Sağlıklı seneler dilerim herkese
2019 beklentilerimi 4e bölersek
Q1 : TL mevduat
Q2 : USD yada Altın
Q3 : USD vd altından borsaya u
doğru kademeli geçiş
Q4 : Borsa
Yatırım tavsiyesi değildir olamaz
Printable View
Sağlıklı seneler dilerim herkese
2019 beklentilerimi 4e bölersek
Q1 : TL mevduat
Q2 : USD yada Altın
Q3 : USD vd altından borsaya u
doğru kademeli geçiş
Q4 : Borsa
Yatırım tavsiyesi değildir olamaz
ilk ölçümümü yaptım, dikkate aldığım kalemler:
-bireysel emeklilik şahsi hesaplar
-hisse senetleri
-banka mevduatları
dikkate almadıklarım:
-bireysel emeklilik devlet katkıları
-bireysel emeklilik şirket katkısı (5 yıl şartı var)
-fiziki altınlar (çok özel bir durum olmadıkça satmayı düşünmüyorum)
aylık olarak takibe devam edeceğim, çok detaya inemem içinde kayıp olurum.
Fazlasıyla altın ve BES ağırlıklı bir portföyüm var hisse oranının yavaştan arttırmam lazım.
https://www.youtube.com/watch?v=Pw6y8bdpHmg
izlemedim ama izleyen bir arkadasim 2019 ve 2020 yillarinda buyuk sikintilarin gerceklesecegini soyledi. Ulke sinirlari degisecekmis, dolar gucunu kaybedecekmis vs. Ilgilenen arkadaslar izleyebilir :)
sonucta bu insanlar da gelecegi gormeye calisiyor.
Arkadaşlar,
Yeri burası değil ama yine de topiğin seviyesini göz önüne alarak sormak istiyorum.
Çocuk için özel sağlık sigortası önerir misiniz, SGK katkılı özel hastane ücretleri anlamsız şekilde artmış standart bir muayene için 120 tl fark payı istiyorlar.
İşyerinni anlaşmalı olduğu kurum 2000 tl ye yapıyor çocuğun sigortasını değer mi sizce...
10 gundur yurtdisindayim, vaktimin buyuk kismini kitapcilarda geciriyorum...
Cok guzel ortamlar, oturup saatlerce ilgilendigin kitaplari icindeki cafede oturup inceleyebiliyorsun.
Yapilacaklar cok basit esasinda.. basit olani seviyorum, bir yontemin calismasi icin komplex olmasina gerek yok.
Adamlar her seyi su ilkelere indirgemisler ki bence cok cok haklilar..
1. Tutkunu bul (find your passion) , o alanda siki calis (zevk alarak calisan calismis sayilmaz, mutlaka basarili olur)
2. Siki calis, gelirini artir. (work hard increase, your income)
3. Kazandigindan once yatirimini yap, harcamadan sonra kalani yatirim degil!!! (Pay yourself first, Babil'in en zengin adaminin dedigi gibi)
En kolayi endeks fonlari veya etfleri, genis sepet ve masraflari cok dusuk. Mesela su
https://finance.yahoo.com/quote/VTI?....tsrc=fin-srch
Bu is otomatik yatirim ile kolay olur..
4. Kalani harca, borca girme.
5. Tasarruflarina yeterli zamani ver ki bilesik getirinin tum gucunden yararlan...
Syg,
Seninkini şirket yapıyor, çocuk için 2000 tl istiyorsa...düşünülebilir...çocuğun yaşı da önemli, eğer okul çağında ve önemli bir sağlık sorunu yoksa hiç yapılmayabilir de.
20 sene kadar, beyaz yaka olarak çalıştım, bu süre zarfında hep ben ve ailemin özel sağlık sigortası yapıldı....çocuklar sezeryanla doğdu ve büyüme sürecinde işe yaradı diyebilirim...1,5 yıldır devlet hastanelerini kullanıyoruz gerektikçe...lazım olursa sgk anlaşmalı hastaneye gidip, fark ödüyorum...çocuklarımın küçüğü 6, diğeri 12 yaşında...son 1,5 yılda özel hastane eksikliği hissetmedim pek.
ancak burada en önemli unsur, kişinin çalışma saatleri sıkı mı? benim gibi homeofis çalışan biri için çok sorun olmaz ama, yoğun çalışan biri için zaman çok daha kıymetli olabilir...ayrıca yakında devlet hastanesi var mı, yoksa baya yol gitmek gerekiyor mu?
aslına bakarsan bu özel sağlık sigortası ve özel okul mevzusu çok kişisel konular...herkes kendi durumunu özel olarak incelemeli, analiz etmeli.
Merhaba,
Kendim,eşim ve kızım için sadece yatışlı tedavi masraflarını ve ileri tanı yöntemlerini (MR,tomografi vs) karşılayan bir sigorta yaptırıyorum, 3 kişi için yıllık 2500 TL civarı ödüyoruz, normal muayeneler için devlet hastanesi veya sgk farkı düşük olan yerleri tercih ediyoruz, çocuğunuz küçükse tamamlayıcı sağlık sigortasını öneririm, kreşle beraber hastalık furyası başlıyor çünkü.
Incelemedim daha...
Ben biraz daha genis bir etf isterim..
Yonetim ucreti de dusuk olmali...
A dollar saved is a dollar earned diyollar gavurlar.. :)
Benim favorilerim sunlar:
https://finance.yahoo.com/quote/VTI?....tsrc=fin-srch
https://finance.yahoo.com/quote/NOBL?p=NOBL
Su kitabi da oneririm..
https://www.amazon.com/gp/product/81...t_bibl_vppi_i8
Syg,
Sayın cautionary geçenlerde 2019 beklentinizi paylaşmıştınız epey iyimserdi. Umarım sizin tahmininiz tutar ama ben maalesef 2019’u 2018’den daha karanlık görüyorum.
Ki 2 gündür endeksin içinden geçmekle meşguller. Dolar yeniden tırmanışta. Yerel seçimler sonrası imf’ye gidilmezse daha da kötü olacak gibime geliyor her şey.
Umarım ben yanılırım.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Sizden bunları duymak çok değerli üstadım.
Hisse portföyüm görece dişe dokunabilecek seviyeye gelmesine rağmen, fiyatlarının ileri gitmesini istemiyorum. Fiyatlar acele etmesin bizde depoyu dolduralım:)
Portföyüm 2 sene kırmızı gözükebilir benim için problem değil. Lakin devran döndüğünde yeterince depoyu dolduramamışsam bu benim için sorun olur.
Nasıl olsa su akar yolunu bulur.
Saygılar
Batuhan
dolar son on yılda yıllık ortalama % 24 getirmiş (kaynak finnet). insanın hisse riski alası gelmiyor. evet egeen'ler aselsan'lar onlarca kat getiri sağladılar da, kaç kişi yakalayabildi o getirileri, egeen diye bir hisseden haberi yoktu kimsenin
su an hic konusulmayan bir hisse, 10 yil sonra en yuksek getiriyi elde edebilir.
1 ocak 2009 dolar 1.55
1 ocak 2009 Ereğli tahmini maliyet 0.80 kr.
03 ocak 2019 Ereğli hisse fiyatı 7.10
03 ocak 2019 dolar kuru 5.50
1 ocak 2009 100 lot Ereğli 80 tl 51 dolar
3 ocak 2019 100 lot? Ereğli 902 tl 165 dolar
Temettü ve bedelsiz varsa dahildir.
Hem 10 yılda dolar bazlı 2.5 kat artışımız var hem de doların yaklaşık 4 kat artışı. TL bazlı yaklaşık 9 kat. Ve bu karşılaştırmayı da hisselerin tüm dünyada çöktüğü altın ve doların çılgın attığı zamanda yaptık.
https://www.gedik.com/piyasalar/kar-zarar-hesaplama
10 yıl önce de herkesin bildiği hisse bunlar. İlla patlama yapacak hisse bulmamız da şart değil gibi. Ford Tüpraş bimas gibi örnekler çoğaltılabilir. ilgili topigimde güzel hisse araştırmaları yapmıştım. Dolar altın karşılaştırmalı.
Benim de moralim bozuluyor yeni başlayan olarak eksi bakiye arttıkça altın portföyüm biraz dengelemese patates olacak iyice. Ama bir işe girdim artık. Hisse alım yerlerini iyi takip etmek,uzun vadede şişen hisseleri çıkarıp,yerine yeni hisseler bulmak lazım.
En iyi şirketleri seçmeye çalışıyorum hep.
İnsan hep doğru bir iş mi yapıyorum diye sorguluyor fakat kendi açımdan şanslıyım diye düşünüyorum artık dip denilen halt nerelerdeyse oradan başlamış oldum diye sayıyorum. Geçen yıl başlasaydım yanmıştık 😀 Gerçeği zaman gösterecek bir sefer bunu yapma şansımız var bakalım ne olacak. Allah herkese sabır versin.
@tosunpaşa,
Gerçek bir kıyas için normal tarihleri kıyaslaman lazım..2009 dünya tarihinin en büyük global krizlerinden biri yaşanıyordu.
Mesela normal bir kıyaslama için 2004 seçilebilir...15 sene öncesi..ne çok ucuz, ne çok pahalıydı o zaman borsa.
O tarihten bu tarihe, dolar ne olmuş, üstüne bir de yıllık %5 dolar faizi ekle...garantili dolar mevduat ile, riskli borsa yatırımı..bir de hisse özelinde u-30 daki istediğin sanayi kağıdını seçebilirsin( banka ya da u-30 genel performans berbat çıkacaktır...ondan sanayi dedim)
Benim vardığım nokta şu olmustu..,5-10 senelik periyotlarda doğru zamanda hisselere girip çıkmazsan aldığın riske değmiyor..garantili dolar mevduatı bile yenemiyorsan..o zaman bu kadar emek ve zamanı niye harcıyorsun.
Bu nedenle al-unut temettu vs...yerine, al-sürekli kontrol et-doğru zamanda çık...çıkmak derken portföyü sıfırlamamak değil, yarıya da insen olur....bazı hisseleri sıfırlar, bazılarını tutarsın..,sonuçta büyük düşüşlerde tekrar toplamak için yeterli sermayen olmalı.
Hedefim neydi: uzun vadede yıllık ortalamada u-100 u %10 yenmek...haa, bunu %20 yaparsan 10 senede zaten kendini erken emekli edersin.
Anlık hareketlere çok takılmamak lazım..dolar vs bence iyimser değil..çok iyimser olsam gram altın 2019 un favori yatırım aracı olacak demezdim.
Esasında iyimser derken borsayı kastediyorsun galiba...3-4 aydır yazdığım üzere 85 bine kadar düşüşler zaten beklentim içindeydi..belki 80 binlere uzanan kısa süreli dalışlar da olabilir...sonuçta yıl sonu beklentisi iyimser gibi dursa da, %20 enflasyon olan yerde...sene sonuna kadar yaşanacak %20 yükseliş reel kazanç sıfır demek oluyor.
Borsamız için ikinci yarı ilk yarıya göre çok daha iyi olacak bence...yeter ki, büyük bir global kriz yasamayalım..,ılımlı bir global yavaşlama, ikinci yarı bizi coşturur.
İlk alımı yaptık bekliyoruz...10 parçanın biri yani..her %5(duruma gore %10) düşüş ya da çıkışta diğer parçalar alınacak...mart a kadar teşvik açıklanmazsa 25 lere kadar inme ihtimali var.
