Iste bu nedenle hissede cok rahat bekleyebiliyorum..
Uretim gucu olan, borcu olmayan, kar eden bir sirket her zaman degerlidir..
Syg,
Printable View
Paçal yapmak lazım. Ben %10 girdim buradan aşağı giderse sevinirim.
Sanırım morningstar'da okumuştum abd sentetik hisse etf'lerden stopaj alıkoymuyormuş.
Ben temettümü isterim diyenler bu seçeneği de düşünebilir.
Tokatın nereden geleceğini bilmediğimiz bir döneme giriyoruz gibime geliyor.
Diversification her zamankinden daha önemli.
Sn Dudu'dan da yabancı hisse konusunda atılım bekliyoruz.
Belirli bir civarda Türkiye ve yurtdisi hisse senetlerinde yaptigim bir hesaplamada toplamda %15 vergi yükü cikiyor.
Yaptigim sanal portföyde (TR tarafi 2016'dan beri sanal) 65.000 TL TR'de net temettü ve 5.500 EUR brüt yurtdisi temettüsü üzerinden gidiyorum.
Vergilendirmeyi hesaplarken yurdisi vergilerini mahsuplastirmadan yapiyorum.
Ancak yurtdisi portföyünü daha cok ETF, Hollanda ve GB hisse senetleri ile tutunca cikiyor bu %15. GB 0%, Hollanda 0% (sanki yasayi geri cektiler. Son temmetüden %15 kesildi. Belki 2019 son dönemi oldugu icindir), IRL (TR icin max %20), LUX %15. Bu sekilde yatirim yapilinca ve Türkiye hisselerinde ödenen vergiler ile mahsupalstirildiginda hesaplamalarimda bu %15 cikiyor.
Yüksek rakamlar icin denemedim henüz.
Bunu 2 ile carparsaniz (esiniz icinde aynisini yapinca) aslinda pek fena degil (güncel durum ile tabiiki).
Sentetik etf'in vergi avantajı için :
https://www.etfstrategy.com/why-inve...00-etfs-10339/
beni abd mukim etfler konusunda endiselendiren estate tax. sentetik etfler konusunda gecen hafta spot ve vadeli altinda gorulen fiyat ayrismasi vb durumlar ortaya cikabilir kaotik bir ortamda. tokat ongorunuze katiliyorum: reel daralmanin finansal taraftaki yansimalari cok genis bir dagilim ve siddette gelebilir..
yurtdisi menkullerde temettu verimi dusukse iki tarafta vergi odeyip bir de yeni alim icin komisyon odemek yerine accummulating fonlar daha cazip geliyor bana hep. hisse senetleri ile kendim sepet yapmak da yine komisyonlar nedeniyle cok maliyetli oldugundan su anda maks 3% temettu verimine sahip accumulating sp500 ya da world total etflerine girismek daha cazip geliyor. 15%+15% iki tane vergi yiyen temettuden geriye 72% kaliyor, bastaki verim de 3% olsa kaldi mi 2%. saka gibi geliyor bana.. portfoy cok buyuk olsa (etflerdeki paranin 2%siyle bir yil gecinebilecek olsam) kesinlikle distributing alir onunla gecinirdim ama benim icin simdilik boyle bir durum yok malesef.
3% verimli temettunun stopaji sonrasi kalan rakamin 15%'ini vergi olarak vermemek icin, nakit yaratma yontemi olarak sadece satis opsiyonu kalan bir accumulating etf almak ne kadar mantikli ona karar veremiyorum.
Bende sizin gibi düsüniyorum 2 veya 3 bir dip gelebilir..
-Corona Virus Control altina alinan kadar düsüs devam edecektir.
-Sirketler bilanco acikladiklarinda bir sert düsüs daha yasanabilir..
ABD de 282 bin kisi 1 Haftada iscislik basvurusu yapdildi devami gelecektir..
282k onceki haftaydi, yeni rakam >$3M..
https://www.dw.com/tr/abdde-i%C5%9Fs...lir/a-52931144
Su anda portföyüm daha cok hisse üzerine kurulu. Ancak ortam biraz düzelsin (düzelir mi :( ) Hisselerin yarisindan fazlasini satip ETF'lere gececegim.
Gecinmek icin dist, bakimevi masraflarini karsilamasi icin acc. ETF'lerini düsünüyorum.
Dist'mi acc mi tartismasi bir cok blogda var. Su ana kadar gördügüm, orta yas ve üstü dist. tercih ediyor, genc olanlar acc. tercih ediyorlar.
Genc olanlar icin gercekten acc. daha mantikli gibi duruyor.
Sentetiklerde gercekten temettü vergi sorunu yok, cünkü temettü almiyorlar, deger farkindan kazaniyorlar (anladigim kadari ile).
Sayin Dudu sanirim siz anladiniz, ama genel daha iyi anlasin diye bu söylemde bulundunuz.
Gecinmek icin temettü veren ETF'leri almak (Dist ile kisalttim Distribution'u) istiyorum.
Asagi yukari 20 yil sonra bakimevine düsersem, iyi bir bakimevinde kalabilmek icin ise, en az 20 yil boyunca tutacagim akkumulasyon yapan (Accumulation'u acc. ile kisaltttim) ETF almayi planliyorum.
Buradaki bloglarda sIk sIk tartisilir temettü veren ETF'mi almak, yoksa akkumulasyon yapan ETF'mi daha verimli sorusuyla.
Orta yas ve üstü (50+) daha cok daimi ek gelir beklentisinde oldugu icin temettü veren ETF'leri tercih ediyor.
Gencler ise akkumulasyon yapan ETF'leri tercih ediyorlar, cünkü birikim yapip uzun vadede daha yüksek degerlere ulasmak istiyorlar.
Sentetik ETF'leri (benim anladigim) hisse senetlerine sahip olmayip, sadece deger farklari üzerinden gittikleri icin, temettü almiyorlar. Almadiklari temettü icinde, hissenin bulundugu ülkede vergi ödemiyorlar (aslinda bu deger farkinda bu vergi var, ama direk ödemiyorlar).
Umarim daha anlasilir olmustur.
Paylaştığım yazıdan:
ETFs that synthetically replicate major US equity benchmarks have clear structural advantages over physical ETF models, which has delivered outperformance and helps explain the big difference in demand.
Foreign investors in US stocks are generally subject to a withholding tax on dividends of up to 30%, although many can reduce this to 15% through the application of tax treaties. However, under US tax law, namely the HIRE Act 871m, swaps written on indices with deep and liquid futures markets, e.g. the S&P 500, are not required to pay withholding taxes on dividends.
This means that while a European-domiciled physically replicating S&P 500 ETF will generally be able to achieve a maximum of 85% of the dividend yield, a synthetic fund can theoretically achieve up to 100% of the full gross dividend amount. With the S&P 500 yielding around 1.9% (2% on average over the past decade), this exemption means synthetic funds can potentially achieve up to 30 basis points of additional performance each year.
Değer farkında bu vergi var diye yazmışsınız. Yukarıdaki yazıda değer farkında vergi olmadığı için her yıl %2 avantajı vardır yazıyor. Ben mi yanlış anlıyorum?
Anladigim kadari ile anlatmaya calisayim, cünkü sentetik ETF'lerle pek ilgilenmiyorum.
Sentetik ETF'ler derivat islemlerini (SWAP) kullanarak endeksleme yapiyorlar. Bu endekslemeyi yaparken gercek endeks arti temettü ile degerlemelirini yapiyorlar. Ancak eklenen temettü zaten vergilendirmis temettü oldugu icin bir sekilde hissenin bulundugu ülke vergisini alinmis gibi düsünülmeli bence.
Sentetik ETF'ler yeri geldiginde biraz daha iyi performans göstebiliyorlar. Ancak %2 daha fazla getiri olabilecegi bana biraz utopik geliyor.
Ancak sentetik ETF'ler bir endeksi daha teferruatli ve derin yapabiliyorlarmis ayri.
AB icerisinde ABD agirlikli olup SWAP yapanlar genelde LUX bazli ETF'ler. Fiziki hisse ile olan ETF'ler IRL bazli oluyor. Cünkü Irlanda'nin vergi anlasmasi diger ülkelere nazaran %15 daha avantajli.
ETF'lere bakarken komisyon disinda ayni zamanda Tracking Differences'e (fon ici masraflarin, gelirlerin, harcamalarin durumu) bakmak lazim.
Tracking difference ne kadar düsük o kadar daha iyi performans. Eksiye bile düsebilir.
https://www.trackingdifferences.com/
portfoyun yurtdisi kismindan gelebilecek nakit akisina ihtiyacim olabilecek donemde (olasi calkanti vb) buradan nakit saglama opsiyonu satis olmus olacak. bu biraz geriyor. global risk olursa (simdiki gibi) yurtdisi varliklarin da degeri azalmis olacak. turkiye bazli sikinti olursa yurtdisinda satis yapmak daha mantikli olur. bakalim emin degilim.
sentetik etflerde dediginiz temettu vergisi avantaji var, buna ek olarak al-sat komisyonlari da sadece endeks turevleri alip sattiklari icin daha dusuk olur ama turev urun ve likidite riski can sikici olabilir diye dusunuyorum. fiziksel daha cekici benim icin..
enerji etfi ya da XOM alimi dusundunuz mu gectigimiz haftalarda temettu amacli?
Benim icinde fiziksel ETF'ler daha cekici.
Enerji ETF'i almiyorum. Ancak direk RDS (Shell) aliyorum. Gectigimiz 4 hafta icerisinde önümüzdeki 3 yilda almayi planladigim adeti aldim. Eger tekrar 12'nin altina inerse tekrar alip, 5 sene sonra gelmek istedigim son noktaya gelmis olacagim.
Adam'ın anlattığına göre, corporate tax'den bahsetmiyorsanız temettü vergisi alınmıyor, zaten %2'lik marjı buna bağlıyor. Yani income/distribution sentetik hisse etf'i alan sadece Türkiye'ye vergi ödüyor. Tracking'de sentetikler daha iyi, bahsettiğiniz üzere sanal bir değer üzerinden işlem gördüğü için, physical olanlar taklit ettiği endeks değiştiğinde eş zamanlı değişemiyor bu da tracking açısından olumsuz yansıyor.
Bununla birlikte sentetik etf'in 2 olumsuz özelliği var bence:
1-) Counterparty risk var, atıyorum invesco swap'ı bir yatırım bankası ile yapıyor. Banka batarsa paranın hepsi batmıyor sadece %10-15'i batıyormuş ama o riski neden alayım.
2-) Sabah Sn. Dudu ile yazıştığımız konu. Burada gerçekten bir firmanın ortağı olmuyorsunuz. Swap yaptığınız yatırım bankasının belli bir süre sonra ben bu işten vazgeçtim derse ya da daha yüksek ücret isterse Sn kirk7'nin yazdığı gibi bir seferlik de olsa paradan gerçekten hisseye geçme maliyeti ile karşılaşılabilir.
Ben bu sebeplarle swap'ı tercih etmem, ancak ben temettümü bilirim diyen kişi için de iyi bir seçenek bence.
Etf almayı düşünenler okumalı: https://www.morningstar.com/articles...r-trading-etfs
Ben de almadan okusaymışım keşke, yaşayarak öğrendim.
ben hicbir MT'den ogrenemedigim pratik temettu kesintisi miktarini gecen ekimde etf alip ocakta satarak ogrendim. VTI ve REET etflerinde islem yapmistim; alirken de satarken de piyasa acik ve etfler buyuk oldugu icin pek makasa gelmemistim. Sizin "yasayarak ogrendim" dediginiz olumsuzluk ya da ders ne oldu acaba sn.Epicurist?
Bu arada hic konusan yok dediniz iki gundur epey hacim yaptik baslikta, serzenisinizi bekliyormusuz.
Bir noktada ben ekleyeyim.
Eger Avrupa borsalarindan alim yapacaksaniz, ABD borsalari acildiktan sonra emirlerinizi girin. Daha yüksek hacim oluyor ve ilk anda düsme olabiliyor (terside olabilir).
Türkiye'den nasil oluyor bilmiyorum, ama burada limitli girilen talimatlari uzun süreli girebiliyoruz (internet veya mobil bankacilikta). Su andaki talimatlarim nisan sonuna kadar gecerli. Gerektigi zaman limit ve tarih degisiklikleri yapabiliyorum.
Bende serzeniş çok.
Arkadaşlar bilmiyorum farkında mısınız. Son 1-2 yılda çifte vergilendirme sistemi oluştu.
Bir örnek vereyim. Bir etf aldık 3 yıl elimizde tuttuk. Bu arada dolar tl'ye karşı %50 değer kazanmış olsun. Etf'in içerik değerinin de aynı dönemde %50 arttığını düşünelim. 100 TL'lik etf'in değeri oldu 225 TL. Enflasyon endekslemesini uygulayalım. Ben uzun vadeli baktığımda dolar artışının %40'sini karşılıyordu. Yüzde 50'sini karşılasın. 100 TL'lik alış değerimiz (%50/2) 125 TL oldu, satış fiyatımız 225 TL olduğuna göre vergi matrahımız 100 TL. Bu matrahın miktarına %40'ına kadar vergi çıkıyor. Kabaca 40 TL'ye yakın bir vergi ödenmesi gerekebilir.
Parası çok olan bir kişi, genelde iş yatırım tercih ediliyor ama başka aracı kurumda olur, sadece kendine ya da eş-dost birleşip serbest döviz fonu kurdursun. Aynı etf'e yatırım yapsın. Döviz fonlarında dövizin değer artışı vergiye tabi değil. Döviz bazında değer artışının da %10'u kadar vergi veriliyor. Yukarıdaki örneğimizde mesela sadece %50 etf değer artışının yüzde onu yani 5$ kadar vergi veriyor, hadi satış günündeki kurun da %50 fazla olduğunu hesaba katsak vereceği 7,5 TL vergi.
Yani kendine fonu kurduran normal vatandaşın 5-6'da biri kadar vergi verebiliyor. Bu önceden de vardı ancak döviz fonu kurulması 2018 ile başladı, yani parası olanın avantajı katmerlendi.
Bu tip fonların sermaye piyasasının gelişimine katkısı da iddia edilemez çünkü bunlar kapalı fonlar, bazılarının sahibi bir ya da bir kaç kişi.
Eurobond için de aynı durum geçerli. Paranıza göre yıllık %0.2-0.4 gibi çok düşük yönetim komisyonları var.
Hatta döviz mevduat fonu bile var. Fon sadece döviz mevduat tutuyor. %18 yerine %10 stopaj veriyor. Vergiden kaçınma haricinde hiç bir özelliği yok.
Bana göre iki tam mükellef gerçek kişi arasında böyle bir fark olmamalı. Nasıl fona ister TL üzerinden ister dolar üzerinden vergi ver deniyorsa aynı hak sade vatandaşa da tanınmalı.
T.C vatandaşı için bu vergi yurtdışı vergi işi adeta bir zulüm. Temettü yatırımcılığı zaten rüzgara yelken açmak gibi diyebiliriz.
Kurdan edilen kardan vergi kesilmesi gibi saçma bir şey yok.
4-5 yıl vadeyle S&P etf'ini veya herhangi bir teknoloji şirketini tutup satsak ciddi bir vergi yükü bizi bekleyecek. Vadeyi 10 yıl yapında bu daha da artacak.
Fon olayı mantıklı.Katılıyorum.
Serbest döviz fonlarına girmiştim bi ara. Yinede eurobond'a göre yetersiz kalıyor. Eurobond candır diye bitireyim:)
https://dividendexpert.blogspot.com/...yatirim-2.html
Bu ozel fonlarla bir ara ilgilenmistim.
Bir kac kisi birlesip bunu yapabilir.
Fon katilim paylari fonu kurduranlardan baskasina satilmaz.
Burada masraf kuran bankanin alacagi yillik fon yonetim gideri sadece, ancak toplam fon varlik degeri uzerinden ve %1.5 - 2 gibi ama bu oran pazarliga tabidir.
Vergi sadece satinca, kar uzerinden %10 stopaj seklinde.
Beyanname yok.
Syg,
Bir örnek :
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=PRF
2 kişi.
Yabancı menkul kıymetlere yatırım yapıyor.
Yönetim gideri sadece %0,26
Döviz fonu olduğu için döviz artışının vergisini ödemiyor.
Benim vereceğim verginin 1/5'i kadar vergi verecek.
Buna atiyorum 100K dolar verdik.
Bana bir ozel fon kur, su su su yabanci hisse senetleri olacak desek.
5 sene sonra 1 dolar olan bir payi 5 dolardan satsak, ne kadar vergi oderiz?
Bu arada gelen temettuler fona girer, tabi stopaj sonrasi ve yine ayni senetlerden alinir. Bunlar da beyan edilmez. Burada ikinci bir defa gelir vergisi odenmez degil mi?
Syg,
$100k için düşük giderli fon açacaklarını sanmıyorum. Akar gelir ve olası fon tasfiyesi durumunda nasıl bir prosedür ve vergilendirme uygulanıyor, tasfiye dışında fondan anapara çekmeye izin var mı gibi önemli bazı hususlar var.
İsportfoy ile temasa geçilip ozel fon kurulum, idame ve tasfiye durumlarıyla ilgili bilgi istenebilir.Saygılarımla
Karın yani 4 doların %10'u stopaj ödenir. 40 cent, satış günü döviz kuruyla çarpılır TL'ye çevrilir, o da nihai vergi olur.
Eğer sentetik etf alınmamış ise abd %15 stopajını alır, fon Türkiye'ye stopaj ödemez.
Yeni gelen temettüler de hisse alınırsa satış yapılana kadar vergi ödenmez sanırım.
Benim bildiğim kadarıyla fonlar temettü için stopaj ödemiyor, ama tabi bakmak lazım.
Saygılar.
yabancı hisse senetlerini ( teknoloji ağırlık ) tek tek parça parça alıp biriktirmek mi yoksa yabancı hisse senedi fonu almak mı mantıklı olur sizce? daha önce yurtdışı borsalarda işlem yapmadım.
malum $ ın herhangi bir geliri kalmadı.
Mehmet Bingöl'ün yazısında : https://www.finansgundem.com/yazarla...-yazisi/466709
Yabancı hisse senedi kar paylarının, hisse satış kazancı gibi beyanname ile %15-40 vergilendirilmesi gerektiği yazıyor. Yani Türkiye yabancı hisse temettüsü için yerli hisselerde olduğu gibi bir stopaj uygulaması yapmıyor.
Bu durumda tahsil edilen temettüler ile tekrar hisse senedi alınacak, bunlar fon değerine eklenecek.
Satış günü fonun dolar fiyatı ile alış günü fonun dolar fiyatı arasındaki farkın %10 olan stopaj satış günü dolar kuru ile çarpılıp ödenecek stopajın TL karşılığı bulunup tahsil edilecek.
Temettü özelinde düşünürsek 100 dolar temettü için abd 85 dolar gönderecek, bunun fon değerine eklenip satış günü %10 stopaj alındığı düşünülürse vergi sonrası elimize geçecek miktar 76,5 dolardır diye hesaplıyorum.
Yabancı hisse temettü vergimiz %23,5 oluyor. Tabi abd stopajının belgesinin Türkiye'de geçerli olmadığı durumda bu böyle bir şekilde onu saydırabilirlerse %15'e düşer.
Saygılar.
1 kişinin sahibi olduğu 4 milyon dolarlık bir eurobond yatırım fonunun toplam gideri:
https://i.hizliresim.com/LcJo4s.png
Biraz daha detaylandiralim.
1 Mio dolar topladik 10 kisi birlesip 100K dolar vererek ve Isyatirim'a yurtdisi icin bir fon kurdurduk, eurobond fonu da olur, bir sey degismez.. Kupon faizi bu defa fona gelir olarak girer temettu yerine.
Bu 1 mio dolar ile 10 tane bizim belirleyecegimiz NYSE'den ortalama temettu verimi %3 olan sirket aldik her birine 100K dolar yatirarak ve bu fonun katilma paylari da 1 Mio adet olsun, her biri 1 dolardan.
Herkes 100K adet katilma payini alsin.
1 sene sonra fonun toplam degeri %30 artis ile 1.3 Mio dolara ciksin..
Bu sure icinde buna 30K kadar temettu gelsin, bunun %25 i ABD de stopaja ugrasin, yani 22.5K net temettu geliri de fona girmis olsun.
Bununla da tekrar ayni hisselerden alinsin veya nakit dursun fark etmez, bu nakitle Isyatirim'in yillik fon isletim ucreti odensin.
Bu 1.3 Mio toplam fon degeri uzerinden Isyatirim %1 yani 13K fon isletim gideri kessin.
Bu sekilde 1 yil sonra bizim her birimizin 1 dolardan aldigimiz fonun her bir katilim payi 1.3 dolar olsun.
Benim paraya ihtiyacim olsun ve 10.000 adet payimi 13.000 dolara satayim.
Simdi:
1. Kacirdigim baska bir masraf var midir??
2. 1 dolardan alip 1.3 dolardan sattigim her bir katilim payimdan ettigim 30 cent'in ne kadari vergiye gider??
3. Sadece %10 ise bunu fonu yoneten kesip stopaj olarak maliyeye yatirir mi?
4. Benim beyanname vermeme gerek var mi??
Syg,
Sn arkadaşlar,
MSCI World ETF : bu fona yatırım yapmaya benzer sonuç doğuracak, tefas'ta görebileceğimiz fon-fonlar varmı acaba?
Tüm katkılar için teşekkürler, bu topiği yeni keşfettim ve belirtmeliyim kalite oldukça yüksek burada...
hosgeldiniz. surada bir kac tane var spesifik bir bolgeye ait olmayan var :
https://www.kap.org.tr/tr/fon-bilgil...se-senedi-fonu
kucuk PY sirketlerinin fonlarina bakmadim ama usttekiler var; gedik'in fonu disindakilerde EM pek yok, onda da avrupa ve EM'in agirligini fazla buldum acikcasi..
ozel/kapali fonda satis kime ve nasil yapiliyor konusu sorun olabilir.
dolar bazli fonun gelirlerinin vergilendirilmesi de dolar bazli olur varsayiminin teyidini almak gerebilir. ben tl bazli stopaj uygulanabilecegini dusunuyorum. sadece stopaj olursa sizin vergilendirme/stopaj odemesi icin bir sey yapmanizi beklemem.
(stopaj odeyeceginizi dusundugum icin) beyanname vermenizi gerektorecek bir durum oldugunu sanmiyorum.
kar payi dagitimi yapan bir fon olursa oradan stopaj yerine vergi odeyebileceginizi dusunuyorum.
Fona satacağız. Eğer fonumuz etf'lerden oluşuyorsa bizim yaptığımız, borsa yatırım fonu içine paketlenmiş hisseleri, bir yatırım fonu içine paketlemek. Yatırım fonunun (mutual fund), borsa yatırım fonundan(etf) farkı karşı taraf bulma zorunluluğu olmaması.
Tabi yatırım fonu da hazırda nakiti yoksa etf'i hangi borsada işlem görüyorsa orada satacaktır. Evet burada hem yatırımcı hem de fonun sahibi olduğumuz için bizim etf'i borsada satmamızdan farklı bir durum olmayacaktır.