portföyün yaklaşık olarak %15 i yabancı fon.
o da AFT.
düşünmüyor değilim.
ve hala düşünüyorum :)
Printable View
Faiz artabilir.Bugun dolar dusebilir.
Fakat yarin ne yapacagiz?
Yine ayni kisiler tarafindan yonetiliyoruz.Reform laflarina hic guvenmiyorum.Dovizden asla cikmam.Cikamam.
Saygilar.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bugün kafası rahat olanlar imkani olup da düşük kur maliyetiyle yüksek riskli donemde Eurobond alanlar. Fonlar her imkanı sağlamıyor.
üstat finansal piyasalar daha başka türlü çalışıyor maalesef.
özellikle yabancı kazanacağı paraya bakar, yeter ki finansal piyasa koşulları sağlansın.
2018 deki gibi bir durum olursa 1 yıldan fazla dolar sürünebilir.
ha olur demiyorum ama ihtimal dahilinde.
saygılar, bol kazançlar.
Bu konu kafamı en çok kurcalayan durumlardan biri, yazdığınız %100 doğru ancak vadenin uzunluğu ve hareket esnekliği olmaması beni hep engelledi. Çevremde örneğin %70 hisse %30 eurobond portföyü yapan birkaç arkadaşım var ve çok mutlular özellikle eurobond tarafından. Hep cds lerin yüksek olduğu ve kupon ödemesi en iyi kağıtları aldılar ve şuan en kötü döviz bazında %7,5-8 kupon ödemesi alıyorlar ve cds düşüşüylede ekstra kazandılar. Kuru saymıyorum zaten.
yazdıklarıma benzer şeylerin hayata geçmesi konusunda ben de umutsuzum. bazı arkadaşlar herkes faiz düşürürken biz neden artırıyoruz deyince böyle yazdım. işin anahtarı olan güven olmayınca da yunus idi hızır idi, yunus idi hızır idi misali, her ay faiz artacak mı artmayacak mı, 2 puan mı artacak üç puan mı diye geçici çözümleri konuşup duruyoruz maalesef.
Dün görüşümü ve aldığım aksiyonları paylaşmıştım. Bugün için ölü taklidi yapacağım ve sadece izleyeceğim. Bugüne kadarki tecrübelerden edindiğim karar sonrası ilk hareketler tamamen yanıltıcı olabiliyor ve yarım saat içinde %100 değişebiliyor. O yüzden birkaç gün önceden aksiyon alıp karar günü hareketsiz beklemek şahsen bana en az zararı verdi hep.
Hocam yaklaşık 3 ay oldu bunları biriktirmeye başlayalı ( daha önce başka döviz bazlı fonlar vardı, kub taşıdım çok uzun dönem), çok az bir miktar usd üstünde getirdi. Ancak vergi çıkınca gerisinde kalıyor yanlış hesaplamıyorsam. Fark yaratan eurobond fonu olmadığı için, içlerinden seçtiğim iki tanesi idi mecburen. Orada çok büyük beklentim yok açıkçası. Dolar getirilerine yaklaşmalarına razıyım. Ama gbc yabancı hisse fonum buradaki kayıpları telafi edecektir benim için diye düşünüyorum bir vadede.
Faizde sadelesme ve piyadanin soylemlere bakarak faizi istenilen noktaya ole de demeyelim de gecelikte fonladiklari noktaya cekecekler diye dusunup fiyatlama yaptigi piyasada aksi davranmak sorunlari otelemeye yol acabilir...
Ytd
"Bir ülkenin bağımsızlığı yabancıların lütuf ve merhametine bırakılamaz."M.Kemal ATATÜRK
çok güzel bir noktaya değindiniz sn. sevinen, sn. matac'nda yazdığı eurobond yatırımı konusunda kafama takılan konulardan biride fon mu yoksa eurobond'u almak mı?
Şöyle bir örnekte durum ne olur mesela;
Vade: 1 Yıl
Kur: Sabit (1 Ocak ve 31 Aralık kuru aynı)
Cds: Sabit(1 Ocak ve 31 Aralık oranı aynı)
Kupon Faizi: Yıllık %10
(Eurobond fonunda karşılaştırmaya konu Eurobond var sadece)
Eurobond Fon ile Eurobond getirisi ne olur bu durumda?
kendi adıma faiz arttırım kararı öncesi hisse portföyümde %50 nakitteyim. Kararın pozitif geleceğini düşünüyorum. Ama bu pozitiflik sonrasında da düzeltme ihtiyacı görüyorum. Pozitif karar sonrası biraz daha nakite geçeceğim. Tabi kendi adıma hisse tarafında hızlı hareket ettiğim için heran her yöne pozisyon alabilirim. Karar piyasanın istemediği yönde gelirse borsada stop loss yapmam gerekebilir.
Fonlarda ise hisse fonlarımda dün son satışlarımı yapıp ağırlığı azaltmıştım.
Bundan sonra faiz kararı pozitif olursa ,3-6 ay süre dövizle fiyatlananan fon tarafında arttırım yaparım zamana yayarak. Halihazırda ağırlığım defansif değişken tarafında.
Aslında pratik örneklerden yola çıkarsak, uzun vadede 5 yıl gibi, eurobond fonları usdtry getirisinin usd mevduat faizi kadar üstünde getiriyorlar çok kabaca. yani yıllık usdtry +2+3 civarı gibi. Ancak vergiyi çıkınca altında kalıyorlar aslında.
cds elbette önemli bir faktör ama çok uzun vadede aynı yerlerde dalgalanacağını varsayarak, ihmal ederek söylüyorum bunu.
hisse fonlarda endeksi yenebilen fonlar olduğu gibi, döviz getirisini net yenen eurobond fonları da olsa keşke. ancak eurobondları 2.el satıp almak, faizini trade etmek fonlar için çok zor iş.
Serbest döviz fonları vardı bunu yapabilen onun da ekstra vergilerle ( kümülatifle 30'un üstüne çıkan) anasını ağlattılar, kepenk kapattı çoğu, anlamsızlaştı.
Çünkü madem ki yatırımcının işine yarayan bir şey var, regülasyon ile vergiyle neden hemen mahvedip, tasarrufçuyu dövüp müteahhitlerimize kredi yaratmıyoruz ?
Merhaba; Aşağıdaki tablo bugünkü TEFAS verilerine göre eurobond fonları ve usd getirilerini gösteriyor. Fonların çoğunluğu vergiden sonra dahi usd kazancını geçiyor. Ancak, eurobond kupon getirisinin altında kalıyorlar.
Ek 26308
Hocam getirilerin %10'u vergiye kesilince ( 3 yıllıkta 10-12 puanları oraya gidecek), yarısı başabaş kalıyor, birazı altında kalıyor, birazı 3 yılda %5-6 gibi çok çok cüzi geçiyor. Çok ihmal edilebilir oranlar bunlar. Son 1 ay ve 6 aydaki avantajları cds düşüşünden kaynaklı.
İyi fon seçilse, bir miktar çok küçük üstünde kalınabilir. Ancak ben eurobond fonları arasında diğerine göre iyi olanı olduğunu düşünmüyorum.
Konjünktürel olarak , ellerindeki bondları vadelerine vs. göre birbirinin üstüne çıkıyorlar. Çünkü hepsi ihraçtan itfaya kadar taşıyorlar. Eurobond faizi trade eden fon yok. Yani düşük faizden elinden çıkarıp yüksek faizden koyan da koy. Zaten çok da mümkün değil hacimsel anlamda fonlar için. Viopta döviz türev trade ederek fon getirisi bir miktar ayrışan da yok. Bildiğim kadarı ile mevzuatları da musait değil eurobond fonlarının
3 yıllık 5 yıllıkta bu fonların arasında 10-15 puan farklar başka bir beş yılda tersi olabilir.
Yani dediğinizi yapan biri ile eurobond fonu taşıyan birinin net getirisi 5 yıl sonra artı eksi 5-10 puan civarında dolanacaktır kanımca.
Ben sadece fon yatırımı yaptığım için bu yolu kullanıyorum, bence fark yok. Fark olabilir rasgele, ama anlamlı fark yok.
Belki cds 500 üstüne çıkarsa eurobond fonu almak, 250 altına inerse usd mevduat yapmak gibi kurgular denenebilir.
Eurobond severler AGC'yi inceleyebilir. Başarılıdır, demiyorum ama bir seyler deniyorlar işte.
Glp out.
Tum istenileni vermişler.
Tek tabelaya dönmüşler, bu kısmı epey olumlu.
Dolar almak için eller tetikte bekliyordum.mb ters köşe yaptı
Hayırlı olsun, ben tutturamadım. Genelde ilk tepki sonrası biraz toparlar, sonra herkes faiz arttırıldı çözüm olmadı demeye başlayınca biraz daha salar, bakalım bu tutacak mı.
Para Politikası Kurulu,
- Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltilmesine
- Tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına
karar vermiştir.
Bu karar yeni yönetime max 3 ay kazandırdı. İyi değerlendirilmeli..
5 yıllık CDS de 380'e geriledi.
yıl sonu dolar kuru hedefime adım adım gidiyoruz.
Ben oranı tutturamadım ama kuru tutturdum, fazla bir hareket olmadı. :) Önemli olan dediğimiz gibi yatay hareket etmesi, inşaallah BİST'te 1250-1300'lerde yataya sarar biraz, NNF, Katılım fonları da biraz ekmek yer bu dönemden.
Dün oynanan tiyatrodan sonra malumun ilamı. Dün yapılan paylaşımlarda da bununla ilgili görüşler paylaşmıştık. Artık çoğunluğun bu tip politikalara karnı tok !
TCMB'nin 475 arttırdığı gün. Endonezya MB. faizlerini 25 puan dusurerek 375 baz puana düşürdü.
Gerçekten cok acı bir dönem. Sadece yaz boyu yapılan ve 22 Ekimde patlak veren hatalar silsilesinin bedeli daha ne kadar ödenecek kim bilir.
sattım...
çünkü aofm zaten 14.75 lerde. aslında %.25 artış oldu.
dolara endeksli hiç bir fon için çok üst bir getiri en azından yılsonuna kadar beklemiyorum.
yaklaşık 920 mio yabancı girmiş geçen hafta. dibs ve borsaya.
Bu şekilde giriş devam eder ise dolar 7.00 civarlarında kapar yılı.
2018 deki senaryo benzerini aylardır dile getiriyorum.
full tl deyim artık...
Siyasilerin laflarina guvenip is yapilmamasi gerektigini dusunuyorum.
Portfoyde sigorta gerekebilir.
Fakat yinede siz bilirsiniz.
Bol kazanclar.
Saygilar.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.