doviz ; alıcı-satıcı arasında denge kurulana kadar ,boyle gidecek ,simdi bu iş bayagı hızlandırıldı ,hazır yurtdısı içinde noel tatili yakınken
doviz ; alıcı-satıcı arasında denge kurulana kadar ,boyle gidecek ,simdi bu iş bayagı hızlandırıldı ,hazır yurtdısı içinde noel tatili yakınken
Herkes akli erdigi, gucu yettigi kadar kendini korumaya calisacak dogal bir durtu ile.
Kimisi nohut alacak, kimisi emlak, kimisi doviz, kimisi araba, kimisi hisse.
Onumuzdeki donem borsa sirketlerinden bazilari batabilir, bazilarina alacaklilar el koyabilir, bazilari uretimi durdurabilir.
2008 krizinde Arcelik'in bir ceyrek icin zarar acikladigini ve bedelli yaptigini hatirliyorum mesela.
Sermayeler eridi.
Mali gucler zayifladi.
Patronlar genelde boyle durumlar icin yurtdisinda bir miktar para tutarlar.
Bakalim ne olacak?
Hep beraber bekleyip gorecegiz.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
1980 oncesi gibi olur.
Yurtdisina cikacak olan veya baska bir nedenle dovize ihtiyaci olan o zamanlar ziraat bankasindan 100 dolar alirdi resmi kurdan.
Uzerini ise Kapalicarsi'dan cok degisik bir kurdan alirdi.
Sonra onu bir yerde saklardi yurtdisina cikarken.
Kimisi donuna sokardi.
Kimisi sutyenine.
Kimisi baska bir yerine.
Herkes bilirdi, dovlet de polis de.
Kimse bir sey yapmazdi.
Riyakarlik boyle bir sey iste.
Syg,
1970'lerde ne işe nasıl yaratılıyorsa o işe yarayabilir.
Kayıtdışı ticaretin artması. Elden döviz ödemesi ve mümkünse barter ile belgesiz ticaret v.b. gibi sistemik riskler ciddi şekilde artabilir.
Sonuçta bir üretici ve bir de tüketici. Bunların buluşmasında banka yasaklı hale gelirse bunlar da banka dışında buluşmaya ve el sıkışmaya temayül edebilirler.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Burada sorulacak soru sudur:
Dovizin ulasilamaz derecede pahali olmasi mi?
Yoksa doviz tasimanin yasak mi olmasi?
Syg,
ticaret yapmayan vatandaş için bahsettim ,market ler doviz ile mal satarmı
Rxpu reyiz de o zamanlari hatirlar.
Ben yurtdisinda ogrenci iken aylik 6000 Avusturya Schilling'i doviz transfer belgemiz vardi.
Bu para yaklasik 600 dolar ediyordu.
Bu belgeyi sinavlardan gecince aldigimiz karneleri belli araliklarla yurtdisi temsilciliklerimizdeki ogrenci muettisligine gonderir ve 6 aylik ogrenci dovizi transfer belgesi seklinde alirdik.
Ailemiz tcmb'ye gider bu belge ile o gunku resmi kurdan karsiligini yatirir ve yurtdisi muhabir banka icin bir cek alir bize gonderirdi.
Biz de o ceki orada nakte cevirir ve hesabimiza yatirirdik.
Peki ayda 600 dolar yetmeyen ne yapardi derseniz, onun ailesi de gider cok daha yuksek bir kurdan Kapalicarsi'da karaborsadan doviz alir, bir tanidik ile gondermeye calisirdi.
Syg,
Yer İmleri