şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım 2
Alıntı:
Originally Posted by
djoz
Borsadan birkaç farklı kağıt alıp, biri uçunca "ben bildim ben bildim" diye ortada "çığıran" kişileri hatırlatıyorsun. :)
Şans eseri evlerinden bir tanesi enflasyonun üzerinde değerlenmiş olabilir.
Endeks endeks diyorsun, endekslere bakınca da senin cımbızladığın semt ile genel durumu karşılaştırdığımızda çoğu yerde emlak enflasyonun altında kalmış, (27. sayfada yazmışım zaten "Doğruysa bile istisnadır" diye)
Sana piyango çıkmış olabilir, veya aldığın evlerden birinin semtiini iyi seçmiş olabilirsin.
Seninkinin önünden metro geçer değerlenir, yanından kanal geçer değerlenir, ya da halkın oraya hücum edesi gelir değerlenir, bu tamamen piyango.
Bu farklı illerde yaşayan her emlak sahibine aynı piyangonun çıkacağı anlamına gelmez, ki zaten de hepsi enflasyonun gerisinde kaldı.
Senin bir türlü kabul edemediğin iki şey, yer ve zaman faktörü.
Burada herkes emlak konuşuyor, ama herkes yaşadığı çevrenin emlak piyasasına göre konuşuyor. Egede yaşayan adam "Ev fiyatları uçtu gitti müthiş talep var" dese doğrudur, istanbulda yaşayan ben "ev fiyatları enflasyonun gerisinde kaldı, talep çok zayıf" desem o da doğru. Onun piyasasıyla benimki aynı değil.
İkincisi zaman faktörü. Daha doğrusu içinde bulunulan zamanın şartları.
Kira çarpanları sabit bir şeymiş gibi konuşuluyor ama aslında inanılmaz değişken bir şeydir.
Bak virüs teranesi çıktığında ilk olarak basında ve halk arasında hemen kiraların düşmesi konuşuldu.
Düşmeyi bırak, şu enflasyon ortamında zammı bile sembolik yaptığın zaman kira çarpanı uçuyor gidiyor. Bu gayet doğal bir şey.
1500 lira kira aldığım 1+1'i birkaç yıl zamsız kiraya versem bana dokunmaz, ama aynı evi şu an 200 bin liraya satmaya kalkarsam arsayı bedava vermiş oluyorum. Olmaz yani. Yemişim çarpanı.
Piyasada hiç kiracı olmaza, sıfır lirayı 150 ile çarpıp evi bedavaya mı vericez? :)
Kira bu günün şartlarına göre belirlenir, fakat satış bedeli belirlenirken geleceğe dair beklentiler daha etkili olur.
çünkü gelecekte sizin evinizin ne olacağı kiracıyı ilgilendirmez, kiracı bu günü kiralar, alıcı ise geleceği satın alır.
İşte bu yüzden şu anda çarpanların yüksek olması çok doğal ve kabul edilebilir bir durum.
Daha önce de yazdığım gibi "Her dönemin şartları aynı değil ki her dönem aynı şeyi söyleyeyim".
Kar yapmışsın, güle güle ye paranı, ama buraya gelip yazdıkların inan ki zırvalık.
O kadar sığ bakıyorsun ki, ne iktisattan ne de hukuktan haberin var. gayrimenkulü kiraladığın fiyat çok önemlidir. İçeri giren kiracıyı 10 sene o istemediği sürece çıkaramazsın. Tüfeden de fazla zam yapamazsın. Fiyatı doğru belirleyip o yıl düşük fiyat ödemesine razı olursan dahi kiracı anlaşmanın revize olduğunu öne sürerek yeni kira bedeli üzerinden artış yapman gerektiğini öne sürebilir. Davayı da kazanır. 1 sene düşük almazsın, kirayı 10 sene düşük alırsın. Bir ev kiraya gelecek 1 sene değil gelecek 10 sene düşünerek verilir. Herkesi kendin gibi tecrübesiz zannetme bence bu konularda. Her kelimesine katılan artı birciler yeni birşey daha öğrendiniz cebinize koyun ama çaktırmayın.
