Originally Posted by
Timsah
Merhabalar geçmiş sayfalarınızı biraz okuma fırsatım oldu bugün vakit buldukça daha çok sayfayıda okumayı düşünüyorum. Faydalı bilgiler olduğunu gördüm. Bu ay başlamayı düşündüğüm ve Allah ömür verirse 20 sene kadar devam edeceğim birikim planım için her ay belli miktarda fon almayı düşünüyorum. Bunu yaparken 5-6 tane farklı fon almayı düşünüyorum. Sizce biriktireceğim fonları seçerken nelere dikkat etmeliyim? çeşitlendirmeyi ne şekilde yapmayalım? Bu konularda fikir verebilirseniz sevinirim. Birikimi uzun vadeli düşündüğüm için risk oranı daha yüksek fonlara yatırım yapmak istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Tamamen kişisel doğrularım olup genel doğrular olmayabilir.
7 yıllık fon tecrübemden vs. sonra.
Benim kişisel tavsiyelerim değil ama yaptıklarım şunlar ;
1. Kırmızılı ve yoncalı büyük özel bankaların fonlarını asla almam. ( hangisi diye sormayın rica ediyorum )
Her açıdan en kötü yönetilip, en yüksek yönetim ücreti olanlar bunlardır.
2. Hisse yogun fon alacaksam , getiriye değil bist100'e göre getirisine bakıyorum.
3. Trade etmeye, kar satışı yapmaya alttan yerine koymaya vs. ugrasmıyorum. Uzun vadeli olarak biriktiriyorum. Bunlar hisse değil fon, ucuzu pahalısı yok, iyisi kötüsü var.
4. Hangi piyasa düşükse o sırada o fonlardan biriktiriyorum, döviz zayıfsa yabancı hisse senedi fonu ve döviz bazlı fonlar, endeks zayıfsa hsyf, ikisi de güçlüyse faiz bazlılar gibi.
5. Döviz bazlı fonlara bakarken usdtry kurundan arındırarak bakıyorum, bunu yapmadan bakmak, buğulu bir camla bakmak gibidir, hiç bir şey net anlaşılmaz.
6. Alacağım fonun kıyas kriteri /benchmarkına göre başarısına mutlaka ama mutlaka bakıyorum. Zira uzun vadede getiri garantisi ancak bu şekilde mümkün olacaktır.
7. ''iyi '' oldugunu düşündüğüm ve yatırım yaptığım fonun, ayda bir yönetimini kontrol ediyorum, fon yönetimi kurumsal değil aslında epey kişisel bir iş.
8. Tek kalemde almak bir sürü dezavantajlara sahip, günlük-haftalık vs gibi periyotlarda düzenli alım yapmak en doğrusu diye düşünüyorum, öyle yapıyorum.
Bunların bazısı, yanlış bulunabilir, öyle de olabilir. Ben doğrusu bu demiyorum, benim mantalitem 7 yıldır bu.
Bir sürü başka doğru yol da vardır. Benim yolum bu.
Bol kazançlar.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yer İmleri