Sayfa 264/1230 İlkİlk ... 164214254262263264265266274314364764 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 2,105 - 2,112 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

1.  Alıntı Originally Posted by tosunpasa Yazıyı Oku
    sayın krabby son on yıl dedi ondan hesapladım.
    1 haziran 2004 rastgele seçtim tarihi. dolar kuru 1,5( bu arada 2004 te dolar alsan elde sıfır varmış)dolar faizi de diplerde. son bir iki yıl haricinde.
    eregli 100 lotu dolar bazlı 14 kat
    ford 100 lot dolar bazlı 7 kat
    tupras 100 lot dolar bazlı 16 kat
    arcelik 100 lot bazlı 1,7 kat
    petkim 100 lot dolar bazlı 3,5 kat
    toaso 100 lot dolar bazlı 5,3 kat
    her neyse bunu yazmanın sebebi karşıt görüş olmak da değil. dediğim gibi bende de moral motivasyon çok kuvvetli değil.
    yalnız burada da karşılaştırmamızı 2004 yılı normal bir yılla hisselerin an itibariyle bir çoğunun defter değerlerinin çöp olduğu zamanda yaptık.
    doğru zamanda çıkışları bende düşünüyorum ama bunu becerebilir miyim? buna emin değilim.
    dolar mevduat karşılaştırması yapmadım mevduatla işim olmadığı için o kısmı beni pek ilgilendirmiyor. yatırana da saygı duyarım herkesin fikri kendine. biri de hayrına dolar 2004 ten bu yana ortalama bir bankada vadeli olarak ne getirmiş onu da yazarsa hayrına görmüş oluruz bu arada bunla ilgili bir araştırmaya denk gelmiştim 20 yıllık bir araştırma yapmıştı biri tl mevduatın getirisi tl mevduattan bayağı bir yüksekti.
    her neyse amaç bilgi paylaşımı.
    selametle...
    şunu da bilgi amaçlı atayım ziraat bankası dolar mevduat faiz oranları.
    https://www.ziraatbank.com.tr/tr/Doc...z_oranlari.pdf
    hesaplarda biraz yanlışlıklar olabilir...belki alınan temettürleri de ekliyorsundur...ben temettü hariç baktığımda daha az kazançlar görüyorum.

neyse, benim demek istediğim şu...zamanlama her şeyden önemli...mesela 2004 değil de, borsanın ara zirve yaptığı 2008 de alınsaydı bu hisseler...tüpraş ve froto dışında diğerleri dolar bazında ekside olacaktı....yani lokal tepede alırsan zarar, 2009 gibi lokal dipte alırsan büyük kar.

tam dipten almak, tepeden satmak hiç birimize nasip olmaz...ama borsa 1,5-2 cent arası iken toplanan mallar, 3-3,5 arası azaltılırsa...endeks bazlı %100 e yakın dolar bazlı kazanç...seçtiğimiz iyi hisselerle 3-4 kata çıkabilir dolar bazlı..üstelik bu döngü 5-6 senede bir tekrarlanıyorsa, 20 senede büyük kazançlar elde edilebilir.

dolar bazlı garantili kazanç için eurobond %6-7 veriken..mevduat %3-4 veriyor...ortalama %5 alırsak...15 senede dolar bazlı %100 getiri..garantili kazanç olur...sen, ben tercih etmesek bile...benchmark alacağımız garantili kazanç budur..bunu ciddi oranda yenmemiz gerekir ki...harcadığımız çabaya değsin.

son olarak....bu yukarıda sayılan hisseler güzel örnekler....98 de en büyük ikinci holding sahol alıp, 98-2018 arası 20 yılda dolar bazlı 0 kazanç elde etmek de mümkündü...ya da en büyük parakendeci migros alıp 0 kazanç...98 lerde u-30 un ağır toplarından olan dohol gibi örneklere hiç girmiyorum bile.

özetle..geçmiş performanslar geleceği hiç bir zaman tam olarak yansıtamaz...son 10-15 yıla bakıp harika dediğimiz ereğli, tüpraş bence önümüzdeki 15 yıl önceki 15 yılın yarı performansını bile gösteremeyecek...temettü verimi için elde tutulabilir...onun için de hangi fiyattan maliyet yapıldığı önemli oluyor.

2.  Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Onu Allah'dan baska kimse bilemez.
    Biz faniler ancak tahmin yurutebiliriz.
    Ben eger agustosda gordugumuz dolar bazli yerlere yakin bir yerden tekrar donerse ideal sure olan 6-7 ay ara ile ikili dip yaptigi taktirde yani daha olumlu konusabilirim.
    Bir tahmin olarak Mart-Nisan aylari gibi diyebilirim.
    Cikis agir agir olur, bir sey kacmaz bence.
    Sindire sindire secici olarak biriktirme donemi diyorum onumuzdeki 6-12 ay.
    Syg,
    Dudu üstadım şuan ciddi bir kriz var ve gizleniyor.Tv ekranlarına baķın reklam yok aynı programlar dönüyor.Piyasadaki hangi esnafa sorsan para yok diyor işin tuhaf tarafı ise fabrikalar durmuş ama kap a yapılan hiç bir bildirim yok.Tek bir örnek vereyim tofaş 27 aralık 17 ocak tarihleri arası üretim yapmıyor ne medyada nede kapta bildirim yok.Şirketler duruş yaşadığı günlerde işçi ücretlerini iş kur ödeyecek 25 marta kadar anlaşma sağlandı.Bunlardan haberi olan kaç kişi var.Inanmayan yatırımcı ilişkilerini arasın teyit etsin.

SM-J710FQ cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

3.  Alıntı Originally Posted by eren2008 Yazıyı Oku
    Dudu üstadım şuan ciddi bir kriz var ve gizleniyor.Tv ekranlarına baÄ·ın reklam yok aynı programlar dönüyor.Piyasadaki hangi esnafa sorsan para yok diyor işin tuhaf tarafı ise fabrikalar durmuş ama kap a yapılan hiç bir bildirim yok.Tek bir örnek vereyim tofaş 27 aralık 17 ocak tarihleri arası üretim yapmıyor ne medyada nede kapta bildirim yok.Şirketler duruş yaşadığı günlerde işçi ücretlerini iş kur ödeyecek 25 marta kadar anlaşma sağlandı.Bunlardan haberi olan kaç kişi var.Inanmayan yatırımcı ilişkilerini arasın teyit etsin.

SM-J710FQ cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    1-2 ay önce böyle bir planlı duruş bildirilmişti sanki, öyle aklımda kalmış.

Aksa gibi salaklar da var...adamlar düşük kapasite çalışmalarını bile bildiriyor...%20 düşük, %40 düşük kapasite çalışıyoruz gibi...tabi her seferinde hisseye veren verene.

yani fazla açık sözlü olmak da iyi değil gibi

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul
    Gönderi
    3,059
    Mr.Fieber'dan bir alıntı.Diyor ki " Piyasalardaki dalgalanmalara çok takılmam. Hisseler iner ve çıkar ancak temettüler genelde artar. Aksi halde kısa vadeli dalgalanma, uzun vade için bir fırsattır."
    “Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
    "Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle

5.  Alıntı Originally Posted by Trade Shark Yazıyı Oku
    Mr.Fieber'dan bir alıntı.Diyor ki " Piyasalardaki dalgalanmalara çok takılmam. Hisseler iner ve çıkar ancak temettüler genelde artar. Aksi halde kısa vadeli dalgalanma, uzun vade için bir fırsattır."
    İyi de bu amca gelişmiş bir ülke de, gelişmiş bir piyasada işlem yapıyor.

Biz gelişmeye çalışan, ama gelişemeyen bir ülkede yaşıyoruz....bizim piyasada işlem yaparken global değil yerel gerçeklerle hareket etmek zorundayız.

Piyasamızdaki dalgalanma, volatilite yani, gelişmiş bir ülkeye göre kıyas olmayacak bir seviyede... ayrıca adamların kur riski diye bir şeyi yok...bizde en büyük risk bu....elma ile armut yani.

6. Global yatırım gururlarını takip ederken...mutlaka stratejileri, temel kuralları bizim piyasalara göre uyarlamak lazım...bazı yöntemler evrenseldir ( tasarruf ve harcama kültürü mesela), ama çoğu yatırım stratejisi ülkeye göre modifiye edilmek zorunda.

Bu nedenle Amerika da ya da Avrupa da az bir zeka, az bir bilgi ve az bir uğraşı ile ciddi kazançlar elde etmek mümkünken...ülkemizde yukarıdakilerden fazla fazla olmalı...pasif bir temettü yatırımcılığı hayal edilen erken ya da rahat emekliliğe ulaştırmaz.

7.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    İyi de bu amca gelişmiş bir ülke de, gelişmiş bir piyasada işlem yapıyor.

Biz gelişmeye çalışan, ama gelişemeyen bir ülkede yaşıyoruz....bizim piyasada işlem yaparken global değil yerel gerçeklerle hareket etmek zorundayız.

Piyasamızdaki dalgalanma, volatilite yani, gelişmiş bir ülkeye göre kıyas olmayacak bir seviyede... ayrıca adamların kur riski diye bir şeyi yok...bizde en büyük risk bu....elma ile armut yani.
    Hay ağzına sağlık.... adamların toplum düzeni de borsa düzeni de beyinsize hitap ediyor dividends go up mış... gel de sana dividend i göstersinler burası dolandırıcının patronla anlaşıp yatırımcıya hisse sapladığı bir ortam neyden bahsediyorsun... haber aşağıda...

http://m.borsagundem.com/haber/rodri...lemler/1238369

16 Ekim de keşke aapl short girme imkanım olsa diye yazmışım arkadaşlara, kabak gibi bağıra bağıra yuvarlandı gitti parayı kaça katlardık belli değil.

Geçen sene imkan olsa amd alsak diyordum 2 dolardan 15 e gitti....

Herhalde bizim piyasaları bırakıp oralara meyledeceğim artık yavaştan, algısı vergisi masrafı çok fazla değilse 20 kere girmiştim.

8.  Alıntı Originally Posted by nosfecagri Yazıyı Oku
    Hay ağzına sağlık.... adamların toplum düzeni de borsa düzeni de beyinsize hitap ediyor dividends go up mış... gel de sana dividend i göstersinler burası dolandırıcının patronla anlaşıp yatırımcıya hisse sapladığı bir ortam neyden bahsediyorsun... haber aşağıda...

http://m.borsagundem.com/haber/rodri...lemler/1238369

16 Ekim de keşke aapl short girme imkanım olsa diye yazmışım arkadaşlara, kabak gibi bağıra bağıra yuvarlandı gitti parayı kaça katlardık belli değil.

Geçen sene imkan olsa amd alsak diyordum 2 dolardan 15 e gitti....

Herhalde bizim piyasaları bırakıp oralara meyledeceğim artık yavaştan, algısı vergisi masrafı çok fazla değilse 20 kere girmiştim.
    Rezalet diz boyu zaten...Allah tan bu başlıkta takılan, ya da biraz kafası basan bu tür kumar hisselerine bulaşmıyor..adalet, hukuk hiç bir yerde yok, borsada nasıl olsun...adam kural ihlali yapıyor diye bir şey desen, araç içinde 3-5 kişi de varsa, köpek gibi üstüne saldırırlar... yendiğin dayak kar kalır... memlekette öldürmedikten sonra adam dövmenin cezası yok...öldürsen de 1-2 yıl yatar çıkarsın.

Kumar kağıtlarının grafiklerine bakıyorum, 1 yılda 10-20-50 kat artmış...sonra eski yerine dönmüş...en az 30-40 kağıt borsamızda böyle,,,bu işler patron içinde değilse yapılamaz, tam bir organize şebeke işi.

Şunu demeye çalışıyorum, az gelişmiş bir ülkeyiz, hukuk-adalet sistemi de az gelişmiş...dohol gibi, iş grubu gibi yönetenler hukuksuz bir şekilde kafayı takarsa biter şirket...kapanan tahtalar, el koyulan şirketler konusuna hiç girmiyorum bile..böyle bir piyasadaişlem yapıyoruz...bunu akıldan çıkarmamak lazım.

Bu piyasalarda riskini iyi yönetemezsen, riskini dağıtmazsan, gün gelir risk seni dağıtır..bunu demeye çalışıyorum.

Sayfa 264/1230 İlkİlk ... 164214254262263264265266274314364764 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •