Geçen hafta ülke genelinde 1 adet FİAT EGEA SATILMIŞ.. mevduatla ne alakası var gibi gözükse de tüketicinin davranış eğilimini yansıtması açısından ciddi Bi uyarı
Printable View
Geçen hafta ülke genelinde 1 adet FİAT EGEA SATILMIŞ.. mevduatla ne alakası var gibi gözükse de tüketicinin davranış eğilimini yansıtması açısından ciddi Bi uyarı
Bu fiyata 1 tane egea alan kek iyi bulmuşlar
Resmi rakamlar geldikçe açığa çıkacaktır ancak Eylül ayında traktör satışının sıfır olduğuna dair açıklamalar da var.. Ciddi Bi buhran haber doğru veya yanlış. TL ihtiyacı artar mı desem likitide kurudu mu desem ben ne diceğimi bilemedim.. Belki de 90 lardaki gibi ev araba satıp faiz number one yatırım aracı oldu
ODD verilerine göre, koskoca bir haftada yalnızca 1 adet Egea satılmış olması imkansız görünüyor. Bakalım CEO ne diyecek aradığınızda :)
http://www.odd.org.tr/web_2837_1/neu...k.aspx?type=73
Ayrıca fiat egea'nın en düşük fiyatı kampanyalı 93.500TL gözüküyor. (benzinli). En donanımlısı ve dizel (artık avantajı kaldıysa tabii) 150kTL civarına ve üzerine çıkabilir tabii.
Pratikte böyle bir olasılık var zira Temmuz ayında 3500 küsur egea satılmışken Ağustos ayında bu sayı 1238'e düşmüş. Bu da Ağustos'un son haftası çok keskin bir düşüş olması ile mümkün zira sanırım Mayıs ve Haziran ayı satışları da 2500-4500 arasında değişiyor.
O nedenle Ağustos'un son haftası satışların çok ciddi daralmış olması olası. Son haftalık satış 1 olmuş mudur? Bekleyip istatistiklere bakmak lazım. (tabii haftalık istatistikleri gizlemeyip açıklarlarsa)
En kötü ihtimalle teminat oranı gevşetilerek GLP , Geç likidite penceresinden fonlama yapılabilir. Ama burada önemli olan GLP faizinin destek aşamasında düşük tutulmaması. Bu şekilde sistemde anaflaktik bir şok yaşanmaz sadece hissedarlar etkilenir, ancak politik bir kararla GLP kanalıyla verilen faiz düşük tutulur ve likidite açığı devlete bağlı olan merkez bankasının yaratacağı karşılıksız para ile uzun süre kalıcı olarak kapatılırsa o zaman bankalardan öteye geçen çok daha ciddi bir sorun ile karşı karşıyayız demektir. (hiperenflason ve resesyon ikilisi, yani ultra slumpflasyon)
500k nakit olarak baktığında iyi bir birikim gibi duruyor biriktirmeye kalksan sınırlı meslek gurupları hariç imkansız gibi ama çarşıya çıktığında alım gücü olarak baktığında sıradan vasat bir semtte sıradan bir ev ve sıradan bir araba anca alabiliyorsun tv ler tl birikimcisinin faiziyle uğraşana kadar bunla ilgili haber yapsın
Kardeşim 2017 başında octavia 109 bine aldı,aynı araba şu an 200 bin diyor....bu fiyatlardan kim araba alır ki?
İzmir Karşıyaka girne caddesi mavişehir. Karşıyaka çarşısı, bostanlı dan sonra dördüncü güzide yer.. Mahallede üç ev var satılık 1 sene 8 ay 6 aydır ne soran var ne arayan emlakçının yalancısıyım.. 5 dk sonra satıp likit olamıyorsanız ben ona yatırım demem.. Ev dediğin oturmak için alınır.... Şu konuta verilen destek tarıma verilseydi çok farklı Bi konumda olurduk.. Ev yapanlara kızmıyorum sonuçta ticaret yapıyor.. Ama Bi taş yığınına trilyon bağlayan zihniyeti hiç anlamadım anlayamıcağım yakında intihar olmasada iflas haberleri başlar zaten
Siz 0’na 209 bin verir misinizin cevabı 2. El fiyatını belirliyor. Daha kötüsü kasko ve trafik sigortasınada sağlam zam gelir yakında
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaşlar merhaba. Geçtiğimiz hafta 180 k 34 gün 28 oran ile paramı vadelide değerlendirdim. Yanlız %28 bileşik faiz hali. Netteki hesap makinesi ile baktığımda basit faiz oranı %24.97 dolayına geliyor. Bir yerde yanlış mı yapıyorum. Günlük %25 ile bağlamış gibi olmuyor mu?
2017 ocak da 90 bine aldığım araç 142 bin olmuş
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Her bankanın faiz pazarlama departmanı farklı algı yöntemini kullanıyor. Birisi oranı yüksek tutuyor ama boşta bıraktığı miktar ile aslında piyasayı bozmamış oluyor. hepsi anlaşmışlar gibi, sadece farklı yöntemle kafa bulandırarak müşteri portföyü oluşturuyorlar. Biz de kızınca banka değiştiririz diye söylüyoruz ama sonuç aynı kapıya çıkıyor.
32 günlüğe 1-2 puan fazla verenler ise kendi risk primini eklemiş oluyor. Mesela Aktif, dolara gecelik repo ile %5 veriyor. Şimdi bugüne kadar hiçbirinizin incelemediği ve seslendirmediği bir konuyu belirteyim. Normalde son kararname ile dolar stopajı %20 olmadı mı ? Oldu dediğinizi duyuyorum. Ama siz yine de aktif kaç stopaj kesiyor diye bakın derim. Şeytan ayrıntıda gizlidir.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi olarak algılanamaz. her birey kendi kararını verir.
%28 brüt faiz oranı olmalı , bileşik faiz ayrı birşey.
%28 brütün neti %26.6 basit faize denk gelir
Yılllık net bileşik faiz ise (32 gün yılda 11.4 kere çevirirseniz): %30.07 'ye denk gelir.
Elde ettiğiniz getiriyi her zaman bileşik *net* faiz üzerinden hesaplamak en doğrusu , zira cebinize girecek kazanç yıllık bileşik net faiz getirisidir.
Yıllık brüt bileşik faiz hesaplamak gerek vergi kanunları gerek se cebinize girecek paranın bir göstergesi olarak değerlendirmek pek anlamlı değil.
Aracı olmayanlar acele etmesinler, belediye seçimlerinden sonra tıpkı konut fiyatları gibi, otomobil ve ticari araçlarda sert düşüşler olabilir. Benim komşuların yarısında çift otomobil var. Son 15 günde uyanık olanlar birisini sattı. Dolara bağladı. Otopark rahatlıyor.
Bir tane Alman firmasının satış müdürlüğünü yapan komşumdan ise şirket aracı geri aldı. Şimdi otobüsle gidiyor. İşsiz kalan, geliri düşen önce arabasını satar. Bu nedenle, dolardan, faizden kazanan da hesaplı gördüğü yerden alır.
Geçen gün Bloomberg ht de otomotiv sektör temsilcileri ile röportaj vardı. Beklentileri bu kangren olan yaraya ötv indirimleri ile müdahale edilmesi idi.
Zira geliş fiyatı 45 binin üzerinde ülkeye gelen araçlardan kademeli vergi alınıyor.( çok emin değilim) zaten bu beni ilgilendirmiyor. Fakat eğer bir süre sonra böyle bir indirim uygulanırsa elimizdeki arabalarında değerinin bir süreliğine düşecek olmasıdır.
Eskiler daha iyi bilir ötv kaldırılarak zamanında sektöre destek verilmiş ve insanlar ellerinde para ile galeri kapılarında beklemişler bu ülkede.
KRİZ zamanında elinizde ne olursa olsun değerlenir mantığı var fakat likite döndüremedikten sonra anlamı yok.
YAŞAR ERDİNÇ bir yazısında bundan bahsetmişti. Arabalar bile yatırım aracı olacak krizde diye.
