Olasi kotu senaryoda nereleri goruruz aslinda yuzde 30 dustukten sonra kademe kademe alimlara baslamak lazim gibi . En kotu felaket senaryoda yuzdesel olarak kac duser endeks
SM-G570F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Olasi kotu senaryoda nereleri goruruz aslinda yuzde 30 dustukten sonra kademe kademe alimlara baslamak lazim gibi . En kotu felaket senaryoda yuzdesel olarak kac duser endeks
SM-G570F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Krizi gören tahmin eden öncesinde nakte geçebilen, şirket analizinden fiyattan bağımsız olarak en akıllıca işi yapmıştır.Asıl soru sizin sorduklarınız değil milyon dolarlık soru bir global kriz çıkacak mı, tam tarihi bilinemese de misal bu yıl çıkar mı.Yoksa şirket analizi teknik grafik falan 1994 de 2001 de 2008 de herkesi dağıttı değil mi.Kurtulan oluyor mu o deprem zamanlarında ?
Valla onunda erken uyarı sinyalleri vardır.Ne biliyorsunuz ne zaman nakite döneceğini.Neyse bu onun tercihi isterse yazar öğreniriz.Ben benimkini yazdım zaten her gün dow sp nasdaq izliyorum.Geçen ayki gibi bir dalga daha gelirse ben kaçar, kalanlara başarılar ve saygılar:)))))))) Ortalık durulunca ful alacağım kağıdı senaryom gerçekleşirse burda yazarım arkadaşlar.
Bütün krizlere bakın öncesinde büyük bir zirve vardır, endeks 5 cent olsa nakte geçmeyi anlarımda, 3 cent endekste ne kazandınızda nakte geçiyorsunuz? :)
Kriz millet beklerken olmaz, kimsenin beklemediği yerde olur. 2008 krizinden 1-2 ay önce dolar 1.20 TL ye düşmüş. Herkes dolar 1 TL olacak diye bekliyor. İşte öyle kimsenin beklemediği yerde kopar ip.
ABD borsaları aşırı şişkin kabul. Geçmişte Amerikan ve Alman borsalarında da işlem yaptım, 215 usd dan aldığım Lockheed Martin'i 255 usd'de satmıştım, şimdi olmuş 340 usd. Yıllık karda hiçbir değişim olmadığı halde, ben aldığımda da yıllık karda önemli bir değişim olmadığı halde 120 usd'dan 215 usd'ye çıkmıştı. Korka korka almıştım.
Şu an ki ABD fiyatları çok ciddi balon, hemde çok ciddi. İlla bir yerde patlayacak ama bizde durum böyle değil, balon namına hiçbir şey yok bizde. En baba para basan ve yatırımlara devam eden (yani büyümeye devam edecek) sanayi şirketlerimiz 7-8 f/k ile işlem görüyor.
Bu dediklerimden bizim borsa göçmez diye bir anlam çıkmasın, borsada iseniz zararda beklemeyi de kabullenmişsiniz demektir.
İşyat nakit değildir, likittir. Portföyü çok büyük oranda tahvillerden oluşur, faizler çok ciddi yükseldi mi elinde ki tahviller çöp olur. Çok fenada çakılabilir bu sebeple, üstelikte borcu olmayan döviz geliri olan sanayi şirketlerinden çok çok daha fena çakılabilir.
Valla sabahtan beri bu sitede yazılanlara bakıyorumda kimse bizde kriz falan beklemiyor.Yazan herkes olumlu şeyler yazmış.Sizin öngörünüz kimsenin kriz beklemediği zamanda kriz çıkarsa kriz çıkacak demektir, çünkü benden başka kriz çıkacak diye yazan olmamış.Ben de aslında bu topiğe çok yazan biri değilim fasulyeden sayılırım bu topikte, genelde isyat ve ev almak uygunmudur topiğine yazıyorum.O nedenle benim düşüncelerim istatistiki olarak istisna olarak görülebilir di mi.
Tamamen beyin fırtınası olması için sorulan sorulardır;
1-) Şu anda kriz bekleyenler var ancak herkes beklerken olmaz diyebileceğimiz kadar yüksek bir oranda mı? Yoksa tam tersine borsaya yeni giriş hızı eskiye göre daha mı fazla?
