yalan tüfe oranı bile önümüzdeki aylarda yıllık %50yi geçecek gözüküyor. bu durumda aylık 1,3 konut kredisi ucuz kalıyor.
Printable View
Eregli demir celiğin yaptigi kar ve piyasa degeri, 0 konut yatirimi yapmak isteyenlerin bakmasi gereken bir kriter olmali....
SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
sanırım 1-2 yıl önce forumda yazan bir üstad Türkiye şartlarında aylık %2'nin altındaki her konut kredisi bedava demişti ama bana çok saçma gelmişti. Demek ki bunu ifade etmek istemiş. :)
O dönemde millet 0.74-79 aralığından konut alınır mı diye tartışıyordu. :)
0,74 iken ben de olur mu böyle iş diyip almamıştım ama ülkenin şartları beni haksız çıkardı.
şu an 1,4 den kullanma aşamasındayım, az buçuk nakit akış garantisi olanlar için kredi almanın çok karlı olduğunu düşünüyorum.
ben de öyle bir durum yok ama elimdeki fiziki altının artışının faizi kompanze etmesini bekliyorum.
Anlasilmayacak bir sey yok ev fiyatlari biraz şişti çünkü. Finansman bedava olmasina ragmen ev fiyatlarinin yuksekliginden dolayi denge oluştu. Sanirim bu duruma kredili kişi sayisinin oldulca artmasini da ekleyebiliriz. Onumuzdeki bir iki yil dovizin ev fiyatlarini yenecegini düşünüyorumRedmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Aşırı şişmiş fiyatların olduğu bir ortamda, konut kredisi faizleri uygun olsa da ev almayı tercih etmem.
Normal fiyatlara gelirse, daha yüksek bir konut kredisi faiz oranından almayı tercih ederim. İlerleyen zamanda faizler düştüğünde konut kredimi daha düşük faizden yenilemem de cabası.
Not: Fiyatı alıcı belirler.
Her şeyi oranlamak piyasayı iyice tıkıyor kimse bunu idrak edemiyor işin aslı sonra da ah vah ediyorlar şimdi durum şu normal bodrolu bir çalışanın maaşına yuzde 30 zam gelmiş olsa ortalama medyan maaşı 5000 olarak kabul etsek 6500 TL ye çıkar maaşı maaş artışı 1500 TL peki 1 milyon luk bir dairenin aynı oranda yukseldigini varsaysak fiyatı 1.3 milyona çıkar artış miktarı 300 bin ev fiyat artışı miktar sal bazda maaş artışının 20 katı ki gel gelelim 5000 TL maaşın alım gucu ile 6500 TL maaşın alım gucu arasında bile cok fark var kim neye tasarruf edecek de para biriktirecekte o evleri alacak konut ev arsa piyasası balonun balonu şuan herkes kagıt uzerinde malına deger biçiyor ama malin piyasa da degeri oluşmuyor cunku alıcı yok becayiş yapanlar hariç onlar zaten al gulum ver gulum PPA-LX2 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Aralık, Ocak ev fiyatlarına zaten herkes %20 30 koydu, dolarda uçuyordu, derken dolar biraz düşünce şu an fiyatları hazmetme dönemi bence, 1 ayda bukadar artmış daha ne kadar artsın kasımda ev alan şu an bile en az %20 karda. Mart Nisana kadar piyasa yatay gider, yaza doğru yeniden piyasa açılır, düşüş bekleyen çok bekler fakat acil yazıp satılan fırsat daireler oluyor onlar takip edilebilir.
SM-A525F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bakın duşuş bekleyen çok bekler degil kimse duşuş falan beklemiyor zaten enflasyon gırla ama talep yok neden acaba ilgilenilmesi gereken konu bu normal şartlarda enflasyonist beklentiler mala olan talebi arttırır ama konut talebi artmıyor cunku hane halkı butce dengesinin cok cok ustune çıktı talep artamdıgı halde maliyetler uctu gitti normalde talep artacak ve arz da buna gore şekil alacaktı ama işte olmuyor zorlamanın da bir anlamı yok ki yani sagdan soldan duyduğunuz 2-3 ev satıldı muhabetti cok cok sıg muhabettler bence genele yayılan bir durum yok PPA-LX2 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
0,7 den kredi kullananlar oldu hatta bazıları bir sene de ödeme yapmadı onların kredilerinin biraz hafiflemesi lazım.
bir de bilinç altında yine 0,7 kredi oranı çıkar diye bekleyenler var allah gönüllerine göre versin ne diyeyim.