BEN böyle düşünmüyorum. Mutlaka olması gerekenden daha düşük fiyatlar oluşacaktır pazarda çünkü talep azalacak.
Elimde iki araç var ve birini yakın zamanda okutup. 2019 BES e krizin tam zirve yaptığı anda borsa fonuna eşit miktarda yatırmayı düşünüyorum. Böylece borsayı dipte yakalamasam da fonun uzun vade getirisi bana bir kaç araba aldıracaktır + devlet katkısı cabası.
Bu ülkede araba fiyatları ancak doların gerilemesi ile olur bunda sonra yada teşvik başka türlü beklemeyin.
YEP te devlet bütçede gelecek yılarda gelir artışı bekliyor. Buda özellikle emlak konut vergi artışları ile öngörülmüş.
Zira yurtdışında bu vergiler çok daha yüksek. dediğiniz gibi otomobil de MTV ve TRAFİK SİĞORTALARI CUMHURUN isteği üzerine baskılanıyordu. Bende çok sağlam zamlar bekliyorum.
Otomotiv sektorunde devleti haklı buluyorum maalesef lüks tüketimi bir şekilde kısmak zorunda devlet yoksa ithalin önüne gecemiyor bizim hane halkımız lüks tüketmeyi çok seviyor her ne kadar devlet bu işten vergi kazancı saglasada sonuçları kötü olabiliyor her araba sonuçta berbarinde petrol ihtiyacını da arttırıyor birbiri ile tamamlayıcı ürünler su piyasada araba lüksün lüksü bir tüketim kanımca benim arabam yok almıyorum babamla ortak kullanıyoruz ihtiyaç dahilinde hafta sonları araba bende hafta içleri ise araba babamda oluyor masraflarını ortak karşılıyoruz maalesef ki çekirdek aile kavramı ile aileler bölünüp masraflar çoğaldı şimdi bunun tam tersini yapma zamanı
Aktife güven olmaz. Politikaları kişiye dayalı. Aynı miktara eskiye başka yeniye başka, şubesine göre bile farklı oran veriyorlar. Özellikle son günlerde güvensizliğim had safhaya çıktı. Dolarda olanlar için bilmem ama tl de aktifi tercih edecekler iyi düşünsünler.
Yazılarım tavsiyesi niteliğinde değildir
Eylül traktör satışıyla ilgili haber yanlış, yani sıfır değil. Traktör satış istatistikleri, otomotivin geri kalanına göre 1 ay geriden gelir. Eldeki en güncel resmi adetler Temmuz ayına ait ve bir önceki yılın aynı ayına göre daralma %27. Çıkan plaka 3654 adet. Sırasıyla Haziranda %41, Mayıs'ta %35 daralma olmuştu. Temmuz da daralma azalmış gibi görünse de Ağustos ta sektör içi gayri resmi paylaşım lar tekrar şiddetlendiği yönünde. Eylül de maalesef gidişat iyi değil. Traktör de otomotivin geri kalanından farklı mevsimsellik ve dönemsellik daha önemlidir. Kurban bayramına rağmen satışların toparlanma göstermemesi durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. En büyük sıkıntı Ziraat Bankası nda yeterli para olmaması. Çünkü sübvanse kredi faizi hala çok düşük, ama krediler onayda bekliyor, daha önce istenmeyen teminatlar isteniyor. Krediyi Demirören ve seçim öncesi Emlak sektörüne vermenin bedeli ödeniyor.