2-) Endeksin dolar cinsinden şişik olmadığını ve F/K cinsinden şişik olmayan sanayi şirket bulunduğunu kabul ediyorum. Ancak ABD borsasında bir çöküş yaşandığında burasının nasıl etkileneceğinin bu iki kabulle ilgisi ne kadardır?
Eurobondlar Türk şirketlerinin eurobondu ise ki öyledir mutlaka, farkeden birşey yok. Faizler çok ciddi yükselirse onlarda çöp olur, sadece dolar artacağı için kısmen TL tahvillere göre daha az çöp olur.
Kriz bekleyen kişi eğer krizin geleceğinden kendi adına emin ise yapacağı şey %100 dövize geçmek (%50 usd - %50 euro). Beklediği kriz gelince %100 eurobonda geçmek (%50 usd - %50 euro cinsi eurobond). Kriz bittiğinde tekrar dövize dönmek.
Bunu diyorum ama kimsede beceremez, bunuda söyleyeyim çünkü dediğimi yapabilmek için ayrıca müneccim olmak gerekiyor. :)
Karsi fikirlerin gelmesi cok guzel olmus, birinin gormedigini digeri gorur ve soyler lakin goz ardi edilen bir durum var:
Konunun sahibi portfoy dagilimi yaparken yuzde 100 hisseden hic bahsetmemis, hatta yanlis hatirlamiyorsam en fazla borsa icin yuzde 15 yaziyordu, yuzde 20-25 arasi ev, arsa bir o kadar altin, biraz mevduat biraz doviz uzerine kurulu bir portfoyden bahsediliyor, diyelim cok ciddi bir krizde endeks bir sifiri disardan mudahale yoluyla degil krizden dolayi kendi atti, peki boyle bir kriz borsayi bi jadar dusuruyorsa ev olsun arsa olsun , altin doviz vs. İllaki bir yada birkacini ayni oranda arttiracaktir, o halde portfoyu cesitlendirmek borsa kriz riskine karsi dogal bir sigorta gorevi gorur.
Eurobonda kriz zamanında hiç bir şey olmaz değeri düşer dolar artar nihai olarak zarar olmaz.Ben sekiz yıl eurobond taşıdım dinamiğini çok ama çok iyi bilirim.Eurobond asla çöp olmaz ama anlatmak uzun iş bu topiğin konusu da değil.Müneccimliğe gelince sabahtan beri okuyorum o kadar çok kağıtda o kadar çok insan dediğiniz işi yapmış ki benim kriz tahminim hiç kalır.Neyse ben aklımdakini yazdım ne yapacağımı yazdım.Herkes bu borsa oynunun gazozuna oynanmadığını bilsin sonra bir darbe yenir adamı maddi anlamda 10 yıl geri atar.Herkese bol kazançlar saygılar.
Bana sormadın ama, ben de fikrimi yazayım.
Uzmanlığım makroekonomi, artı gelişmekte olan ülke piyasaları da diyebiliriz. 2000 yılında Saruhan Özel den(kendisi o zamandan bugüne denizbank ın baş ekonomistlerinden biridir) bunun dersini aldığımda, bu kavram henüz doğru dürüst bilinmiyordu, o zamanlar internet bu kadar yaygın değil, dünyada ne olup bittiğinden bizim yerli speklerin pek haberi olmazdı...o günden bu güne çok şey değişti.
Şunu çok net söyleyeceğim...Kriz çoğunluk beklerken gelmez konusu safsatadır...Kriz pekala çoğunluk beklerken gelir, 2000 deki .com krizi, 2008 deki mortgage krizi..hepsini çoğunluk bekliyordu. bilinemeyen şey zamanlamadır. Yani .com krizi 2-3 sene konuşulmuş, sonunda gelmişti...Mortgage krizi üzerine kitaplar yazılmış..doktora tez konum abd mortage krizi olduğu için konuyu gayet yakından takip etmiştim...tez için araştırma yaptığım bir kitap, 2004 basımlıydı, ve mortgage krizi geliyor diye bağırıyordu adeta.
