Piyasa ile iddialaşılmaz.Ben cebimdeki paraya bakarım.Piyasa çöküş derse ve olursa nakitte olan en iyi pozisyondadır.Şirket istisnası yoktur olamaz.
Piyasa ile iddialaşılmaz.Ben cebimdeki paraya bakarım.Piyasa çöküş derse ve olursa nakitte olan en iyi pozisyondadır.Şirket istisnası yoktur olamaz.
Dün gelen bir habere göre davalardan birisi sonuçlandı ve dava açan ortak kaybetti diğerleri de emsal olabilir. Elbette olumsuz bir durum büyük ortaklar arası çekişme ama bir yönden de hakim ortağı sürekli takip eden yanlış yapmasını kollayan birisinin olması küçük yatırımcılar için pozitif olabilir
Nerde bu eski borsaci arkadaslar.
Yeniyiz bilmiyoruz bu isleri gazi veriyolar aliyoruz hisselerimizi sonra krizde patlak vermesin . Cok mu iyimser herkes durum nedir acaba . Tarihi seviyelerden girilir mi . Olasi krizde portfoy kusa donmezse ii. Krizde dip noktadan almak icin ne yapmali
SM-G570F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Her yatırımcının bir kriz stratejisi olmak zorunda, hayatında gerçek anlamda kriz görmemiş kişilere bunu anlatmak zor haliyle. Dolar 3 katına çıkar, enflasyon patlar ve borsa üçte birine iner.
Bu senaryoda elinizdeki para sıfır olmasa da kriz öncesine göre sıfır gibi birşey olur(2000 gibi 1994 gibi), hiçbir senet de sonsuza kadar yükselmez, tepede alan hayatının dersini alır.
2000'den sonra büyük kriz olmadı gibi görünüyor ama endeks zaten yükselmedi, 2007'deki değerinin bile yarısında hala neredeyse, bakalım USA borsaları o aralıkta nereden nereye gelmiş.
Efendim ford oto alan şu oldu, peki kalan 300 küsür senedi marslılar mı alıp sattı, temettüleri 10 sene önceki alım fiyatından düşersen böyle getiri varmış gibi görünür.
Ağırlıklı ortalama olan endeks değerine bakarsın elbette, kaldı ki verimsiz senetler endeks hesaplamasından bile çıkarılır.
Hala ülkede dünyada kalmamış rekor enflasyon var, hala rekor cari açık veriliyor, herkes %10 artan ihracatı söylerken neden kimse patlayan ithalatı görmüyor. Krizin tam karşılığı bu aradaki farktır.
İşler iyiyken sürekli ötelersin, hababam birileri borç veriyordur çünkü, bir zaman gelir yeter biraz da birikeni öde derler.
Bahsettiğim krizi beklemek değil olası krize hazırlıklı olmak, düzenli alım yaparsın olabilir iyi bir yatırım yöntemidir ama krize hazırlığın veya stratejin yoksa sonu her durumda hüsrandır.
Arkadaş, bilenler neden yazmaz bunu demiş, çok basit; çünkü kimse gerçekleri duymak istemiyor. Forumlar hergün sabah kalktım rüyamda gördüm bugün tavan yapacak diyenler alkış tufanı alıyor, şurada şöyle bir risk var diyen yuhalanıyor, bu sebepten forumlar aşırı derecede dengesiz.
Bu yazı yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.
“invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham
Böyle bir durumda hedge mekanizmaları her zaman elimizin altında. Basit bir değerleme yaklaşımıyla şu özelliklere sahip bir şirket canlandırın gözünüzde.100 lira sermayesi olan ve kasasında 100 lira nakidi olan borcu olmayan alacak verecekleri bir birine denk ve yıllık karı da 100 lira olan bir şirket kaba bir hesapla 10 liradan işlem görür. Kriz öncesi fiyatı bu olsun ve krize girdiğinde karı 50 liraya düşsün ama fiyatı 1 lira olsun. 10 liradan işlem görüyorken kriz beklentisiyle bu kağıdı satmak ne kadar doğru tartışılır çünkü kriz fiyatı kasasındaki nakit kadar zaten. Bir liraya düşeceğini de öngördünüz ve 2 lirayken sattınız diyelim doğru mudur yapılan işlem? Fiyatın yönünü doğru tahmin etmek doğru yatırım yapmak anlamına gelmeyebilir. Sadece o seferlik şansınız yaver gitti olarak değerlendirilir. Krizde aşırı ucuzlayacağı mantığıyla bireysel olarak beğendiğiniz şirketleri satmaktansa hedge mantığının kullanılmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Tahmininiz yanlış çıkarsa kazanamasanız da en azından kaybetmemiş olursunuz. Tabiki kriz koşullarında bile şirketin azalmış da olsa kar üretmeye ve kriz sonrasında eski haline gelebileceğini analiz ederek.
Valla ben kendi yolumu yazabilirim ancak.Benim gözüm hep amerikan borsalarında.Orda anlamsız bir çöküş daha görürsem geçen ayki gibi ,hiç dinlemem borsada 1 liramı bırakmam, satar beklerim yıl sonuna kadar.Diğer arkadaşlar ne der bilmem.Ama düşen borsada paçal yapıp maliyet düşürmek,satmadıkça zarar yoktur,spek benim lotlarıma göz dikti falandiye düşünmek hepsi palavradır.Küçük yatırımcı avuntusudur.Zaman kaybıdır.Asıl para trende uyarak kazanılır.Ben bir çöküş sonrası tekrar girebilmek için en uygun zamanda nakte geçmeyi planlıyorum.Param da isyat ta olmasına rağmen.Bilen bilir isyat zaten ful nakit bir şirket.Çöküş sonrası alıp ömür boyu satmayacağım kağıtda bana kalsın.Merak etmeyin o kağıt sizlerin de radarında,zaten yazıyorsunuz biliyorsunuz.)))))))Tabi benden eski daha fazla işi bilen arkadaşlar burda var, onların düşüncelerini de öğrenmek isterim elbet.
Krizde dipten almak diye birşey yoktur maalesef insan psikolojisi 2008 de endeks 57 binlerde iken 40 bin görsün evi arabayı basacam diyenler bırak 40bini 30 bin gördü basamadı 20 bin gördü yine basamadı çünkü 15bin 10bin bekleniyorduEn güzeli kademeli girerek ortalama oluşturmak. Dibinin dibinin dibi olabiliyor
Yazdıklarım kişisel görüşümdür, hiçbir şekilde al sat tut tavsiyesi değildir !
Yer İmleri