibi bir şey...meteor çarpacak, arsa fiyatları düşecek, ucuzdan arsa toplayacağız filan��
Toaso benim de takip listemde, ama çok ucuzlamış kağıtlar var, hiç bir sorunu olmamasına rağmen genel piyasa olumsuzluğu nedeniyle 4-5 fk ile işlem gören. Onlar varken toaso yeterince ucuz gözükmüyor bana.
Yani tutana buradan sat demeyiz, yeni ve yüklü girecek birine hangi fiyata gelirse kaçırma dersin... büyük fırsat diyebileceğin fiyat nedir?
Mart ayında elindeki doları satıp bu hisseyi alan birinin ettiği zararı kısa yoldan hesaplayan bir program gerekiyor, çünkü ben artık hesaplayamıyorum !!!
Şunun şurasında ne kaldı ki [emoji23]
Lenovo K33a48 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Son dıyecegımı en basta dıyeyım, bence buralar her sekılde buyuk fırsat. Ama daha düşer mı, onu bılemem. Sonucta ben buraya dusecegını de hıc zannetmıyordum, o yüzden daha dusup dusmeyecegı konusunda fıkrımın pek bır degerı yok. Ama zaten fiyat öngörüsü de yapmıyorum pek genelde yatırım yaparken...
Ben hısse yatırımlarımı yaklaşık 8 senedır froto ve toaso uzerıne yapıyorum. Pek cok farklı degıskenı ınceledım, boyle karar verdım. Bunun ıcın kenara ayırdığım 100 lıra varsa bunu froto ve toasoya paylaştırıyorum. Paylastırırken gerek aynı sektörde olmaları gerekse sahıplıklerı dolayısıyla yakın fk'larda ıken oranı 50-50 olurken fk olarak araları açıldığında -su anda olduğu gıbı- bırınden dıgerıne kayıyorum kademelı olarak. Su anda 90 toaso 10 frotoya kadar kaydım.
Bunun harıcınde kenarda tuttuğum ve yıne cıddı düşüşlerde hısselere kademelı koyduğum 50 lıra daha var. Hısselerın fıyatı düştükçe bu paradan ekleyerek 100'e tamamlıyor, kagıtlar yukselırken bu parayı çıkarıyorum. Totalı hep 100'e tamamlıyorum yanı.
Bugunku dusus sırasında o kenara koyduğum 50 lıra tukendı cunku zirveden dusus %50'yı buldu. Burdan daha fazla düşerse benım ekleyecek taze param olmayacak cunku hısse yatırımına ayırdığım maxımum meblağa ulaştım. Ancak burdan yukselıs olursa yıne kademelı olarak koyduğumu gerı alırım. Lakın froto-toaso arasında gecıs yapmaya devam edecegım, tabı aralarındakı makas daha da açılır ve %100 toaso'ya geçersem orda da durmak zorunda kalırım, o acıdan da lımıtlerde sayılırım.
FK meselesine gelınce... Sen zaten bılıyorsun ama genele de yazalım, hısselerın fk'larını ıncelerken bırbırlerınden zıyade gecmıslerıyle karşılaştırmak lazım cunku her sektörün ve hatta sektör ıcınde bazen farklı hısselerın degerlemelerı cok farklı oluyor. Mesela açtım matriksi önüme, rasgele guzel bır ornek olarak, BIM 22 fk'da ama zaten o hep 20 ustu fk'larda... Ucuz mu degıl mı su an bılmıyorum ama fıyatı bu fk'ya ragmen hep en ıstıkrarlı artan kağıtlardan bırı... veya misal hektas 7.5 fk'larda... ama kâğıt zaten gecmıs 10 senenın 9'unda 7-10 arası fklarda gezınmıs zaten, o da geçmiş fk'sına göre çok ucuz durmuyor yani ama fiyatı sene başına göre yukarda...
Toaso ıse gecmıs yıllarda hep 10-15 fk arası degerlenmıs bır hısse... keza froto da aynı sekılde.. lakin şu anda froto 10 kusur fklarda, toaso 5 kusur... ihracatsa ikisinin de cirosunun dörtte üçü ihracattan... yerel piyasa daraldıysa ikisine de daraldı ve sadece cironun %25'i için geçerli, ordaki açığı da adetsel bazda olmasa bile satış bazında ihracattan kapatıyorlar... yurt dışı satışlarının buyuk kısmı da uzun vadeli anlaşmalarla garantili toasonun ayrıca, buna rağmen frotoya göre çok daha fazla satış yedi italya'da işler karışık diye...
Bunun tam tersi 2017 başında olmuştu... orda da froto çok ucuz kalmıştı, elimde %80 froto %20 toaso vardı o ara... dönemsel olarak guzel extra getiriler sağlıyor ikisi arasında geçiş yapmak hep %50-50 tutmaya nazaran...
Sn Cautionary her hisseyi kendi dinamikleriyle değerlenirmek gerekirse, TOASO kendi tarihi fk'ları ile kıyaslanınca yine de kayda değer ucuz değil mi Sizce?
Mesela işbankası veya soda Hep daHa düşük fk'lardan fiyatlanırken toaso daha yüksek fk'lardan fiyatlanmakta değil midir?
Bu şekilde değerlendirmek yanlış mı olur?
Selamlar.
