Amerikada yaşayanın hayat standardı değişmiyor, ancak türkiyedekinin düşüyor. Birçok şeyi ithal ettiğimize göre, dolar ikiye katlandığında aynı TL'ye öncekinin yarısı kadar şey satın almış oluyoruz.
Printable View
Ben ucuza beton almak istiyorsam betoncularda pahalıya beton satmak istiyor demektir. Artık kim kime... Şu anda nakit hemde dolar nakitte olan mı istediği an beton alır yoksa eldeki betonunu satıp acil paraya ihtiyacı olan mı nakde dönebilir ?
Horoza sormuşlar Doları olanmı emlak alır, yoksa emlağı olanmı satar Dolar alır.
Horozun cevabı malum...
Geçmişte yaşananlardan ders almayanlar gelecekte olması kesin zararlardan asla kurtulamazlar.
2011 yilinda 84bin tl ev bedeli+6 bin tl kredi faizi bedeliyle ev aldim. Günün kuruyla 56bin usd'ye tekabül ediyor.
Yıl 2017 oldu ve 56bin usd şu anda 210bin tl'ye tekabül ediyor. Evi bugün satsam 250bin'e gider.
Şimdi baya prim yapan bir yer olmasina rağmen dolar bazli olarak sadece 10bin usd kar etmisim.
Çevredeki dostlarla konustugumuzda vay be 3'e katlamis diyorlar ama bu yanlış bir bakis acisi maalesef. Sadece bakiyeyi korumuşum. Zaten son üç yildir emlak alanlar dolar bazli külliyen zararda.
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
O aralar yaş küçüktü pek anlamazdik bu islerden. Kredili dolar da alabilirdim. Nakitte sıkıntı yoktu yani. Tabi o zamanlar her yer dolar, pek yatirim araci sayilmazdi.
Bir de yatirimlarin hepsini bir sepete yapmazsin. Dolar konut tl sepeti yapiyorum genelde. Elimde 2.4 maliyetli dolar var 3 yildir tuttugum.
Kira ortalamasi aylik 300 usd desek 20 bin usd yapar. 30 bin usd cepte olmuş olur. Aslinda fena değilmiş [emoji1] şaka bir yana 6 yıllık bir yatirim olarak cazip degil bence.
Aslında epeyce karlısınız bence. Tablonun çok parlak olmasını doların son dönemdeki hızlı yükselişi gölgeliyor. Ama bu hususta da can sonuna sıkmaya gerek yok. Dolar ile konutu kıyaslayanlar dolara yatırım yapmışlar mı? Yapmışlar ise doların zirve yaptığı yere kadar saklayabilmişler mi?
Ben de altını 127 den aldım 132 den sattım. Lafta bu işlerden anlıyordum ama 147 ye çıkabileceğini öngöremedim. Şimdi 3 ay önce konut alan kişi altın alıp tutana göre zarardadır demem saçma.
Konut almak yatırım değildir bence de. Gelişmeye açık yeni yerleşim yerlerinde, veya eski yerleşim bölgelerindeki olağanüstü koşullarda gerçekleşen artışlar dışında bir kazanç elde edilemez kira dışında. Eğer beklenti gerçekleşmiş ise konutu satmak ve kazancı realize etmek gerekir. Aslında kazandırıan konut değil de onun maliyet bedelinin belirli oranında temsil ettiği arsa payıdır yatırım olan. O halde amaç yatırım ise %20-60 oranında arsa payının yatırım olarak nitelenebileceği konut yatırımı yerine %100 ü yatırım olan arsa yatırımı en akıllıca yatırım aracıdır. Tabi anlayan için:cool::cool:
zaten bu forumda tartışılması gerekende bu bu olmalı bence ....
Usd veya başka yatırım araçları bazında konut min . da olsa bundan sonra gelir getirecek mi...
Benim İçerenköy tarafında bir dairem var ... Kiracım 370 bin tl teklif ediyor ... Geçen bir arkadaşımın ısrarı ile SUR YAPI EXEN 'E GİTTİK . yatay bloklarda havuza cephe bir daire baktım .... 660.000 tl'ye emlakçı arkadaş hayırlı olsun dedi.
600 lere biter ise alırım diye söyledim ... Olmayacağını söyledi bende bırakıp geldim ... dairenin kira getirisi bana söylene 2250 - 2500 tl arası .. (kalan miktara kredi çekip 60 ayda kapatırım diye düşündüm ...)
Ben Nisan sonrası tekrar bakmayı düşünüyorum ...
Neyse şimdi gelelim konutu bu kadar eleştirmeme rağmen neden bana cazip geldiğine....
