Sayin Dudu sanirim siz anladiniz, ama genel daha iyi anlasin diye bu söylemde bulundunuz.
Gecinmek icin temettü veren ETF'leri almak (Dist ile kisalttim Distribution'u) istiyorum.
Asagi yukari 20 yil sonra bakimevine düsersem, iyi bir bakimevinde kalabilmek icin ise, en az 20 yil boyunca tutacagim akkumulasyon yapan (Accumulation'u acc. ile kisaltttim) ETF almayi planliyorum.
Buradaki bloglarda sIk sIk tartisilir temettü veren ETF'mi almak, yoksa akkumulasyon yapan ETF'mi daha verimli sorusuyla.
Orta yas ve üstü (50+) daha cok daimi ek gelir beklentisinde oldugu icin temettü veren ETF'leri tercih ediyor.
Gencler ise akkumulasyon yapan ETF'leri tercih ediyorlar, cünkü birikim yapip uzun vadede daha yüksek degerlere ulasmak istiyorlar.
Sentetik ETF'leri (benim anladigim) hisse senetlerine sahip olmayip, sadece deger farklari üzerinden gittikleri icin, temettü almiyorlar. Almadiklari temettü icinde, hissenin bulundugu ülkede vergi ödemiyorlar (aslinda bu deger farkinda bu vergi var, ama direk ödemiyorlar).
Umarim daha anlasilir olmustur.
 Sadık Üye
					
					
						Sadık Üye
					
					
                                        
					
						
							
								 
							
								 
							
								 
							
								 
							
								 
							
								 
							
								 
							
								 
							
								 
							
								 
							
								 
							
						
					
					
						Paylaştığım yazıdan:
ETFs that synthetically replicate major US equity benchmarks have clear structural advantages over physical ETF models, which has delivered outperformance and helps explain the big difference in demand.
Foreign investors in US stocks are generally subject to a withholding tax on dividends of up to 30%, although many can reduce this to 15% through the application of tax treaties. However, under US tax law, namely the HIRE Act 871m, swaps written on indices with deep and liquid futures markets, e.g. the S&P 500, are not required to pay withholding taxes on dividends.
This means that while a European-domiciled physically replicating S&P 500 ETF will generally be able to achieve a maximum of 85% of the dividend yield, a synthetic fund can theoretically achieve up to 100% of the full gross dividend amount. With the S&P 500 yielding around 1.9% (2% on average over the past decade), this exemption means synthetic funds can potentially achieve up to 30 basis points of additional performance each year.
Değer farkında bu vergi var diye yazmışsınız. Yukarıdaki yazıda değer farkında vergi olmadığı için her yıl %2 avantajı vardır yazıyor. Ben mi yanlış anlıyorum?
Anladigim kadari ile anlatmaya calisayim, cünkü sentetik ETF'lerle pek ilgilenmiyorum.
Sentetik ETF'ler derivat islemlerini (SWAP) kullanarak endeksleme yapiyorlar. Bu endekslemeyi yaparken gercek endeks arti temettü ile degerlemelirini yapiyorlar. Ancak eklenen temettü zaten vergilendirmis temettü oldugu icin bir sekilde hissenin bulundugu ülke vergisini alinmis gibi düsünülmeli bence.
Sentetik ETF'ler yeri geldiginde biraz daha iyi performans göstebiliyorlar. Ancak %2 daha fazla getiri olabilecegi bana biraz utopik geliyor.
Ancak sentetik ETF'ler bir endeksi daha teferruatli ve derin yapabiliyorlarmis ayri.
AB icerisinde ABD agirlikli olup SWAP yapanlar genelde LUX bazli ETF'ler. Fiziki hisse ile olan ETF'ler IRL bazli oluyor. Cünkü Irlanda'nin vergi anlasmasi diger ülkelere nazaran %15 daha avantajli.
ETF'lere bakarken komisyon disinda ayni zamanda Tracking Differences'e (fon ici masraflarin, gelirlerin, harcamalarin durumu) bakmak lazim.
Tracking difference ne kadar düsük o kadar daha iyi performans. Eksiye bile düsebilir.
https://www.trackingdifferences.com/
 Sadık Üye
					
					
						Sadık Üye
					
					
                                        
					
						
							
								 
							
								 
							
								 
							
								 
							
								 
							
								 
							
								 
							
								 
							
								 
							
								 
							
								 
							
						
					
					
						Adam'ın anlattığına göre, corporate tax'den bahsetmiyorsanız temettü vergisi alınmıyor, zaten %2'lik marjı buna bağlıyor. Yani income/distribution sentetik hisse etf'i alan sadece Türkiye'ye vergi ödüyor. Tracking'de sentetikler daha iyi, bahsettiğiniz üzere sanal bir değer üzerinden işlem gördüğü için, physical olanlar taklit ettiği endeks değiştiğinde eş zamanlı değişemiyor bu da tracking açısından olumsuz yansıyor.
Bununla birlikte sentetik etf'in 2 olumsuz özelliği var bence:
1-) Counterparty risk var, atıyorum invesco swap'ı bir yatırım bankası ile yapıyor. Banka batarsa paranın hepsi batmıyor sadece %10-15'i batıyormuş ama o riski neden alayım.
2-) Sabah Sn. Dudu ile yazıştığımız konu. Burada gerçekten bir firmanın ortağı olmuyorsunuz. Swap yaptığınız yatırım bankasının belli bir süre sonra ben bu işten vazgeçtim derse ya da daha yüksek ücret isterse Sn kirk7'nin yazdığı gibi bir seferlik de olsa paradan gerçekten hisseye geçme maliyeti ile karşılaşılabilir.
Ben bu sebeplarle swap'ı tercih etmem, ancak ben temettümü bilirim diyen kişi için de iyi bir seçenek bence.
Yer İmleri