İtalya' da egemen güç nedir ? bunun karşısında hangi finansal güç ile çıkılıp İtalya batırılabilir ki ? holistik düşünmeli
Ufak bir katkı; 2009 Mart ayındaki 1 TL şu andaki 2.48 TL'ye denktir, TÜFE'ye göre.
Bu bilgi hisse bu fiyatlara düşer demek değildir veya hisse fiyatı hakkında herhangi bir yorum içermez. Sadece paranın zaman değerini göstermektedir.
Hisse fiyatı büyük fırsat mı değil mi sorusu sadece fk ya da değer çarpanlara bakarak anlaşılamaz bence.
Konjonktür olarak kötü bir dönem denk geldi, otv indirimine rağmen 4. Çeyrekte berbat satis rakamları gelebilir...Avrupa birliğinde buyumede duraklama olması ihracatımızı olumsuz etkileyebilir...paritenin düşmesi ayrı bir olumsuzluk.
Eğer yurt dışında satışlar devam ederse, bist 1 düşerse, toaso 2 düşer bence...nereye kadar, belki 15 lere kadar...ondan sonra negatif ayrışmaz, endeksle paralel hareket eder 15 sonrası.
Genelde yabancı bir hisseyi yoğun satıyorsa, satışları illa ki abartıyor, bıktırıcı bir baskı oluyor..sonra da topluyor dipten.
Arcelik benzer süreçten geçti, geçiyor...son 2-3 ayı bir inceleyin derim..
arcelik'in net karı, muhtemelen kur zararından, geçen seneye göre düşmüş durumda 9 aylıkta... haliyle fk 15 ustune çıkmış... geçen yıllarda da 10-15 arası gezinmiş genel olarak fk'sı.... toaso ise nette artıda 9 aylıklarda, ona rağmen fiyatı sene başına göre yarıya düştü, arçelikten daha fazla... 12 aylıkta da geçen senenin üstünde kapar çok muhtemelen, al ya da öde anlaşmaları var; ihracatı etkilenmez tofaşın...
toaso'da veya fiat'ta piyasaya açıklanmamış çok ciddi bazı problemler yoksa pek karşılaştırılabilir durumda değilller... 1-2 sene cironun çeyreğini oluşturan yerel satışlar düşecek diye şirketin değeri yarı yarıya düşmez... Değil 1-2 sene, bundan sonra iç piyasaya hiç satış yapmayacak tamamen ihracata dönecek olsa yine bu kadar düşmemesi lazım...
aslında fiyat 21 civarlarında dengelenmişti ama italya meselesi çözülmeyince 1-2 fon muhtemelen gereğinden fazla kıllandı ve fiyata bakmadan çıkıyor 2 haftadır...
Benim tecrübeme göre piyasanın genelde bir bildiği olmuyor, hele uçlarda çok histerik hareket ediyor. Major trendlerin başlarında dersen eyvallah, önceden haber alanlar ve önce uyananlar trendi başlatıyor çıkış veya dönüş yönünde... ama ortalarda zaten bilgi herkese ulaşmış oluyor... sonlarda ise iş tamamen histerik alış/satışlara dönüyor...
Alım için 15 li rakamlar nasıl arkadaşlar.
bu hissenin extra dezavantajı yabancı oranının yüksek olması.
yabancı satmaya kalktığında karşlayan olmaz.
dengesizce düşmeye devam eder.
ihracaat ta zafıylık başladı.
Aylık kapanışlarda RSI 26,86..2008 KRİZİNDE BU RAKAM 28,51 Dİ.. ki o zaman hisse zirveden yüzde 85 düşmüştü.. Düşüşü teknik olarak çok abartılı buluyorum.. Böylesini görmedim..
Ben artik 1 dolara kadar dusmesini bekliyorum. 2009da yarim dolara dusmustu neredeyse..
İçinde bulunduğumuz kriz, yerel olarak memleketimiz sınırlarında kalırsa, dolayısıyla hem ülkemizin hem de otomotiv şirketlerinin ihracat ayağı bozulmazsa bu seviyeler toplu alım için olmasa bile kademeli alımlarla toplamak için uygun seviyeler olabilir.
Ancak sıkıntılı İtalya, İspanya, Portekiz'den sonra son açıklanan Alman ekonomisindeki %0,1 daralma kesinlikle iyi haberler değil.
Tam toparlıcakken robotlar geldi yine
Çok şükür bugün yeşil kapattı [emoji23]
Kağıt döndü yukarıya diyebilirmiyiz beyler.
Bugün de yeşil kapattı, gözlerim yaşardı [emoji23]
Aylık satışta citi doçe önde.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
En fazla tercih edilen borsa şirketleri
TERCİHLERDE ÖNE ÇIKANLAR
Kurum tercihlerinde öne çıkan hisselere baktığımızda ilk sırada Tofaş Oto Fabrika hissesinin yer aldığını görüyoruz. 26 Kasım itibariyle Tofaş Oto Fabrika hissesinin fiyatı 17,3 seviyesinde bulunuyor. Hisse senedi için kurumların hedef fiyat öngörüsü 29,3 seviyesinde bulunuyor. 22 kurum hisse senedi için alım önerisinde bulunuyor
http://www.borsagundem.com/yazarlar/...yazisi/1364715