Alıntı Originally Posted by HAKEM Yazıyı Oku
Daha önce vıop konusunda yazınızı okumuştum sn rxpu.Aralıkta 600 küsür milyon dolarlık kontrat bağlandığı söylenmişti.6.25 den bağlanmış dolar 5.30 dan kapadı yılı.E birileri dolara o fiyatı biçti,piyasadan korktu,sınırlı sermayelerini de merkeze çarpıldı,belki de asıl niyetleri doların artışına karşı önlem almaktı.Şimdi de yüzde 20 küsur faiz dünyasında yaşıyoruz.Ben cidden merak ediyorum bu faizler nasıl ödenecek.Öyle ya bu ay 100 milyon bağla nerdeyse 2 milyon liraya yaklaşan aylık faiz alıyorsun,bu faizler nasıl ödenecek.Bu işin matematiği nasıl olacak,ana para artı faiz piyasada daha fazla tl olması gerekmeyecek mi,o tl nerden bulunacak.
Aslında korkutucu olan şu, Tcmb viop üzerinden şimdiye kadar kabaca 1-1.5 milyar TL civarında kar etmiş olabilir. Ama 2018 yılında NDF'lerden (non deliverable forward. TL uzlaşmalı vadeli işlemler) 13 milyar TL civarında da zarar ettiğini biliyoruz.

Yani eğer VIOP+NDF net zararı 11-12 milyar TL civarında ise , 30 ilyar TL brüt kar edebilmesi için piyasadan tcmb'ye 40-50 milyar TL kaynak akmış olması gerekli. (GLP ve repo faiz ödemesi ve diğer gelirler.)

Bu da bu oran kadar piyasanın zarar etmiş olması demek. Üzücü bir durum. Hiç kimseye faydası yok. Hatta Tcmb dahil herkese zararı var.

Sorunuza istinaden bu TL nereden gelecek?. TCMB karını Hazineye aktarıyor Hazine'de tekrar piyasaya (memur maaşları, devlet harcamaları v.b).

Ancak piyasadaki (devlet dışı) yüksek faizler nasıl ödenecek diyorsanız onun cevabı ayrı. Bir kısmı geniş para arzının daha da genişlemesi ile (bu ancak büyümenin %0 üzerinde olması ile mümkün). Büyüme zayıf ise ne yazık ki borcun muhasebesel olarak kapanabilmesi için bu borç karşılığı verilen teminat varlıkların değerinin düşmesi ile (gayrimenkul v.b).