Ben hiçbir yeri cımbızlamadım. Nitelikli konut bölgelerindeki artışı gösterdim. Hatta önceki postumu okuduysan son dönemde arz talep dengesinin nasıl oluştuğunu da anlattım. Bu örnekler cımbızla değil kucaklayarak da önüne yığabilirim.
Sen bu dönemde şartlarda hangi değişikliği görerek önceki analizinden vazgeçtiğini anlatırsan bence kendini çok daha iyi anlatırsın. Böyle polemiğe de gerek kalmaz.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Alıntı:
Originally Posted by
Tasarrufcu
+1 de benden.
Değerli +1 ciler, Ev fiyatları artmadı. Djoz 2018 de harika bir analiz yapmıştı o zamanki artı 1 ciler ile birlikte bugün yeni analizlerle harikalar yaratıyorlar. Gayrimenkul de hiç karlı bir yatırım değil, ben cımbızlıyorum.
Sayın turnike Ülkede vergi bilinci de çok yüksek vergisini ödemeyen vatandaşı bir hapse atmadıkları kalıyor.
Şimdi dağılabiliriz.
Alıntı:
Originally Posted by
djoz
Benim lafıma uyup 2018'de ev almaktan vaz geçen insanın ,
yine benim lafıma uyup ev parasıyla 2018 yılında 40 dolardan veya 200 TL'den altın almış olması gerekmez mi? :)
Şuraya altının USD ve TL olarak grafiğini koyayım, insanlara zarar mı ettirmişiz, ne ettirmişiz belli olsun.
O dönem kaç liradan ne kadar altın aldığımı gösteren 2017-2018 tarihli hesap cüzdanımın da fotosunu çekmiştim. Tam paint ile bazı yerlerini sansürlerken
"ne yapıyorum ben ya? kime neyi ispatlamaya çalışıyorum?" deyip vazgeçtim.
Yeni bir sataşma olmaz ise bu da o kişiye hitaben atılmış son mesajım. Polemik uzamasın.
Zaten arif olan aşağıdaki grafiklerden anlar.
https://goldprice.org/charts/history...ar_g_x_usd.png
https://goldprice.org/charts/history...ar_g_x_try.png
Konuya tek başına cevap verdiğin için yazdıklarımı üstleniyorsun ancak yazdıklarım sadece sana değil o dönem konuşan tüm herkese. Ve burada konutla ilgili açıklamalar paylaşılıyor, altın değil.
Konuyu kişiselleştirmemi istersen, bu konu altında aralarında 3-5 gün olan postlarında bile birbirine taban tabana zıt görüşlerin var. Bunu bilerek yapmadığı, bu zıtlığın olayları etraflıca analiz edememenden kaynaklandığını düşünüyorum. Dilersen örnek vererek açıklayabilirim.
Alıntı:
Originally Posted by
Tasarrufcu
Hocam konut işi tek düze değildir.
Nasılki tüm hisseler aynı davranmaz, konutta öyle.
Burada çoğu zaman benimde djozunda paylaştığı bu.
Konut işi battı bitti demek ne kadar yanlışsa, konut her zaman kazandırırda yanlış.
Konum, evin yapısı, zamanlama gibi faktörler çok önemli.
2018 konutta durağan bir dönemdi.
Şu yorumuna katılıyorum.
Bu başlıkta bazı kişiler hayal görmekte, kısır bilgileryle insanları yanıltmakta.
Ama bu djoz değil. En azından benim okuduğum djoz yazıları böyle değil.
Sayın tasarrufçu benim bu yazdıklarım gayrimenkul yatırımının tek düze olduğunu söylemiyor. Tüm yazdıklarımda da konuyu tek bir torbada değil spesifik konut yatırımları açısından değerlendirdim. 2018 yılında yapılan analiz sonucunda eğer gayrimenkul yatırımı o dönem için kötü bir seçenek olarak değerlendirildiyse, bu dönem için hangi değişkenlerle iyi bir yatırıma döndüğünün açıklanmasını istedim. Hiç birşeyin sürekli kazandırmayacağını bildiğimi anlatmama gerek yok galiba. Beklediğim cevap ise hem o dönem hem de bu dönem ki analiz edemediğim değişkenlerin ortaya koyularak bana göre mantıksız gelen bu durumun açıklanması.