0,7 ile zararına kredi verilirken hissedilen enflasyon atıyorum 20% civarıydı, şu an hissedilen enflasyon belki 80%.
enflasyon bir beladır girdin mi çıkman çok uzun sürer.
belki biraz kötümser olacak ama ben malum iktidar devam ederse artık TL cinsi sabit faizli uzun vadeli kredi alınmanın hayal olacağını düşünüyorum.
90 ları hatırlıyorum yüksek enflasyonlu ortamı.
bırakın uzun vadeli konut kredisi almayı, kredi kartı için memur kefil istenirdi.
ihtimal falan vermiyorum ama FED in periyodik faiz artırdığı bir ortamda kredi faizlerinin düşmesini beklemek garip olacaktır.
Tavsiyeniz için teşekkür ederim, portföyümün büyük kısmı ereğli ve isdemir. Kalanları da temettü hisseleri. $80K civarı bir para var ayrı bir yerde onu peşinat verip 1-1,5 milyon arası kredi alıp temettülerle ödemeyi düşünüyorum ama bankalar çalışmayana kredi verir mi bilmiyorum...Ev alma konusunda da kesin karar vermedim aslında, pscyokinesis arkadaşın dediği gibi olsaydı alım ihtimalim ağır basardı...
Gerçekten çoook uzun zaman bekliyorlar, bazı notlar tutuyorum mesela 29 martta 1450bin olan Beylikdüzü Westside sitesindeki 3+1 daire satılamamış ve 5 aralıkta 2800bin TL fiyat konmuş aynı daireye. Şimdi kontrol ettim biraz insafa gelmiş diyelim, bugün 8 ocak adam 2500binTLye indirmiş.
31 Ağustosta 1700bin olan Atakent Avrupa konutları-1 deki 3+1 daireler şu anda 2900binDen başıyor.
Hemen yanıbaşımdaki İstanbul Lounge 2 sitesinde 21 Nisanda 1775bin olan 3+1 daire şimdi 5200bin (aynı sitede farklı daire)
Olmamalı zaten cunku alım gucu duşuyor piyasayı 2017-2021 yılları arasında alım gucunun azalması tıkamışken şimdi birde ustune maliyet enflasyonu tıkadı enflasyon oranında arsa maliyeti ufe oranında maliyet artışı cucuk kadar artan ucretler durumunda piyasanın saglıklı oldugunu duşunmek cok yalnış olur PPA-LX2 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Atilla Yeşilada'nın yatırım için konut alımı hakkındaki görüşleri:
(22. dakikadan itibaren):
https://www.youtube.com/watch?v=kXRgm_9hvcs
Alım gucunun duşmesini ben demiyorum ekonomik veriler ortada bilakis zaten kiraların yukselmeside bu duşuşe bir etken degilmi lakin kiraların yulselmesi ile konut piyasası arasında dogrudan bir etkisi varımdır bilemedim insanlar konut alamadığı için kiralar yukseliyor sanki kiraların yulselmesi konut piyasasının iyi oldugu anlamımı çıkardınız PPA-LX2 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Fiyatlar duşmez cunku bu sefer de piyasayı maliyet enflasyonu vurdu Hee ikinci el konut piyasası dersen onlar da ayrı telden çalıyor lakin malı olan malım kıymetli diyor haklıda aslında negatıf faizin arşa çıktıgı bu donemde kim neylesin likit parayı PPA-LX2 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
hocam ben tl ile genel olarak artık kredi alınamayacağını düşündüğüm için kredi alma aşamasındayım.
TL artık bir shitcoin ve iyimser tahminle bir 10 yıl daha öyle gidecek.
90 larda TL ile sabit faizli kredi alınamazdı yine aynısı olacak diye düşünüyorum fakat kredi alınamıyor olması fiyatları çok düşürmeyecek zira ülke olarak gayri menkül üzerinden kara para aklama merkezine döndük.
yani kredi ile olmasa da o evleri birileri alacak, türkler kendi vatanında kiracı olacaklar
Dinlediğim kadarıyla faizler hızla artacak konut kredisi yükselince fiyat düşecek diyor. 2018 de benzer birdurum oldu fakat fiyatlar düşmedi ama hızlıda yükselmedi. Sonra kredi bollaşınca ne oldupunu biliyoruz. Yani demem o ki piyasa durgunluk dönemine girebilir doğrudur ama ertelenen talep ve artan maliyet fiyatlara ergeç yansır olağan seyrine gelir. Enflasyonist ortamda konut fiyatı enflasyona uyar ama artış hızlı olur yavaş onu bilrmem. Ayrıca konuta para yatırmayan ne yapacak negatif faizmi alacak. Tek çare dolar ve altın ordada oynaklık çok yüksek.
SM-A525F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
20 yıldır piyasanın içindeyim boyle si burhan bir donem gormedim hiçbir yatırım ensturamanın gelecegi ile ilgili bir ongoru duşunemiyorum dolar 18 den pat 10 liraya duşer bist 2400 den pat 1700 lere duşer faiz desen negatif konut desen maliyetler yuksek tek çağre olabildigince likit kalıp piyasa dalgalanmalırından korunmak ve bu şekilde pozisyon almak ben hayatımda ilk defa b tipi likit fonda eksi getiri gordum bu şekilde aşırı oynak testere piyasa devam ederse cok can yanacak piyasanın artık durgunlaşması lazım PPA-LX2 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Evet, bu konuda 2-3 yıl önce çok uyardık. Bu evleri alanlar salak değil dedik bazı kendini kurnaz milleti avanak sanan şark kurnazlarına. Şimdilik kiram %20-30 artıyor, ev sahibiyle aram iyi diyip yırttığını düşünenler var. Emsallerle fark açılınca, Almanya’dan çocuk gelir, kendim oturacağım der vs. Bu huzurlu dönem fazla uzun sürmez.
Şu an kira şokunu yeni kiracılar hissediyor, mevcut kiracılar en fazla enf. kadar hissediyor atışları. Ama hepimiz biliyoruz ki gerçek enf. çok daha yüksek. Ayrıca ort. enf nedeniyle 5-6 ay sonra artışlar daha yüksek olacak. Son enf. %36, gelecek ay %40, sonra 50 ler görülebilir.
Esas sorun yeterli ev yapılmıyor, yabancı için evler de çok ucuzladı, ayrıca zengin %1 her türlü alır, konut piyasası çok az kişinin elinde toplanıyor. Temel kural satıcı toplu, alıcı dağınıksa fiyata satıcı yön verir, hele mevzu temel bir ihtiyaç ise.
Bir de kim ödeyebilecek bu kiraları diyenler var, ödeyemeyen daha kenarda, daha düşük kaliteli ve eski evlere gider. Ödeyebilen, ya da zamanında alan oturur. Bağdat caddesinde bile karı koca emekli maaşıyla oturan teyzeler amcalar var. 50 sene önce maaşı ort. üstünde olan memur çiftler alabildiler o evleri, şimdinin memuru caddeye adım atamaz. Eskiden 10 cadde vardı istte, normal vatandaşa uzak. 10 yıl sonra 1000 lerce bu tür cadde olacak,,, kim akacak bu evleri demek çok saçma.
Satıcı toplu ise alıcı dagınık ise fiyata satıcı yon verir burası dogru fakat soyle bir durum var ileride yabancıların taşınmaz edinmesi ile ilgili kanun da bir degişik lik yapılır ve tuketici tercihleri degişir ve devlet sosyal devlet destegi artarsa o zaman ne olacak şuan piyasa sa surdurulebilir bir piyasa degil PPA-LX2 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Aralik enflasyon rakaminin aciklanmasinin hemen ardindan sari sitede takip ettigim ev ilanlarina 500-750bin TL arasi zam geldi.
Piyasa ne alici ne satici piyasasi su an, saticilar ya tutarsa diyor;alicilar mantikli rakamlari bekliyor
Lakin satilmayan mala her ay 300-500-1000 zam yapmanin mantigi nedir; bunu da ilan sahipleri dusunsun.
Cunku 5Milyonluk evi alabilecek olan 5Mverip almadiysa, 5.5M da vermeyecek 6Mda vermeyecek
5M verip alamayan zaten gundem disi
Meseleye bir de boyle bakmak lazim...
Önümizdeki günlerde gündem ev fiyatları kira cartcurtdan aidat zamlarına döner . Asgari ücretin maliyeti %40 artmışken minimum %35artış gelir. Donanımlı sitelerde %50yi geçer. Sürdürme maliyetinden dolayı da rotasyon artacaktır
Piyasada satilik evlere baktgimda onceden gormedigim kadar cok
" ev sahibi oturuyor*
ibareli satiş ilani var.
Ya şu piayasada kaptiralim gitsin havasi var, yada nakitin kral oldugunu düşünüyorlar....
Herkes malini istedigi fiyata satmakta özgür , satabilirse tabi...
Ev alanmi daha rahat uyuyor yoksa altın-dolar alan mi bunu bilmek zor.....
Kendi acımdan, iyiki ninemi dinlemişim diyorum....
SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi