http://www.hisse.net/topluluk/showth...596#post278596
Soruyu burdan cevaplamaknisteyen varsa birdanda cevaplayabikir
Printable View
http://www.hisse.net/topluluk/showth...596#post278596
Soruyu burdan cevaplamaknisteyen varsa birdanda cevaplayabikir
erhan bey temettü ödeyen şirket değer ifade ediyor çünki tabiri caiz yumurtluyor, neden temettü dağıtıyor çünki kar ediyor yada kar elde etmesi bekleniyor. temettüye gitmesi piyasada bu şirket kar ediyor ve dağıtıyor algısı oluşturuyor bu çok doğal ve bu kağıda oluşan talep doğal olarak tahtada fiyatlanıyor,herşey çok basit aslında
veren kağıt daima değer üretir pay piyasasında fiyatlama kriterlerinden biri budur
pay piyasasında tahta yapıcılar şu kağıtları fiyatlar
temettü dağıtan
bedelsiz veren
borcunu ödeyen
ödeyebileceği kadar borcu üstlenen bunu yapılandıran ve bu borcu büyüme satın alma ve arge destekli kullanacağına ilişkin güveni piyasaya veren
çok değerli taşınmaz satın alan
çok değerli taşınmaz satan
nitelikli şirket birleşmesine giden
kar etmeyen birimini karlı şekilde satan
iflastan çıkıp tekrar üretime başlayan
stoklarını eriten
uygun zamanda değerli stok yapan (tüpraşın petrol/varil stoklaması gibi)
kambiyo açığı olmayan nakit döviz likitidesi güçlü
yeni ihracat pazarları bulan ve anlaşma sağlayan
şirket hisselerine daima talep gösterir ve pozitif fiyatlar primli tutar primli satar
pay piyasasında fiyatlama kriterinde ana hedef daima nakit artışıdır veya nakit artışının önünü açan faktörlerin sağlanıp sağlanmadığını sınamaktır
bu şekilde para kazanırlar borsada
saygılar iyi akşamlar
@gunaydın hocam bravo bana böyle şeylerle gelin. sebep üretin. ama yaw aman bir git demeyin.
AŞAĞIDAKİ YAZIMI HERKES OKUSUN ÖZET
I. TEMETTÜ POLİTİKALARI VE TEMETTÜ POLİTİKALARININ
ŞİRKET DEĞERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNE İLİŞKİN TEORİK
YAKLAŞIMLAR
Şirketlerin temettü politikaları, elde edilen karın ne kadarının şirket ortaklarına
dağıtılacağı ve ne kadarının şirket bünyesinde tutulacağı yönünde aldıkları
kararlardan oluşmaktadır.
Temettü politikalarına ilişkin en çok tartışılan konu, şirketlerin yatırım
kararları ile sermaye yapılarının (borç-özkaynak oranları) veri olarak alındığı
durumlarda, izledikleri temettü politikasının şirket değeri, dolayısıyla şirketin hisse
senetlerinin fiyatı üzerindeki etkisinin ne olacağıdır.
Ancak temettü politikalarının şirket değeri üzerindeki etkisine ilişkin teorik
yaklaşımlara bakıldığında, görüş birliğinin sağlanamadığIı, dağıtılacak yüksek
tutardaki temettünün şirket değerini olumlu etkileyeceğini savunan taraflar olduğu
gibi, olumsuz etkileyeceğini veya temettü politikalarının şirket değeri üzerinde
herhangi bir etkisinin olmadığını savunan tarafların da bulunduğu görülmektedir.
Temettü politikalarının şirket değeri üzerindeki etkilerine yönelik bu
yaklaşımlar dayandıkları esaslar ile birlikte aşağıda verilmiştir.
1.1.Temettü Politikalarının Şirket Değeri Üzerinde Herhangi Bir Etkisinin
Olmadığını Savunanların Görüşleri
Bu görüşe göre bir şirketin değeri gelir elde etme gücüne ve
yatırımlarının riskine bağlıdır. Bu çerçevede, şirket tarafından elde edilen gelirin,
temettü veya yedek akçe olarak dağılımının, şirket değeri açısından herhangi bir
önemi bulunmamaktadır (Brigham. 1986:534).
Zira, yatırımların
ve borç-özkaynak oranının değişmediği bir ortamda, ödenecek bir birim temettü için,
bir birimlik ihraç gerekmektedir. Bunun sonucunda şirket hisse senedi sayısı
fazlalaşmakta ve eski yatırımcıların ellerinde bulunan hisse senetlerinin değeri de
aynı tutarda azalmaktadır. Ancak, eski yatırımcıların ellerindeki hisse senedi
değerine, elde ettikleri temettü tutarı eklendiğinde, ellerinde bulunan şirket hisse
senetleri açısından herhangi bir değer kaybı yaşanmamaktadır. Bunun sonucunda da
yatırımcıların refah düzeyi değişmemektedir (Ben-Horim.1987:342).
Aynı görüşe göre yatırımcılar yapmış oldukları yatırım karşılığında elde
ettikleri getirinin toplamı ile ilgilenmekte, elde edilen getirinin karpayı veya sermaye
kazancı şeklinde olması önem taşımamaktadır.
temettü politikasının etkisizliği, yatırımcıların kendileri tarafından yaratılan temettü ile de
ortaya konulabilmektedir. Zira, yatırımcılar, temettü taleplerinin karşılanmadığı bir
durumda yaratacakları temettü “homemade dividends†ile bu olumsuzluğu etkisiz
hale getirebilmektedir.
yatırımcılar tarafından maliyetsiz(VERGİSİZ) şekilde yapılan bu işlemler de, temettü politikalarını şirket
değeri üzerinde etkisiz kılmaktadır (Ben-Horim.1987:342).
1.2. Temettü Politikalarının Şirket Değeri Üzerinde Etkili Olduğunu
Savunanların Görüşleri
Şirketler tarafından benimsenen temettü politikalarının şirket değeri üzerinde
etkili olduğunu savunan taraflarca iki zıt görüş ortaya konulmaktadır
Eldeki Kuş
Teorisi’ne (Bird In The Hand Theory) ve temettü ödemelerinin şirketlerin finansal
durumlarına ilişkin bilgi niteliği taşıma özelliklerine dayandırılmaktadır.
