Yurt dışı borsalarında keşke vergi ve komisyon olayını çözselerde daha rahat yatırım yapsak. Vergi ve kur farkı işin içine girince aldığımız hisseleri devlet ile ortak almış oluyoruz.
Printable View
Uzun vadeli tutunca o kadar farketmiyor gibi.
https://pintidegiltutumluyum.com/201...alara-yatirim/
Yukarıdaki makaleye göre vade uzun tutulursa dolar bazında vergi sonrası 6.6% civarı bir potansiyel yıllık getiri söz konusu ABD borsalarında.
Buna en yakın ve (bana göre) güvenilir olan bir başka seçenek ise vergi hariç 6-7% getirili eurobond'lar. (bu eurobond'ların güvenilirlik kısmı kişiden kişiye değişebilir. Türkiye Arjantin olur gibi bir düşüncesi olanlara göre değil.)
tdAmeritrade'de komisyon alınmıyor bu arada alımsatıma.
Virman yapmak ile hisselerin banka adına saklanması arasında bir bağ yok. Euroclear'in metodu öyle ve her ülke için de geçerli değil. Mesela İngiltere euroclear'da kişi adına da saklanabiliyor. Virman da sorun olmaması lazım, sorun varsa euroclear değil Türkiye kaynaklıdır.
Eurobond riski hep batmak ya da batmamak üzerinden değerlendiriliyor. Asıl risk nemalandırdığı para biriminin alım gücünü koruyabilmesi. Bu da sadece dolar ya da euro'nun alım gücünün korunmasına bağlı değil aynı zamanda kur rejimine ve sermaye kontrollerine de bağlı.
Diyelim çifte kurlu (resmi, karaborsa) bir ülkede döviz cinsi bono aldınız. Bono size resmi kurdan kupon/ana para ödemesi(normalde döviz olarak öder ama para çekme kısıtı olacağı varsayımı ile bozdurmak istediğinizde resmi kurdan bozdurmak mümkün olabilecektir) yapacaktır. Alım gücünü koruyan gerçek kurun karaborsa kuru olduğunu varsayarsak, iki kur arasındaki makas sizin alım gücünüzü direkt olarak etkileyecektir.
Eurobondlar'da kuponlar kişinin döviz hesabına döviz olarak yatırılmıyor mu? TL cinsinden mi yatıyor?
Bir de dövizdeki enflasyon riski gerçekten korkutucu düşününce. Herkes ABD'e yüksek enflasyon bekliyor. Biz belki sevineceğiz oh ne güzel yıllık %7 dolar gelirimiz var diye ama fiyatlar ABD'de uçarsa burada 2 katı uçar o getirinin hiç bir anlamı kalmaz.
Öyle bir senaryoda tuvalet kağıdı bile daha çok kazandırır eurobond'dan. Herkes bond'lardan kaçarsa bond fiyatları da düşer çıkmak için anaparadan kol kesmek zorunda kalırsınız ya da 2040'a kadar beklersiniz artık enflasyona karşı eriyen para ile.
banka faizi çok az veriyor ama size sağladığı şey esneklik. bunun fiyatını düşünen pek yok.
~yatırım tavsiyesi değildir~
https://twitter.com/serdaryilmaz82/s...123511808?s=20
3) Vade en önemli konulardan biri, çok uzun vadeli bondlarda siz iyi bir faiz oranı ile eurobond aldığınızı düşünseniz bile önümüzdeki 30 yıl içerisinde neler olacağını kestiremezseniz. Bugün beğendiğiniz faiz, bir gün ABD enflasyonunun bile altında kalabilir.
Syg,
Bir de fool's yield konusu var:
https://youtu.be/OVWC8hfUoxQ?t=185, otomatik gitmezse 3:05
Makas büyüklüğü ne kadar olabilir ki diyen varsa(ikinci paragraf) :
https://www.al-monitor.com/originals...ra-dollar.html
abd enflasyon artarsa bile türkiye gibi %17-18 olur mu ? bence olmaz. serbest piyasa liberal ekonominin kurallarının tam uygulandığı ülkelerde enflasyon olmuyor. firmalar arası rekabet enflasyon oluşmasını engelliyor. hangi varlık olursa olsun kademeli alış yapmak gerekir. abd enflasyon artarsa bir şekilde faizlerde artacaktır.
Merhaba.
Şu an yurtdışı hisse senedi yatırımı için FTX kullanıyorum ama FTX biraz kısıtlı ve ne olursa olsun bir kripto borsası ve güven vermiyor. Aslında aklımada ibkr vardı ama bence 10bin$ civarına çıkmadan komisyonlar nedeniyle mantıklı olmuyor, mevcut portföyüm ise bunun yarısı kadar.
Araştırmalarım sonucu webull finance diye bir aracı firma buldum, amerikan merkezli SEC güvenceli.
Acaba kullanan var mı, önerir misiniz?
Bir de Kızılay başkanımızın sözüyle vergiden "kaçınmak" için neler yapabiliriz?
Teşekkür ederim.
Evet ben aylardır alım-satım yapıyorum.
Teşekkür ederim biliyorum. Al-sat yapma niyetim yok. Al-tut tarzı en az 10-15 yıl dokunmayı düşünmediğim bir parayla yatırım yapacağım. Aylık sabit 10 dolar ücreti bu nedenle ödemek istemiyorum. Webull sıfır komisyon ve neredeyse sıfır masrafla işlem yapabileceğim bir platform.
Sadece vergi durumları korkutuyor beni. FTX vergiden rahatça "kaçınabildiğim" bir yapıya sahip.
Sadece al yapınca da düşüyor.
Zaten TL gönderip dolar alınca komisyonun bir kısmı eriyor. Kalanı da 3-4 hisseye paylaştırınca efektif komisyon ya 1 dolara ya 0'a iniyor. Her ay düzenli alım yapan birisi için komisyon yok denilebilir.
Bir defada yüklü miktar alıp unutacağım diyorsanız olmaz tabi. Yüklü derken, 100bin dolar üstündeki hesaplarda da bu komisyon yok.
Sırf neredeyse tüm dünya borsalarına erişim sağlayabilmesi sebebiyle bu komisyonu görmezden gelirim ben.
ytd
Webull da aynı şekilde tüm dünya borsalarına erişim var. ETF'lerden emin değilim aralarında o konuda fark olabilir. Ve dolar alım-satım farkı hariç hiç komisyon ödemeden işlem yapabileceğim.
Yatırım yapabilmeye başlayalı henüz 1 yıl olmadı, toplu yatıracağım para 3 bin dolar civarı, aylık olarak da 1- 2 bin lira civarı ayırabiliyorum. Hepsini yurtdışı borsa yatırımına ayırsam bile (ki sepet yapıyorum bunun yarısını ancak borsaya yatırırım) aylık 10 dolar masraf ile 1000 TL'nin yüzde 10'a yakınını kaybederim ki ciddi bir kayıp maça 1-0 yenik başlamamak gerekir. Bu nedenle mantık kurduğunuz şekilde düzenli alım için komisyon yok demek bence çok hatalı olur.
Ancak 10 bin dolar gibi bir meblağın üstüne çıkınca senelik 120 dolar binde 12 gibi bir orana gelir ki bence katlanılabilir düzeye iner.
IBKR güzel bir platform ve özellikle ortak hesap açılabilmesi nedeniyle 3-4 yıl sonra portföyüm büyüyünce kesinlikle tercih ederim.
Şu an arada kaldığım asıl konu vergiden kaçınma konusu. Sıfır vergili ama riskli FTX mi yoksa diğerleri mi :wu:
Sermaye kontrolleri uygulamasında genelde bankadan nakit kısıtı oluyor, yoksa uygulaması çok zor olur zaten. Kupon faizi çekim limitinin altında ise zaten problem yok, ama anapara ödemesi aldığınızı düşünün bankada olan paranız atıyorum 100.000 dolarsa, siz ev almak isterseniz swift ile nakit arasında büyük fark olabilir. Yatırımcıyı tekrar ülkeye çekemezsiniz derken kastettiğiniz yabancı yatırımcı ise onların (hesaplarının kendi ülkelerinde olacağı varsayımıyla) böyle bir problemi olmayacaktır.
FTX'te işlem yapınca vergiden muaf olduğunuzu sanmıyorum.
Vergi için iki seçenek var benim bildiğim. Birincisi varlık barışını beklemek. Yalnız bu yurtdışındaki borsa hesapları için geçerli mi değil mi tam net değil hala. Bu başlık altında öyle olmayacağını söyleyenler mevcut. İkincisi, dar vergi mükellefi olmak. Bu daha garanti bir yöntem.
-3. seçenek de uzun vadede kalıp, yüksek getiri yakalayıp vergisi neyse ödeyip kafayı rahat ettirmek. :) Bu en garantisi.
İlk temettü geldi tuttuğum Texas Instruments'ten. 5 hissem vardı. 5.10 brüt'ten, 1.02 dolar kesmişler, $4.08 yatmış hesaba. Allah bereket versin :) Şimdi UK hisselerimi bekleyeceğim bakalım kesinti olacak mı vergi.
vergi verdikten sonra elde edilen getiri bistten daha az. aldığımız hisseye devlet ortak resmi olarak. tr de oturan bir kişi hisse senetleri yoluyla varlıklarını yurt dışına nasıl çıkarabilir ?
Affınıza sığınarak yazıyorum. 5'li çetenin vergi vermediği, Kızılay başkanının bile vergi kaçırıl.. ,pardon, vergiden kaçınılmasına yardımcı olduğu bir yerde maaşlı çalışan olarak kaynağında ortalama yüzde 25, sonrada kalan paradan KDV+ÖTV olarak bir yüzde 30 daha ödediğim bir ülkede vergiden azrailimmiş gibi kaçınırım.
Doğrusu geriye doğru okudukça aydınlandım amerika ile anlaşmamız yok sadece parayı getirirken vergi beyanı vermek gerekir yoksa maliyenin haberi olamaz diye biliyordum. Vergi olaylarını öğrenince biraz şevkim kırıldı.
Apple -3.33% premarket'te ağzı yüzü kaydı. Benim portföy de aynı şekilde :d
Vergi kacirmak baska sey vergiden kacinmak baska...
Ben de merakli degilim fazla vergi vermeye ve vergilerimin birilerine peskes cekilmesini izlemeye...
Ama tum dunyada bu durum boyle..
Zenginler daha kolay kacinabiliyorlar...
Kucukler ve fakirler sayica cok olduklari icin vergiyi miktar olarak az odeseler de sayilari nedeni ile tum vergi gelirlerinin cogunu oduyollar, direk veya indirek...
Syg,
%20 kesmisler bence az kesmisler %30 kesmeleri gerekirdi...
Bir form filan mi doldurdunuz??
Tr bazli yurdisi hisselere yatirim yapan bir fon yoneticisi ile de konustum..
%30 bizim yonetttigimiz fonlara gelen temettulerden de kesiliyor ama biz bilmem ne formu doldurarak bunu %20 ye dusurebiliyoruz dedi bana...
%20 bile olsa bu kesileni burada beyannamede mahsup edemiyoruz, yeni gelenler icin yazdim sadece... :)
Syg,
Başvuru esnasında nereli olduğuma dair bir sürü bilgi belge verdim. (kimlik fotosu vs) Onun haricinde doldurduğum bir form yok.
Ben de daha çok bekliyordum. 20% ile devam eder inşallah..
İşin temettü tarafını UK ile halletmeye çalışacağım zaten ABD tarafı ancak soslu fıstık olur.
Çifte vergilendirme antlaşmasına göre abd Türkiye mukimlerinden temettüde %20 stopaj kesiyor.
https://i.hizliresim.com/c74rlf.png
Vergi trendleri : https://youtu.be/23z430Es9xs?t=1910, otomatik gitmezse 31:50
İnteractive broker’ a hesap açmak için başvurdum. Para transferi, kimlik, adres belgesi ve telefon onayından sonra şuan başvurum onay aşamasında.
Hesap açmayı düşünenler için buraya bilgi olması açısından yazmak istedim.
-para transferi tl olarak citibank üzerinden gerçekleşti. Öğlen eft yaptım gece hesaba düştü. Direkt kurdan dolara çevrilmişti.
- adres belgesi birebir aynı olmasını istiyorlar ben no: 1/2 yazdım red verdiler e devletten aldığım çıktıda yazan şekilde iç kapı dış kapı no şeklinde güncelledim o zaman kabul etti.
Şu aşamada daha önce almış olduğum eurobond kuponlarımdan gelen gelirlerimle microsoft, coca cola ve apple hisselerine düzenli alım yapmayı düşünüyorum. Varlık barışı gelene kadar tr ye parayı getirmem. Bakalım ilerleyen dönemde tecrübelerimi yazarım. Allah herkese bol kazanç nasip etsin.