Sayfa 8/493 İlkİlk ... 6789101858108 ... SonSon
Arama sonucu : 3938 madde; 57 - 64 arası.

Konu: BES ( Bireysel Emeklilik Sistemi )

1. Sevgili üye arkadaşlar,
    Anlaşılan o ki bedavadan verilen %15'i beğenmiyoruz daha fazla olmalı diye düşünüyoruz. 56 yaşına kadar kim bekleyecek diyoruz.
    İyi ama zaten sistemi oluşturuken, sistemi oluşturan, en baştan bunu bize söylüyor. Bak ben sana 25 TL vereceğim ama sistemde 56 yaşına kadar beklemen lazım aksi takdirde belli yıllarda çıkarsan sana %25 değil %15 veya daha erken çıkarsan daha azını veririm diyor.

Oran olarak o beleş paranın ne kadarını alabileceğini, sebepleri ile sana en baştan söylüyorlar.Ne kadar şeffaf değil mi?

Neyi sorguluyorsunuz Allah aşkına, o beleş paranın neden 25 değilde 15 olduğunu mu? Sokakta yürürken 100TL bulsanız, düşürenin neden 200 değilde 100TL düşürdüğünü sorgulayıp yerdemi bırakacaksınız? Kanun var nizan var, adam öldürüseniz 36 yıl yersiniz diyor kanun, eğer iyi hal gösterirseniz 1/3 oranında azaltırım diyor. Siz çıkıpta ben ne bileyim iyi hal gösterirsem 12 yıl az yatacağımı ya değiştirseniz diye hakimle pazarlık yapanı hiç gördünüz mü?

Neyse.

Ben kendim hesaplama yapmayayım. Sigorta şirketlerinin birikim similasyonları var. BNP'den yaptım. 35 yaş, 10 yıl ve aylık 200TL yatırırsam ne oluyor diye. Bugün başlayan birisinin, 2028 yılına 55.471TL ile girdiğini söylüyor sistem. Bunun 27.000TL'si sizin yatırdığınız ana para, 12.026TL Devlet katkısı ve 16.445TL si getirisi. Çıkacağım diye tutturursanız Bu 12.026TL'nin %60'ı sizin yani 7.215TLTL. Bu durumda 50.661TLniz oluyor sistemden çıkarken. Yani 27.000TL'nize 60 ayda 23.661TL alıyorsunuz.(Umarım biriside çıkıp niye 60 ay diye sormaz!) Neredeyse %88 getiri var. Yıllık %17.6. Ben bu hesabı BNP'ye en düşük risk profiline göre yaptırdım.

Sisteme girerken hiç bir kapitalim, birikimim yok. Sıfır!

Peki ben şimdi sorayım. Bana lütfen bana öyle başka bir sistem söyleyin ki ben şimdi 100.000TL'mi koyayım bana normal vaat ettiği getiriyi versin, diyelim ki on senede %176, birde üzerine 15,000TL hediye etsin 10 sene sonra.

Bakın cümleyi tam ifade etmeye çalışayım. Ben önce 100.000TL para koyuyorum ortaya sonra bana 15.000TL hediye edin diyorum.
    BES' te ise ortaya koyduğum ön bir kapital para yok.

Madem sistemi beğenmiyorsunuz lütfen bana gelecek zaman önermeleri kurmadan, cevapları sistemin eksikliklerine veya Devlet bunu vermez temeline oturtmayı da bırakarak, bu beleş 15.000TL'yi (eğer 56'ya kadar beklersem 25,0000TL'yi) hem de hiç kapital koymadan nasıl kazanacağımı anlatın.

Hepimiz alternatifleri duyalım ki aralarından seçim yapabilelim.
    Son düzenleme : ctugrul; 19-09-2017 saat: 11:54.

2. Sayın ctugrul,

2029 yılı ve 120 ay olmalı o örnekteki süreler. Karlı ve avantajlı bir sistem olduğuna genel olarak katılıyorum. Borsa, forex, a tipi fonlar vs. dışında o parayı başka bir yatırım aracından kazanmak mümkün değil. İnsanları yıldıran ve gözünü korkutan uzun vadeli olması sanırım. Yatırım yapıyorsun fakat bu yatırımın kazancına istediğin zaman ulaşamıyorsun, uzun süre beklemen gerekiyor. 56 yaşında gelen paranın ben anca üstüne yaparım diyenler bile olabilir yani

Ayrıca fon getirisinden zarar eden birçok kişi de mevcut. Garantili fonlar haricinde riskli fonlara yönelen bir yatırımcı için sistemin her zaman karlı olacağını söylemek zor. Borsa endeksli fonlar çok riskli mesela, 3 ayda kazandığını bir haftada verebilirsin. 6 kez fon değişikliği hakkın var fakat uygun fonları seçemeyip zarar edebilirsin. Fon yönetimi olayında da ciddi sıkıntılar var yani. Sistemden 5 yıldan önce çıkan birinin oldukça yüklü miktarda ertelenmiş giriş aidatı ödemek zorunda kalacağını da unutmamak lazım. Bu son dediğim otomatik veya zorunlu bes için geçerli değildir.
    Son düzenleme : mithrandir; 19-09-2017 saat: 11:54.

3. Abi benim babada tam 2 adet bes bir kavc seneye doluyor.

Ta ilk zamanlardan.beri yaptırıyor gecen acti getirileri ne.filan baktık yani ben sistemi biliyorum getiriyi goturuyu fon değiştirmeyi devlet katkısını filan.

Babamla da tartisiyoruz bu konuda

Kendisi bundan seneler öncesinde bir emeklilik sistemine daha girmişti orada paralar gitti.

Ctugrul hocam misali sistemi savunuyor duruyor ama hak veririm babama çünkü son 10 yılında girmişti

Ama.45 yas altı için gerek yok.

Şöyle düşünün beş nedir abicim ? Fona parayı koyuyor 10 20 yıl sonra fondaki parayı alıyorsunuz.

Peki fon olayı senelerdir yok mu

Yani simdi devletin verdiği 10 yıl 20 yıl sonra vereceği 5 bin TL katkı parasını sistemi super yaptı ?

Fonlar her zaman vardı AC banka hesabını istediğin fona gir çık hem çıkarsn keserim ha da demiyor.

Benimde bir teklifin var sözleşme imzalayabiliriz.

Bana her ay 100 TL yatır en az 10 yıl kalmak şartıyla çıkaran kesintiler yaparım.

Yıllık ortalama getirin yatirdigin paranın Yüzde 30 u olacak ayrıca erhan katkı sistemine gore tıpkı devletini gibi devletin verdiği 25 ler 10 yıl sonra 3000 yapiyor faiz filan de 5000 yap.

Bende extradan 5000 vereceğim.

Simdi.seni cezbeden 5 yıl sonra enflasyon hariç alacağın 5000 mi yani ?

demek istediğini.anlatabildim mi yani devlet bu işin reklamini yapincami sistem super oldu devlet toplamda 10 yıl sonunda 5000 TL verecek olmasını mi super sisteme dönüştürdü.

Bunlar küçücük avuntular değil mi.

Bildiğimiz bankaların fon duzeneginin içine 10 yıl kitlemek şartı ile 5000 yerleştirdiler

5000 TL extra param olacak diye en az 10 yıl paranın kitkeyecekler

Bana 10 yıl para yaptıracağını taahhüt et bende verem 5000 sana
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

4. Erhan Bey,
    Devletine güvenmeyen size mi güvenecek?
    Siz kendi süper önerinizi bir kenara bırakıp, bu toplumun realitelerini önünüze alıp, bana mevcutta bulunan ve bu kadar kazandıracak alternatif bir sistem söyleyin.

Ama dediğim gibi, bu ülke insanının, finansal okur yazarlığını, okuma araştırma alışkanlıklarını, okuduğunu anlayabilme becerisini(son araştırmalarda ülkem çocuklarının kendi ana dilinde okuduğunu anlayabilme sırası 45-46'lardaydı) ülke ekonomik durumunu, tasarruf edebilme oranını vb. göz önüne alarak cevap verin. Ama lütfen cevabınızı, millette otursun kendini geliştirsin veya devletin eğitim politikaları yanlış tadında vermeyin. Mevcut portre çerçevesinde alternatif yatırım aracını söyleyin.

Sistem süper demedi kimse. Durumu genel itibari ile yukardaki gibi olan yurdum insanı için iyi bir tasarruf etme aracı diyoruz. Birde mevduat'tan başka yatırım amacı bilmeyen %95'lik kesim için iyi bir alternatif olduğunu söylüyoruz. Sistemin sizin gibi finansal okur yazarlığı yüksek milyonlarca doları olan büyük yatırımcılar için olduğunu söylemiyoruz.

Alıntı Originally Posted by snowdancer Yazıyı Oku
    Eskiden vergiden düştüğünde avantajlı bir sistemdi. Yani herşey senin hesabında ve kontrolün altında idi.

Devlet katkısı sistemine geçildiğinde vergi dilimine göre avantajlı bir yanı kalmadı. 10 yılın sonunda katkının %60'ına hak kazanıyorsun. %25'in %60'ı %15 eder ki o da en düşük vergi dilimi demektir. Yani %20-%27 vergi dilimindeki avantajı senin elinden aldı.

Diğer taraftan devletin kendi verdiğini bir anda alıp örtülü ödenek gibi bir yere aktarmayacağının garantisi yok.
    Aynı yazımı bir kez daha alıntı yaptım. Açıklamayı bir kez daha yapayım.

1- Eskiden vergiden direk düşüyordun ve bu sana hemen kazanç olarak yansıyordu. Yani sana yok 3 sene bekle, yok 5 sene bekle, yok 10 sene bekle, yok emekli ol şartı koşmuyordu...

2- Eskiden hangi vergi diliminde isen kazancın o oranda oluyordu. En düşük vergi dilimi %15 olduğundan en düşük kazancın %15'ti. Şimdi ise verdiği %25'ten ilk 3 sene sıfır, 3-6 sene %15, 6-10 sene %35, 10 sene üstü %60, emekli olursan %100 veririm diyor.

Sistem sana herşeyi açık olarak ve şeffafça söylemiyor. Ne diyor reklamlarda "%25 devlet katkısı" var diyor, eskiden bu %15'ti diyor.

10 sene ödersen, ödenen %25 devlet katkısının %60' ını alırsın ki bu da %15 yapar. Yani sen 10 sene boyunca ne ödersen 10. senenin sonunda devlet sana ödediğin rakamın %15'ini veriyor.
    Paylaşımlarım kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez... Ne mutlu TÜRK'ÜM diyene...

6. CTugrul bey,BES (Gönüllü) de stopaj kesintileri ne kadar ? Giriş tarihine göre değişiyor mu ? Ben 2013 ocakta giriş yaptım,emekliliğime 9 sene var.Şimdi ayrılırsam ne olacak diye bakıyorum,% 15 stopaj kesintisi görünüyor.Emekli olma hakkı kazandıktan sonra ayrılırsak yine % 15 stopaj kesilecek mi ?

2013 ten beri euromu bozdurup,BES e yıllık prim yatırıyorum.Euro bazında başabaş gidiyor,dolar bazında çok az zarardayım,TL bazında kardayım.Devletten şu an için kazandığım katkı ile % 15 kesilecek olan stopaj hemen hemen aynı.

7. Benim hem otomatik besim hem de gönüllü besim var. Otomatik bese ayda 84 tl, diğerine 140 tl kesiliyor. Otomatik besten pek memnun değilim çünkü devlet katkısı halen yatırılmadı. 3 yıl sonra yatacağı filan söyleniyor ki bu benim otomatik bes konusundaki şüphelerimi iyice artırıyor. Gönüllü beste ise 18 Ekim 2017'de 2 yılım dolacak. Katkı payım uzun süre asgari tutar iken (90-100 lira civarı) bu yıl içinde 140 liraya çıkardım. Kısacası 23 ay oldu gönüllü bese gireli.. Bu 23 ayda şu ana kadar 2407,37 tl katkı payı ödemişim. Bu ödediğim katkı paylarından elde ettiğim fon getirisi 368,94 tl. Devlet katkısı olarak ise 531,83 tl yatmış. Devlet katkısı ise 48,37 tl fon geliri sağlamış. Yani cebimden çıkan 2407,37 tl'ye karşılık hesabımda biriken toplam para 3356,51 tl. Yani şu an hepsini alamasam da 23 ayda yaklaşık 1.000 tl kazanmışım. Ayrıca, fon getirisinde 420 tl'yi gördüğümü ancak borsada son zamanlardaki düşüşlerden sonra bu miktarın 368 liraya düştüğünü de eklemek isterim. 23 ayda 2407 tlye 1000 tl.. Bu tutara taksit taksit yatırarak ulaştığımızı da düşünürsek fena kazanç değil sanırım. Kısacası, sistemde sonuna kadar kalabilecekler için tavsiye edilebilir, iyi getiri sağlayan bir yatırım aracı diyebiliriz bes için..

8.  Alıntı Originally Posted by Borşa Yazıyı Oku
    CTugrul bey,BES (Gönüllü) de stopaj kesintileri ne kadar ? Giriş tarihine göre değişiyor mu ? Ben 2013 ocakta giriş yaptım,emekliliğime 9 sene var.Şimdi ayrılırsam ne olacak diye bakıyorum,% 15 stopaj kesintisi görünüyor.Emekli olma hakkı kazandıktan sonra ayrılırsak yine % 15 stopaj kesilecek mi ?

2013 ten beri euromu bozdurup,BES e yıllık prim yatırıyorum.Euro bazında başabaş gidiyor,dolar bazında çok az zarardayım,TL bazında kardayım.Devletten şu an için kazandığım katkı ile % 15 kesilecek olan stopaj hemen hemen aynı.
    Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazanırsanız;

yapılan ödemenin içerdiği getiri tutarı üzerinden %5 oranında stopaj kesintisi yapılır. Ancak, emeklilik hakkı kazanmadan ayrılırsanız getiri tutarı üzerinden yapılacak stopaj kesintisi;

10 yıl süre ile sistemde kalmadan sistemden ayrılırsanız %15,
    En az 10 yıl süre ile sistemde kalarak ancak 56 yaşınızı tamamlamadan ayrılırsanız %10 olur.

Fakat burada stopajın kar üzerinden alındığına dikkat etmek lazım sanırım..

Sayfa 8/493 İlkİlk ... 6789101858108 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •