ppfler ile mevduatı karşılaştırırken, getiri önemli ama, ppf'lerin likidasyon edilme rahatlığı, taşıdığı gecelik ürünler nedeniyle piyasa koşullarına daha hızlı reaktif olması, bankadan bankaya mevduat taşımaya göre fondan başka fona geçişin kolaylığı vs. gibi de avantajları var tabi.
Benim mevduat yerine ppf seçmemin nedeni, her ay banka banka fiyat araştırmak istememem, zaten tüm portföyüm yatırım fonalrı olduğu için hepsini derli toplu halde görmek istemek, olası performans bozulmasını seri halde görüp başka fona hızla geçebilme kolaylığı. Bunun için yıllık 1,5.-2,0 puana kadar feda edebilirim, yani benim için bunun bedeli bu.
Ama zaten ppf'ler mevduatın çok gerisinde kaldığında da dönüp mevduat yapmıyorum, mevduatı geçebilme ihtimali olan bir tık daha riskli alternatif fonlara yöneliyorum.
Ama sadece mevduat ve ppf'den oluşan bir portföy için %1-2'ler çok çok önemli elbette. Bileşikte 10 yılda birbirine yoğun fark atar.
Benim sadece mevduatım olsa idi, hepsini ppf yapmazdım. Çünkü ppf'lerle ilgili geçen yıl ki mevzuat değişikliği ile %10 mevduat yapma sınırı getirildi ve konjünktürel bir kaç özel sektör bonosu katarak yakalıyorlar güncel piyasa faizini, o da sadece en başarılı 1-2 si. Orta, uzun vadede yine mevduatın bir miktar altında kalacaklar. En iyi ppf'ler en iyi piyasa faizinin 1-2 puan altında olacaktır.