Genel olarak otomotiv sektöründe güzel fırsatlar var...doas ta da biraz alım yaptım...ayrıca toaso yavaş yavaş alım noktasına yaklaşıyor.
sayın krabby son on yıl dedi ondan hesapladım.
1 haziran 2004 rastgele seçtim tarihi. dolar kuru 1,5( bu arada 2004 te dolar alsan elde sıfır varmış)dolar faizi de diplerde. son bir iki yıl haricinde.
eregli 100 lotu dolar bazlı 14 kat
ford 100 lot dolar bazlı 7 kat
tupras 100 lot dolar bazlı 16 kat
arcelik 100 lot bazlı 1,7 kat
petkim 100 lot dolar bazlı 3,5 kat
toaso 100 lot dolar bazlı 5,3 kat
her neyse bunu yazmanın sebebi karşıt görüş olmak da değil. dediğim gibi bende de moral motivasyon çok kuvvetli değil.
yalnız burada da karşılaştırmamızı 2004 yılı normal bir yılla hisselerin an itibariyle bir çoğunun defter değerlerinin çöp olduğu zamanda yaptık.
doğru zamanda çıkışları bende düşünüyorum ama bunu becerebilir miyim? buna emin değilim.
dolar mevduat karşılaştırması yapmadım mevduatla işim olmadığı için o kısmı beni pek ilgilendirmiyor. yatırana da saygı duyarım herkesin fikri kendine. biri de hayrına dolar 2004 ten bu yana ortalama bir bankada vadeli olarak ne getirmiş onu da yazarsa hayrına görmüş oluruz :) bu arada bunla ilgili bir araştırmaya denk gelmiştim 20 yıllık bir araştırma yapmıştı biri tl mevduatın getirisi tl mevduattan bayağı bir yüksekti.
her neyse amaç bilgi paylaşımı.
selametle...
şunu da bilgi amaçlı atayım ziraat bankası dolar mevduat faiz oranları.
https://www.ziraatbank.com.tr/tr/Doc...z_oranlari.pdf
Bir tanidigima sunu tavsiye ettim.
Adam maasli, duzenli geliri var, bistte de tecrubeli sayilir.
Onceden hisse aldi satti.
Eregl konusunda mutabik kaldik.
Her hafta cuma gunu saat 15.00 gibi ayiracagi parasinin 1/52 si ile fiyata bakmadan aktiften Eregl alacak.
52 hafta sonra alisi tamamlaninca elinde ortalama maliyetten ereglleri olacak.
Neden 52 hafta derseniz bence eregl daha dibine ulasip taban calismasina baslamadi.
Onumuzdeki 1-2 yilda bunu tamamlayacagini dusunuyoruz.
Syg,
Onu Allah'dan baska kimse bilemez.
Biz faniler ancak tahmin yurutebiliriz.
Ben eger agustosda gordugumuz dolar bazli yerlere yakin bir yerden tekrar donerse ideal sure olan 6-7 ay ara ile ikili dip yaptigi taktirde yani daha olumlu konusabilirim.
Bir tahmin olarak Mart-Nisan aylari gibi diyebilirim.
Cikis agir agir olur, bir sey kacmaz bence.
Sindire sindire secici olarak biriktirme donemi diyorum onumuzdeki 6-12 ay.
Syg,
hesaplarda biraz yanlışlıklar olabilir...belki alınan temettürleri de ekliyorsundur...ben temettü hariç baktığımda daha az kazançlar görüyorum.
neyse, benim demek istediğim şu...zamanlama her şeyden önemli...mesela 2004 değil de, borsanın ara zirve yaptığı 2008 de alınsaydı bu hisseler...tüpraş ve froto dışında diğerleri dolar bazında ekside olacaktı....yani lokal tepede alırsan zarar, 2009 gibi lokal dipte alırsan büyük kar.
tam dipten almak, tepeden satmak hiç birimize nasip olmaz...ama borsa 1,5-2 cent arası iken toplanan mallar, 3-3,5 arası azaltılırsa...endeks bazlı %100 e yakın dolar bazlı kazanç...seçtiğimiz iyi hisselerle 3-4 kata çıkabilir dolar bazlı..üstelik bu döngü 5-6 senede bir tekrarlanıyorsa, 20 senede büyük kazançlar elde edilebilir.
dolar bazlı garantili kazanç için eurobond %6-7 veriken..mevduat %3-4 veriyor...ortalama %5 alırsak...15 senede dolar bazlı %100 getiri..garantili kazanç olur...sen, ben tercih etmesek bile...benchmark alacağımız garantili kazanç budur..bunu ciddi oranda yenmemiz gerekir ki...harcadığımız çabaya değsin.
son olarak....bu yukarıda sayılan hisseler güzel örnekler....98 de en büyük ikinci holding sahol alıp, 98-2018 arası 20 yılda dolar bazlı 0 kazanç elde etmek de mümkündü...ya da en büyük parakendeci migros alıp 0 kazanç...98 lerde u-30 un ağır toplarından olan dohol gibi örneklere hiç girmiyorum bile.
özetle..geçmiş performanslar geleceği hiç bir zaman tam olarak yansıtamaz...son 10-15 yıla bakıp harika dediğimiz ereğli, tüpraş bence önümüzdeki 15 yıl önceki 15 yılın yarı performansını bile gösteremeyecek...temettü verimi için elde tutulabilir...onun için de hangi fiyattan maliyet yapıldığı önemli oluyor.
Dudu üstadım şuan ciddi bir kriz var ve gizleniyor.Tv ekranlarına baķın reklam yok aynı programlar dönüyor.Piyasadaki hangi esnafa sorsan para yok diyor işin tuhaf tarafı ise fabrikalar durmuş ama kap a yapılan hiç bir bildirim yok.Tek bir örnek vereyim tofaş 27 aralık 17 ocak tarihleri arası üretim yapmıyor ne medyada nede kapta bildirim yok.Şirketler duruş yaşadığı günlerde işçi ücretlerini iş kur ödeyecek 25 marta kadar anlaşma sağlandı.Bunlardan haberi olan kaç kişi var.Inanmayan yatırımcı ilişkilerini arasın teyit etsin.
SM-J710FQ cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
1-2 ay önce böyle bir planlı duruş bildirilmişti sanki, öyle aklımda kalmış.
Aksa gibi salaklar da var...adamlar düşük kapasite çalışmalarını bile bildiriyor...%20 düşük, %40 düşük kapasite çalışıyoruz gibi...tabi her seferinde hisseye veren verene.
yani fazla açık sözlü olmak da iyi değil gibi:)
Mr.Fieber'dan bir alıntı.Diyor ki " Piyasalardaki dalgalanmalara çok takılmam. Hisseler iner ve çıkar ancak temettüler genelde artar. Aksi halde kısa vadeli dalgalanma, uzun vade için bir fırsattır."
https://resmim.net/f/YcAeFD.jpg
İyi de bu amca gelişmiş bir ülke de, gelişmiş bir piyasada işlem yapıyor.
Biz gelişmeye çalışan, ama gelişemeyen bir ülkede yaşıyoruz....bizim piyasada işlem yaparken global değil yerel gerçeklerle hareket etmek zorundayız.
Piyasamızdaki dalgalanma, volatilite yani, gelişmiş bir ülkeye göre kıyas olmayacak bir seviyede... ayrıca adamların kur riski diye bir şeyi yok...bizde en büyük risk bu....elma ile armut yani.
Global yatırım gururlarını takip ederken...mutlaka stratejileri, temel kuralları bizim piyasalara göre uyarlamak lazım...bazı yöntemler evrenseldir ( tasarruf ve harcama kültürü mesela), ama çoğu yatırım stratejisi ülkeye göre modifiye edilmek zorunda.
Bu nedenle Amerika da ya da Avrupa da az bir zeka, az bir bilgi ve az bir uğraşı ile ciddi kazançlar elde etmek mümkünken...ülkemizde yukarıdakilerden fazla fazla olmalı...pasif bir temettü yatırımcılığı hayal edilen erken ya da rahat emekliliğe ulaştırmaz.
Hay ağzına sağlık.... adamların toplum düzeni de borsa düzeni de beyinsize hitap ediyor dividends go up mış... gel de sana dividend i göstersinler burası dolandırıcının patronla anlaşıp yatırımcıya hisse sapladığı bir ortam neyden bahsediyorsun... haber aşağıda...
http://m.borsagundem.com/haber/rodri...lemler/1238369
16 Ekim de keşke aapl short girme imkanım olsa diye yazmışım arkadaşlara, kabak gibi bağıra bağıra yuvarlandı gitti parayı kaça katlardık belli değil.
Geçen sene imkan olsa amd alsak diyordum 2 dolardan 15 e gitti....
Herhalde bizim piyasaları bırakıp oralara meyledeceğim artık yavaştan, algısı vergisi masrafı çok fazla değilse 20 kere girmiştim.
Rezalet diz boyu zaten...Allah tan bu başlıkta takılan, ya da biraz kafası basan bu tür kumar hisselerine bulaşmıyor..adalet, hukuk hiç bir yerde yok, borsada nasıl olsun...adam kural ihlali yapıyor diye bir şey desen, araç içinde 3-5 kişi de varsa, köpek gibi üstüne saldırırlar... yendiğin dayak kar kalır... memlekette öldürmedikten sonra adam dövmenin cezası yok...öldürsen de 1-2 yıl yatar çıkarsın.
Kumar kağıtlarının grafiklerine bakıyorum, 1 yılda 10-20-50 kat artmış...sonra eski yerine dönmüş...en az 30-40 kağıt borsamızda böyle,,,bu işler patron içinde değilse yapılamaz, tam bir organize şebeke işi.
Şunu demeye çalışıyorum, az gelişmiş bir ülkeyiz, hukuk-adalet sistemi de az gelişmiş...dohol gibi, iş grubu gibi yönetenler hukuksuz bir şekilde kafayı takarsa biter şirket...kapanan tahtalar, el koyulan şirketler konusuna hiç girmiyorum bile..böyle bir piyasadaişlem yapıyoruz...bunu akıldan çıkarmamak lazım.
Bu piyasalarda riskini iyi yönetemezsen, riskini dağıtmazsan, gün gelir risk seni dağıtır..bunu demeye çalışıyorum.
malesef kurtlar sofrası burası. dün twitterda #borsadaesitlikistiyoruz başlığı altında paylaşımlar oldu. işe yarar mı, görücez.
yatırımcıya hitap etmeyen hisseleri işleme açanlarda hata.
yurtdışı her türlü kazandırır ama türkiye borsasında amazon ormanı kuralları geçerli:(
http://666kb.com/i/e03nscbs1wietahn0.png
PNSUT
Borsamızın kadim temettü hissesi...İstisnasız her yıl tıkır tıkır dağıtmış...2015 yılında 22 TL idi, şimdi 6.15...Peki bilançosunda bu gerilemeye neden olacak bir gelişme var mı ?...Yok...Nereden bileceksin 22 TL nin son fiyat olduğunu da satacaksın ?...
Bazısında dışsal, bazısında içsel sebepler...
2015 yılında PNSUT'ün son 5 yıllık getirisine (gerek temettü gerekse de fiyat yönünden tıpkı şimdi olduğu gibi) bakarak "bu fiyattan almak lazım abi, Rusya'ya ihracat, zaten iyi şirket, sonuçta gıda şirketi batmaz kokmaz" diyenler ?...Hepsi bu forumda yazıyor, ilgili başlıkta...
Geçen de yazdım, o çarşaf çarşaf koyduğunuz getiriler sadece sanal gerçeklik...Hiç bir realitesi yok...Para cebe girmeli...
