Originally Posted by
matac
Madem aramaya inanmışsınız.

Formülü falan incelemenize gerek yoktu aslında sözcük anlamında gizli. getiriniz mevduat olsa yıllık faizi ne olurdu? sorunsalının cevabı.
Belli periyottaki getirinizi 365 güne çeviren bir sistem aslında. Yani getirinin çoğu zaman unutulan zaman fonksiyonunu da içine katarak size bu getirinin bir mevduatın yıllık faiziyle kıyaslamanızı sağlıyor.
Diğer kat sayılar da stopaj avantaj/dezavantajını kaldıracak şekilde belirleniyor.
Tersine de düşünerek çıkarımlar da güzel oluyor mesela 0,25 günlük getiriyle sermayeniz 100 tl ise mesala, siz 541 tl mevduatlık kadar getiri elde etmiş gibi de düşünebilirsiniz (Ort mevduat faizi %18 dersek)

Originally Posted by
yuji
MK: mevduat karşılığı demek
Aynı tutarı aynı süreyle mevduata yatırsaydım aynı getiriyi elde etmek için faiz oranı ne olmalıydı sorusunun cevabı aslında
Not: Stopajlar değiştiği için formül eski kalmış.
90: Fon stopajı katsayısı (100-fon stopaj oranı). Stopajsız fonlarda bu değeri 100 yapmak lazım
85: Mevduat stopaj katsayısı (100-mevduat stopaj oranı). Şu anda mevduat stopajı %5 olduğu için bu değer 95 olmalı.
Çok teşekkür ederim. Vallahi aydınlandım. O zaman benim bu fonum için bankanın 97% faiz vermesi lazım ki aynı oranda kar elde edeyim
Fonlarıma bakıp Fon stopaj oranlarını 100 ya da 90'na çekeyim. 85 olan stopaj oranlarını da 95'e çekeyim düzgün çalışsın
Yazdıklarım tamamen kendi görüşümdür. Yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri