Mesele şu; parite. Defter değerlerine göre 1 e 3.5 olması gereken parite 1 e 8 ve ısrarla savunuluyor. Birgün birleşme olduğunda yatırm yatırımcılarını koruma bahanesi ile bu pariteden birleşme yapmanın ön hazırlıkları mı diye bir şüphe duyuyorum. Yatırımda artık kemik yatırımcı kalmadı. Kemik yatırımcı ilaçta. 500 bin, 1 milyon, 1.5 milyonluk portföyler var. Hedef bu portföyler.

Eczacıbaşının tek bir master planı vardır. Kottan çıkmak ve ortaklıktan çıkarmak. İlki için % 95 ikincisi için % 98 sahiplik gerekir. Anlaşılan yatırımda bu oranları bulmuş olmalılar ki, bu fiyatlara gelmesine izin verdiler. Şimdi hedef ilaç, onu da adaletsiz bir birleşme ile ele geçirmek. Bunun için istatistik belli periyotlar fiyat ortalaması ya da değerleme fiyatı. Çağrı fiyatına bunların en yüksek olanı esas olur. Sorun şu ki adaletsiz bir birleşmede en fazla değerleme oranı esas alınacak. Satma hakkından yararlansan fiyat 8 tl olur. Diğer türlü de 8 tl olur. Hayır hiç tepki vermedin elindeki(ilaç tüzel kişiliğinin ) haklar kaybolacak.Diyelim ilaç ve yatırım bilaço esasına göre birleşti yeni kurulan şirkette elimizdeki pay 1 e 3.5 iken, bu fiyatlardan yaparlarsa elimizdeki pay 1 e 8 olacak. Böyle bir uçurum var.

2015te ortaklıktan çıkarma karambolu oluştu şirketler sıraya girdi. Ecyap, Petrol ofisi, demirdöküm gibi.

Bugünlerde ise şişecam grubu haksız biçimde birleşmelere konu oladu. Ana şirket ortaklarının hakları resmen gasp edildi. Tam bu esnada Tarihi ortalamaları 1 e 2.5 olan yatırım ilaç paritesi hiç olmadık biçimde 1 e 8 e çıktı. İşte şüphe bu, spk teamüllerini fırsat bilip Eczacıbaşı da böyle bir oyunun peşinde mi?
2015teki furyada Ecyap olayını patlatan eczacıbaşı grubu şimdide bu pariteyi kullanıp ilaç yatırımcısını soyguna uğratmayı deneyecek mi?