Alıntı Originally Posted by Calibra Yazıyı Oku
bu yanlis bir yaklasim. yazilim ya da robotikle bir sistemi verimli hale getirip oradaki istihdami 0a bile indirebilirsiniz. amazonun insansiz marketlerini inceleyebilirsiniz.
ama onu 0lamak icin kullanilan yazilim ve elektronigi gelistirmek icin onbinlerce muhendis istihdami gerekir.
sorun su biz bundan pay alabilir miyiz?
yazilim anlaminda evet alabiliriz.
elektronik anlaminda cok zor.
yazilimda ne kadar alabilirix? internet devriminden ne kadar alabildiysen o kadar alirsin.
insanlarin kendini gelistirmesi gerekiyor.lifelong learning mottosuna gecilmesi lazim.
erken emeklilik kovalamakla isi bulup sonrasinda tek bir adim atmamakla olmuyor.
ben bu islerin icindeyim dil konusunda bile ciddi sorun var.

Tehlikeli bölgelerde (asit buharı, yüksek sıcaklık, yüksek elektriksel akım v.b) çalışan robotlar ve entgre tesisler üretiyorum. Bu işlerde arge evet zaman alıyor ama düşünüldüğü kadar fazla istihdam gerekli değil. Örneğin 4-5 kişi ile geliştirilmesi ve imalatı tamamlanan bir entegre tesis devreye alındığında 15-20 kişinin işine son veriyor.

4-5 kişilik yüksek nitelikli bu istihdam çok artmıyor. Ama eğer bu nitelikli istihdam senede örneğin 3 tesis üretmeyi başarabilirse kabaca 50-60 kişilik bir istihdamı baltalayabilir bir konuma geçiyor.

Ayrıca eğer bir tesisin ilk tasarım ve ar-ge kısmı tamamlanmış ise sadece üretim söz konusu ise ve bu tür tesisler seri imalat olarak üretilmeye başlandı ise senede 3 değil 23 tesis te üretmek mümkün.