Sayfa 2012/2460 İlkİlk ... 1012151219121962200220102011201220132014202220622112 ... SonSon
Arama sonucu : 19678 madde; 16,089 - 16,096 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    -Çin tabii ki bir "hukuk devleti" değil ama hiç olmasa bir "kanun devleti",kanunlar harfiyen uygulanıyor.Bizde ise anayasamızın açık hükümlerine rağmen anayasa mahkemesi kararları çiğneniyor,kanunlar çiğneniyor,böylece iktidar bindiği dalı kesip,kendi meşruiyetini de ortadan kaldırıyor.
    Türkiye Cumhuriyeti Anayasası:

MADDE 153."Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını,
    idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar.
    "

- Ama artık Çin'e yatırım aktığı filan yok.Xi Jinping yönetiminin otokratik yönetim tarzı,ideolojiyi ekonomi yönetiminde tekrar öne çıkartması nedeniyle Çin'de şimdiden 500 milyar doları bulan büyük bir sermaye kaçışı var.

https://www.economist.com/finance-an...B&gclsrc=aw.ds

https://markets.businessinsider.com/...rrency-2023-10

https://www.bloomberght.com/cin-hiss...arkasi-2346957

Çin hisselerindeki 6 trilyon dolarlık kayıp, Çin ekonomisine duyulan güvenin son yılların en düşük seviyesinde olduğunu kamuoyuna hatırlatıyor.

Deng Xiaoping'le birlikte Çin katı komünist rejimden büyük bir U dönüşü ile serbest piyasa ekonomisine geçti ve batılı yatırımcılara ülkesini açtı.Batılı yatırımcılar ekonomideki liberalleşmenin zaman içinde siyasi iklime de özgürlük ve demokrasinin kurumlarını getireceğini düşünerek 1.4 milyarlık aç devasa pazarda önden pozisyon aldılar.(Biraz bizim Avrupa Birliği ile üyelik müzakereleri kararı alınınca,her üyelik müzakerelerinin sonunda üyelikle sonuçlandığı varsayılarak, Türkiye'nin hukuk sisteminin ,mevzuatın,özgürlüklerin ve demokrasinin kurumlarının avrupa birliği ile aynı standartlara geleceği varayılarak, batılı yatırımcıların önden pozisyon almak isteyip devasa oranlarda doğrudan yatırım ve portföy yatırımı yapmasına benziyor. 2005-2016 yıları arasında bu beklenti ile Türkiye'ye doğrudan 175.184 milyar dolar yatırım yapıldı. https://www.turmob.org.tr/ekutuphane...0doları%20aştı. Şimdi ise gayrımenkul alımı hariç tutulursa ,doğrudan dış yatırımlar dibe vurmuş durumda,yerlilerin yurt dışına yatırımları ile yabancıların Türkiye'ye doğrudan yatırımı kabaca aynı seviyeye gelmiş durumda. ).Ama Xi Jinping yönetiminin otokratik yönetimi genişleyen özgürlükleri yeniden baskı altına alması,serbest piyasa ekonomisine devlet müdahalesi,şirketlere özgür hareket alanının daraltılması, bu umutları söndürdü ve şimdi Çin'den 500 milyar doları aşan çok büyük bir sermaye kaçışı var. Ve borsasında da 6 trilyon dolarlık devasa bir çöküş var.Devlet fonlarının alımlarına rağmen çöküş durdurulamıyor, ekonomisi son 5 yılda 13.895 trilyon dolardan 18.897 trilyon dolara 5.002 trilyon dolar büyümesine rağmen borsası son 5 yılın dibine gelmiş durumda.

https://www.cnbc.com/quotes/.SSEC

Sosyal medyada sık sık görüyorum.Bazıları yazıyor,"demokrasi,özgürlükler o kadar da önemli değil,Çin'de baskıcı bir rejim olmasına rağmen doğrudan dış yatırım ve portföy yatırımı alıyor" diyenler için bu yazıyı kaleme aldım.Serbest piyasa ekonomisine geçmesiyle,Çin'in giderek demokratik ve özgür bir ülke olacağına dair beklenti vardı ve bu beklentiyi önceden satın alanlar yatırım yapanlar,şimdi bu beklenti artık bittiği için ülkeyi terk ediyorlar ve Çin'den devasa bir sermaye kaçışı var.
    Son söz:Çin gibi,Rusya gibi, demokrasinin kurumlarının olmadığı,gücün tek elde toplandığı ,otokratik,özgürlüklerin baskı altında olduğu ülkelerde, şirketlerin piyasa değerleri, fiyat/kazanç,piyasa/defter değeri gibi rasyoları ,demokrasi ve özgürlüklerin,hukukun üstünlüğünün olduğu ülkelerin şirketlerinin piyasa değerleri ile aynı bazda değerlendirelemez,ciddi oranda bir iskonto yerler.
    Son düzenleme : deniz43; 05-02-2024 saat: 06:41.

ENAG Ocak ayı Enflasyon Verisini Yayınladı

Ocak ayında aylık enflasyon artışı %9.38 , yıllık enflasyon artışı %129.11 oldu.

https://enagrup.org

https://enagrup.org/bulten/oca24.pdf

TÜİK'e göre ise:

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %64,86, aylık %6,70 arttı

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %44,20, aylık %4,14 arttı

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku

-Avrupa ve amerikadaki enflasyonun kök nedenleri ile bizim ki çok farklı.Önceki sayfalarda defalarca yazdım.Türkiye'de talep enflasyonunu yaratan ;"kara para", "kayıt dışı ekonomi",belediyeler dahil kamunun israf gösteriş harcamaları,yolsuzluk ekonomisi üzerinden elde edilen kazançlar,derin negatif faiz ile yapılan "servet transferi" kaynaklı harcamalar ve borsadan gayrımenkul alım satım kazancına kadar birçok alanda vergilendirilmeyen ve servet artışı olarak talep enflasyonuna dönen harcamalar.Telekomünikasyondan(3 firmanın aralarında kartel oluşturup internet fiyatlarını fezaya çıkartması gibi) özel okullara,zincir marketlerden toptan satışlara, oluşan karteller ve oligopol yapılar,dağıtım kanallarında tekelleşme.Bunlar sürekli enflasyon kazanına odun atıp ateş canlı tutuyor.Rekabet kurumu ve düzenleyici kurumlar seyirci kalıyor.Ekonomi yönetimi de üstüne düşeni yapmıyor.Avrupada ve ABD'de 40 yıldır enflasyon yoktu ve enflasyon sürekli %2'nin altında seyrediyordu bu nedenle halkın hafızına yer etmiş bir enflasyon olgusu yok, ve doğru para ve maliye politikalarıyla bu ülkelerde tüketicinin enflasyon beklentilerini düşürmek mümkün.Bizde ise çok uzun yıllardır devam eden çok yüksek enflasyon var ve enflasyon tüketicilerin hafızasına yerleşmiş,enflasyon beklentileri katılaşmış durumda.Avrupa ve amerikadaki yöntemlerle enflasyonu düşürmek mümkün değil.Önce yukarıda yazdığım talep enflasyonunu yaratan kanalları ortadan kaldıracaksın ondan sonra da enflasyon beklentilerindeki katılığı çözmek için kademeli değil, 1 kerede 1 paket programla balyoz ile beklentilerde olumsuz katılığı kırmak için girişeceksin. Ama hukuk,adalet,eğitim gibi alanlarda yapısal reformlar yapılmadıktan sonra,diğer yukarıda yazılan her şey yapılsa bile ,sonuç yine tam tatminkar olmaz.Sonuç olarak Türkiye'de mevcut zihniyet ile enflasyonun düşmesi mümkün değildir ,ama TÜİK gönlüne göre rakamlar yayınlayabilir.
    Ocak ayı enflasyonu yine çok yüksek geldi,sürpriz değil,nedenleri yukarıda yazılı.Mevcut politikalarla enflasyonun düşmesi mümkün değil,eğer yukarıda yazılı olan aksiyonları almazlarsa ENAG'ın yıl sonu enflasyonu 3 haneli olur,TÜİK de kendi gönlüne göre rakamlar yayınlar.Merkez Bankasının yıllık %36 enflasyon öngörüsü ve reel faiz verdikleri söylemi ise sadece fantezi olarak kalır.

Para arzını kontrol altına almadan enflasyonu da kontrol altına alamazsınız.Milton Friedman'ın sözüyle "Enflasyon her zaman her yerde parasal olgudur."

M2 Para Arzı:

ABD Yıllık 21.221,7-20.865,2 trilyon dolar;M2 Para arzı yıllık %1.68 azalmış.

Euro Bölgesi Yıllık:15.250-15.135 trilyon euro;M2 Para arzı yıllık %0.7 azalmış.

Türkiye'de ise:

Türkiye Yıllık:8.433-13.751 trilyon TL;M2 Para arzı yıllık %63.06 artmış.
    Son düzenleme : deniz43; 05-02-2024 saat: 10:30.

3. Yıllardır imalat sanayiinde yönetici olarak çaılışıyorum. Tecrübe ettiğim sektörlerde işçilik giderleri ürün maliyetleri içinde %10 ile %15 arasında değişiyor. Ülkemizde katma değersiz işler yapıyor olmamazın bir göstergesi bu. Öte yandan %15 işçiliği olan sektörlerde üretilen malları sadece işçilik nedeniyle maliyeti %7,5 artmıştır. Akaryakıt Ocak ayında %12 zamlandı, vergi ve harçlarda %58 zam oldu.Tüm bunlar ışığında ben %6,7 enflasyonu inandırıcı bulamadım maalesef.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    Yıllardır imalat sanayiinde yönetici olarak çaılışıyorum. Tecrübe ettiğim sektörlerde işçilik giderleri ürün maliyetleri içinde %10 ile %15 arasında değişiyor. Ülkemizde katma değersiz işler yapıyor olmamazın bir göstergesi bu. Öte yandan %15 işçiliği olan sektörlerde üretilen malları sadece işçilik nedeniyle maliyeti %7,5 artmıştır. Akaryakıt Ocak ayında %12 zamlandı, vergi ve harçlarda %58 zam oldu.Tüm bunlar ışığında ben %6,7 enflasyonu inandırıcı bulamadım maalesef.
    Benim hesaplamam aylık %10-%11 civarında bir enflasyondu.ENAG'ın %9.38'u bile düşük kaldı.

Monday February 05 2024 Actual Previous Consensus
    1:55 AM
    DE
    HCOB Services PMI Final JAN 47.7
    49.3 47.6
    11:55 AM
    DE
    HCOB Composite PMI Final JAN 47
    47.4 47.1

12:00 PM
    EA
    HCOB Services PMI Final JAN 48.4
    48.8 48.4
    12:00 PM
    EA
    HCOB Composite PMI Final JAN 47.9
    47.6 47.9

1:00 PM
    EA
    PPI MoM DEC -0.8%
    -0.3% -0.8% -
    01:00 PM
    EA
    PPI YoY DEC -10.6%
    -8.8% -10.5%

6. Deniz hocam doğalgazda ve elektrikte olması gereken fiyatların çok altında birim fiyatlarla konutlara satış yapılıyor. Bu ürünlerin fiyatlarıyla ilgili hiç çalışmanız var mı? Bana doğalgaz enaz 3 katı olmalı gibi geliyor ama net hesap yapamadım.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    Deniz hocam doğalgazda ve elektrikte olması gereken fiyatların çok altında birim fiyatlarla konutlara satış yapılıyor. Bu ürünlerin fiyatlarıyla ilgili hiç çalışmanız var mı? Bana doğalgaz enaz 3 katı olmalı gibi geliyor ama net hesap yapamadım.
    Avrupa'da elektrik fiyatları:

https://www.energyprices.eu

Avrupa'da gaz fiyatları:

https://tradingeconomics.com/commodities

28.64 euro/MWh.
    Ama Rusyadan boru hatlarıyla değil,LNG olarak aldıkları ve önce üretici firmanın terminallerinde soğutulup,tankerle taşındıktan sonra tüketici ülkenin terminallerinde gaz haline getirildiğinden bize göre çok daha yüksek satın alma maliyeti var.Biz doğal gazı büyük ölçüde boru hatlarından rusya,iran,azerbaycan'dan daha ucuz fiyatlarla temin ediyoruz,LNG'nin tüketimde payı az. Tabii bir de karadenizden çıkmasını beklediğimiz doğalgaz var.1 yıl önce bu başlıkta "geçen yıl karadenizden çıkacak doğalgazın evlere gelmesi mümkün olmadığı"nı yazdığımda şiddetle aksini savunanlar olmuştu.

ABD'de elektrik fiyatları:

https://www.energybot.com/electricity-rates/

ABD'de gaz fiyatları:

https://tradingeconomics.com/commodities

2.0951 usd/MMBtu

Monday February 05 2024 Actual Previous Consensus
    5:45 PM
    US
    S&P Global Composite PMI Final JAN 52
    50.9
    05:45 PM
    US
    S&P Global Services PMI Final JAN 52.5
    51.4 52.9

06:00 PM
    US
    ISM Services PMI JAN 53.
    4 50.5 52
    US
    ISM Services Business Activity JAN 55.8
    55.8
    US
    ISM Services Employment JAN 50.5
    43.8
    US
    ISM Services New Orders JAN 55
    52.8
    US
    ISM Services Prices JAN 64
    57.4

Sayfa 2012/2460 İlkİlk ... 1012151219121962200220102011201220132014202220622112 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •