İlk 6 ay Vuk: 1.634 milyon, UFRS : 1.794 fark yaklaşık 160 milyon tl, o da iştiraklerden gelebilir. satışı neden şişirsin ki?
karı büyük yada küçük göstermek isteyebilir ama satışlarda bunu kimse yapmaz
Printable View
Siz nereden bakiyorsunuz bilmiyorum ama ben kap a yollanan vuk bilancosunda 6 aylik ciroyu 957 mln tl olarak görüyorum.
Ciro ile oynanamayacagi konusunda size katılıyorum. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5a65dd21f0.jpg
SM-M515F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bir arkadaşım bu çeyreklik yüksek kar gelirini arayıp şirkete sordu. Onlar da bazı yıllık kiraları tek seferde yazdık falan demiş, geçiştirmişler. Bir yanlışlık olduğu kesin.
güzel işte, vergi dairesine yapılan bildirimde enflasyon muhasebesi uygulanmış ve gelirler 957 m yazılmış, burada yazılan yurtiçi satışlar evet spk ya bildirilen 1.6 milyarlık satışlardan çok düşük. ama bu "kira gelirinin şişirildiğini" göstermiyor.
vergi dairesine yapılan bildirimde, aşağıdaki bir kalemde, 478 m tl "enflasyon düzeltme karı" olarak belirtilmiş.
iki kalemin toplamı 1435 yapar, kalan 175 milyon da kira gelirinin şişirildiğini göstermez, aksine "bak burada spk'ya bunu yazmışsın bize niye bunu yazdın?" diye vergi dairesinin hesap sormasına yol açar, vardır muhasebe tekniği açısından bir izahi.
o yüzden, vergi dairesi bildirimi ile spk bildirimi arasındaki farklara bakıp vay kira gelirleri şişirilmiş demenin bir mantığı yok.
kira gelirini şişirmenin zaten bir açıklaması olamaz. niye şirket 3 kira alıyorsa 5 aldım desin?
bir de kira geliri %30 döviz kontratları nedeniyle zaten kur artışı kadar her ay artmakta. her ay 5 kiracı kontratı yenileniyor olsa ortalamada, bu da %70 tl olarak 1 yıllık enfalsyon farkı yeni kiralama dönemine yansıyacak demektir. aynı şekilde döviz kiralamalarında da almanya enflasyonu kadar bir zam kiraya eklenir. buradan da tüm kira gelirlerinin %30 oranında hem aydan aya döviz kuru nedeniyle hem de 1 yılı dolan kontratlar nedeniyle sürekli kira gelirleri artar.
kısacası kira gelirinde şişirme falan yok, şişirme olacaksa gider gayrımenkul değerini şişirir ruhumuz da duymaz.
Syn cokenerjik, siz benim yazdığımı anlamiyorsunuz galiba.
Ben saf cirodan bahsediyorum siz "asagidaki kalemde enflasyon düzeltmesi farki var onuda eklersek şu kadar olur" vs. diyorsunuz.
Konuştuklarımızın alası yok. O sebeple daha fazla uzatmayalım. Saygılar.
Enflasyon muhasebesi ile kira gelirinin şiştiği ortada daha neyin hesabındasınız ? Bu da ortalama % 20-30 bandında ...
Ytd
arkadaşım, "saf ciro" dediğin şey nedir? hasılat mı? satış mı, kira geliri mi? ne bilançoda ne de vergi dairesi bildiriminde saf ciro ya da ciro diye bir şey geçmiyor. geçmeyen bir kelime üzerinden bizi niye tartıştırıyorsun?
zaten konumuz "kira geliri şişiriliyor mu şişirilmiyor mu" meselesi. şişirilme falan yok. varsa kanıtla. ayrı mercilere, birbirinden bağımsız muhasebe teknikleriyle yapılan bildirimler üzerinden kira geliri şişiriliyor demek abesle iştigal.
Siz işin içine başka şeyler karıştırdığıniz icin saf ciro kelimesini kullandim yoksa oyle bir terim yok. Demek istediğim sadece ciro uzerinden konuyu tartısalim. Bu sirket için cok büyük oranda ciro = kira gelirleri demek.
Elektrik gelirleri hariç ciro elde edecegi baska kalem yok. O da 2024 icin 250 mln tl bekleniyor. (genel kurulda söylenen rakam.)
