Originally Posted by
carizma
Özet / Haber İçeriği
Türkiye ile ABD arasında Sivil Nükleer İşbirliği Anlaşması (Memorandum of Understanding, MoU) imzalandı.
Daily Sabah
Hürriyet Daily News
Amaç: nükleer teknoloji, yatırım, enerji güvenliği alanlarında işbirliğini derinleştirmek.
Daily Sabah
Aynı zamanda, Türkiye nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme niyetiyle, yeni LNG anlaşmaları da gündemde (örneğin BOTAS ile Mercuria arasında 20 yıllık LNG anlaşması)
Reuters
ABD Türkiye enerji ve nükleer işbirliği anlaşmaları özelinde, Kontrolmatikin rol alabileceği alanlar ve bunların finansal katkı senaryolarını çıkaralım:
Potansiyel Proje Alanları (Kontrolmatik Açısından)
Nükleer Enerji Santralleri (Yeni Nesil Reaktörler)
Kontrolmatikin güçlü olduğu alanlar:
E-House, kontrol & otomasyon sistemleri
Enerji iletim & dağıtım altyapısı
Siber güvenlik & SCADA çözümleri
ABDli şirketlerle ortaklık fırsatı doğabilir (ör. Westinghouse, NuScale gibi küçük modüler reaktör firmaları).
Enerji Depolama & Şebeke Stabilizasyonu
Türkiyenin nükleer + yenilenebilir entegrasyonu için büyük ölçekli enerji depolama (BESS) sistemleri kritik olacak.
Pomega burada doğrudan devreye girer.
ABD anlaşmaları, batarya teknolojilerinde işbirliği için finansman kapısı açabilir.
Akıllı Şebekeler & Dijitalleşme
Nükleer + LNG + yenilenebilir entegrasyonu, akıllı şebeke ihtiyacını artıracak.
Kontrolmatik, IoT, yapay zekâ destekli enerji yönetimi, telekom altyapısı (Connecta) ile bu alanda rol alabilir.
Savunma & Kritik Altyapı Güvenliği
Nükleer santral projeleri kritik altyapı güvenliği gerektirir.
Kontrolmatikin savunma projelerindeki tecrübesi, bu alanda avantaj sağlar.
Sonuç
Amerika ile yapılan enerji & nükleer işbirliği anlaşması, Türkiyenin enerji stratejisinde önemli bir hamle.
Bu, Kontrolmatik, Plan-S / Connecta gibi firmalar için:
Değerleme ve çarpan yönünden yukarı potansiyel
Teknoloji & altyapı projelerinde rol alma fırsatları
Algısal dönüşüm sadece EPC şirketi imajından çıkma
için önemli bir katalizör olabilir.
Yer İmleri