Şu sorum gözden mi kaçtı acaba? Ne dersiniz Sn Dudu ve Sn Cautionary ve tabiki yardımcı olabilecek herkes? :)
Printable View
Bence tamamen size kalmis bi durum.
Ben de once iyi temettu veren, yatirimi bitmis, kendini kanitlamis olgunlasmis hisseler ile basladim.
Sonra hem cesit olsun diye hem de ileride daha da fazla temettu geliri elde etmek icin ilk aldiklarimin temettusu ile daha yatirimi bitmemis, temettusune ara vermis, gorece ucuz buldugum BRISA veya POLTK gibi hisseler topluyorum.
Syg,
Beyaz yakalılar merhaba hepimize güzel bir hafta dilerim
etab5 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Her fiyattan hisse biriktirmek yanlış. Karar verirken koskoca bir umudu, yatırımı bu şekil mal almayla icraat 10 yıl sonra keşke dedirtebilir. Ucuz almak bu işin olmazsa olmazı. Gözü kapalı fiyt sormadan mal alınır mı? Çok yanlış bence.
Herkese selamlar,
Yıllardır bu forumu okuyorum, ilk defa yazıyorum. Özellikle başlık sahibine ve sürekli bilgilerini paylaşan dudu'ya ve geri kalan herkese teşekkür ederim. Bu kadar bilgili olmanızın yanında zaman ayırıp bu bilgileri paylaşmanız gerçekten takdiri hak ediyor.
Ben de hikayemi anlatayım. Şu anda 32 yaşındayım. Benim yatırım konusundaki aydınlanmam ,çalıştığım yerden emekli olamayacağımı düşünmemle başladı. Biliyorsunuz emeklilik yaşı 60, 45-50 yaşından sonra eğer üst düzey yönetici seviyesine çıkamazsam o yaştan sonra hala çalışabileceğimi sanmıyorum maalesef. Onun için ben de vakit geç olmadan kurtuluş yolu aramaya başladım. Ailemde kimse ticaretle uğraşmıyor, dolayısıyla ticaretten hiç anlamam, zaten ticaret yapacak sermayem de yok. Yapabileceğim, anladığım tek şey borsada yatırım yapmak. sayın dudunun daha önce tavsiye ettiği "zengin baba, yoksul baba" kitabı ve bu forumdaki uzun vadeli yatırım ile ilgili başlıklar hem çok iyi motive kaynağı, hem de çok iyi bilgi kaynakları oldu benim için.
Şu andaki portföyüm tüpraş(%40), ereğli(%20), hektaş(%20), boluc(%8), ttrak, egeen, crdfa ve son olarak 2 aydır soda almaya başladım. Egeen ve crdfa zamanında bir miktar almıştım ancak doğru hisseler mi çok emin değilim. Uzun zamandır egeen ve crdfa ekleme yapmıyorum, şimdilik duruyor portföyde. Tüpraş'ın bu sene getirisi çok iyiydi, ancak bunun tersi olma olasılığı da var. Bundan sonra alımlarda diğer hisselere ağırlık vererek dengeleyeceğim. Hektaş dışındaki bütün hisseler bu seneki karlılıklarıyla paralel hareket etti, ancak hektas bu sene neden bu kadar arttı anlamadım.
Evlilik, üstüne konut kredisi yüzünden bir kaç yıldır portföye fazla ekleme yapamadım maalesef. (evi erken almak hataydı belki de) Kredi ödemesi devam etse de gelecek yıl yeniden bütçeme göre portföyümü büyütmeye devam etmeyi planlıyorum. Ben 40 yaşından sonra biraz ek gelirim olsun veya birikmiş param olsun diye başlamıştım yatırım yapmaya, ancak siz erken emeklilik fikriyle vizyonumu genişlettiniz. Ancak ne yazık ki büyük olasılıkla sizin kadar başarılı olamayacağım sayın Cautionary. 40-45 yaşıma geldiğimde emeklilikten çok uzakta olacağım muhtemelen.