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1055273
Bu proje ile alakalı başka bir forumdan aldığım doneler....
forumdaki mantık ile ortalaması konutta m2 bazında 5500 tl'ye tekabül ediyor ...
1 mart 2010 usd kuru
http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/201003/01032010.xml
1,5353
5500 / 1,5353 = 3582 usd x 0,80 (proje indirimi peşin ödeme araya tanıdık sokma iki daire alma vs )
3582 x 0,80 = 2865 usd benim baktığım daire brüt 90 - 100 m2 bandında idi ( satıcı 100 m2 dedi)
286.5000 usd
https://www.sahibinden.com/ilan/emla...97062029/detay
Bu baktığım dairenin planı
bugun 286.500 usd = 1.074.000 tl
daire 660.000 TL ....
BEN BU TARZ PROJELERDE DÜZELTMENİN SONUNA DOĞRU GELDİĞİMİZ DÜŞÜNMEYE BAŞLIYORUM ....
yANLIZ ALANLARADA BÜYÜK GEÇMİŞ OLSUN .... (BEN KİMSENİN %20 İNDİRİM FALAN ALDIĞINADA İNANMIYORUM )
dolara yatırım yapmak ? bu forex firmalarının kullandığı manasız bir kelime oyunudur, öyle bir yatırım cinsi yok, bunun adı trade
kredi kullanarak dolara yatırım yapmak konusunda uzun araştırmalara gerek yok.. viop'tan dolar pozisyonu almak tam olarak kredi kullanarak dolara yatırım yapmaktır.. mesela 100 lira özsermaye 200 lira kredi ile 300 liralık beton pozisyonu ile, 100 lira özsermaye ile kaldıraç oranı 1/3 olmak kaydıyla viop dolar kontratı almak aynı şeydir.. viop dolar kontratında her ay başına %0.9 kadar vade farkı vardır- yani mesela şu an haziran kontratı 3.86 ile spotun 11 kuruş üstünden işlem görüyor, o 11 kuruş vadeye kalan 3,5 aylık sürenin TL-USD faiz farkıdır.. kısacası, 1.250 TL özsermaye koyarak 1 kontrat usdtry pozisyonu almak (1 kontrat = 1.000 usd = 3.750 TL) kredili olarak dolara yatırım yapmak denen şey olur..
mesela 1 yıl önce mart-2016 başı dolar kuru 2.90 imiş, bir yılda ödenen faiz farkı (spread) yaklaşık 30 kuruş.. maliyet 3.20 olmuş, bir yılda %17 kar elde etmiş yatırımcı.. önümüzdeki sene mart ayında başabaş noktası 4.10.. yani 4.10 üstünde kar yazmış olacak, altında kalırsa zarar .. bir 2 bire üç gibi düşük kaldıraç oranlarında margin call ihtimali hemen hiç yok..
Yeni moda dolar..:)
Geçen sene aldım 480 e bu sene oldu 680 seneye 800 e satarımcılar uzun zamandır görünmüyorlar..:)
Konutun yerini şimdi dolar aldı..
Dönem dönem değişir..Artık şaşırmıyorum..
Bir dönem gelir borsa bu sefer senede yüzde 50 60 koyar (en acımasızı odur)
oww bu sefer de herkes hisseci olur..
Burada şimdi dolar dolar konut konut diyene bir bakarsın nuh-u nebiden beri hisse tutmakda oluverirler..Hepsi parayı 2 ye 3 e katlamış durumda uzun vade borsanın ne kadar karlı olduğunu yeni gelen acemilere öğretmektedirler..
:)
Herkes uzman herkes yatırımcı kimse zarar etmiyor..Hangi enstrüman en çok getirdi ise mutlaka ondan elde bol bol var..
eearrrrggghhh
Not..15 20 senedir para piyasalarını takip edenler bilir..1999 2000 lerde hiç ummadığın adamın hisse takip ettiğini alıp sattığını gördüm..Camcı simitçi balıkçı avizeci..Şaka değil bu meslek grupları..Eminönünde balıkçının ellerini önlüğe silip aracı kurum un seans izleme salonun da iğrenen gözlerle bakan kıza deste deste para teslim ettiğini gördüm..Arkadaşın babasının bağdat caddesindeki dükkanının yanında ki avizeci borsa dan karısına sıfır passat aldı..:)
sn investment,
yukarıda linkini verdiğiniz sitede aidat nedir? bence kazık gibidir..yoksa ev fiyatı 660 fena değil..600 e alınabilirse cidden iyi bir alış veriş olur...hele kar amaçlı değil de, yaşamak için düşünülüyorsa daha da iyi.
