eskiden imar icin bu tip haber vardi, herkes imara gidip parasini cekmeye calisiyordu
Printable View
Verilen linke baktım. 3 temmuzda Fitch bankaları negatif izlemeye almış ama not düşürmemiş.
Ve ne yazık ki geçen akşam (20.8.2018) not düşürmüş. Bu *yeni* bir haber. Çok olumlu bir şey değil.
Not düşürdüğü için 3 Temmuzdaki negatif izlemeyi kaldırmış.
Yıkama yağlamacı tayfaya soralım şimdi, bu da mı uydurma? Yahu medyadaki son çatlak sesi bastırmak için tüpçüye 1 milyar dolar kredi veren bankanın nesine güveneceksiniz, bizde gerçeği yazan kalmadı, ancak yabancı değerlendirme şirketleri kafamıza vurunca farkediyoruz, ona da burada uydurma deyip geçiştirmeye çalışıyorlar..
''Hoydaaa ne işin var çayda'' diyesim geliyor ama demeyeyim..:)
şimdi fitch demişki hissedarların sermaye arttırımı yapması lazım. yukarda yazıo bende copy paste yaptım.
fethullahçı da diyoki işbankası hissedarları nasıl yapacak?
mb'nın yeteri kadar rezervi yok ziraat ondan dolayı sıkıntılı
akbankda sabancıdan dolayı zorda
haberin kendisi yalan değil durum(not indirimi) yeni, fetocunun yorumları olumsuz sadece. katılırsın katılmazsın bu kadar tepkiyi neden verdin anlamadım. bu bankalarda paranmı var?
Sn. Dudu'nun yazısı üzerine Fitch'in ana sayfasından girip TR bankaları ile ilgili bugünkü tarihli notlandırma yazısını kabaca okuyup buraya taşıyan benim..Fitch yazmasa bile bankaların riskleri belli..ülke riskimizde belli..
Peki bu başlık nedir?
''Fitch üç büyük Türk bankasının iflasını gündeme getirdi''
Bunu yorumlarsan, habere neden uydurma dediğimi anlarsın..
Hadi İş'i anladık sermaye arttırmı yapamasın..Peki Akbank ve Ziraat'in yapamayacağını nerden çıkarıyor bu zat..kendi zannı olabilir mi?
Ayrıca benim paralar Vakıf'ta..Vakıf'ında notu BB-'ye inmiş..ama onu batırmamış arkadaş..sevineyim o halde..:)
Hala düşük olduğuna inanıyorum..çay misal geçen sene 25 tl idi bu sene 22 23 e düştü.aycicekyagi 24 28 arası..sucuk 50 kasapta kiyma 46 ..lakin dikkatimi bi şey çekti kiyma ile kuşbaşı sabit ..antrikot 70 ten 80 e fırlamış herhalde taleple ilgili.birde tabi ilginç mallar var kanat 36 lira idi.yuzde 50 firesi var.75 e gelir kim alıyor allah akıl fikir versin ..Al bir kilo kiyma koy soğanı ekmeği olur sana 1.200 gr. net kofte normal yuvarlanan 40 adet çıkar ..hesap yapana 19.50 miss ..yapmayana yüzde 25 te yetmez ..500 bin 7.500 faiz veriyor büyük para garanti birde ..ablamin 300 bin tl parasi var bankada ..6 senedir bütün faizini harcar ...300.000 az parami 6 sene öncede iyi paraydı simdi de iyi para haa eve arabaya kıyaslarsan o para belki ev almaz bisey yapmaz ama dert görüyor ...600 bin lira kaymakam maaşı kadar faiz veriyor daha ne olsun...
Forumdaşlar, Fitchrating'in sitesi dışındaki abartılı veya maksatlı olabilecek yorumlara pek itibar etmemek gerekli.
Ancak fitchrating'in dün yayınladığı raporunda bazı sıkıntılı kısımlar yok değil:
The downgrades of foreign-owned banks' FC IDRs to 'BB' from 'BBB-' reflect both the sovereign downgrade and Fitch's view that it is no longer appropriate to rate banks above the sovereign in Turkey. This view reflects our belief that, in case of a marked deterioration in Turkey's external finances, the risk of government intervention in the banking sector in the form of capital controls or restrictions will increasingly be equal to that of a sovereign default.
Kendim çeviride hata yapabileceğimi düşündüğüm için google translate ile çevirdim:
Yabancı sermayeli bankaların FC BBR'lerinin 'BBB' ye 'BB' olarak indirilmesi, hem egemenlik düşüşünü hem de Fitch'in Türkiye'deki devletin üzerindeki bankalara oran atmanın artık uygun olmadığı yönündeki görüşünü yansıtmaktadır. Bu görüş, Türkiye'nin dış finansmanında gözle görülür bir bozulma olması durumunda, bankacılık sektörüne sermaye kontrolleri veya kısıtlamaları biçiminde devlet müdahalesi riskinin, egemen bir temerrüt oranına eşit olacağı inancımızı yansıtmaktadır.
İş bankasının verdiği faize bakarsak bırak sermayeyi bankanın paraya ihtiyacı yok :).
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Burada Ahval'in yorumuna laf edenlere bir tavsiyem olacak. Tamam Ahval, "abartılı" bir yorumla da olsa hiç değilse Fitch'în bu raporunu haberleştirmiş.
İşin vahim tarafı Fitch'in bu raporu Türk medyasında Cumhuriyet v.s. gibi bir kaç muhalif basın organı dışında haberleştirilmemiş bile. Siz bize Ahval'e kulak asmayın Fetocular onlar diyorsunuz ama Türk medyasındaki kuzuların sessizliği kimseyi rahatsız etmiyor.
Kendileri haber yapmaz, yapanınki de "abartılı" bulunur, tam bir iki yüzlülük örneği.
çünkü verilen ratingde default riski oldukça yüksek, yani temerrüt gündemde. fitch'de izlemeye almış dahada düşürebilir notu. niye bu kadar banka hisseleri satış yedi?
bankaların sermaye arttırımı yapıp yapamayacağı tamamen kendi yorumu evet.
vakıf'ın notuda kötü neye seviniyosunuz anlamadım.
fethullaçının haberi yazış dili hoş değil ama haberde uydurma olan bişey yok. neyse zaten okuyanlar kendi kararını verir.
sermaye kontrolünün etkisi ülkenin temerrüte düşmesiyle eş olur demişler bende katılıyorum o yüzden böyle bişey olacağınıda sanmıyorum. o noktada biraz abartıyorlar. bu kadar borç çevirmesi gereken sıcak para bulması gereken ülke nasıl sermaye kontrolü getirecekmiş?
Burada bankalarımız sağlamdır, bir şeycik olmaz demiyorum ben..ancak son 2001 krizinde olduğu gibi(2008-ABD'de benzer şekilde) bir tehlike anında her şey anonim olur biter..özellikle devlet bankaları açısından..hadi iş bankası yukarısı için çirkin ördek yavrusu..sermaye arttırır, arttıramaz, ona bir şey demiyeyim..bilgimde yok, ayrıca..fakat Sabancı da iş değişir..herkes şu an Akbank'ın Telekom kredilerinden vb. zor duruma düşüceğini düşünebilir ama bizde para sahibi parmağını yalar..o krediyi hükümetin teşviği ile verdiğine göre madur edilmez, karşılığını fazlasıyla görür bir şekilde..Sabancını şirketlerini durumu ayrı konu..kim biliyor ne olduğunu..:)
Zaten bu seferki kriz çok farklı geliyor...gülerken halletcekler....en sonunda agzimiz açık yine bi gece yarısı el fatiha....
Çin cari fazla veriyor. Yunanistan'ın cari açığını da babası ECB kapatıyor. Bu iki örnek te bu koşullarda istedikleri gibi sermaye kontrolü uygulayabilirler. Türkiye farklı bir konumdadır. Benzer bir sermaye kontrolünün onda biri dahi Türkiye için farklı boyutta bir tahribata yol açar. O nedenle diğer örneklerden farklı olarak uygulanacak bir sermaye kontrolü Türkiye özelinde default/temerrüd anlamı taşır yorumunu yaptıklarını düşünüyorum.
Olabilir tabii..o yüzden detaylar dedim...bizim bu halde(en çok siyasi anlamda) başarı şansımız azda, bu konuda iktisatçılar dahi kendi aralarında anlaşamıyorlar..ancak unutmayalım ki bunlar zorunlu hallerdir..muhtemelen bir kriz anı, bir panik halinde olabilecek şeylerdir..illaki serberst piyasa rejiminden vaz geçmek anlamı taşımayabilir..mesela IMF ile kolkola yapılabilir böyle şeyler..:)
2001 krizini yaşadığımız için bankaların hafızalarında bu olayın yer ettiğini düşünüyorum. Bu nedenle ne iş nede akbankta sorun olacağını düşünmüyorum. Onlar riskin farkındadır. Ve yoğurdu üfleyerek yiyorlardır. Ziraatta ise zaten zarar oluşursa kamu karşılayacaktır.
Karşılayacak karşılamasına da nasıl karşılayacak?. Tcmb kanalıyla para yaratarak mı? Yoksa borçlanarak mı?
Borçlanırsa çok yüksek faiz ödeme riski var.
Tcmb kanalıyla piyasaya bankalar zora düşmesin diye likidite verirse çok yüksek bir devalüasyon riski var.
Bu iki durumdan hangisi ekonomiye ve devlete daha az zarar verir? İşte bunu tespit etmek 2001 yılındaki kadar kolay değil. Zira 2001 yılında özel sektörün döviz borcu yok denecek kadar azdı (10 milyar dolar ve altı). Devalüasyon seçimini yapmak çok kolaydı.