Neyse siz bildiginiz yoldan yürüyün. Rygyo mükemmel bir iş yapısı olan bir sirket. Umarim farklı dusunsekte birlikte kazanirız.
ciro değil ki o "yurt içi satışlar"
onun nedenini de yazdım zaten, enflasyon muhasebesi uygulanmış haliyle vergi dairesine bildirilmiş olan, yani vergiye tabi olan yurt içi satış tutarı bu. ciro dediğiniz hasılat kalemi eğer enflasyon muhaebesi uygulanmamış olsaydı o zaman vergi dairesine aşağıdaki 478 m tl lik enflasyon düzeltmesi de bu yurt içi satışa dahil olacaktı. arada hala 175 m açık var ve bu da bizim bilemediğimiz bir muhasebe tekniğinden ibaret olabilir.
ciro dediğiniz tutarın aslında "hasılat" olduğunu anladık nihayet. bunun içinde olursa eğer menkul satışı da olabilir, 6 ayda böyle bir satış olmadı ama işte olunca şaşırmayın buradaki sizin ciro dediğiniz, aslında hasılat denilmesi gereken ve vergi dairesine de bildirilmesi gereken bir gelir olabilir. kira gelirinden bağımsız bir şeydir.
hasılat:
* Gayrimenkulün satışı
* Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen kira gelirleri
* Hizmet gelirleri
kalemlerini içerir
öyle olmuyor işte
"Ciro, bir işletmenin belirli zaman dilimlerinde gider ve maliyetleri düşülmeden hesaplanan toplam kazancıdır."
bu kazanç da her yerden gelebilir, yarın konutlar satılacak, galeriler satılacak belki 1 depo satılacak, faiz geliri olacak kur farkı olacak, bunların toplamdırı ciro
elbette kazandık ve kazanacağız, buna şüphe yok ama madem rygyo güveniyoruz, en azından kira gelirleri şişiriliyor diyerek yaklaşmayalım, varsa bir kanıtı biz de görelim diye yazıyorum. kira gelirleri her şekilde artacak, enflasyon muhasebesi uygulanınca vergi dairesine sunulan kira geliri ve diğer her türden gelirler, enflasyon oraınında tırpanlanacak, böylece vergi matrahından düşülecek, şimdi 478 m tl gözüken enflasyon düzeltme karı da özkaynaklara dahi edilecek. sonra yine bize bedelsiz olarak geri dönecek.
burada şişirilme diye bahsedilen şey aslında tam tersi, gerçekte olan kira ve diğer gelirler vergi dairesi bildiriminde, enflasyon muhasebesi mantığına uygun olarak düşük gösteriliyor, kanuna da uygun, olay bu.
Ben kira gelirleri şişiriliyor demedim.
Enflasyon muhasebesi kaynaklı tüm sirketlerde olduğu gibi Rygyo da tüm gelirlerini fatura tarihinden itibaren ilgili donemin sonuna kadar geçen zamandaki enflasyon orani kadar artiriyor-artırmak zorunda. Enflasyon muhasebesinin temeli bu zaten.
Örnek: Şirket 1 ocakta 1.000.000 tl lik fatura kesti diyelim. Ilgili donem 1.ceyrek sonu 31 mart ve bu 3 aylik enflasyon %10 ise o 1.000.000 tl lik fatura muhasebe kayitlarina 1.100.000 tl olarak girer. Bu olay gelir tablosundaki tum kalemlere ayni oranda uygulanir.
Devam edelim. 31 Mart ta 1.100.000 tl olan bu rakam 2.ceyrekte enflasyon orani %10 olursa 30 haziranda 1.210.000 tl olarak muhasebeleştirilir. Bu durum sene sonuna kadar böyle devam ettirilir.
Olay bu kadar basit.Bunda anlasilmayacak bir durum yok.
son 3.ç finasal tablolar raporunda gördüm ayrıcalığı neymiş, sayfa 3
*
"SPK, 17 Mart 2005 tarihinde almış olduğu bir kararla, Türkiye’de faaliyette bulunan halka açık şirketler için, 1 Ocak
2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere enflasyon muhasebesi uygulamasının gerekli olmadığını ilan etmiştir.
Şirket’in finansal tabloları, bu karar çerçevesinde hazırlanmıştır."
spk sonradan bir zorunluluk da getirmemiş ki, benim de daha önce belirttiğim üzere, spk için hazırlanan finansal tablolarda enflasyon muhasebesi uygulanmamış. ama vergi dairesine yaptığı bildirimde bunu uygulaması mantıklı, sonuçta ödeyeceği vergiyi düşüren bir uygulama.