(ben bu tür projelerin uzun vadede enflasyonu yenebileceğini pek düşünmüyorum...kira faktörünü de düşününce ancak %1-2 reel getiri sunar bence).
Aidatlara dikkat et, aidat oyunu bozuyor, Bahsedilen projelerin aidatları 500TL ve üzerinde. Genelde ilk 3 yıl tüm daireler satılana kadar aidatlar baskılanıyor. 4. yıl %20-30 luk artışlar olabiliyor. Yüksek aidatlı daireleri kiraya vermek zorlaşıyor. Yatırım amaçlı eski mantıkla bakarsak yüksek aidat çok ciddi bir risk.
375 TL AİDATI VAR ....
kİMSE KUSURA BAKMASIN söylediğimi yanlışta anlamasın lütfen AMA BEN AİDATA VERİLEN PARAYA ACIMIYORUM ...
En azından kapıda güvenliğin var ve komşun kravat takıyor ...
Aracının yeri belli , Spor salonu , yürüyüş parkuru , yüzme havuzun var ve site dışında kimse bunları kullanamıyor ...(bunların ortalama maliyeti dışardan almaya kalksanız en az aylık 175 tl )
Kendin oturacaksan aynı fikirdeyim. Araban için kapalı sana ait numaralı otopark, Geniş bir kiler, 24 saat Jeneratör, kapıda güvenlik.
Ama bütün bunlar bu daireyi yatırım amaçlı kiraya vermek istediğinde yanıltıcı kira çarpanı oluşturuyor. Zira kiracılardaki alım gücü belirli dönemlerde ciddi erezyona uğrayabiliyor. 2500 TL ye kiraya vermeyi planladığın bir sitede üstüne 500TL aidat binince dairenin boş kalma / yeniden kiracı bulunabilme aralığı genişliyor. Buda efektif kira getirisini düşürüyor.
2. önemli konuda aidatlar daireler satıldıktan sonra ve/veya 3. yıl sonunda ciddi oranda arttırılıyor. Asgari ücretteki artışlarda aidatlara birebir yansıyor.
Yüksek aidatlı dairelerin kiralanmasını uzun vadede riskli buluyorum.
Aidat konusu iyi hesap edilmeli.
500 aidat + 2500 kira 3000 tl kiracı için. bence bu para ile kirada oturacağına kendi evini rahatlıkla alabilir.
Forumdaki Konu ile çok alakalı değil ama
Benden başka düşünen var mı onuda bilmiyorum ama ;
Milyon milyon diyorduk milyonunda hükmü kalmadı !
Orta sınıf bir araç almaya kalsan 155.000 liradan başlıyor (passat 1,6 tdı comf)
Oturulacak Daire fiyatları mahalle arası yerlerde 350 - 450 bandından başlıyor ....
Site konseptine girince 600 - 700 arası gözden çıkacak .....
iSTANBULDA ne kadar kısarsam kısayım bekar halimle harcadığım para her ay 6.000 tl'nin az üzerinde . (590 euro sadece her ay araç kiram var )
Senede 72.000 ile 100 bin arası bir para gidiyor ve dönmüyor ....
Yaş 36 çoluk yok çocuk yok yatıyorum kalkıyorum düşünüyorum bu böyle olmayacak ....
Küçük Bir yere gidip yerleşmek lazım .....
Çalışıp didinip birilerini zengin edip sağlımızı bozuyoruz ....
Hocam +1
Resmen hislerime tercüman olmuşsunuz. Yaşam koşulları günden güne zorlaşıyor.
Üstat Ticari Gayrimenkul Danışmanlığı Yapıyorum ayrıca İnşaat (inşaatta hissem çok düşük ) . Parayı Danoşmanlıktan Piyasa tabiri ile söylemek gerekir ise Emlakcılıktan kazanıyorum ...
Kullandığım aracın sıfırı 160.000 tl
Hayatım boyunca taksitle bir şey almayı sevemedim ...
Açıkcası araç sahibi olmayada Kendi işinin sahibi isen karşıyım ...
Nakit ödesem Ticaret yapıyorum Paramın maliyeti min . banka faizi + % 8 =
Banka faizini sayma net 12800 tl
Kasko + sigorta = 2500 tl
bakım ( senede 25.000 km yapıyorum ) 2000 tl
lastik 800 yıpranma
araç değer kayıp bedeli 1 yıl içinde 8000 - 15000 tl arası
Ayrıca 500 euro + kdv ödüyorum vergi avantajım var
Buna
Mazotunu koyup biniyorum bana daha ucuz geliyor bilmiyorum ....
