viop u oynamayı öğrendim dediğim EYLÜL ayından beridir kazanç yüzdelerim şöyle.
Evet detaylı tablo tutuyorum.

ons altın vadeli long dan az kazanç var, shortdan epey kazanç var. Ons altından kazancın, tüm toplam içindeki payı %20,58

hisse vadeli long dan büyük kazanç var, shortdan çok az kazanç var. Hisse vadeliden kazancın tüm toplam içindeki payı %73,37

usdtry vadeli long dan çok az zarar var, shortdan kazanç var. usdtry vadeliden kazancın, tüm toplam içindeki payı %5,16 ancak henüz kapamadığım shortlar dahil değil. Onları dahil edince oran biraz yükselecek.

eurusd vadeli long hiç oynamadım, 1 kez short oynadım çok az kazanç var. eurusd vadeliden kazancın, tüm toplam içindeki payı %0,84

Bunu niye yazdım.

Gençlere işlemlerin detayını bilmenin önemini vurgulamak için. Bize ekonomi eğitimi verirken, her gün tonla para kazansan bile her kuruşunun hesabını tutmak zorundasın. Kazancında nereden geldiğini bileceksin, zararında nereden geldiğini bileceksin dediler. Kazanıyorum diye maliyet hesabı tutmayı bırakırsan, neden battığını bile anlayamazsın, iş işten geçer. Hangi birim ne kadar kazandırıyor kaybettiriyor, her bir birimin işletmeye maliyeti, getirisi götürüsü nelerdir, detaylı bilmek zorundasın.

Bendede alışkanlık oldu.

excel türü tabloları kullanmayı bilmeninde avantajı büyük tabi. Formüllerle faydalı ve kolay tablolar hazırlayabiliyorum.
Tüm alış satış işlemlerimi kayıt altında tutuyorum. Basit formüller tarafından hesaplanıyorlar. Oturupta yüzde hesapları için her gün uğraşmıyorum. En başta bir kez formülleri yazdınmı iş bitiyor.