Originally Posted by
nosfecagri
Welcome to Borsa. Çok farklı teoriler mevcut, benim en gıcık olduğum ve genellikle herkesin doğru bulduğu efficient market theory, benim kaıldığım ise piyasayı manik depresif bir hatuna benzetmek.
Mani zamanlarında olmayacak paralara hisse satılırken depresif dönemlerde de yine olmayacak fiyatlara hisseler el değiştiriyor. Elindeki mala sürekli teklif verilmesi de borsanın hem güzelliği hem çirkinliği.
Mesela evin var, Bunun için her gün teklif alıyor musun? Ama elindeki hisse senedine her Allah'ın günü teklif veriyorlar. Bazen ucuz bazen pahalı. Dolayısıyla 40 milyardı 30 milyar oldu evet, ama koç bugün satsa kaç milyara satar o belli değil neticede. Belki 20 belki 50'ye satacak bilemezsin.
Efficient market theory der ki bir şeyin fiyatı her ne ise, değeri de o an için odur. Ben diyorum ki bir fiyat vardır bir de değer vardır, ben değeri bilançolardan hesap ederim, fiyat hesap ettiğim değerin altında iken alırım üstünde iken de satarım geleceği tahmin etmeye çalışmam diyorum. Bazıları da diyor ki öyle saçma şey mi olur bilanço herkese açık öyle olsa herkes para kazanırdı önemli olan geleceği tahmin etmek habere beklentiye poz almak Teknik analiz yapmak. Doğru olabilir bilmiyorum. Kazanan haklıdır.
Yer İmleri