ADam Şiir Gibi Anlatmış İzleyin izlettirin ....
https://www.youtube.com/watch?v=MOwXanZwlAE
Bekar insanlar evli insanlardan yeri geliyor daha çok masraf ediyor.
Bekarken 6 bin lira, evliyken 12 bin lira harcarım diye bir mantık yok.
Belkide eşin çalışır 12 bin lira kazanırsınız ama 5 bin lira harcamaya devam edersiniz.
Yani insan aklıyla Allahın işine karışılmaz.
Annen baban evlenerek hata yapmış olamaz. Bence artık seninde vaktin gelmiş...
Alım gücünün düşmesi demek hemen vatanı milleti bırakıp gidelim demek mi.. Kaldı ki Amerika da kapısı açık "hadi herkes gelsin" diye beklemiyor herhalde.. Vatanı bırakmak başka dinamikleri olan bir konu, dolar ikiye katlarsa alım gücünün düşüp düşmeyeceği bambaşka dinamikleri olan bir konu.. Alakasız durumları birbirine karıştırarak tek noktadan konuya bakmak yanlış neticelere götürüyor..
Ben sadece dolar değer kazandığı zaman bu avantajın sonsuza kadar sürmediğini söylüyorum.
Dolar kazandığı zaman bir amerikalı türkiyeye gelip doları bozup birşeyler alırsa okey karlıdır.
Ama birkaç ay sonra veya ertesi sene sonra zaten piyasa dengeyi kuruyor. Ona göre herkes hesabını değiştiriyor.
Mesela sen Amerikadan 1000 dolara bir bilgisayar aldın. 3600 tl veriyordun.
Dolar arttı 3750 tl vermeye başladın.
Sonra yurt dışına bir kıyafet satıyorsun. Yurt dışına 1000 dolara sattığı yani 3600 tlye sattığı bir kıyafeti yine 1000 dolara satıyor ama bu sefer 3750 tl kazanmış oluyorsun.
Yani bu döngü bu şekilde devam ediyor.
Sorun varsa doların yüksek tlnin ucuz olması değil. İthalatın fazla, ihracatın az olmasıdır.
Orayı çözmek için uğraşmak gerekir.
Dediğin gibi yanlış neticelere gitmemek gerekir...
Tapu harçlarına indirim gelmiş !!!
Son dakika: Tapu harçları o tarihe kadar indirimli!
Tapu harçlarında 30 Eylül'e kadar indirim yapıldı. Tapu harçları binde 20'den binde 15'e çekildi. Ayrıca damga vergisi oranı da sıfırlandı.
Yahu bu ne biçim memleket her dakika bir şey değişiyor.
İki ay önce ev aldım....tapu harcındaki indirimden faydalanamamış oldum.
Neden indirildi acaba....referandumla ilgili olmasın sakın....milletin gözünü boyamak için olmasın sakın....geçici bir rahatlama sağlamak , milleti kandırmak için olmasın sakın..
Damping mi bu....devlet PAZARCILAR GİBİ AKŞAMÜSTÜ UCUZLUĞU MU YAPIYOR....EYYYY MİLLET YETİŞEN ALIYOR...!!!
Neyse bir sinirim yatışsın bu zararı nereden çıkartacağımı bulurum !!
Bizim gibi ülkelerde doların artması, alım gücünün de düşmesi malesef aslında iyi bir şey.
Şimdi biz tutup 800 dolar asgari ücret versek, ( yani dolar 1.6 tl olsa ), çok kısa sürede ülkedeki tüm fabrikalar kapanır gider, yaşam tabi ki ucuz olur ama zaten %20 lere vuran işsizlik gider %50 lere dayanır, kriz gerçekleşir.
Herkes çözümü biliyor maşallah, katma değer üretmek lazım. Nasıl yapacağız? Üniversiteler, özgür girişim ve düşünce ortamı, düzgün bir eğitim, devlet desteği gibi pek çok ayağı olan bir yapısal reformlar denen paket var. Bu paketi malesef hiç bir hükümet uygulayamaz arkadaşlar. Çünkü bu, tl yi dibine kadar devalue etmeyi, Laz müteahhit değil ODTÜ'lü mühendisi baş tacı etmeyi, görüşü ne olursa olsun liyakat usulünce atama yapmayı filan gerektirir. İddia ediyorum bunları yapan hükümet ilk seçimde gider.
Yarın hasbelkader CHP gelsin o da ilk iş kendi adamını doldurur geçer, boş yere ümide kapılmayın. Rahat olun, evlenin çocuk yapın evinizi alın geçin... Bir de şükredin... Ki daha kötüye gitmesin...
hiç bir ülke için, hiç bir koşulda alım gücünün düşmesi iyi bi şey olamaz.. yerli paranın düşmesiyle ihracatçı sektörlerin avntaj kazanmasını kast ediyorsan, zaten kazanılan bu avantaj üretimin artması, işsizliğin azalması ve gelirlerin artması içindir.. yani ultra hedef alım gücünün yükselmesidir.. kur meselesi ise bir denge meselesidir..