Kredi ödemeleriniz sabitse enflasyona bağlı olarak yükünüz azalacaktır. Olumlu bakın.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
bu brisa'yı da ben dahil toplamayan küçük yatırımcı kalmadı.. f/k sı 20 öyle çok ucuz da değil. yatırımlarının meyvesini toplamasına da daha var.. 2 yıl sonra blok alım yapıp o zamana kadar harekete başlamış hisselere yönelsek daha mı mantıklı bilemedim.. aslında beni rahatsız eden her küçük yatırımcının portföyünde bulunması bu çok kötü bir indikatör bence..
Vakti gelince onlarin cogunu temizlerler.
O vakit ne zaman gelir?
6 ay mi 2 yil mi daha mi uzun tahmin etmek zor.
Ky kolay bikar ve cikar gider.
Bu nedenle ky olarak kalir.
Bizim isimiz zaten oyle belli bi vade ile yatirim yapmak degil.
Kendinizi bir vadeye baglarsaniz basdan kaybedersiniz.
Syg,
Ben de yil basinda portfoyumde %1-2 olan Brisa'yi sattim.
Daha iyi bir alternatif gormustum.
Hesap tuttu ve orada parami x3 yaptim.
Koydugum kisim kadarini satip ciktim gerisi bedavaya geldi.
Simdi anaparamla tekrar yaklasik ayni fiyatlardan Brisa'yi geri aldim.
Her sey bekledigim gibi gitmeyebilirdi.
Simdi azar azar ekleyerek Brisa'yi artiriyorum.
Bu sene de temettu vermezse ky bunu neg algilar ve satar, bense tam tersi borc sorununun farkindalar derim ve alimlarimi hizlandiririm.
Syg,
Bence ev alma kararı erken mi oldu diye düşünmeyin. Evlilik ve yaşayacağın ev, en güzel uzun vadeli yatırımlardır. Bu nedenle ne kadar erken olursa o kadar iyi benim gözümde..Tabii ki kötü bir evlilik ya da ederinden pahalı bir ev şansızlıkları olabilir. Ama uzun vade yatırımcısı, her zaman fizbilitesini yapar ve ödediğine değecek yatırımlara girişir.
Hedef 40-50 arasında emeklilik. Bu yolda tasarruf konusunda daha başarılı olanlar, üstüne tasarruf ettikleri miktarları daha güzel değerlendirenler belki 40 yaşında hedefine ulaşır. Bir kısmımız da 50 yaşında gelir bu noktaya. Önemli olan kış için şimdiden çalışıp, erzak depolamak. İşler umduğumuzdan kötü giderse, sobayı biraz az yakar, yemeklerimizin eti az olur...ama her halükarda aç kalmayız en azından.
Copy-paste arkadaşımızın vesilesi ile bir noktayı tekrar vurgulayayım. 40-50 arasında erken emekli olabilme hedefiyle yola çıkıyoruz..ama bu birikime ve güvene sahip olsak da, erken emeklilik kararını erteleyebilir, biraz daha devam etmek kararı alabiliriz. Önemli olan bu güveni hissetmek, iş yerinde iş arkadaşlarımıza, yöneticilerimize, ailemize bunu hissettirmek. Böylece iş yerinde daha özgür olacak ve daha az ezileceksiniz...aileniz uzun vade yatırımın önemine inanacak ve bu yolculukta size destek olacak...geleceğe daha güvenle bakacak...zamanı geldiğinde, uygun gördüğünüz zaman, keyfiniz istediğinde "hadi bana eyvallah" diyebileceksiniz.
Hisse Senedi ağırlıklı fonlar hakkında düşüncelerinizi merak ediyorum. Tşk.
Ustadlar Uzun vade için listeden hangileri ucuz ? Değerli fikirleriniz için çok teşekkür ederiz ustadlar
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...5bd2417e22.jpg
GT-I9500 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Selam,
Benim de bildiğim kadarıyla yeni forumda yok, ama zaten uzun süre borsadan uzak kalabildiğini, bazı yıllar hiç ilgilenmediğini yazıyordu o dönem. Çoğu küçük yatırımcı 1-2 bin tl lik hisse yatırımı için forumda sabahlıyor :oleyo: o da ayrı konu.
Zaten yatırım mantığında Buffet tarzı yatırımı, felaket günlerinde-hemde full portföy ile- yaptığını paylaşıyordu. Asıl kazancın bu gibi zamanlarda, bahse büyük girmekle olacağı argümanı vardı. Yani bu mantığa göre endeksin bu seviyelerinde ve şirket F/K ortalamalarının bu seviyelerde olduğu (görece yüksek) uzak kalması da normal oluyor :)
Özetle tüm paylaşımlarını dosyaladığım değerli, disiplinli ve profesyonel bir arkadaş idi.
Forumda dolaştığını-yazdığını görmeye başlarsak, yazılarını okuyanlar sevdiği yatırım ortamının geldiğini anlarlar:ok:
Bu konuyu mutlaka okuyacağım, teşekkürler.
E5603 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn Dudu . Brisa ilgilendiğinizi bildiğimden bi soru sormak istiyorum. bu yeni fabrika adet bazında %30 büyüme sağlayacak denilmiş . bu bütün yatırım bitince ortaya çıkacak artış mı yoksa ilk etap yatırımı için mi ? Fabrika alanın şimdiki fabrikadan büyük olduğunu ama şu anda sadece bir bölümünün kullanılacağını okumuştum. Bir sorum daha var . 2018 deki çalışmaya başlayacak kısımla beraber ben nfk da artma olacağını düşünüyorum. yeni teknoloji olacağından daha ekonomik üretim yapacaktır diye düşünüyorum yanılıyor muyum ?
?
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yazan paylaşımda bulunan herkese teşekkür ederim sağ olun sizce geleceğin sektörleri nelerdir yazılım bilişim otolastiği Suriye sonrası çimento hazır konu açılmışken Suriye sonrası bir çimento yatırımı yapmak isteseydiniz Mardin i mi Adana'yı mı tercih edersiniz çimsa demeyin:) gıda her zaman iyi bir sektör gibi ama rekabet çok çetin sizce bu rekabetten sıyrılabilecek bir gıda şirketi varmıdır yada parakende mi tercih edilmelidir sizden geleceğin sektörleri hakkında bir öngörü istesem ne derdiniz
akbankın temettü 25 endeks fonu var. bence gayet iyi. ama yıllık %2 hesap işletim ücreti var. şuradan inceleyebilirsiniz. http://www.akportfoy.com.tr/fonsbf/akportfoy/fon/ALC
http://www.akportfoy.com.tr/tr/fund/ALC
https://yatirim.akbank.com/tr-tr/yat...=Hepsi&fon=ALC
mardin mi adana mı derseniz bence adana bir tık daha önde.
Fonun içindeki hisseler belli ise sabit ise sorun yok bence. Ama adam bist100 deki 30 hisse diyorsa orda sıkıntı olabilir.
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Nasıl yani?
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
BIST TEMETTU 25 (XTM25) endeksindeki hisseler
http://www.borsaistanbul.com/endeksl...ttu-endeksleri
https://www.oyakyatirim.com.tr/piyasa-verileri/XTM25
Herkese merhaba,
Asagidaki linkte kac yilda emekli olabileceginizi hesaplamak icin basit bir arayuz mevcut.
https://networthify.com/calculator/e...thdrawalRate=4
Ingilizce ifadelerin Turkce karsiliklari:
Current annual income : Mevcut yillik gelir (vergiler dusuldukten sonra)
Current annual savings : Mevcut yillik tasarruf miktari
Current annual expenses : Mevcut yillik harcamalariniz
Current savings rate : Mevcut tasarruf oraniniz (yukaridaki bilgileri girince bu orani otomatik hesapliyor.)