Şimdi ise tam tersi. Özel bankalar dahil (devlet hariç) 350-400 milyar dolar civarında bir döviz yükümlülüğü var.
2001 yılındaki gibi bir para enjeksiyonu ve devalüasyon kesinlikle piyasayı rahatlatmayacaktır. Çok farklı ve ters bir biçimde özel sektör borç krizinin tetiklediği daha derin ve içinden çıkılmaz bir evreye girilebilir.
O nedenle 2001 yılındaki gibi önümüzde çok avantajlı bir devalüasyon ve likidite enjeksiyonu (kamunun banka zararlarını bu emisyon ile devralması) ihtimalinin olduğunu düşünmüyorum. Evet böyle bir ihtimal var ama bu gerçekleştiğinde zararı çok daha büyük olabilir.
Walla ben sizin kadar olumlu düşünemiyorum maalesef..güneşli havalarda hiç bir şey belli olmaz..bak hava biraz kapadı, bir sürü şirket beni yapılandırın diye sıraya girmeye başladı..havalar biraz daha kapayınca iş daha çok şiddetlenecek gibi gözüküyor..burada düşünebildiğim tek olumlu taraf bir tehlike anında devletin olaya mecburen el atacak olması..
Bırakalım dolar borçlarını, faiz giderlerini..Bu beton dağları likit varlıklar değildir..havalar iyice bozulduğunda bankalara en çok lazım olacak şey ise likiditedir..ne diyelim..inşallah havalar bozmaz diyelim..selamlar..
Düğün bayram bir gelecek yok o kesin ancak öldük bittik bir durumda yok. İyi kötü üreten bir nüfüs ve tüketim yapan 80 milyon insan mevcut bu durumu öngöremeyen şirketler ya el değiştirecek ya batacak.
Türkiyenin bunca yılda atlattığı badirelere bakarsak bu günlerde atlatılır yeterki birileri sizler bizler gibi bu durumun farkında olsun elinden geldiğince önlem alsın.
Sizin hikaye margin call filmine benziyor. İlk çıkan kazanır. Bu oyunun daha erken bitmesi gerekiyordu ancak şimdi zamanı geldi. Son dönemde bol bol ekonomi yorumcularını dinliyorum. Evet gelecek toz pembe değil ama doğru adımlar atılmaya başlarsa atlatılmayacak problem yok. Ülkecek problemimiz sınavlara hep son gece çalışıyor olmamız. Bu sıkıntılar bizi zaruri olarak yapısal reformlara taşıyacak, bol keseden harcamaların sonu gelecek. En azından ben öyle umuyorum.
Yapı sürdürülebilir değil sadece, bu şekilde sürdürmeye çalışmaları da ciddi stres yarattı ekonomide. Hak etmediğimiz refahı yaşatmaya çalışmaktan vazgeçmek zorunda kalacaklar mı problemiydi, şimdi öyle olacak ama geçiş nasıl olacak problemine doğru gidiyor.
Ciddi sayıda genç beyin kaybımız da malesef işleri kolaylaştırmıyor.
Walla forumda geçen sene ilk yazmıştım sanırım..BDDK'nın 3 yılı aşan ve geri dönmeyen GM kredilerini sermayeden sayan kararını öven arkadaşlar vardı..neymiş bankalar daha fazla kredi vereceklermiş..evet verdilerde..ama şimdilerde yenilen hurmalar sorunu var tabiki..fakat kabaca bankaların sermaye yeterliliklerinden ziyade likiditesi daha önemlidir..çünki bir şoka dayanma kapasitesi likiditesi olmadıktan sonra hikayedir..dolayısıyla problemlerin aşılıp aşılmayacağını kapalı havalar belirleyecektir maalesef.....dolar sıkılaştıkça göreceğiz..:yes:
Ben halkımızın başka ülkelerden farklı olarak eziyet çekme kapasitesine güveniyorum sadece, başka bir şey değil..:(
Geç kalındığı için ne yazık ki %25-30 arası bir bononun ilgi görmeme riski var. Zaten hali hazırda 2 yıllık tahvil %21'e çok yakın bir seviyede ve piyasanın %25'li seviyelere zorlaması an meselesi. Daha evvel böyle bir faiz hamlesi yapılsaydı değil %25 , %15-16 arası bir faiz ile tüm bu süreci atlatmak mümkün olabilirdi.
Tansu Çiller TL'ye tekrar güven sağlayabilmek için 3 ay için %50 yıllıkta ise %200 gibi astronomik bonolar çıkartmak zorunda kaldı.
Umarım iş o noktaya kadar zorlanmaz ve tedbirler bir an önce alınır. TCMB faiz hamlesinde gecikmesinin ve piyasanın önüne zamanında geçememesinin bedeli ödüyor.