2013 mayıs'ta 1.80 olan dolar kurunun 4 yıl kadar sonra bugün 3.7x olması, alım gücünün yarıya düştüğü anlamına gelmez.. alım gücünü ölçen kıstas bellidir, enflasyon- tüketim paketindeki fiyatların artışı.. kur'un 2 kattan fazla arttığı dönemde tüketici fiyatları %38 arttı.. ama bu da alım gücünün %38 düştüğü anlamına gelmez, çünkü 4 yılda reel büyüme var, yani gelirler enflasyondan daha fazla arttı demektir..
bu istatistiklerin manipüle edildiğini söylemek de abesle iştigal olur, 2016 gibi bir yılda 1.3 milyon ev, 1.0 milyon sıfır araba satılmış olması hayli yaygın bir alım gücüne işaret eder
2016 yazının sonlarına doğru sıfır bir hyundai tucson alma niyetim vardı. Bayiye gittim, içine oturdum, inceledim, broşürler pazarlıklar çay çörek sohbet falan, her şey güzeldi..
Zaten satış temsilcisi daha önce de (2010 yılında) gelip tak diye nakiti masaya koyarak araba aldığımı bildiği için, benim kararlı bir müşteri olduğuma adı gibi emin.. Satışa kesin gözüyle bakmakta..
Sonra ne oldu? Komşularla gerilim, savaş ihtimali, suriye operasyonu, büyük şehirlerimizde patlayan bombalar, tüm bu olumsuzlukların arasında sanki keyfimiz çok yerindeymiş gibi başkanlık meselesinin gündeme gelmesi derken jip alma planlarım tamamen rafa kalktı..
Jipi falan bir yana bırakalım, evde yiyecek stoklamaya başladım yahu..
Halk böyle başı farklı sonu farklı bir 2016 yaşamışken, 2016'nın tümünü tek bir rakam olarak ele almak pek doğru değil bence.
Ayrıca ticaret yapan bir tanıdığım geçen kış Türkiye'nin her yerine her gün koli koli mal gönderdiğini, bu kış ise sinek avladığını söylüyor.
Sizin rakamlarınıza yansımamış olsa da, son zamanlarda işler epey ters gidiyor bu ülkede..
Aslında toplum olarak elimiz bollaştığında harcamalarımızın bir kısmını ertelemek suretiyle tasarruf yaparak kenara nakit koyduğumuzda, piyasanın daraldığı kampanyaların yapıldığı dönemlerde harcamak hem istediğimiz malları ucuza almaya hemde piyasadaki nakit sıkışıklığının daha rahat giderilmesine yol açacaktır.
Mesela mobilya, beyaz eşya, otomobil gibi...
Şahsen ben öyle yaptım.
Bundan sonra kısmet olursa böyle devam edeceğim.
Hocam Amerika her isteyen gelsin dese emin olun 18-40 yaş arası insanlarımızın %60'ı gitmek ister...
Diğer yaş aralığını bilemem...
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Burda çok güzel yorumlar yapılmış ev almakla ilgili.
Ev alırken genel durum belli bir peşinat verip üstünü banka kredisi ile tamamlamaktır.
Ancak burada yapılan hesaplamalarda yorumlarda genelde yapılan iki hatanın yapıldığını gördüm.
1) evin maliyeti hesaplanırken kredi dolayısıyla bankaya ödenen faiz maliyete dahil edilmiyor. 2) ev eğer kiralama için alındı ise alınan kira gelir olarak değerlendirilirken oturmak için alındı ise ödemekten kurtulunan kira gelir olarak değerlendirilmiyor.
Forumun başlığı olan soruya gelirsek şu an ev almak ne kadar mantıklı derseniz şunu derim. Özellikle istanbul piyasasında emlak fiyatlarında ciddi bir balon vardı. Bu bir iki senedir artmama/inme eğiliminde. 1 sene içinde bu balonun ciddi anlamda inmeye başlayacağını düşünüyorum.
Sanırım döviz yada altın alıp pusuda beklemek en rasyonel çözüm olur... 😊
Biz de (Tr) duvar örüyoruz. Demek burda da sömürü var...
İstanbula gelince...çöldesin elinde sadece çamurlu bi şişe su var. Vazgecebilir misiniz?
Pek çok kişi imkanı olsa gider ama ekmek parası...