Tofaş ın ilk 8 ayındaki ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine yaklaşık 17,5k azaldı. Türkiye'de geçen sene 100k adedin üzerinde ihracat yapan 5 firmadan sadece Ford Otosan ın ilk 8 ayda ihracatı arttı. Maalesef Renault, Toyota ve Hyundai de de düşüş var. Geçen sene tüm sektör ün 8 aylık ihracatı 899k iken, bu sene 866k. Kalan dönem trendi düşüş artabilir şeklinde. Otomotiv de doğalgazda ki gibi al ya da öde değil, genelde cost plus X şeklinde ihracat yapılıyor. Büyük firmaların hemen hepsi ya eşit hisseli JV ya da hakim ortak yabancı. Hesabına gelirse buradan tedariği arttırıyorlar. Kurun yükselmesi ilk etapta ihracatta TR üretimini cazip kılıyor. Pazar varsa üretim buraya kayabiliyor. Ama sadece belli fabrikalarda üretilen modelleri kaydırmak zor. Otomotiv de genelde uzun dönemli planlama yapılır. Kalıbından, yan sanayi ne bir çok parametre var.
Röportaj da söylenenler talep, maalesef kimsenin beklentisi yok. Maliye eski bakanı, bugünün bütçe başkanı Pazar daralırsa daralır diyor. Söz konusu vergi ithal araçlardan değil Türkiye de üretilen de dahil tümünden alınan kademeli ÖTV. Bayilerin vergi öncesi satış fiyatına göre oranı belli oluyor. Çıktığından beri bir kez matrah güncellendi ama şu anda zannedersem en alt dilimde araba kalmadı.
Maalesef indirim uygulansa da uygulanmasa da eldeki araçların değeri düşüyor. Sıfır arabalların değeri kura direk endeksliyken, 2. Elde aynı şekilde olmuyor. Onlar TL bazlı piyasa koşullarında talebe göre belirleniyor. Sıfır araba fiyatlarını ise maliyet belirliyor. Bugün Türkiye'de üretilen araçların bile maliyeti kura son derece duyarlı. Çünkü Ereğli çeliği USD yle satıyor. Türkiye'de ki yan sanayi euro USD eskalasyon formülleri yle ya da direk aylık kura göre fiyatları belirliyor. Alınan CNC lerden tutun kalıplara kadar maliyetler döviz. Hal böyleyken sıfır araçla 2.el makası açılıyor. Fabrikalar fiyatı arttırınca talep düştü, bu da üretim planlarını düşürdü. İthalciler, distribütörler fabrikalar a iade bile yaptılar. Mevcut stoklar bittiğinde fiyatlar daha da yükselecek. Sektör de bayiden yan sanayi yedek çok sıkıntılı bir durum var.
Aktifin gerek günlük döviz reposu gerek nitelikli yatırımcı için olan reposunda stopaj 15% benim bildiğim kadarıyla. Döviz mevduatta şu an stopaj 20%'ye çıktığı için repo avantajlı durumda. Günlük 5% repo faizinin mevduat eşleniği 5.31%'e geliyor.
Tofaş bunun açıklamasını geçen sene yapılan stok yüklemesi nedeniyle fazla satış yapılmasına bağlıyor.
Ancak tofaş özelinde ihracat yapılan ülkeler aynı zamanda italya ispanya gibi avrupa birliğinin nispeten sıkıntılı ülkeleri.
Toparlasak borsa rakamlarıda onu gösteriyor tofaşta bir sıkıntı var. bu nedenle tofaş geçen seneye göre %20 den fazla tl cinsinden değer kaybederken ford %38 yukarıda. Bizim bilmediğimiz bir sıkıntı yoksa hissenin toparlaması gerekir.
Mevduat başlığını daha fazla işgal etmeyelim
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Evet döviz repoda stopaj aktifte %15. Oradan gelenler yüzünden tl de olması gerektiğinden daha rahat davranıyorlar. Tl de stopaj %10. En büyük endişem de parayı bağladığımda vade sonu gelmesine daha uzun bir süre kala stopajın bono tahvillerde de %5 e düşürülmesi. Düşürürlerse geçen her gün zarar demek.
Yazılarım tavsiyesi niteliğinde değildir
Arkadaslar bu TL faiz gelirlerinden edilen miktarlar sene sonunda ek gelir vergisine giriyor mu? Misal 1 milyondan 28 faızde senlık 200k net gelir elde edildi, stopaj dısında. Buna ek gelir vergisi var mı?
Yok. Zaten stopaj oduyorsun ya... Baska bir kesinti yok.
SM-C5010 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.