Bundan bir onceki enflasyon muhasebesi 2004 te başlayıp (2003 te olabilir) 2005 te bitti. Burada onu yazmislar.
Ben sizi birazcık finansal okur yazar bir yatirimci zannediyordum ama şu paylasimlariniz hiç bir şey bilmediginizi gosteriyor.
Bak asagiya once 2024 9 aylik sonra 2023 9 aylik tabloları atıyorum. Enflasyon muhasebesiz 2023 9 aylik satislar 774 mln tl iken bu rakama bu sene enflasyon muhasebesi uygulandigi icin bu seneki tabloda 2023 9 aylik satislar 1.138 mln tl olarak muhasebelestirilmis. Sırf bu bile enflasyon muhasebesi uygulandiginin en büyük kanıtı.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...70b0bdca1b.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...35e45884a1.jpg
Hala bana inanmıyorsan dip notlari okuyabilirsin. Dip notlarda 9 aylik kira geliri 1.49 mlr tl iken enflasyon muhasebesinin uygulandigi finansal tablolarda 2.75 mlr tl.
Yani enflasyon muhasebesi etkisi haric 1.49 mlr tl kira geliri var 9 ayda. Net.
https://x.com/buyuk_yatirimci/status...g4SCcV6AA&s=19
Bir aydır yazan yok..yatırmcılar kaçmış mı????
Forum ölmüş neyse toprağı bol olsun diyelim.Reysaş gyo f/k 3,16 pd/dd 0,74 iflas değerinden işlem görüyor.Merkez bankası faiz indirimine başladı belki gyo sektörüne yükseliş yönlü hareket gelir ytd.Reysaş gyo diğer gyo hisselerinden durumu farklı depo işlettiği için diğerleri proje yapacak dükkan yada daire satacak ölme eşeğim ölme derler.O yüzden depo temiz iş ticaret olduğu sürece her zaman alıcısı olur neyse yarın haftalık kapanış olacak ytd.
Grafik de 10 yıllık geçmişe bakıyoruz ya çizgileri robotlar çiziyor o yüzden şuan için reysaş lojistik yavrusundan önde durumda 10 yıl sonra ne olur bilinmez lakin çizgilere bakıldığında önümüzdeki 2 yıl için reysaş lojistiğin aradaki farkı açma ihtimali yüksek ytd..
Hisse yarıştırmak yanlış o da ayrı konu..
Diğer gyo sektör hisselerinden iyi performans gösterme olasılığı yüksek ytd.
Geçmişte öyle olmuş yakın gelecekte de aynısı olma ihtimali yüksek tabi kesinlik yok.
Şöyle Reysaş gyo 12 ayda diyelim %90 prim yaptı Reysaş lojistik de %145 prim gibi tersi de olabilir 2 hissenin takasına baktım 2 sin de mal toplu durumda.2 hissede 2025 yılın bütününde iyi para kazandırabilir 2024 yılında olduğu gibi neyse iyi kapattı reysaş gyo haftalıkta seansı ytd.
Grafiği robotlar çiziyor öylede bir durum var.
Diğer gyo sektör hisselerine baktım hatta diğerlerinin bazılarında stop çalıştı.En iyisi reysaş gyo olduğunu düşünüyorum lakin reysaş lojistiğe çok bağımlı durumda ve geriden takip ediyor.geçmiş grafik bunu gösteriyor ilerde değişir mi bilinmez lakin grafikte çizgileri robotlar çiziyor değişme ihtimali çok zor olduğunu düşünüyorum ytd.Eğer robotlar reysaş gyo özgür bırakırsa daha iyi yükseliş yaşayabilir ytd.
Patron bugün alım yapmış.Demek uygun görüyor ki alım yapıyor reysas gyo da.Neyse zaman bol önemli olan sabır testini geçebilmek ytd.
Reysaş gyo ralli durumunda lakin robotlar grafiği bozmadığı sürece sorun yok geri çekilmeler hissede toplama fırsatı vermiş olur ytd.
Daha önce yazmıştım tekrar yazmakta fayda var reysaş gyo sektörde diğer gyo hisselerinden daha avantajlı durumda depo yatırımı yaptığı için ve her zaman alıcısı olur boşta kalmaz diğer gyo hisselerinde daire yada dükkan kiraya verecek,satacak kolay işler değil ...gyo hisselerini taradım yerlerde sürünüyorlar iflas değerlerinde o kadar kötü durumdalar ytd.
2025 yılına iyi girdi reysaş gyo önemli olan 2025 yılını yeni zirvesinde bitirmesidir.Tabi grafikte robotlar sorun çıkarmazsa diyeyim ytd.