Ancak bu görüşün eleştirildiği bazı noktalar da bulunmaktadır. Konu,
şirketin uygulayacağı temettü politikasının yatırım ve borç-özkaynak yapısı üzerinde
herhangi bir etkisinin olmayacağı yönündeki temel varsayım çerçevesinde ele
alındığında, temettü politikasının şirket nakit akımı üzerinde herhangi bir etkisi
olmamaktadır. Temettü politikasının şirketin genel nakit akımı üzerinde herhangi bir
etkisinin bulunmadığı bir durumda, şirketin taşıdığı risk üzerinde de herhangi bir
etkide bulunması söz konusu değildir. Bunun sonucunda da yüksek tutarda ödenen
temettüler şirketin riskini azaltmamakta, yeni ihraçları (BORÇLARI) gerekli kıldığından riski
şirketin yeni ortaklarına transfer etmektedir
1.2.1.2. Temettünün Bilgisel İçeriği
Yüksek tutarda yapılan temettü ödemelerinin şirket değeri üzerinde olumlu
etkide bulunduğunu savunan kişilerce, temettünün yatırımcılar için bilgi niteliğinde
olduğu da ortaya konmaktadır. Çünkü, mükemmel olmayan piyasalarda şirketlerin
mevcut mali yapılarına ilişkin olarak, yatırımcılar ile şirket yöneticileri arasında
asimetrik bilgi dağılımı sözkonusudur. Bu nedenle yatırımcılar tarafından şirketlerin
dağıttıkları temettüler, şirketlerin mevcut dönemdeki ve gelecekteki kazançlarına
ilişkin en güvenilir bilgi kaynağı olarak kabul edilmektedir. Şirket tarafından yapılan
yüksek tutardaki temettü ödemeleri yatırımcılar tarafından yüksek tutarda elde edilen
ve gelecekte de elde edilecek olan gelirin göstergesi olarak kabul edildiğinden, şirket
hisse senetlerinin fiyatında bir artışa neden olacağı öne sürülmektedir.
ANCAK
Şirketler çok iyi bir yatırım olanağı elde etmeleri durumunda, maliyet unsurunu da
dikkate alarak yatırımın finansmanını dış kaynaklar yerine iç kaynaklardan
gerçekleştirmeyi tercih edebilmektedir. Yapılan bu finansman tercihi sonucunda da
ödenecek temettü tutarında bir düşüş meydana gelmektedir. Şirket yöneticileri
tarafından sözkonusu durumun yatırımcılara çok iyi bir şekilde aktarılması
durumunda, şirket senetlerinde beklenenin aksine bir yükseliş meydana gelebilir ki,
bu da yüksek tutarda yapılan temettü ödemelerinin şirket değerini artırdığını savunan
kişilerin bu görüşünü çürütmektedir
. Zira, yatırım olanaklarının olmaması nedeni ile
yüksek tutarda yapılan temettü ödemeleri, bu durumun yatırımcılarca anlaşılması
sonucunda, beklenildiğinin tersine şirket hisse senetlerinin fiyatları üzerinde
düşürücü bir etkiye sahip olabilecektir.
1.2.2. Yüksek Tutarda Yapılan Temettü Ödemelerinin Şirket Değeri
Üzerinde Olumsuz Etkisinin Olduğunu Savunanların Görüşleri
Net karın büyük bir kısmının temettü olarak dağıtılmasının şirket değeri
üzerinde olumsuz etkide bulunacağını savunan taraflar, bu görüşlerini iki noktada
toplamaktadır. Bunlar vergi ve yapılan ihraçların (BORÇ)maliyetidir.
Konuya vergi açısından bakıldığında, bir çok ülkede sermaye kazancı,
temettü gelirinden daha düşük oranlarda vergilendirildiğinden, şirket tarafından elde
edilen karın ortaklara sermaye kazancı yerine temettü geliri olarak aktarılması,
ortakların ellerinde ödeyecekleri vergi sonrasında, daha az tutarda gelir kalmasına
neden olmaktadır (Finnerty.1986:205).
Bunun yanısıra, sermaye kazançlarının elde edildikleri zamanda
vergilendirilmesi ve bu nedenle yatırımcılar tarafından bu kazancın edinim
zamanının, kazançlarının az olduğu, dolayısıyla vergi yükümlülüğünün düşük olduğu
dönemlere getirilmesinin mümkün olması, sermaye kazancını temettü kazancının
yanında daha güçlü kılmaktadır. Bu durumda, temettü kazancı ile sermaye kazancı
eşit oranda vergilendirilse bile efektif olarak sermaye kazancı daha düşük vergilendirilmiş olmaktadır. Bu nedenle de yatırımcıların düşük kar dağıtımını tercih
etmeleri öngörülmektedir (Keown.1996:587:Ben-Horim.1987:343)
Bir sirketin kucuk ortagi olsam, sirkete yatirdigim parayi nasil alacagim? Maasim yok, sirket kar ettikce belli bir miktarini vermesini bekleyecegim. Ortaklik payimin korunmasini ve ilerde alacagim kar payinin artmasini isteyecegim...
Sirkete ortak olurken de kimle ortak olduguma, sirketin karli bir gelecegi oldugunu ve iyi yonetildigini bilmek isterim.
Saygilarimla
ytd
Temettü yatırımı yapmayanlar bu başlıkta temettüyü kötülemeye devam etmese nasıl olur? Başka başlıklarda yatırım tarzınızla ilgili konuşsanız? Temettünün sizin için anlamı olmadığını anladık, ama biz devam etsek artık bu başlıkta normal konulara, haberlere?
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Aynen katılıyorum.Beğenmeyenler başka başlıklara.Bu başlığa uygun paylaşımlar yapılsın artık burada.
burası temettu yatırımcılarının yeri..Temettuye karşı çıkanlar başka başlık açsın lutfen. Herkesin aklı fikri var...
Bu başlığın editörünü göreve davet ediyorum..Temettu dışı yazılara müsaade etmemeli..
Varsayalım ki
Emekliyim
100.000 liram var.
Ya gidip bir kenardan arsa tarla alacağım.
Ya kira getirecek kucuk bir mulk
Ya da temettu potansiyeli yuksek, gelecege dair planlari yatirimlari olan bir sirketten hisse.
Son ihtimal ülke ekonomisi icin de benim icin de en doğrusu.
Tabii SPK mevzuatı sirketleri ve borsanın işleyişini objektif kriterlerle denetlediği sürece.
Eski Forumda en sevdigim basliklardan biri okumamis olan varsa tavsiye ederim
http://www.hisse.net/forum/showthread.php?t=55286
Saygilarimla :)
ytd
evet iş çıkmaza girince yaw burada temettü konusulsun :D zaten temettü konusuluyor farklı birşey konusulmuyor.
haa siz dersenizki biz temeettünün olumlu etkileyeceğini düşünen taraftayız okey derim ama bilinki olumsuz etkilediğini hiç etkilemediğini savunan dunyada bir sürü insan oldugunu öğrenmiş olun.
Böylece benim saçmalamadıgımı anlamış oluri ve saygı duymayı öğrenirsiniz.
İkinci meselede ise anlayamadiğiniz yerde şu madde zaten.
temettü politikasının etkisizliği, yatırımcıların kendileri tarafından yaratılan temettü ile de
ortaya konulabilmektedir. Zira, yatırımcılar, temettü taleplerinin karşılanmadığı bir
durumda yaratacakları temettü homemade dividends ile bu olumsuzluğu etkisiz
hale getirebilmektedir.
bu maddeyi okumadınız yada anlamadınız.
kendi temettünüzü kendiniz yaratabiliyorsunuz şirket bana kar payı dagıtsın diye beklemeni gerektirecek bir durum yıok. Daha bu maddeyi çözemeden temettü yatyırımcısı olmuşsunuz. Sorunda burada temettü hakkında çok fazla bilginiz malesef yok malesef. Ben kendime temettü yatırımcısıyım demiyorum karlı ve büyüyen şirket yatırımcısıyım bu şirket temettüde dağıtabilir dağıtmayadabilir.
neyse ben diğer başlıgıma geçiyorum sizlere hayırlı bol kazançlar dilerim arkadaşlar.
Bilinçli ne yaptıgını bilen bir yatırımcı olmak istiyorsanız okuyup araştırın. Öğrenin ama neyi yapmak istediğinize siz karar vereceksiniz. Bende bu maddeleri çok sonradan buldum vahy be dedim demek sadece ben değilmişim dedim.
AMa bu benim kararlarımı etkilemedi ben büyümesi iyi olan ve TEMETTÜ dagıtan herhangibir hisse senedine ortak olabiliyorum. BU dokumanları okumam benim kararlarımı temettü vermeyen hisselere yoğunlaşmamı SAĞ LA MA DI.
Ben yine hızlı büyüyen kar ededen şirketlere yatırım yapıyorum. Temettüde dağıtadabilir Dağıtmasada olur gözüyle bakıyorum.
HAYDİ HAYIRLI İŞLER.
Hayatta önemli olan insanin hedeflerinin olmasidir, sizi o hedeflere ulastirabilecek plansa vazgecilmezdir. Kapitalist bir duzende her plan finansal okur yazarligi icermeli. Eldeki kisitli imkanlarla kullanabildigimiz en buyuk semaye olan zamani hedeflerimizi gerceklestirebilecek kapitale cevirmeye calisiyoruz. Keske piyasalarimiz SP500 deki gibi 10 yildir karini ve temettusunu arttirabilen 256 sirket icerebilse, teknolojik atilimlar ya da creative destruction yaratabilecek sirketler olsa ve finansman icin borsayi kullanabilse. En populer buyume hikayelerimiz basit ekonomik sebeplere dayaniyor. Bu piyasada burasi borsa kim kime corsa diyenlere kapilmadan sermayenin koleliginden kurtulmaya calisiyoruz. Umarim herkes kendi yolunda basarili olur.
Saygilarimla
ytd
Başlığı rahat bıraktığın için teşekkürler Erhan.
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ölü taklidi yapın gider belki
sn.üyeler
ben erhan bey kardeşimizin ve temettü konusunda bilgi sahibi olmak isteyen pay senedi yatırımcılarının en yalın anlayabileceği şekilde bir paylaşımda bulundum
elbette dileyen yatırımcı dilediği kağıda dilediği maksatla yatırım yapabilir kendi tasarrufudur, ancak şunu idrak etmek bir yatırımcının pay piyasasındaki yatırımını korumasının ve kazanç elde etmesinin en emniyetli yoludur ve sermayenin emniyet sübabıdır, o da temettüdür.
temettü sizi bir şirketin ortağı yapar, oysa temettü temelli olmayan bir pay senedi yatırımında kazanan hep spekülasyon mekanizması olur.
avrupa ve abd piyasalarında temettü ödeyen şirketler tercih edilir pay piyasasında, çünki batıda faizlerin enflasyonun çok düşük olduğu piyasada tasarrufların ancak sağlam getirili düzenli temettü ödeyen şirket hisselerine yatırım yapmakla değer artışı ve getiri sağlayacağı bilinci yerleşmiştir.
zamanla bu yatırım bilinci bizim borsamızdada yerleşecektir ve temettü en önemli kriter olacaktır bu kaçınılmazdır, temettü ye itiraz etmek gereksizdir ve bunu anlamıyorum ? burada bir takım taraftarlığı yapmıyoruz ki ? amaç amatör yatırımcının menfaatidir ? halbuki borsada pay senedi tutan her yatırımcının ilk hedefi temettü elde etmek olmalıdır !
saygılarımla
Yanlış hatirlamiyorsam Petkim şu An Türkiye deki talebin sadece yüzde 28 ini karşılayabilliyor. Bu nedenle büyüyor. Büyürken dahi yatırım yapmasına rağmen temettü veriyor
SM-N910C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
inatla verilen örnekleri görmezden gelerek ve de topu taca atarak tartışmayı büyütme hevesli bazı kişiler, inatçı ısrarları ile forumda bir fenomen haline gelirmiyim acaba nın hesabını yapıyorlar
ayrıca söz konusu kişiler demek ki temettüyle ilgileniyorlar ki sataşmadan edemiyor
ya ben derdimi anlatamıyorum yada siz anlamak istemiyorsunuz. Bu sayfaya son yazımdır rahatsızlık vermek istemiyorum.
Fenomenlikle alakalı değil yaptıklarım tahammulsuzluk tahammul edemiyorum kendin neyi yapıyorsan yap ama bir başkasına yaptıgın şeyi sunarken her iki fikride empoze edin ki karşılaştırmalar yapıp karar verebilsin. Benim tahammulsuzlugum tek tarafli önerilerde bulunmanız. Şahsi fikrini belirt ben buna bakar alır geçerim hisseyi de ama bazılarıda bilancosuna filan bakıp alıyor temettü dagıtsada olur dagıtmasada olur diyebiliyorlar filan de
Benim tek tarafli yorum yaptıgımı gören var mı ? her yazımda ne kadar siz farketmek istmeseniz de Temettü DAĞITSA DA OLUR DAGITMASA DA OLUR YINE ALIRIM DEMEME RAĞMEN.
Sizin azınızda temettü dagıtmayabilir şirket iyi ise yine alırım lafını hiç duyamadıkkk.
EEE dolayısıyla Burada karşıt görüşlü olan ben değilim sizsiniz.
Sizinle bir makale paylaştım bu makalede sadece etkisizliği konusanlarıda paylasabilirdim ama ben neyaptım hepsini de paylaştım.
Tüm bunlar bile benim olaya ne kadar tarafsız baktıgımı göstermekte iken hala daha karşıtmışım taraflıymışım yorumları beni çileden çıkartıyor...
Amacımız o mu iyi bu mu iyi değil Siz birşeyler öğrenin ve bir başkasına birşeyleri soylerken bu okuduklarınızıda göz onunde bulundurarak yazın.
MESELA A kişisine git en yüksek temettü dağıtan şu şirket var onu AL demek yerine önce temettü nedir nasıl birşeydir ne zman hak edilir Temettünün şirket değeri üzerindeki etkilerini araştır deyin. Ondan sonra aklına yatarsa ki benim yattı ama sende bir oku bak ondan sonra aklına yatarsa temettü hisselerini biriktir. Deyin mesela böylece yatırımcıyı hem öğrenmeye teşvik eder hemde onun yapacagı yatırıma bir etkide bulunmuş olmazsınız.
Bende bunu yaptım bak boyle olunca boyle oluyor boyle olmayınca boyle oluyor seçim yine senin dedim.
ağaç mevzusundada benim derdim o değil ben meyve verenide alırım vermeyenide alırım.
sizde öyle yapabilirsiniz. meyve veren ağaç 2 sene meyve vermezse kesip atıyorsunuz. halbukı seneye verecekti. Cunku size göre meyve vermezse kesilmesi lazım o ağacın.
Benim felsefemde farketmez. Cunku senelik verilen meyveyi yatırımcı olarak sizde yaratabiliyorsunuz ağacınız meyve versin diye beklemesine gerek kalmıyor.
Dostlara Selamlar,
"Bu son yazimdir" demesine bakmayin siz. Erhan Hoca daha once baska bir topikte temettuculere illallah dedirtmisti de, onlar da kendisini yeni bir topik acmaya davet etmisti. O gazla topigi acti, ama bu defa da burayi kesfetmis olmali ki, dayanamayip yazmis. Tekrar yazacagindan emin olabilirsiniz. :kahkah:
Erhan Bey, belli ki bu meseleleri az cok bilen bir kisisiniz. Insanlarla inatlasmak, sidik yarisina girmek ve illa da hakli cikacam diye kendinizi yormaktansa, arada iki grafik koysaniz, yorum yapsaniz, bilanco analizi filam seyettirseniz de, hem ahaliye faydaniz olsa, hem de yorulmasaniz, vatandasi da yormasaniz....Nasil olurdu sizce?
Samimi olarak dusunduklerimi soyledim, umarim dogru bir sekilde mesajim yerine ulasir...
Selametle,
freesky
PS: Erhan Bey'in bilgisi konusunda ciddiyim, ama kaldirac, futures, vs ye hic girmeyecek. Sadece borsa, senet, bilanco ile sinirlandiracak paylasimlarini. :)
Ford'dan Autoshow'a özel kaçırılmayacak kampanya
Bu yıl 21-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek Autoshow
Fuarı'nda performans serisi araçlardan SUV modellerine ve yeni
Fiesta'ya uzanan geniş ürün portföyünü otomobil severlerle
buluşturacak Ford, Autoshow'a katılan ziyaretçilere özel bir kampanya*
sunacak.
Autoshow Fuarı'nda Ford standını ziyaret ederek bilgilerini
bırakan tüm ziyaretçiler, %4'e varan oranlarda indirim sağlayan hediye
çeklerinden birine sahip olabilecek.
"Bir Başka" konseptiyle Türkiye pazarında yeni bir döneme başlayan
Ford, bu yıl 21-30 Nisan tarihleri arasında İstanbul Tüyap Fuar ve
Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek Autoshow Fuarı'nda müşterilerine
cazip fırsat ve indirimleri sunmaya hazırlanıyor. Autoshow'da Ford
standını ziyaret ederek bilgilerini bırakan ziyaretçiler, 2016 ve 2017
model binek araçlarda perakende satış fiyatı üzerinden %4'e varan
indirim sağlayan hediye çeklerinden birine sahip olabilecek.
Kampanya kapsamında ziyaretçilere 2016 model Mondeo, Fiesta
ST-Line, Focus ST-Line ve tüm 1.0L EcoBoost motorlu araçlar için
tavsiye edilen perakende satış fiyatı üzerinden %4 indirim sağlayan
hediye çekleri sunulacak. Ayrıca, diğer 2016 model binek araçlarda**
tavsiye edilen perakende satış fiyatı üzerinden %2 indirim fırsatı
sağlanacak. Kampanya ile 2017 model tüm binek araçlarda*** tavsiye
edilen perakende satış fiyatı üzerinden %2 oranında indirim sunulacak.
İndirim kuponu üzerinde yer alan "QR" kodu mobil cihazından okutan
müşteriler, araçlar için sunulan belirlenmiş indirim tutarlarına
ulaşabilecek. Müşterilerin hediye çeklerini Türkiye genelindeki Ford
yetkili satıcılarına ibraz etmeleri kampanyadan faydalanmaları için
yeterli olacak.
Tofaş, Mesleki Eğitime Destek Programı yeniden Ankara'da
Tofaş'ın, "Mesleki Eğitime Destek Programı" kapsamındaki durağı
yine Ankara oldu. Program kapsamında Koç Kuleleri'nde 4'ü kesit olmak
üzere toplam 7 adet Fiat Egea aracın 6 farklı üniversiteye teslimatı
gerçekleştirildi. Mesleki Eğitime Destek Projesi kapsamında yılsonuna
kadar 15'i kesit olmak üzere 56 araç 43 üniversite ve 13 meslek
lisesine gönderilecek. Tofaş'ın 3.5 milyon TL'lik kaynak ayırarak
hayata geçirdiği program kapsamında öğrencilerin otomobil üzerinde
araştırma-geliştirme safhalarını ve çalışma prensiplerini
deneyimlemeleri hedefleniyor.
Türkiye otomotiv sektörünün lider kuruluşu Tofaş, Meslek Eğitime
Destek Programı'na hız kesmeden devam ediyor. Üniversite ve teknik
meslek liselerinde eğitim içeriğine katkıda bulunarak otomotiv
sektörüne kalifiye çalışan kazandırmayı amaçlayan sosyal sorumluluk
projesi ile 57 Egea otomobil Türkiye'nin tüm bölgelerinde hizmete
sunuluyor.
Program kapsamında Koç Kuleleri'nde gerçekleşen törenle Ankara
bölgesinde araç desteği sağlanan eğitim kurumlarının temsilcileri bir
araya geldi. 4'ü kesit olmak üzere özel olarak hazırlanan toplam 7
adet Fiat Egea Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu ve Tofaş Dış İlişkiler
Direktörü Güray Karacar tarafından teslim edildi.
Törene Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, Gazi
Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, Yıldırım Beyazıt
Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, TOBB Ekonomi ve Teknoloji
Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Şahin, Başkent Üniversitesi
Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal ve Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı
Prof. Dr. H. Yılmaz Kaptan katılım gösterdi. Türkiye'nin 7 bölgesinde
Fiat bayileri koordinasyonunda eğitim malzemesi ve uzman konuşmacı
desteği ile yürütülecek programa Ankara bölgesinde bulunan Fiat
bayileri Ali Uğurlu, Ankara Otomotiv, Birmot Yenimahalle, Kartaş ve
Tan Oto'nun üst düzey temsilcileri de hazır bulundu.
43 üniversite ve 13 liseye gönderilecek!
Tofaş tarafından okulların kullanımına tahsis edilen araçlar,
Türkiye genelinde yer alan 43 üniversite ve 13 meslek lisesine
gönderiliyor. Mesleki eğitime destek projesinde öğrencilerin otomobil
üzerinde araştırma-geliştirme safhalarını ve çalışma prensiplerini
deneyimlemeleri hedefleniyor. Tofaş'ın proje kapsamında
gerçekleştireceği tüm teslimatlar Haziran 2017'de son bulacak ve bu
kapsamda 15'i kesit olmak üzere 56 araç üniversite ve meslek
liselerine atölye çalışmalarında kullanılmak üzere hibe edilecek.
Tofaş'ın 3.5 milyon TL'lik kaynak ayırarak hayata geçirdiği program
kapsamında öğrencilerin otomobil üzerinde araştırma-geliştirme
safhalarını ve çalışma prensiplerini deneyimlemeleri hedefleniyor.
Fiat'tan Nisan Fırsatları
Fiat, Nisan ayı boyunca Egea model ailesine özel olarak devreye
aldığı kampanya ile otomobil sahibi olmak isteyenleri sevindiriyor.
Egea model ailesine sunulan 20 bin TL peşinat ve ayda 1000 TL taksit
fırsatı, yepyeni bir Fiat Egea sahibi olmayı kolaylaştırıyor. Kampanya
kapsamında ayrıca Egea model ailesine özel 30 ay vadeli, yüzde 0.90
faizli 30 bin TL'ye kadar kredi fırsatı da bulunuyor.
Fiat'ın Nisan kampanyasında 20 bin TL'ye kadar 15 ay vadeli 0
faizli kredi imkânı da sunulurken, tercihini Fiat Linea, Panda, Punto
ve 500 Ailesi'nden yana kullanmak isteyenler için tüm vade ve kredi
tutarlarında geçerli 1.09'luk sabit faizli kredi avantajından
yararlanılabiliyor.
Fiat, Nisan ayında da, uygun ödeme koşulları sunan kampanyasıyla
otomobil almak isteyen müşterilere sesleniyor. 55 bin 400 TL'den
başlayan fiyatlar ile müşterilerin beğenisine sunulan Fiat Egea
Ailesi'nde, 20 bin TL peşinat ve ayda 1000 TL taksit sunulurken,
dileyen müşteriler Egea modelleri için 0 faizli, 20 bin TL tutarında,
15 ay vadeli kredi imkânından faydalanabiliyor. Kampanya dahilinde
yüzde 0.90 faizli 30 bin TL'ye kadar 30 aya varan vadeli kredi
seçeneği de bulunuyor. Kredi kampanyasına ek olarak benzinli motor ve
tam otomatik şanzımanla donatılan Fiat Egea Sedan modelinde 4 bin 900
TL'ye varan indirim uygulanıyor.
Fiat Linea, Panda, Punto ve 500 Ailesi modellerinden birine sahip
olmak isteyenler için de yüzde 1.09 sabit faizli kredi fırsatı
sunuluyor. 49 bin 900 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulan Fiat
Linea modelini tercih etmek isteyen müşteriler de, 19 bin 900 TL
peşinat ve ayda 850 TL taksitli uygun ödeme koşulundan
faydalanabiliyor.
Avantajlı satın alma seçeneklerinin sunulan Fiat 500 Ailesi'nde
2016 model yılı araçlar için geçerli olan kampanyada 500X özelinde, 5
bin TL indirim sağlanıyor. Fiat 500L ve 500L Living'te ise Bi-color
renk, panoramik cam tavan, Skydome açılır tavan, Hi-Fi ses sistemi
otomobilseverlere hediye ediliyor.
Case İş Makineleri, ‘Beton İstanbul 2017 Fuarı'nda hazır beton sektörüyle buluşuyor
Kuruluşun 175. yılını kutlayan ve dünya iş makineleri sektörüne
pek çok ilki kazandıran CASE, hazır beton sektörünün bir araya geldiği
Beton İstanbul 2017 Fuarı'nda sektörün profesyonellerini lastikli
yükleyici ve nokta dönüşlü mini yükleyici modelleriyle buluşturdu.
İstanbul Yeşilköy'de İstanbul Fuar Merkezi'nde 13-15 Nisan 2017
tarihleri arasında düzenlenen fuarda, CASE İş Makineleri, inşaat
sektörü başta olmak üzere farklı ve zorlu saha çalışmalarında,
kullanıcılarına sağladığı yüksek performans, dayanıklılık ve konfor
ile dikkat çeken ürünleriyle, en çok ilgi gören alanlardan oldu.
TürkTraktör Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alessandro
Cazzin ekonominin lokomotif sektöründen inşaat ve onun en temel kolu
hazır beton ile ilgili alanlardan birçok şirket ve profesyonelin bir
araya geldiği bu fuarda ziyaretçilerle buluşmanın kendileri için
önemli olduğunu ifade ederek "CASE, 175 yıllık köklü geçmişinin
kazandırdığı birikim ve deneyimiyle, dünya iş makineleri sektörünün
önde gelen markası konumunda. Biz de Avrupa'nın 4. dünyanın ise 11.
büyük pazarı konumunda bulunan Türkiye iş makineleri pazarına
böylesine güçlü bir markanın ürünleriyle hizmet vermekten dolayı çok
memnunuz. Bugün de, sürekli gelişen ve ülke ekonomisinin büyümesinde
önemli bir role sahip olan inşaat sektörünün bir araya geldiği bu
fuarda saha çalışmalarında güç, dayanıklılık ve güvenlik
ihtiyaçlarının tamamını karşılayabilen modellerimizle bulunuyoruz"
diye açıkladı.
Garanti koşullarında CASE standardı: '1 yıl sınırsız saat'
CASE ürünlerine duydukları güvenden de bahseden Alessandro Cazzin
"Ürünlerimize duyduğumuz güvenin bir göstergesi olarak garanti
koşullarımızı da bir süre önce, 1 yıl sınırsız saat olarak
değiştirdik. Ülke çapında, müşterilerimizin ihtiyacı olduğu anda,
servis ve yedek parça anlamındaki tüm gereksinimlerini geniş yetkili
servis ve yedek parça ağımız ile en iyi şekilde karşılıyoruz. Buna ek
olarak, müşterilerimizin ihtiyaçlarına en şekilde hızlı cevap
verebilmek ve onlardan gelecek talepleri karşılayabilmek adına 444 56
41 numaralı çağrı merkezimizle de kendilerine 7/24 sadece bir telefon
uzaklıktayız" dedi.
Fuarda Sergilenen Ürünler
Konfor ve yüksek verim denince: CASE 921F Lastikli Yükleyiciler
CASE 921F lastikli yükleyicileri pazara Fiat Power Train Tier 4
motor ile sunuluyor. Bu motorlarda Tier4 Emisyon seviyesi SCR istemi
ile sağlanıyor. Fiat Power Train'in SCR sistemi muadil egsoz emisyon
sistemlerine göre %10 yakıt tasarrufu sağlıyor ve makinanın işte kalma
süresini artırıyor.
Optimize edilmiş bir yanma sıcaklığı ile çalışan motorlar yakıt
tüketimi konusunda da oldukça verimli. Ayrıca işin zorluğuna göre,
motor 4 farklı kullanım modu seçeneği ile kullanılabiliyor. Operatör
kontrol paneli üzerinden kolayca bu seçimi yaparak, makineyi yüksek
verimlilikle kullanırken yakıt tüketimini minumuma indirebiliyor.
921F lastikli yükleyicilerde alışılanın dışında, makinenin en ağır
komponentlerinden biri olan motor, makinenin en arka bölümünde
radyotör sisteminin yerine yer alıyor. Bu sayede makinenin ağırlık
merkezi optimize edilmiş ve kaldırma kapasitesi de arttırılmıştır.
Sınıfının en üst düzey koparma kuvveti ve devrilme yüklerine sahip
olan bu makineler, bu özellikleri sayesinde daha seri çalışıyor ve
yüksek kova kapasiteleriyle birim zamanda daha fazla üretim yaparak
makinenin yatırım geri dönüş süresini oldukça kısaltıyor.
Büyük tonajlı lastikli yükleyici modelleri 921F ağır hizmet tipi
aks, ön diferansiyel kilit sistem ile birlikte standart olarak
sunuluyor. Yeni ağır hizmet tipi akslar daha sağlam, büyük ve 3
parçalı gövde dizaynı ile servis ve bakım işlemlerinin daha kolay
yapılmasına olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Yüksek
dayanıklılığa sahip sinterlenmiş bronzdan üretilen yağlı tip çok
diskli frenler her bir tekerlek göbeğine yerleştirilmiştir.
Küp şeklindeki soğutma kutusu tasarımıyla üst düzey soğutma
performansı elde edilirken radyatörlerin temizliği
kolaycayapılabiliyor . Soğutma performansının iyi olmasından dolayı
ısıl gerilmeler azalıyor ve daha uzun ömürlü bir çalışma elde
ediliyor. Motor kaputunun kolay açılması soğutucu ve motora kolay
erişim sağlarken, bu özellik bakım sürelerinde önemli zaman tasarruf
sağlıyor.
SV250 Nokta Dönüşlü Mini Yükleyiciler: Güç, güvenlik ve yüksek
performans bir arada
Daha fazla kullanıcıya üstün performans ve verimlilik deneyimini
yaşatmak amacıyla Case, çok geniş bir nokta dönüşlü mini yükleyici
serisi sunuyor.
Saharlarda her çeşit çalışmayla başa çıkabilen Case nokta dönüşlü
mini yükleyiciler, çok sayıda farklı ataşman ile birlikte
kullanılabiliyor ve böylece birbirinden farklı sektörlere hizmet
edebilen olağanüstü bir çeşitlilik sunuyor.
Güçlü şasesi, uzun dingil mesafesiyle daha iyi bir denge ve konfor
sağlayan Case nokta dönüşlü mini yükleyiciler saha koşulları ne
olursa olsun daha fazla kaldırma kapasitesi sunuyor.
Geniş ve daha fazla operatör konforu sağlayan kabin tasarımı, gün
içerisinde daha fazla iş yapılmasına yardımcı olurken doğrudan şase
üzerinde bulunan kova destek çubukları ise itme kuvvetine güç katıyor
ve kullanıcısına üst sınıf bir koparma ve kaldırma kuvvetleri sunuyor.
Beton İstanbu 2017'de süpürge ataşmanı ile sergilenen SV250 Nokta
Dönüşlü Mini Yükleyici beton santrallerinde temizlik işlerini
kolaylaştırıyor.
EVET BÖYLE BİR FİKRİM VAR
Bir konu başlıgı accagım yakında agırlıklı olarak hisse senedi olacak aynı zamanda bir web sitede aççacağım.
Hem formdan hem web sitede uzerınden dileyen istediği bilgiyi arayıp ogrenebilecek analizleri görebilecek.
Değineceğim konular sınırlı değil malesef.
kategorıilerimi sıralayayım
CANLI BORSA
Ekonomi Haberleri Ekonomi Haberleri
Bilgi Grafikleri Ekonomik Bilgi Grafikleri
Altın / Petrol Altın ve Petrol Haberleri
Viop Duyurular Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Duyuruları
ANALİZ Hisse, Viop, Borsa Analizleri
Borsa AnalizBist-100 Analizlerimiz
Hisse Öneri / Analiz Hisse Analizlerimiz
Model Portföy Kucuk Yatirimci Portföy Sepetimiz
Viop AnalizViop Analizlerimiz
DİĞER Diğer Yatırım Araçları
Algoritmik TradeOtomatik Alım Satım Sistemleri
Mevduat Yatırımı Faiz Yatırımı Oranları
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) BES Analiz, Fon Seçimi Avantajları
Emlak Yatırımı Konut Sektörü, Analizleri
EĞİTİM – 1. Bölüm Eğitim
Borsa Eğitimi Borsanın En Temel Bilgileri
Temel Analiz Borsa’da Bilanço Analizi
Teknik Analiz Borsa’da Teknik Analiz
EĞİTİM – 2. Bölüm Eğitim
Viop Eğitimi Viop Temel Bilgileri
Veri Terminalleri Veri Terminalleri Hakkında Bilgiler
Algoritmik Trade Eğitim Otomatik Alım Satım Programları
EĞİTİM – 3. Bölüm Eğitim
Ekonomi Sözlüğü A’dan Z’ye Ekonomik Sözlük
Hesaplama Araçları Ekonomik Terim Hesaplama Araçları
Yatırımcı Hakları Haklarınızı Öğrenin!
TESTLER
Borsa hisse viop vb tüm konular hakkında eğlenceli testler bilginizi sınama testleri.
YATIRIM Farklı Yatırım Alanları
Bitcoin Geleceğin Para Birimi
Network Marketing Ağ Pazarlama Sistemleri
İş Fikirleri / Fırsatları Yeni İş Fikirleri, Girişimcilik
İNTERNET O Artık Heryerde
İnternet Oyunları Oyun Oynayarak Para Kazanmak mı ?
Makale Yazarlığı Yazı Yazarak Kazanç Sağlamak
İnternetten Para Kazanmak Modern Çağın Yeni İş Kolu
GOOGLE O Bir Dünya Devi
Web Site Yapmak Web Siten Olsun İster miydin ?
Google Adsense Google Reklamları ile Para Kazanmak
Youtuber Olmak Tek Yapman Gereken Video Çekmek
BENİM İÇİN YORUCU OLACAĞI KESİN ANCAK BU VE BUNUN GİBİ YATIRIM ALANLARINI KEŞFETMEK VE PARA KAZANMAK HEPİMİZİN TEMEL AMACIDIR. BENDE TUM BU KONULARLA İLGİLİ BİLGİLERİMİ DİĞER TÜM ARKADAŞLARIMLA PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
BU İŞLER BENİM İÇİN BİRER HOBİ EĞLENCELİ VE ZEVKLİ OLACAK...
Dağıtılan temettü ile tekrar hisse alındığında hissenin fiyatı artmaktadır. Dolayısıyla temettü, fiyatı olumlu yönde etkileyebilir. TÜPRAŞ net 1,3 milyar TL temettü dağıtmış, bununla tekrar hisse alındığında fiyattaki etkisi artış yönünde olacaktır.
https://www.youtube.com/watch?v=NkjYURLoNc8
https://www.youtube.com/watch?v=cw979PB0A3Q
değerli üyeler
temettü vermeyen şirket in büyümesi beklenir ancak bir süre sonra büyüyüp karını artırdıktan sonra temettü iç edilmeye devam ediliyorsa bu yatırım tarzı tek taraflı aşktır yani yatırımcıyı korumaz,
temettünün bir kenara bırakıldığı sadece sermaye değeri yükselişinin hedeflendiği hareketler en doğru zamanda (yaklaşık en dip ve yaklaşık en zirve bu zamanı amatör yatırımcının kontrol edebilmesi çok zordur) trade edilemediğinde burada bir getiriden söz etmek mümkün değildir
değer artışı ne kadar yüksek olursa olsun bu değer nakit olarak realize edilmediği sürece ekrandaki bir rakam görüntüsüdür, ve yatırımcı sadece izlemekle ve avunmakla yetinir,
oysaki temettü sizin şirketle olan ortaklığınızın kar payıdır reeldir cebinizdedir ve pay senedinizi satmak zorunda kalmadan elde ettiğiniz irattır
her uzun vadeci yatırımcı temettü getirisini hedeflemelidir
saygılarımla
ben genelde temettüyü savunan birisiyim ama, bu görüşlerinize katılmıyorum
örnek: 2015 yılı haziran ayında aselsan 13 tl idi. O tarihte 13 bin tl verip 1000 lot alan bir yatırımcının şu anki portföy değeri 34 bin tl İki yıl bile olmadı henüz. Dediğiniz gibi dipten alan bir yatırımcı ve ekran görüntüsü olarak 34 bin tl. 22 ayda 2.6 kat artmış
satmadığı sürece kaybı nedir bu yatırımcının. belki düzeltme gelir. gelsin ve değeri 20 bine düşsün. yine zararda değil. 22 ayda % 50 artış. bu da en kötü senaryo. beklerse zaten yoluna devam eder
ayrıca düzeltme gelirse temettü ödeyen hisselere de de gelir, zaten o açıdan bir fark yok
hisse olayı dediğiniz gibi ekrandaki görüntüdür. hangi kategorideki hisseye yatırım yaparsanız yapın durum değişmez
sırası gelmişken ekrandaki görüntü olayının en iyi çözümü ara sıra (portföy yeterli ise) hisseden bir miktar çıkış yapıp gayrimenkul almak
bilme ortaklar katılır mı bana ?
sn.üye
görüşünüze saygı duymakla birlikte hedef yatırım yapılan enstrümandan mümkün olduğunca kazanç elde etmektir.yatırımın amacı budur.
düzenli temettü getirisinin katkısı bir süre sonra maliyeti sıfırlayabilecek getiriyi elde edebilme potansiyelidir. yanısıra kağıdınızın nakte çevirdiğiniz andaki sermaye değeride sizindir elbette ama o an neyse odur.
temettü getirileriyle birlikte maliyet en kısa sürede sıfırlanabiliyorsa ortada kazançlı bir yatırımdan bahsetmemiz kolaylaşır.
saygılarımla
sevgili gunaydın yazmamak için kendımı zor zahmet tutuyorum cok kısa birşey diyecegım.
anladımkı siz Daha yolun başındasınız
sizin alacağınız yol uzun!!!
Kolay gelsin...
Temettü vermeyen senedi taşımam için çok özel bir sebebi olmalı, hele ki bizimki gibi bir borsada.
Yok karı bünyesinde tutarmış da yok karlı yere yatırım yaparmış da bunlar yanılsamadır. Yıllarca kar eder, dağıtmaz gün gelir bir bakmışsınız o paralar buhar olmuş gitmiş.
Bir de tersi var tabi, sürekli zarar eder ya da güdük karlar eder ama ne hikmetse bir türlü şirket iflas da etmez. Bu şirketin de aynı şekilde ne yaptığı gayet açıktır aslında.
Arkadaşlar bilmeyenler için Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Başkanı Arif Ünver Hocam temettü konusunda mükemmel bir bilgi birikimine sahip. YouTube dan videolarını mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Birde 2 tane kitabı var e-kitap şeklinde ve ücretsiz. Kitapların adları : Borsadan Uygarlığa ve Borsa Okulu.
http://arifunver.com.tr
Adresinden ücretsiz indirebilirsiniz. Atlara inince kitaplar başlığında Görebilirsiniz
Guzel bir hizmet olur Erhan Bey, yakisir. Ancak, sadece hisse senetleriyle baslarsaniz bence daha faydali olabilirsiniz. Mesela 30 tane senet secip, adam gibilerden tabii ki, bunlari iki sene takip etseniz ve guzel bir basari yakalasaniz...Arkasindan da ozel ders vermeye baslar, siz de para kazanirdiniz.... Iyi de olurdu hakikaten.
Ama yukarida saydiklarinizin hepsini tek basiniza gerceklestirmeye kalkarsaniz, bence cuvallarsiniz. Orada en az 5 kisilik full-time is var, eger dogru anladiysam...
Saglicakla,
freesky
Egitim isinede degineyim beni az cok tanidi isen yaptigim yatirimlari referans gosteririm
Yani banka hesabimin fotografini ceker koyarim
Zarar ettiysem de kar ettiysem de bunu gercek hesabimdaki portfoyumun resminden gosteririm
Eski topikten bilirsin. Yeni acacagim bu topikte boyle olacak referanssiz benchmarksiz is yapmayacagiz.
Tum analizlerimizi hisselerimizi hatta algoritma kazanc ve kayiplarini gosterecegiz.
Zaten benchmark yapmiyorsak duzgun is yapip yapmadigimizi nasil anlariz ki.
Topiklerde gezin kazanmayan adam yok ama ben daha portfoyunu sergileyen ikinci bir adam gormedim.
Dolayisiyla eger birine ozel ders vereceksem bu kisinin mutlak basariya ulasmasi gerekir yoksa aldigi egitim degersiz olur.
Bu sebeple boyle bir niyetim yok olsa bile.mutlak basari olmasi lazim.
Bu acacagimiz site ve topigin.en.temel amaci yatirimciya ucretsiz bilgi vermek bilincli bir yatirimci haline getirmek.
Yaptigimiz analizlerin getirilerini benchmark yaparak analizlerimizin dogrulugunu ispatlamak vbdir.
Boylece yaptigimiz analizlerin dogru olup olmadigini hem kendimiz hemde diger arkadaslar.goreceklerdir.
Bu hem benim.kendimi .gelistirmeme fayda hemde insanlara fayda saglayacaktir.
Arkadaşlar pınar ette brüt 1.01 kuruş brüt temettü değilmi nette 0.85 alıcaz. Ayrıca erhan arkadaş eskilerden sayılır her temettümuhabbeti olduğunda büyüme karlılık artışı şirket mi yoksa temettü mi diye tercih yap deseler ilkini seçer.. Bist te temettü dağıtmayıp devamlı büyüme odaklı karını özsermayeye ekleyen şirketlerde var aklıma gelen bim Cola gibi.. Ama temettü yatırımcılıpı başka bi konu... Kendiside farkında olmadan BİR PİYASA ZAMANLAYICISI. Örneğin algoritmik bi hata sonucu Ford hissesi anlık 60 tl oldu elimizde 5000 lot var..kaçımız satar. Böyle bir örnekteki davranış karakteristiği aslında sizin yatırımcı karekteristiğinizdir..aslında temettü veren şirketler genelde büyüme odaklıdır..pazar payını artıramayan şirket büyüyemez..BURDA TEMETTÜ YATIRIMCILIĞINDAN BAHSEDİYOSAK EN AZ 20 YIL Bİ HİSSEYİ TUTMAK İSTİYORUZ DEMEKTİR..BEN WARREN AMCA GİBİ JİLET DE COLADA OLDUĞU GİBİ TEMETTÜ VERMESİN ŞİRKET BÜYÜSÜN BANA KAR DAĞITMASIN DİYEMEM.. Burası amerika değil...Her sene karımı almak paramı 7 8 sene amorti etmek isterim..yarın koçun bile hükümetle ters düşüp hisselere el konulmayacağının garantisi yok...o yüzden her sektörden en az 2 8-20 hisse arası farklı ailelerden sepet yapmak kafa rahatlatır..
Aynen sıkıldık artık. Her gün aynı muhabbet. Bırakın yatırım tarzımızı konuşalım, bitmedi bu kısır tartışma. Sülük gibi yapıştılar konuya gitmiyorlar.
Herkesten rica ediyorum, bu tür yazıları gördüğünüzde sol altta "Yönetimi Bilgilendir" butonuna basarak ilgili yazıları şikayet edin.
Konuşmamız gereken; hangi firma temettü verimini arttırır, hangileri borcunu düzgün yapılandırdı, hangilerinin yatırımları var ve durumları ne gibi gibi konular olması gerekirken bakkal çakkal hesabıyla sayfalar doluyor.
Benim yoğun olarak takip ettiğim, temettü verimi yüksek ve temettüsü üzerinde, borçluluk oranı düşük ve borçları çevrilebilir, kısaca beğendiğim 3 hisse var.
ADANA, Güncel Brüt TV 13,21% F/K 8,4 PD/DD 2,9 Borç Oranı 16,66%
CRDFA, Güncel Brüt TV 16,98% F/K 5,2 PD/DD 0,9 Borç Oranı 79,62%
PETUN, Güncel Brüt TV 9,44% F/K 7,8 PD/DD 1,1 Borç Oranı 23,40%
Burada dikkat çeken Creditwest'in borçluluk oranıdır, çoğunluk bunun neresi düşük diyebilir. Ancak faktoring işi kredi alıp kredi verme işi olduğundan yoğun yabancı sermaye kullanımı normaldir. Hemen Garanti'nin borçluluk oranını kontrol ettim, 87,49% imiş onun da. Crdfa'nın diğer rasyoları bunu telafi ediyor bana göre.
Dünyada endekslerin ciddi yükselişleri sonrası onları da takip eden biri olarak ''acaba'' demiyor değilim. Bu yüzden çarpan analizine göre daha ucuz olan hisseleri daha defansif görüyorum. Olası bir düşüşe karşı yani.
Syg.