Dükkan kiraları için konuşacak olursak konuta göre sirkülasyon daha çok olur. Fireli düşünmekte fayda var.
Yeri çok iyidir kurumsal kiracısı vardır veya kiracısı istikrarlıdır bişey diyemem ama dükkanlar için en azından %10 gibi fire koymakta fayda var.
Çoğunda arsa payıda düşük olduğu için konuta göre düşük kira çarpanı olmasını tercih ederim.
Mesela aynı binada hem daire hemde dükkan satılıyorsa ikisininde kirası 2000TL ise konut 500k ise dükkanı 350k olmasını beklerim.
Tabi bunlar benim beklentim.
Üç aşağı beş yukarı piyasada benim izlenimim bu.
Ytd

Alıntı Originally Posted by Patrick Bateman Yazıyı Oku
18 senede kendini çıkarıyor 13bin tl güncel kira ile. İlk bakışta bana da az geldi ama hesabı yapınca aydınlandım.

Hesabı yapmadan önce o paraya şu yapılır bu yapılır diye yazmaya başlamıştım sonra baktım ki yabancı borsalarda en baba temettü veren şirketler bile en fazla %5-6 falan veriyor. (ama çok önemli bir fark var, gelirler sabit döviz ile.)

Bu mekanın getirisi de aşağı yukarı aynı oranda. (tl üzerinden 5.57%)

Bana göre en büyük risk TL riski. Dolar atak yapar da Türk varlıkları genel olarak değer kaybına uğrarsa ondan zarar görürsünüz. Bist100'den hisse almak ile aynı mantıığa sahip böyle bir mekanı satın almak.

Ben bu kadar yüklü miktarlarla Türkiye'de mülk edinmeyi pek mantıklı görmüyorum açıkçası. Toplam kasa 50milyon tl ise neden olmasın.

ytd