Düşüşler alım fırsatıdır reysaş gyo ytd..
Teknik analiz yapanlar şunu diyecekler çok yükseldi korkuyorum :)geri gelmesini lazım lakin haklı olabilirler son kararı robotlar verir belki de devam edecek yükselişe :)ytd.
Xu100 testere yaşadığı büyük hisselerin enflasyon muhasebesinden zayıf çeyrek bilançolar açıkladığı yerde reysaş gyo değerli hissedir ytd.Keyif almak gerekir.
Seansı daha iyi kapatabilirdi neyse reysaş gyo ralli durumunda robotlar istediği kadar baskılasın mızrak çuvala sığmaz derler ytd.
Reysaş lojistik düzeltme yaşıyor buda reysaş gyo baskı oluşturuyor.Saçma benzerliğin bitmesi gerekir sonuçta ikisi de farklı hisseler tabi grafiği çizen robotlar farklı düşünüyor.reysaş lojistik haftaya düzeltme düşüş devam ederse reysaş gyo da baskı oluşturma ihtimali yüksek bugün ve dün yaşadık ytd.Reysaş gyo grafiğine bakıldığında güzel grafiği var ytd.
Unutulmaması gereken 2024 temmuz ayından 2025 ocak ayındayız xu100 düzeltme yaşamaya devam ediyor 6 ay civarı büyük hisseler temeli olan iyi hisseler hala enflasyon ortamında eski gördükleri zirveleri geçebilmiş değiller.O yüzden reysaş gyo değerli hissedir xu100 de gelecekte her zaman düzeltmeler derin olacaksa geçmiş geleceğin aynasıdır derler.Bu sebeple reysaş doğru seçenek olduğunu düşünüyorum.Zaten patron alım yapmış hissesine güvenmese niye alım yapsın ytd..
Boğazıma kadar maldayım :)zarar edersek reysaş gyo gibi temeli iyi olan hissede zarar edelim.ytd.
güzel takip ettiğim bir hisse lakin pd/dd değeri çok yüksek diğer gyolara göre...
Mesela 4 büyük özel banka arasında da garanti bankasının yüksek lakin en yüksek primi yapanda garanti bankası oldu.
Sizin o yazdığınız her hisse için farklıdır mesela Edip gayri menkul bedava çarpanlardan işlem görüyor keza akfen gyo yada vakıf gyo hepsinin bedavadan işlem görüyor olması prim yapacakları anlamı taşımıyor he uzunda prim yaparlar ne zaman yükseliş trendine girerler bilinmez.Reysaş gyo durumu sektöründe farklı hepsinden daha iyi durumda hem teknik hemde temel kimse pahalı diyemez diğerlerinin bedava olması reysaş gyo nun suçu değil.Sektör ucuz ondan kaynaklı ytd.
Robotlar düzeltme düşüşe oynuyor neyse sağlık olsun ve alım fırsatı veriyor.Eski zirvesi grafikte 14 civarları yeni zirvesi 17,96 yukarı da eğer yeni zirve yaşarsak 22 civarlarına yükseliş yaşaması mantıklı olandır.Eski zirvesinde 14 civarlarından dip yükseldiyse tabi bunu robotlar bilir şuan ki 16 civarlarında robotlar en kötüyü yaşatır hissede düzeltme devam ediyor büyük resimde sıkıntı yok o da ayrı konu ytd.Şansımız bol vurduğumuz gol olsun diyelim :)
Düşüş yaşayacağını anlamıştım istesem trade ederdim lakin ucuz hisse gerek yok.
16 TL dip olacak mı?haftaya cuma seans kapanışı belli olur.ytd.
Düzeltme düşüş devam ediyor reysaş gyo ytd.
Borsadaki robotlardan nefret ediyorum kafalarına göre piyasayla oynuyorlar.
Reysaş gyo düşüş düzeltme devam edecek görüntüsü var lakin 16 TL altında günlük kapanışlar almaya başlarsa rallisine ara vermiş olur umarım yanlış düşünüyorumdur tek olumlu gelişme patronun alım yapmış olması ytd.
Portföyü olanlar için biriktirme fırsatı vermiş olur o da ayrı konu ytd..
Robotlar silkeleme yapıyor şaka gibi.
En azından düşüşün durmuş olması olumlu reysaş gyo ytd.
Silkeleme yapıcam diye alım fırsatı vermemesi gerekir lakin robotların düşüncesi olmaz böylede bir durum var ytd.