Arama sonucu : 6821 madde; 1 - 8 arası.

Konu: Bana kalırsa.

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Duhul
    Jul 2018
    İkamet
    akdeniz - karadeniz.
    Gönderi
    4,401
    ya ege hoca bunadı, ya ben bunadım. Bugünki yazıda 2 bariz hata vardı. Yada ben konuyu yanlış biliyorum, bana yanlış öğrettiler.

Dış dünyayı yani dovizi hesaba katmazsak;
    Enflasyon birtek, gelirler, fiyat artışlarının altında kalırsa düşermiş. Yani tilki hikayesi, çalışanların maaşlarını kısalım diyor. Bizde 1980 den beri altında kalıyor, 2006 dan beridirki uydurma verileri saymazsak enflasyon düşmüyor. 1980 den beridirde milyarder ve milyoner sayılarımız uçtu kaçtı. Acayip bir rakam oldu. Sanki gelişmiş ülkeyiz. Ancak hepsinin servetleri yurt dışında. Şişen kısımlar yurt dışında. TR de milyoner, isviçrede ise milyarder sıralamasına giren türk işadamları var. 1980 den beridir, tasarruf etmiyoruz denir, yani milyarder milyoner sayılarımız katlanır, ama ortada para yoktur. para olsa tasarruf zenginiyiz derdik, çalışanları zorla BES lere üye yaptırmaya çalışmazdık. 1980 lerde başladı çalışanların maaşlarından kırpma yöntemleri. başlarda tahvil kuponları verilirdi hepsi çöp oldu. Ev parası diye kestiler, bırak evi geriye parasını alamayanlar oldu. Sonra BES lere başladılar.
    Ülkenin her yıl ürettiği milyarlar, bi kaç yüz kişide toplanıyorsa, ona servet denir, piyasa parası denmez. Piyasaya dönmüyor çünki. Stoklanıyor. Bunların milyarder olması, tüketimi artırmıyor, fiyatlara etki etmiyor. ali koç her gün gidip 10 ton balık ve et, 300 tır süt, 5bin araba alıp eve götürmüyor. O parayı stokluyor. ali koç kötü örnek oldu, ethem sancak, turgay ciner, ferit şahenk ve dünya milyarderler listelerine giren kardeşleri ailesi, ali şen, turgut yılmaz filan koyun örneğe, yüzlerce isim yazarsınız...

Birde enflasyon tanımı koymuş, "Enflasyon, piyasada bulunan para hacminin, üretimin hacimsel artışından fazla artması, yani şişmesidir. " Buradan kastı, piyasada bulunan para şişerken sadece çalışanın elindeki kast ediyor, önceki açıklamalarından bu sonucu çıkarmak gerekiyor. Patronların elindeki şişmeyi kast etmiyor olmalı. Çünki TR de patronların ve soyanların eline fazla para geçince direk yurt dışına taşıyorlar. Üretime geri döndürmüyorlar. Üretime geri döndürseler, yeni fabrikalar kurulacak, rekabet artacak, enflasyon düşecek.

Üretimin arttığı yerde enflasyon düşer. Serbest piyasanın temel kuralı budur. Devlet üretimi artıracak tedbirleri alması gereken kurumdur.
    rekabet düzgün işlemeli, karteller oluşmamalı... uzatmayayım bir sürü koşulu var ama serbest piyasa ekonomisi şartlarını devlet sağlamalıdır.

Bizdeki mevcut durum TEORİLERE UYMAZ. Ege hocam sadece teorilerle açıklıyor. Hoş enflasyon tanımı bence teorik olarak bile yanlış. Piyasadaki para şişsede enflasyon olmayabilir... Neyse bu tartışılabilir bir konu, uzatmayayım..

TR deki asıl sorun devletin hırsızlığıdır. Geri kalan tüm İÇ VE DIŞ sorunlar, devletin düzgün işlememesinden kaynaklanır. Devletin toptan yolsuzluğa batmışsa, kanunlarınıda, denetlemelerinide, yolsuzlukları normal gösterecek gibi yapar. devletede o kafadaki insanları doldurur. kafası sadece yolsuzluğa çalışan insanlar devlete doluşmuşsa, iş yapacak adam kalmaz. Yolsuzluk ana iş olur, gerçek işler ise angarya olur. İÇERDE DIŞARDA HER İŞTE ÇUVALLAR, REZİL OLURSUN.

TR de açıklama yapıyorsan, bu temele dayanarak açıklama yapacaksın, yoksa sadece öğrencilerini inandırırsın. yani ülkede nelerin döndüğünü anlayacak kadar yaşam tecrübesi edinmemiş, kafasını kaldırıp nooluyor diye bakacak yaşa ve olgunluğa gelmemiş insanları.
    Son düzenleme : alicemal; 15-09-2019 saat: 15:25.
    Yazmamışsam, pozisyonum aynen devam ediyor demektir.
    @NeAcaipDunya

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •