Alýntý Originally Posted by Turnike Yazýyý Oku
8,60'tan 7,80'e bu kadar kýsa sürede gerilemesi için yüksek bir faiz artýrým kararý gerekirdi. Faiz artýrýmý bekliyoruz diyerek bu kadar düþtüðünü ben hatýrlamýyorum.

Biden'ýn Türkiye ekonomisini mahvetmeyeceðiz demesi, coronavirüs aþýsýnýn bulunduðunun pfizer gibi çok büyük firmaca iddia edilmesi, 2018 yýlýnda kýsýlan yabancýnýn swap olanaklarýnýn artýrýlmasý ve muhtemelen carry trade'ýn tekrar devreye girmesi ve bunlarýn bir kaç gün içinde üst üste gelmesi TL'nin deðer kazanmasýna etki eden önemli sebeplerden.

Þu durumda TCMB 250 baz puan faiz artýþý ile iþi idare eder.

2020 Ekim ayýnda açýklanan veriye göre, geliþmiþ ülkelere göre hesaplanan reel efektif TL kur deðeri 1994 krizi zamanýnýn sadece %10 üstündeydi. Muhtemelen 8,60 TL dolar seviyesi 1994 krizi ile ayný noktaya inmesine sebep oldu. Yani TL bu endekse göre son 30 yýlýn dibinde idi.

Bunu takip eden, burasý dip diye düþünen bir kýsým yabancý yatýrýmcýnýn da dibs ve hisse senedine girip girmediðini önümüzdeki hafta TCMB verilerinden öðreneceðiz.

Ama her zaman olduðu gibi piyasa profesyonelleri ser verip sýr vermediðinden aylar sonra neler olduðunu net olarak öðrenebileceðiz.
94 krizini hiç unutmam,90 baþlarýndaki dolar 4 tl,4 sene sonra 40 tl 94 krizi ile,o zamanlar borsaya yeni girmiþtim 92'de,þimdiki gibi yoðun iþlemler yapmýyordum,dolardan 1/10 kazanmýþtým 5 katlý ev yapmýþtým bahçemin içine,ayrýca deðerli arazilerimiz olduðu için onlarlan uðraþýyorum þu sýralar,mantar gibi heryer bina oldu,70 yýllarýnda afetçi olduðumdan iskan bakanlýðýnda,ileride çok deðerleneciðini biliyordum ve öylede oldu...neyse o zaman bu zamanlan benzeþiyor,ama aradaki fark varlýksallar,o zaman onlar vardý,þimdi yok,iþte sorun buradan baþlýyor,üstelik çok daha kötüsü elde avuçta hiçbirþey kalmadý+arayada pandemi girdi,iþsizlik ve ücret dengesizliði,bu yükü iktidar kaldýramaz istifa etmeli,yada teknokrat hükümeti için çalýþma yapmalý,çünkü durum çok kötü,94 krizinde 40 tl olan dolar faiz silahýylan 20 olmuþtu,ama 2000 senesinde 680 olmuþtu dolar,yüzdelik rakamý telefuz etmek bile çok zor,2001 krizinde 1500,sonrasý malum,gerçekten durum çok vahim bir þeyler yapýlmasý þart,faiz 20 olmalý diye ýsrarcýydým,ama þu an bu bile ekonomik yapýmýzý kurtarmýyor,ülkeye acil döviz giriþi þart,dýþ yatýrýmlarda,ama iktidarýn bu kafaylan bunu çözecek kuvveti yok,çünkü piyasa onu istemiyor ve yeni bir iktidar istiyor bunlarýn dýþýnda,çünkü güven gelmeli içe ve dýþa,swap falan hikaye,zaten onun götürü yüküde var...Bekliyoruz sadece neler olacaðýný görmek için.