Current portfolio value : Mevcut portfoy buyuklugu
"Cruch the numbers"a basinca kac yilda emekli olabileceginizi goruyorsunuz. Hesaplamalarda portfoyun yillik getirisi %5 alinmis ve bu deger demo hesabi oldugu icin sabit. Yine de fikir vermesi acisindan basit ve guzel bir arac.
Bu arada 5-10 yilda emekli olmak istiyorsaniz onemli olan yatiriminiz degil tasarruf miktariniz demisler. Burada hep yatirimlari konusuyoruz ama yasam kalitemizi dusurmeden nasil tasarruf edebiliriz sorusunu da tartismamiz gerektigini dusunuyorum.
Saygilarimla.
Bu 25 hissenin hepsi bu fonda var mı ağırlıkları eşit mi vs?
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
aslında bu başlıkta en önemli vurgu şu oldu...yatırım yapabilmek ve bu yatırımlardan güzel getiriler elde etmek için..önce tsasrruf edebilmek lazım...hatta her gelir seviyesinde tasarruf edilebilecek rakam 3 aşağı 5 yukarı bulunabilir...önce bu rakam kenara ayrılıp kalan miktar harcanmalı dedik...hatta tasarrufa ilişkin bir formül bile paylaşmıştık.
banka kartlarından kazanılan puanlar...bunlardan gelecek yıllık ilave tasarruf vs...çok şey konuşuldu.
mesela herkes şunu söyler...kişisel araçlarımız fabrika verisinin 1-2 lt üzerinde tüketim yaparlar...ben de her zaman kullandığım araçlarda fabrika verisini tutturmuşumdur....yılda ortalama 5000 tl yakıt harcaması olan birisi, puanlarla vs %15 tasarruf etse, %15 de yakıt lt tüketiminde tasarruf etse...toplamda %30, yani 1500 tl yıllık tasarruf yapar...ayrıca düzgün araç kullanmak daha az bakım maliyeti (lastik, balata vs), daha az servis maliyeti demektir...bunu da yıllık 500 tl kabul edebiliriz...sadece bir ailenin ulaşım giderinde yıllık 2000 tl kar etme şansı var. (yakıt tasarrufu konusunda bakınız hypermiller konusu).
yani araç almayın, otobüsle yolculuk yapın demiyorum...hayatınıza kayda değer bir konfor katacaksa araç alın, ama tasarrufa dikkat ederek kullanın.
Dediğim gibi bu konuda pek çok tüyo paylaştık..eski sayfalarda bulunabilir...gerekirse spesifik soru-cevap larla da konuyu detaylandırabiliriz.
Sadece son cümlenize istinaden fikrim şöyle ; Kişinin kendisinin, evliyse eşinin, varsa çocuklarının , yaşam kalitesinden hiçbir ödün vermeden , özellikle erken emekli olma hedefiyle tasarruf etmesi benim fikrime göre mümkün değil... bırakın onu sadece tasarruf etmesi bile mümkün değil... Eğer kişi hayat kalitesinden ödün vermeden emekli olabilecek şekilde tasarruf edebiliyorsa , o kişinin tasarruf etme kriterleri , erken emeklilik hayali kuran beyaz yakalı ya da mavi yakalı farketmez çoğu insandan pozitif yönde farklıdır ... pozitif farklılıklar derken ; ana-babalardan ihtiyaç duyduğunda kapı pencere için para desteği alınabilmesi ... ya da doğan çocuğa anneanne-babaanne'nin bakabilmesi ve bakıcı masrafına ihtiyaç duyulmaması , ya da yaz tatillerinden ailesinin yanına / yazlığına tatile gidebilme imkanı gibi ... Eğer safkan :) bir beyaz yakalı iseniz muhakkak bir şeylerden ödün vereceksiniz. 500-1000TL fazla biriktirmek için özellikle iş hayatınızda kendi karakter kalitenizden bile ödün vereceksiniz... Yani bazı şeyler yeri geldiğinde yiyecek bazı şeyler yemeyecek:) ... ilk önce cefa ... sonra sefa... :)
Bu arada başlığı açan Sn Cautionary ve başlığa destekleri için Sn Dudu 'ya teşekkürler ... Elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum... Tüm arkadaşlara sevgiler , saygılar...
