ayhan evet, aynı hataları yaparlarsa iş orayada gidebilir. Tabi şu anki doviz çıkışı gerçek çıkış olmayabilir. Vade sonu operasyonu olduğunu düşünüyorum. Mart ayına geçince dovizin aşağı dönmesini bekliyorum. Tabi yanılabilirim.

Pazartesi sabah doviz çıkışı bizim piyasalar kapalı iken sabah 06:00 da başladı. Yani yabancı kaynaklıydı.
Hisse senetlerinde vade sonu amaçlı olduğunu düşündüğüm operasyon dün başladı. Doviz ise bizim piyasalar açıkken 15:00 civarı çıkışa başladı hisse satışını destekledi. Yani yabancıların bu işte payı yoktu.
Bu sabaha bakarsakda bizim piyasanın açıldığı 09:00 da harekete başlıyor. Yani yine yabancı işin içinde yok.

Bunlara ve geçmiş sene verisine bakarak doviz yükseliş olayının, hisse satışını körükleme amaçlı operasyon olarak yükseltildiğini düşünüyorum. Olay geçici manipulasyon olmalı.

Fazla inandırıcı olmamıştır umarım. Özellikle kısa vadede benim dediğime kulak asmayın.

---

Önceki yıllarda hisse senedi piyasa yapıcısı 3 bankaydı. İş bankası, Akbank ve QNB. Bu senekini bilmiyorum belkide aynı bankalardır.

Bu 3 bankanın görevi BIST in kurumsal kimliğini ve güvenilirliğini korumak. Bunu yapmak için endekste ve senetlerde SEBEPSİZ anormal hareketleri önlemek. Orta Uzun vade yön konusunda endeksi teşvik etmek, çıkar gruplarının eline bırakmamak, kendi haline bırakmamak.

Genel olarak böyle açıklayabilirim.

Bunun için para alıyorlar. Uzun vade Yönü belirledikleri içinde para da kazanıyorlar. Yönü belirlemek için alım satım yapıyorsun ve o yöne gidiyor. Kazanırsın. Para piyasasına hakim en güçlü kurum MB nin her yıl yüksek kâr açıklaması gibi.

Üzerine maaşda alıyorlar.

Bugünki xbank düşüşüne bakıyorsun, yabancıların en çok kullandığı garan yukarda, Piyasa Yapıcı(PY) işbank ve akbank düşüşte liderlik ediyorlar.

Ben hala BISTin manipulatörlerinin Piyasa Yapıcı bankalar olduğunu düşünüyorum. Geçen yılki BIST çapındaki 4 manipulasyonun 3 tanesinin arkasında bu bankalar olmalı.