Çünkü bu başlıkta konutla ilgili yatırım hevesinde olan kişilere topluca 100 kira çarpanı, beton, nakit kraldır, müteaahitlerin masasına yarı parayı nakit koyunca evleri veriyorlarmış, vb şeyler söylenmesini yıkmak istiyorum. Kısmen de başarılı olduğunu düşünüyorum.
Djoz veya diğerleri yatırımlarına göre kamuoyunu yönlendirmiyordur umarım.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildiği
Alıntı:
Originally Posted by
djoz
konu sadece gayrimenkulse, alan ile almayanın kar farkını neyle kıyaslayacaksın?
Sen TL üzerinden kar etmişsin, altın üzerinden zarardasın.
Sen istediğin için TL ile ölçelim, altın ile ölçmeyelim öyle mi?
Konut alınmaz dediğimde beni sorumlu tutuyorsan, altın alınır dediğimi de hesaba katmak zorundasın. yok öyle canımın istediği kısmı görürüm, istemediği kısım konumuz değil falan.
İşine gelmeyen kısımlar da konumuz. Beğensen de beğenmesen de.
Fikrim neden 180 derece değişti?
Çünkü alternatif yatırım araçlarına (benim açımdan altın) göre konutlar o dönem halen pahalıydı, şu anda yine aynı kıyası yaptığımda konut ucuz.
Şu anda da deli gibi konuta koşun demiyorum. Sadece uzun vadede diğer araçlar kadar kazandıracak potansiyele ulaştığına inanıyorum. dipten alınan her şey eninde sonunda kazandırır. bana göre 2018 dip değildi, ve yine bana göre 2021 dip.
Ayrıca o dönem ülkenin geleceği için daha karamsardım, artık değilim.
Zaman değişiyor, şartlar değişiyor diyorum, bunun nesini anlamadın?
Sen bana diyorsun ki "temmuzda denize girmiştin, ocak ayında niye girmiyorsun"
Şaka mısın birader? :)
Şartların değiştiğini idrak edemiyorsan benim değişimimi de sorgulama.
Ya da hepsini bir kenara bırakalım, "paşa gönlüm değişmek istedi" diyeyim.
Olamaz mı?
Sülük gibi yapışmaya devam edersen üslubumu değiştireceğim, ona göre.
Üslubunu son yazdığın ile değiştirmişsin zaten. Ayrıca değiştirsen ne olur, dilersen hemen başlayabilirsin. Söylemlerimi anlamakta zorlandığın için bundan sonra söylediklerimi üstüne alınma lütfen.
Analizin tam tahmin ettiğim gibi paşa gönül kriterleri.
Alıntı:
Originally Posted by
djoz
Hee paşa gönlüm.
Yazılı rapor mu vereceğim sana?
Bahsettiğin semt senin şu emlak endeksine göre Türkiye genelinde en çok prim yapmış yerlerden biri olduğu halde altın karşısında zarar ettin mi? Ettin.
FED ortalığa dolar saçmasaydı, dolar da bu günkü kadar düşük olmayacaktı, dolar üzerinden de zarar edecektin.
Senin gazına gelip başka semtlerden ev alan kişiler, yine senin şu emlak endeksine bakıldığında senden çok daha fazla zarar edeceklerdi.
Haklı çıkmışım, daha neyin analizi?
Bak kardeşim eğer kişisel kazançlar söz konusu ise şimdi sana altından nasıl daha çok kazandığımı anlatacağım. Hem de dilersen, fatura, sözleşme ve banka hareketleri ile de ispat edeceğim. Lütfen otur ve düzgünce hesapla. Ama bu durumu ispatladığımda sen de artık birşey bilmediğini kabul edeceksin. 2018 kasım öncesini dahil etmiyorum. Ama istersen 15 Temmuzda 3 liradan aldığım dolarları 2018 eylülde 5.70 den bozdurduğumu da gösterebilirim. Ama orası değerlendirme dışı.
1.3 milyon nakit paradan yüzde 10 peşinat vererek toplam ödemem 1.2 milyon olacak şekilde ev aldım. Yine 475 bine nakite bir ev daha aldım.
Yani düz hesap 600.000 gayrimenkule yatırdım 700 bin elimde nakit kaldı. 700.000 nakiti 0 stopaj yüzde 25 ara dönem faiz ödemeli bankaya yatırdım. Aylık 14.500 TL faiz aldım. Nakit aldığım evi 2000 liraya kiraya verdim. Diğer evin rayiç kira bedeli ise aldığımda 4000 TL idi. Ne etti aylık 20500 TL. Aylık taksit ödemelerim 17400 TL. Bana aylık 3000 TL para bıraktı.
2. Sene yüzde 14 ile yine TL faize bağladım. O da bana aylık 8000 TL faiz getirdi. Kirayı 2300 TL yaptım, diğer ev de 4.600 olsun (kendim oturuyorum, şuan 6500 rayiç) etti mi sana 15.000. Geçen yıldan fazla kalan aylık 3000 lirayı da üzerine koyarak 2. Seneyi de geçirdim. 3. Sene kasımda bu sefer faizler yüzde 16 oldu. Yine çok rahat evler kendi borcunu öderken diğer evi 800.000 e sattım. Diğer evin de rayici 1.9 sen 1.75 de.
Oldu mu benim 1.5 milyon nakit para yüzde 18 faizde, 1.75 milyonluk evim ve 550 bin 2.5 sene vadeli borcum. Yani en kötü ihtimal nette 1.5 milyon nakit para ve 1.2 milyonluk ev oldu.
Şimdi 1.3 milyonu ben o tarihten bu tarihe 2.7 milyon yapmışım. Aynı tarihte altın alsam altın 211 TL. Şimdi 400 TL. Ne kazanmışsın yüzde 90. Ben peki? Yüzde 107.
Bu yatırımı böyle yaptığımı bugün uydurmadım, 2018 yılı postlarımda faiz arbitrajı nedir, nasıl yaptım, yüzde 10 sıfır faiz kampanyasını herkese de nasıl önerdim, dönüp dönüp okuyabilirsin.
Ek olarak bugün korona olmasaydı ben faizden daha çok para kazanacaktım, altın ise bu çıkışı hayalinde görürdü. Koronayı öngördüysen sana da helal olsun.
Artık sus başka birşey istemiyorum.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi.
Alıntı:
Originally Posted by
Güneydenizi
Bu başlığı kac yıldır takip ediyorum da sanırım bi bizim aldığımız evler dolar bazinda kar etmiyor. Abime 90 bin dolarlık ev aldık 2012 de. Şimdi satsak 70 bin dolara halay çekerek satarız. Babam 2017 de 110 bin dolara ev aldı şu an 100 bin dolar veren olsa hemen satarız. Ben aldım 2015 te 45 bin dolara sonra su bastı falan derken sattım 27 bin dolara. Arkadaşım 2016 da 73 bin dolara ev aldı şu an 55 bin dolar etmiyor. Burada dolar bazında kar edenleri hayretle seyrediyorum. Bu sattıklarımız dışında elde 8-10 mülk daha var da onlar da satsak zararda zaten. 2005 sonrası alınan tüm mülklerimiz döviz bazında zararda. bu evlerin hepsi izmir ve istanbuldaydi bu arada. Hele birisi 40 bin dolara alıp 400 bin dolara.satmış o evi çok merak ediyorum. Ülke küçülüp gelirler döviz bazında azalırken ev fiyatları döviz bazında artması için yabancı yatırımcı gelmesi lazim.
2012 de aldığınız ev 9 senede en azından yüzde 40 kira getirisi getirmiş olması gerekir. Yani şuan 70 bin dolar ediyorsa 35 bin dolar da kira aldınız 105 bin dolar yapar. Dolar bazında çok kötü durumda değilsiniz.
Doların çok hızlı olduğu 2014 sonrasında doların çok hızlı değerlendiği dönemlerin sonunda ev almak veya kredi ile ev almak dışında ev alıp dolarla aynı getiriyi almak çok kolay değil.