teknik analiz bilmiyorum öğrenmek içinde vaktim yok zaten bana pek doğru da gelmiyor şahsi fikir bu tabiki. aylık bes gibi temettü hisseleri alıyorum. sizce aylık belirlediğim tutarı ayda 2 taksit gibi mi alayım yoksa 4 mü? herhafta başı belli sayıda lot alayım diyorum. belki daha isabetli olur diye.
Herkese merhaba,
Borsa dışı bir yatırım konusu paylaşayım, tarımdan para kazanmak çok zordur diye biliyorum (tecrübem yok, masabaşı çalışan biriyim) ama bu haberde rakamlar da verilmiş ve getiri epeyce iyi görünüyor.
Beyaz yakalı adam için böyle bir işte bilfiil çalışmak mümkün değil ama bence bilmekte fayda var, belki ortaklık vb fırsatı çıkarsa değerlendirilebilir, pahalı bir yatırım değil bir aile veya birkaç çalışanın yürütebileceği bir iş. Verilen bilgiler doğruysa yatırım kendini altı ayda amorti eder (!): yatırım maliyeti 120 bin gibi olmalı ve ayda 20-25 bin kar ediyormuş.
http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi...niyor-2126042/
Teknik analizciler duymasın da bilmemeniz isabet olmuş, biraz bilmek veya orta düzey bilmek işe yaramaz diyelim, hayatınızı adamanız lazım onda bile bence pek bir faydası yok yatıracağınız emek ve zamana değmez.
Küçük yatırımcı ve uzun vadeciyseniz o kadar bölüp sık almanız birşey farketmez, size boşuna iş çıkar. Ayda bir alın. Eğer olur da ani ve şiddetli bir düşüş falan yaparsa ekstradan alın, yani zamana bağlı değil fiyata bağlı karar verin.
Ben size fikrimi yazdım ama para sizin karar sizin, benim yazdığım gibi değil kendi bildiğiniz gibi yapın elbette.
Merhaba arkadaşlar.
Bu sayfada çok güzel fikir alışverişleri yapılıyor. Herkesin birilerinden öğreneceği çok şey var.
28 yaşındayım. Çiftçi ve memurum. Borsayla 2012 yılında kendi imkanlarımla araştırarak tanıştım. Yaklaşık 5 yıldır öğrenmeye ve araştırmaya devam ediyorum. Borsadan ayrı kaldığım zamanlar olsa da takibimi sürdürdüm.
2017 yılında yatırım stratejimin temellerini oluşturdum ve yavaş yavaş uzun vadeli olarak alımlara başladım. Bu yola portföyümün %60-70 eriyebileceğini göze alarak çıktım. Sadece temettü odaklı yatırım yapmıyorum. Çok az temettü veren ya da hiç vermeyen şirketlere de yatırım yapıyorum. Daha yolun başındayım. 10-15 yıl sonra sadece temettüye odaklanmak daha mantıklı görünüyor.
Gelirimin yaklaşık yarısından fazlasını biriktiriyorum. Bileşik getirinin gücü beni disiplinli olmaya zorluyor.
Uzun vadeli yatırım konusunda beni en çok etkileyen ise Warren Buffet ve Norveç Varlık Fonu olmuştur.
Yatırım portföyüm ise şimdilik %34 Döviz %31 Hisse Senedi %23 Nakit %12 Altın şeklinde. Yatırımlarımı %75 Hisse Senedi %25 diğer(döviz,altın,nakit) olmasını planlıyor ve elime geçen parayla hisse senedi alıyorum.
Herkese bol sabır ve kazanç diliyorum.