Maalesef, çok yanlış genellemeler var, hisse seçimi konusunda çok iyi olan bir arkadaş, makro beklentiler konusunda çok yanıltıcı konuşabilir...bu nedenle kimin hangi görüşlerini, ne ölçüde dikkate almanız gerektiğini iyi bilmeniz lazım.
mesela mevzu uzun vade yatırım için hisse seçimi ise, dudu abimiz güzel bir örnek olabilir...ama kendisinin makro ekonomi konusundaki yorumları çok da isabetli olmayabilir...zaten gördüğüm kadarıyla değişik konularda pek yorum da yapmıyor:)
Arkadaşlar bu kriz sohbeti ile ilgili son kez kendi adıma birşeyler yazayım ve kendi adıma noktalayayım.
Borsada krizler olabilir, bu borsanın doğası gereğidir. 1 ay sonrada olabilir, 1 sene sonrada olabilir, 10 sene sonrada olabilir. Kimse tarihini bilemez.
Krize nakitte girebilir ve hisse alabilirseniz elbette paranızı 10'a katlayabilirsiniz.
Benim kastettiğim bunu pratikte yapabilen yoktur. 80 milyonluk ülkede 2008 krizine nakitte girip, herşeyini gömüp parasını 1 senede 10'a katlamış sadece 1 kişi bile olsaydı, emin olun hepimiz adını bilirdik.
Kriz bekleyeyim derken mevcut fırsatları kaçırıyor olabilirsiniz, şirketler yatırım yapıyor, büyüyor. 3 sene sonra bazı şirketler için diyeceğiz ki vaybe 3 senede % bilmem kaç kat arttı, keşke zamanında alsaymışız.
İşte bizim amacımız şimdi bu şirketleri bulabilmek olmalı. Eğer bu başlığın amacı yatırımsa böyle olur yatırımcılık.
Kriz bekleyip mal almaya çalışmak trader işidir, dediğim gibi yapabilen varsa saygı duyarım ama bana bu başlıkla hiçbir alakası yok gibi geliyor.
Teşekkür ederim Sn Cautionary,
Krizler hakkında şöyle güzel bir söz var, bilirsiniz:
"A predicted economic crisis always comes later than expected, but when it finally arrives it will happen much faster than anticipated."
Makro ve ekonometriyi ben de severim, doktoraya yolum çok tabi daha.. :)
Niye sayın syılmaz konu başlığı beyaz yaka için yatırım koçluğu yani bir anlamda herkes daha fazla para kazansın yatırımlarından maksimum fayda sağlasın ,öyle değil mi.E çöküş beklentimiz varsa dikkatli olun bu yıl böyle bir şey olabilir fazla borsaya yüklenmeyin gerekirse satın çıkın demek de bir nevi yatırım koçluğu değil mi.Ben o anlamda yazdım ,yoksa elbette isteyen istediği şirketten istediği kadar istediği fiyattan alsın.Zaten ben de kriz sonrası gene borsaya gireceğim(Zamanında çıkabilirsek tabi) borsaya asla karşı değilim arkadaşlar emlaktan falan on kat daha mantıklı:))))))))
Eurobond da çöp olur. Kriz demek şirketlerin battığı ortam demektir. 2008'de Arçelik 1 küsur TL oldu çünkü finansal borçlarını ödeyemez noktaya geldi. Finansal borcunu ödeyemez durumda ki şirketin eurobondu da çöp olur. Mesela Bank Asya'nın eurobondunu taşıyan o eurobondu nakte çevirebilir mi artık?
2001 krizinde de internetten okuduklarımıza göre İş Bankası batma noktasına gelmiş, devlet desteği ile tutunmuş. 8 yılda eurobondunuz hiç çöp olmadıysa, hiç reel krize denk gelmemişsiniz demektir. Benimde 8 senede hiçbir hisse senedim çöp olmadı mesela çünkü hiç reel kriz görmedim.
Eurobond yada hisse senedi farketmez hatta savaş durumu hariç altında olsa farketmez. Nakitin olmadığı ortamda geri kalan herşey çöp olur. Sadece nakit kraldır.
Misal garanti bankası ve arkasındaki yabancı ortağı,HSBC,ING,İŞ Bank falan batar onlardaki eurobondlar batar falan evet teorik olarak bu da bir senaryodur da düşük bir olasılık.
Eh bu durumda demek ki neymiş arkadaşlar eurobondları da ziraat bankasından almak lazım.En akıllıcası o :)))))))
Eurobondlar çöp olamaz arkadaşlar.En azından ziraatinkiler :)))))))))))ben o işin dinamiğini isteyen arkadaşa özel mesajla açıklarım bu topiği daha fazla meşgul etmeyeyim bu konuda
Daha yazmayayım diyorum ama yazıyorum işte. :)
Ben diyorum ki krizi kimse bilemez, iktisat profesörleri dahil. Bilselerdi zaten hepsi dolar milyoneri olurdu 40 yıllık akademik hayatlarında defalarca kriz oluyordur. Emin olun borsada senden benden başarısız olacak iktisat profesörleri vardır memlekette.
Piyasa başka birşey ve ky olarak nasıl bir donanıma sahip olursanız olun, piyasayı yenemezsiniz, piyasanın ne yöne gideceğini bilemezsiniz çünkü sermaye siz değilsiniz. Sermayenin sahibi buna karar verecek. Buna enejinizi harcayacağınıza, doğru şirketleri bulmaya enerjinizi harcayın.
Ne demiş Sn. Cautionary, 2004 basımlı kitap mortgage krizini bağıra bağıra söylüyordu. Peki ne zaman oldu kriz 4 sene sonra? Bu 4 senede ne yatırım fırsatları kaybetmişsinizdir bunun maliyet hesabını yapabilir misiniz?
Bu arada ben böyle bol bol yazıyorum, hiçbir şeyden anlamam ha. Beni ciddiye almıyorsunuzdur umarım.
Estağfurullah yazılarınızdan çok donanımlı bir arkadaş olduğunuzu en azından ben biliyorum ve görüyorum.Siz de düşüncelerinizi yazdınız ben de ,artık herkesin kendi aklı kendi parası doğru gördüğünü yapacak yapmaya devam edecek .Herkesin gönlünce olur para kolay kazanılmıyor, umarım bol bol kazanırsınız arkadaşlar.Saygılar ,sevgiler :))))))))))
Eurobondsa ödeyemeyebilir. Yakın tarihte Yunanistan'ın başına geldi, yunan eurobondlarının faizi %20'ye kadar yükseldi, normal seviyesi %3'ler civarıdır sanırım.
Şimdi matematik hesabı yapalım.
100 usd nominal fiyatlı bir bond 3 usd faiz veriyor ise, faiz oranının %20'ye çıkması için fiyatı ne olmalıdır?
Ters orantı ile (100 x 3)/20 = 15 usd olmalıdır.
Sağlamasını yapalım, 3 usd / 15 usd = 0.20 yani %20 faiz demekki işlemimiz doğru.
100 usd'den 15 usd'ye düşüş ne demektir?
%85 değer kaybı. Al sana çöp olmuş devlet eurobondu. Bu arada dolar değer kazansa ne olacak?
Türkiye devlet eurobondları içinde kriz ortamında aynı olasılık ihtimal dahilindedir. Reel ve ağır bir krizde Türkiye devlet olarak eurobondlarını ödeyemeyebilir.
Maaşların ödenmesi ayrı bir olay, o TL ile ödeniyor, istediği kadar para basıp ödeyebilir. Develüasyonu kabul ederek tabi.
Merhaba arkadaşlar. Kriz konusundan çıkmak adına aşağıdaki hedef portföyümü değerlendirir misiniz.Çok mu defansif sizce?
10,0% HEKTS
10,0% EREGL
10,0% PETKM
10,0% SODA
7,5% BOLUC
7,5% PETUN
7,5% AYGAZ
7,5% TTRAK
5,0% ECILC
5,0% EGEEN
5,0% VESBE
5,0% FROTO
2,5% ALCAR
2,5% ERBOS
2,5% CEMTS
2,5% SASA
Selamlar, 2008 krizini görmüş ve yaşamış bir kişi olarak ben de bir iki paragraf yorum yapmak isterim.
Dünyada piyasalarda ağırlığı olan fonlar ve kurumlar yatırım komitelerinden ağırlığı azalt talimatı geldiğinde fiyat ne o olursa ve hangi beklentiler olursa olsun ağırlıklarını azaltırlar. Son durumu bilmiyorum ama Türkiye piyasasının dünya piyasalarında ağırlığı yaklaşık %1,6 o yüzden o satışlar Türkiye'de de yapılır.
Kriz geldiğinde bizim gibi ülkelerin CDS fiyatı artar, bunun sonucunda analistler araştırma raporlarında daha yüksek oranda iskontalar uygularlar ağırlığını artır raporları bir anda ağırlığını azalta dönüşür. Sonuç 600 milyon dolar yatırım yapan (mevcut kapasite hariç) Toaso değeri 400 milyon dolara düşer.
Kriz başladığında bütün şirketler büyüme yatırımlarını azaltır, finansal borçları için kaynak yaratmaya çalışır ve mevcut durumunu korumaya bakarlar. Sonuç işten çıkarılan kişiler ve nakit sahiplerinin nakitlerini park etmeleri sonucu bütün varlık fiyatları aşağı gelir. Faizler yükseldiği için ev fiyatları bile düşer.
ABD'de korkulan şey faiz artırımından ziyade FED'in piyasaya verdiği fazla parayı geri çekeceği korkusu. Bilançosu çok büyüdü; hatırlayın aylık 70 milyar dolar kurum tahvillerini alıp aynı tutarda piyasaya USD verdi. Şu anda yavaş yavaş (Eylül'den sonra bekleniyor) 10 milyar dolarlık tahvili sahiplerine iade edip 10 milyar dolarını isteyecek ama şimdiden bazı kurumlar bu duruma karşı aksiyon alıyorlar. 10 milyar USD ile başlayıp 50'ye çıkacak.
Sayın Mahfi Eğilmez'in bir yazısı aşağıda.
http://www.mahfiegilmez.com/2017/09/fed-ne-dedi.html
Ancak FED hala USD'yi geri almaya başlamadı.
Eurobond şu anda yaklaşık yüzde 6 dolar faizi veriyor.İlk gün aldığınızda diyelim on yıllık eurobond aldınız, satmazsanız kuruşu kuruşuna kaç dolar alacağınız bellidir .Misal 10 yıllık aldınız 100 dolardan yıllık yüzde 6 faizle.10 yılda faiz olarak 60 dolar alırsınız .Vade sonunda da 100 doları geri alırsınız toplam 160 dolar kesindir sabittir hiç bir değişkenden etkilenmez ,devletin kesik atması dışında.Ha siz yarın eurobondumu ben vadesinden önce bozmak istiyorum dediniz fiyat 96 dolarda olur 110 dolar da o değişir.Bu değişim sizi aslında tl olarak çok etkilemez.Çünkü misal 100 dolarlık eurobondun değeri yüzde 10 düştü yarın 90 dolara bozuyorsunuz a bir bakarsınız ki dolar yüzde 10 artmıştır totalde tl olarak paranız pek değişmemiştir.Vadesinden önce bozmazsanız ilk günkü anlaşmanızda vade sonunda kupon ödemeleriyle kaç dolar alacağınız kesindir.Ha en uygun zaman almak için ne zamandır diyorsanız doların pik yaptığı kriz zamanlarıdır.Eurobondlar hazine garantilidir banka aracıdır banka batarsa e dedik ya ziraatten alın diye:)))))) Neyse özelden sormak isteyen arkadaş varsa daha da açıklarım konuyu,bu topik için daha fazla kafaları karıştırmayayım.
Son yazdığınız mesajda yazdıklarınızın hepsi doğru Sn Hakem. Benim eurobond çöp olur dememde ki sebep işyat ile alakalı idi. O gün fiyatlar çöp olacağı için öyle bir fiyatlamada işyat da çöp olur. Konu oradan buraya geldi. Yoksa dediğiniz gibi eurobond da vade sonunu bekleyen için, devlet/şirket iflas etmediği sürece risk yoktur.