Hisse seçimi çok önemli diyoruz ve bir sürü kriter geliştirmeye çalışıyoruz ya, bence bu düşündüğümüzden çok daha önemli...Sayfada kalabalık yapmamak için sadece birkaç grafik yapıştıracağım..Aslında durum içler acısıdır bizim endeksimiz açısından çünkü.
Cauti hocama da bir sorum var, diyelim ki dediğimiz gibi 100 endeksten veya 30 endeksten hisse seçtik ve 20 yıldır alım yapıyoruz...Bu hisselere döviz veya enflasyon bazında takip ediyoruz..Bu hisselerde bir zaman stop olmalı mı..? Öyle ya hisseyi 5 yıldır biriktiriyorum ama hep yenik düşüyorum enflasyona, nerde durduracağım bu hisseyi, ne zamana kadar tahammül edeceğim..?
Bu soruyu niye sordum..? Çünkü 100 endeks veya 30 endeks hisselerinden alım yapan kişiler son 10 veya 20 yılda tamamen zararda görünüyor enflasyona karşı. Diyelim ki yatırımcı araştırdı falan, 20 yıl boyunca Sise,İsctr, Kchol, Petkm, Tcell biriktirdi...Bu hisselere kimsenin itirazı yoktur heralde, hele 20 yıl önce...Grafiklere bakınca durum vahim hocam...Külliyen zarar aslında...Bakın bunlar en iyi ve tekel konumunda şirketler...O dönemlerde aracı kurum sahibiydik ve en baba hisseler bunlardı, hala da öyle zaten..E o dönemde araya froto, tuprş veya aselsan koymamışsan portföy duman olmuş durumda...100 endekste son 10 veya 20 yılda enflasyona karşı para kazandıran hisse sayısı 5 veya 6 tane olmuş...Şaka gibi ama gerçek bu...Bu bakımdan biriktilecek hisse çok çok önemli...Hani aman 30 veya 100 endeksten sapmayalım diyoruz ya, o bile yetmez aslında...
Örnekler
1-100 endeks enflasyon karşısında kendini zor kurtarıyor..
https://i.hizliresim.com/By6QQp.png
2-Petkm içler acısı hali..Bu arada konumuz değil ama devasa bir çanak oluşuyor gibi.(Grafikte koca 15 yıl diye bir ibare var..Petkm 15 yıl sonra TL bazında alım fiyatına ancak gelmiş, o anlamda..)Burada petkm örneği yerine herhangi başka sanayi hissesi de bakabilirsiniz...Tablo aşağı yukarı bu...Buna benzemeyen hisse sayısı 5-6..Tüm bankalar ve holdingler bu durumda ve sanayi hisselerinin birçoğu...
https://i.hizliresim.com/9Dq1ZN.png