Piyasa ile iddialaþýlmaz.Ben cebimdeki paraya bakarým.Piyasa çöküþ derse ve olursa nakitte olan en iyi pozisyondadýr.Þirket istisnasý yoktur olamaz.
Piyasa ile iddialaþýlmaz.Ben cebimdeki paraya bakarým.Piyasa çöküþ derse ve olursa nakitte olan en iyi pozisyondadýr.Þirket istisnasý yoktur olamaz.
Dün gelen bir habere göre davalardan birisi sonuçlandý ve dava açan ortak kaybetti diðerleri de emsal olabilir. Elbette olumsuz bir durum büyük ortaklar arasý çekiþme ama bir yönden de hakim ortaðý sürekli takip eden yanlýþ yapmasýný kollayan birisinin olmasý küçük yatýrýmcýlar için pozitif olabilir
Nerde bu eski borsaci arkadaslar.
Yeniyiz bilmiyoruz bu isleri gazi veriyolar aliyoruz hisselerimizi sonra krizde patlak vermesin . Cok mu iyimser herkes durum nedir acaba . Tarihi seviyelerden girilir mi . Olasi krizde portfoy kusa donmezse ii. Krizde dip noktadan almak icin ne yapmali
SM-G570F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Her yatýrýmcýnýn bir kriz stratejisi olmak zorunda, hayatýnda gerçek anlamda kriz görmemiþ kiþilere bunu anlatmak zor haliyle. Dolar 3 katýna çýkar, enflasyon patlar ve borsa üçte birine iner.
Bu senaryoda elinizdeki para sýfýr olmasa da kriz öncesine göre sýfýr gibi birþey olur(2000 gibi 1994 gibi), hiçbir senet de sonsuza kadar yükselmez, tepede alan hayatýnýn dersini alýr.
2000'den sonra büyük kriz olmadý gibi görünüyor ama endeks zaten yükselmedi, 2007'deki deðerinin bile yarýsýnda hala neredeyse, bakalým USA borsalarý o aralýkta nereden nereye gelmiþ.
Efendim ford oto alan þu oldu, peki kalan 300 küsür senedi marslýlar mý alýp sattý, temettüleri 10 sene önceki alým fiyatýndan düþersen böyle getiri varmýþ gibi görünür.
Aðýrlýklý ortalama olan endeks deðerine bakarsýn elbette, kaldý ki verimsiz senetler endeks hesaplamasýndan bile çýkarýlýr.
Hala ülkede dünyada kalmamýþ rekor enflasyon var, hala rekor cari açýk veriliyor, herkes %10 artan ihracatý söylerken neden kimse patlayan ithalatý görmüyor. Krizin tam karþýlýðý bu aradaki farktýr.
Ýþler iyiyken sürekli ötelersin, hababam birileri borç veriyordur çünkü, bir zaman gelir yeter biraz da birikeni öde derler.
Bahsettiðim krizi beklemek deðil olasý krize hazýrlýklý olmak, düzenli alým yaparsýn olabilir iyi bir yatýrým yöntemidir ama krize hazýrlýðýn veya stratejin yoksa sonu her durumda hüsrandýr.
Arkadaþ, bilenler neden yazmaz bunu demiþ, çok basit; çünkü kimse gerçekleri duymak istemiyor. Forumlar hergün sabah kalktým rüyamda gördüm bugün tavan yapacak diyenler alkýþ tufaný alýyor, þurada þöyle bir risk var diyen yuhalanýyor, bu sebepten forumlar aþýrý derecede dengesiz.
Bu yazý yatýrým tavsiyesi olarak deðerlendirilemez.
“invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham
Böyle bir durumda hedge mekanizmalarý her zaman elimizin altýnda. Basit bir deðerleme yaklaþýmýyla þu özelliklere sahip bir þirket canlandýrýn gözünüzde.100 lira sermayesi olan ve kasasýnda 100 lira nakidi olan borcu olmayan alacak verecekleri bir birine denk ve yýllýk karý da 100 lira olan bir þirket kaba bir hesapla 10 liradan iþlem görür. Kriz öncesi fiyatý bu olsun ve krize girdiðinde karý 50 liraya düþsün ama fiyatý 1 lira olsun. 10 liradan iþlem görüyorken kriz beklentisiyle bu kaðýdý satmak ne kadar doðru tartýþýlýr çünkü kriz fiyatý kasasýndaki nakit kadar zaten. Bir liraya düþeceðini de öngördünüz ve 2 lirayken sattýnýz diyelim doðru mudur yapýlan iþlem? Fiyatýn yönünü doðru tahmin etmek doðru yatýrým yapmak anlamýna gelmeyebilir. Sadece o seferlik þansýnýz yaver gitti olarak deðerlendirilir. Krizde aþýrý ucuzlayacaðý mantýðýyla bireysel olarak beðendiðiniz þirketleri satmaktansa hedge mantýðýnýn kullanýlmasýnýn daha doðru olacaðýný düþünüyorum. Tahmininiz yanlýþ çýkarsa kazanamasanýz da en azýndan kaybetmemiþ olursunuz. Tabiki kriz koþullarýnda bile þirketin azalmýþ da olsa kar üretmeye ve kriz sonrasýnda eski haline gelebileceðini analiz ederek.
Valla ben kendi yolumu yazabilirim ancak.Benim gözüm hep amerikan borsalarýnda.Orda anlamsýz bir çöküþ daha görürsem geçen ayki gibi ,hiç dinlemem borsada 1 liramý býrakmam, satar beklerim yýl sonuna kadar.Diðer arkadaþlar ne der bilmem.Ama düþen borsada paçal yapýp maliyet düþürmek,satmadýkça zarar yoktur,spek benim lotlarýma göz dikti falandiye düþünmek hepsi palavradýr.Küçük yatýrýmcý avuntusudur.Zaman kaybýdýr.Asýl para trende uyarak kazanýlýr.Ben bir çöküþ sonrasý tekrar girebilmek için en uygun zamanda nakte geçmeyi planlýyorum.Param da isyat ta olmasýna raðmen.Bilen bilir isyat zaten ful nakit bir þirket.Çöküþ sonrasý alýp ömür boyu satmayacaðým kaðýtda bana kalsýn.Merak etmeyin o kaðýt sizlerin de radarýnda,zaten yazýyorsunuz biliyorsunuz.)))))))Tabi benden eski daha fazla iþi bilen arkadaþlar burda var, onlarýn düþüncelerini de öðrenmek isterim elbet.
Krizde dipten almak diye birþey yoktur maalesef insan psikolojisi 2008 de endeks 57 binlerde iken 40 bin görsün evi arabayý basacam diyenler býrak 40bini 30 bin gördü basamadý 20 bin gördü yine basamadý çünkü 15bin 10bin bekleniyorduEn güzeli kademeli girerek ortalama oluþturmak. Dibinin dibinin dibi olabiliyor
Yazdýklarým kiþisel görüþümdür, hiçbir þekilde al sat tut tavsiyesi deðildir !
Yer Ýmleri