Hisse ne için alınır ?...Satmak için...Satmayıp kârını cebine atmadığın; turşusunu kurduğun hissenin ne sana ne de çocuklarına bir faydası yok...
Satmam, sadece alırım abi...Ya da yarısını satarım % 10-20 gerilerse tekrar alırım...İyi de kağıt 22 TL den hadi % 10 düştü o sattıklarını 20'den koydun yerine ya da % 20 düştü 18 den koydun...Ama şimdi 6,15...
Hisse işi Dünyanın en zor işidir demiştik...Temel bazı prensipler edinmelisin bu işten "çok" kazanmak için...Al, yat, at kenara bilmem neden farklı olarak...Sadece global (buna ülke içi piyasa da dahil) piyasalar değil, bir önceki mesajda dediğim gibi aldığın hissenin içsel ve dışsal her türlü riskini analiz edebilecek yetkinlikte olmalısın...Böylesi yetkin bir yatırımcı var mı piyasada...Yok !...
*
Bu başlıkta en mantıklı strateji sn. Dudu'nun izlediği olabilir...1/3 ini satma stratejisi yani...Ama PNSUT gibi hisselerde 10-15 aralığında hisse kalmaz bu stratejiyle kağıt 22 TL yi gördüğünde...Almışsın 5 TL den...Mis gibi de satıp parayı cebine koymuşsun...Sana koyar mı...Koymaması lazım...Hisse mi yok koskoca piyasa...Bereket versin de işine bak abi...
Şimdi...Analizin kralını yaptın; temel, teknik, takas, global ve yerel piyasalar, konjonktür, içsel ve dışsal nedenler vs. kafan ambalaj oldu...En nihayetinde karar verdin ve o hisseyi aldın...Diyelim sen aldıktan sonra % 10 düştü...İnanıyorsun ya 1 tutam daha aldın...% 10 daha düştü...
…
Nereye kadar ?...Var mı bir stratejin ?...Belki de şirket batışa gidiyor !...Herhangi bir yerde zarar kesin var mı ?...
*
Bu konuyu yıllar önce bu forumların anası olan başka bir forumda senelerce tartıştık...O tartışanların bir çoğu halâ bu forumda yazıyor...Herkes o kaldığı yerde ?!...Bunca piyasa değişkenliğine, kendine has tecrübeye vs. vs. e rağmen...Şimdi @TRENDHOUND'a kızıyorlar mesela...10.22 den aldığın HALKB olmuş 6 TL, niye biraz daha almıyorsun diye...20 sene önce de öyleydi O...
*
Şunun için yazdım: İnsan denen varlık Dünya'da tıpatıp benzeri olmayan bir canlı...Diğerleri de öyle; taşlar bile birbirinin aynısı değil yaw...Haliyle bu işin doğrusu sadece Siz'de abi...Bu piyasada hiç kimsenin hiç kimseye "sen yanlış yaptın ya da yapıyorsun" diyebilecek durumu yok...Bu mesaj gençlereydi...Kaşarlılar zaten biliyor...:wave:
https://www.mrfreeat33.com
Bu arkadaşın hikayesini okuyordum....33 unde temettu emeklisi olmuş... Yıllık 12 bin usd temettü geliri var... Daha iyi yayabilmek icin usa den thailand a gidiyor.....
Acaba biz Türk şirketlerinden temettü emeklisi olsak aynı şeyi yapsak nasıl olur diye düşündüm... Bundan hareketle tahiland bahtı ve tl rasyosuna baktim.....
2008 de 1 tl 27 civari baht ederken bu gün ancak 6 ediyor...
Masallah diyelim...
Herkese uzun süre sonra tekrar selamlar başta Cautionary ve dudu abi olmak üzere . Dudu abi sana sormak istediğim bir husus var . Temettü emekliliği yolunda hisse biriktirmeye başlayacağımı 6 ay önce konuştuğumuzda dile getirmiştim hatırlar mısın bilmiyorum 21 yaşında üniversite öğrencisiyim :) , iyi de birikim yapabildim . 2 aydırda eregl i bekliyordum 8-9 liralardayken 7 liraları gördüm şimdi de hareketli ortalamalara 6.00-6.20 bandına doğru bir hareket olabilme ihtimaline karşılık yavaş yavaş başladım toplamaya . Temettü emekliliği yolunda beğendiğim arkasında oyak olduğundan ötürü çok kıymet verip , güvendiğim bir hisse eregl . Eregl gibi tüpraşıda bekliyorum ama bana biraz pahalı geliyor , eregl pd/dd 0.7 lere inmesi beni cezbediyor . Tüpraşı beklemedeyim 100 ₺ altı olursa takibe alırım . ISYAT , EREGL ve biraz da BOLUC başladım . OYAK ve iş bankası candır :) Abi eregl ve tüpraş hakkındaki düşüncelerini rica ediyorum , eregl dip süreci ne olur nereleri görebilir ve tüpraş beklentini .
Saygılar .
@yetkisiz,
abi portföy diye bir şey var değil mi? bir hisse beklediğin performansı göstermeyebilir..önemli olan ortalaamda portföyün getirisi ne olmuş? ortalamada enflasyonu her yıl %10 yenebildin mi, senden kralı yok.
eğer bu işi yapıyorum, kafa yoruyorum diyorsan ve enflasyonu geçtim, bist-100 ü bile %10 yenemiyorsan..yapma bu işi zaten...kolay demiyorum, tabii ki zor...ama sene beceremedin diye, imkansız değil.
ayrıca sen de aynı şeyi yapıyorsun..birileri sürekli iyi örneklerden bahsederken..sen de kötü örnekleri gözümüze sokuyorsun..tamam aksa aldın, yarıya indi...tamam pek çok temettü hissesi kötü durumda şu an...ama aktif portföy yönetimi bahsettiğim performans yakalanabilir görüşündeyim...3-4 sene uğraşıp beceremediysen, zaten uğraşma daha..git bes te fon al..işinle gücünle uğraş..herkes herşeyi becerecek diye bir kural yok.
maalesef bizim gibi ülkelerde birikimleri iyi yönetmek için, ortalaam bir ekonomi uzmanı olman gerekiyor...avrupada amerikada öyle değil...aylık kazancından %20 tasarruf yap, mortgage ini öde, geri kalan paranla da geçin...sonra 20 yıl geçince, bakıyorsun baya bir portföyün olmuş.
biz de ise, dediğim gibi üst düzey bilgi ve donanıma sahip olman lazım...pek çok öğretmen, mühendis vs beyaz yaka nın belki de yarısı finansal piysalarla uğraşıyor..esas işine odaklanıp daha çok kazanmaya çalışmak varken, gelip finnasal piysalarda mucize yaratmaya çalışıyor..müthiş bir insan kaynağı kaybı...bir sürü doktor tanıdığım var, muayene arasında seans takip eden vs.
şunu söylemeye çalışıyorum...portföy yönetimi ciddi bir iş...yeterli emeği, zamanı ayırsan bile başarılı olamayabilirsin...eğer 3-5 sene uğraşıp yine para kazanamıyorsan, bir şekilde işler ters gidiyorsa...bu işleri bırakıp likit fon, döviz-altın takılabilmesin.
bizim ülke olarak, okumuş etmiş kesimin, bir şeyleri beceremediğimize dair kabullenme sorunu var...itü elektronik mezunu, üni sınavında derece yapmış, şu an önemli bir pozisyonda çalışan arkadaşıma bile zor kabul ettirdim...her attığı adım yanlıştı, yatırım konusunda rezaletti...hemen her kararı yanlıştı...Allah tan bu işlerde yeteneksiz olduğunu kabul edip, bıraktı bu işleri..parası çarçur olmuyor artık.