Ray Dalio, Fed'in elinin bağlı olduğu ve yüksek ABD enflasyonunun etrafta dolaştığı konusunda uyarıyor. Demokrasi, belki de değil.
12/15/2021
Bir yatırımcı olarak Ray Dalio, ileride ne olduğunu görmek için dikiz aynasına bakıyor. Bu paradoks bir anlam ifade ediyorsa, o halde, geçmişi hatırlayamayanların onu tekrarlamaya mahkûm olduğu şeklindeki tarih görüşüne muhtemelen katılıyorsunuzdur.
Başka bir deyişle, nerede olduğunuzu bilmiyorsanız nereye gittiğinizi bilmek zordur. Riskten korunma fonu Bridgewater Associates'in kurucusu ve eş başkanı Dalio, "Değişen Dünya Düzeni ile Başa Çıkma İlkeleri: Neden Milletler Başarılı ve Başarısız" adlı son kitabında, yatırımcılara, yükselişi incelemek için onları zamanda geriye götürerek geleceklerini gösteriyor. ve büyük ülkelerin ve güçlü para birimlerinin düşüşü. Çünkü ne paranız ne de hayattaki durumunuz hakkında asla sormak istemediğiniz bir soru: “Buraya nasıl geldim?
Kitap, yaklaşık 600 sayfalık anlatı ve çizelgede, Dalio'nun şimdi küresel siyaseti ve finansal piyasaları yeniden şekillendiren tektonik değişimlere ilişkin yorumunu, geçmişi yüksek sesle yansıtan, ancak henüz belirlenmemiş, yani ABD ile Çin arasındaki rekabetçi, karmaşık ilişki biçiminde resmediyor. .
Dünyanın en heybetli iki ulusunun bir arada nasıl var olduğu - ya da olmadığı - 21. yüzyılda sadece sizin servetinizi ve fırsatlarınızı değil, aynı zamanda çocuklarınızın ve onların çocuklarını da etkiliyor ve etkilemeye devam edecek.
Dalio şöyle diyor: “[Amerikalıların] yapması gereken üç şey var: Üretken olarak harcadığımızdan daha fazlasını kazanmalı ve mali durumumuzu düzene sokmalıyız; ekonomik ve politik olarak birlikte iyi çalışmalıyız ve Çin ile savaştan kaçınmalıyız.
Açıklık ve uzunluk için düzenlenmiş olan bu röportajda Dalio, mevcut ekonomik ve siyasi döngü ile öncekiler arasındaki benzerlikler, Amerikan demokrasisi ve etkisine yönelik rahatsız edici dış ve iç tehditler ve nasıl ve neyin içinde tutulacağı hakkında içgörüler sunuyor. tarih ilerledikçe bitcoin dahil yatırım portföyünüz.
Pazar İzleme: Yeni kitabınız, dünyaya yatırım yapmak ve dünyayı olduğu gibi yaşamak için temel ilkelerinizi paylaştığınız bir dizideki en son kitaptır - aslında size dağıtılan eli kabul etmenin ve oynamanın yolları. Yatırımcıların anlamasını istediğiniz ABD'yi şu anda hangi koşullar ve koşullar ilgilendiriyor ve cevaplar için neden geçmişe bakıyorsunuz?
Dalio: Yatırım yaparken, beni şaşırtan birçok şeyin hayatım boyunca değil de daha önce gerçekleştiğine dair bir ders aldım. İlk kez Ağustos 1971'de ABD, çok para basabilmek için doları altınla takas etme sözünü bozduğunda, bu da ABD dolarının devalüasyonuna yol açtı. New York Menkul Kıymetler Borsası'nın katında çalışıyordum. Borsanın çok yükselmesine şaşırdım, o yüzden tarihe baktım ve aynı şeyin Mart 1933'te olduğunu gördüm. Ve nedenini öğrendim.
Bunun bir sonucu olarak, her zaman tarihteki büyük ekonomik ve piyasa hareketlerini neyin yönlendirdiğini araştırırım.
Büyük Buhran üzerine yaptığım çalışma, 2008 mali krizini öngörmemizin nedenidir.
Pek çok insan günün haberleriyle ilgileniyor, ancak geçmişin tarihi ve dersleriyle ilgilenmiyor. Ama sadece günün haberlerine tepki verirsen neler olduğunu anlayamazsın. Yaklaşımım her zaman bir doktor [ki gibi] olmuştur, daha önce pek çok vaka görmediysem, geri dönüp tarihteki tüm vakaları incelemek istiyorum, böylece bugün kararlar verebilirim.
Şu anda çalışmam gereken üç şey oluyor:
Bir sürü borç yaratılmasıyla sıfır faiz oranları ve bu borcu finanse etmek için çok para basılması.
ABD'de 1900'den bu yana en yüksek düzeyde bir çatışma yaratan sol ve sağ, zengin ve fakir, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki iç çatışma. Bunun vergi sonuçları da var.
ABD vergi politikasını, insanların nerede yaşadıklarını ve birbirleriyle nasıl olduklarını etkileyecek bir anti-kapitalist dalgalanma sürüyor.
Mevcut bir büyük güce ve mevcut dünya düzenine meydan okumak için büyük bir gücün yükselişi.
Mevcut dünya düzeni 1945'te başladı ve Amerikan dünya düzeniydi. Şimdi Çin, ABD'ye meydan okumak için yükseliyor.
Bu şeyler büyük. Neredeyse her gün bu üç şeyden ve onlara neler olduğu hakkında konuşacağız.
En son 1930-1945 döneminde oldu. Temelde aynı nedenlerle aynı şekilde tarihte birçok kez oldular.
Pazar İzleme: ABD'deki siyasi ve sosyal bölünmeler, Amerikalıların doğal olarak kabul ettikleri şeylerin çoğunu etkiliyor ve belki de şu anda bizimle karşı karşıya kalmalarının nedeni, doğal olarak kabul edilmeleridir.
Bu ülke birlikte ilerleyebilir mi?
Dalio: Temeller açıktır. Üç şey yapmalıyız:
Üreterek ve mali durumu düzene sokarak harcadığımızdan fazlasını kazanmalıyız, ekonomik ve politik olarak birlikte iyi çalışmalıyız ve Çin ile savaştan kaçınmalıyız.
Farklı ülkelere baktığımda, onları iyi mali, iç düzen ve dış barışa sahip olup olmadıklarına göre değerlendiriyorum.
"'İnsanların arkasında oldukları nedenler onlar için sistemden daha önemliyse, sistem tehlikede demektir.
ABD'nin şu anda bulunduğu yerin bu olmasından endişeleniyorum.'başlıklı bir kılavuz yayınladı
Bunları yapabilecek gücümüz var ama kendimizin en büyük düşmanımız olmasından endişe ediyorum.
Tarih göstermiştir ki, insanların arkasında oldukları nedenler onlar için sistemden daha önemliyse, sistem tehlikededir.
ABD'nin şu an bulunduğu yerin orası olmasından endişeleniyorum.
Büyük bir kutupluluk, her ne pahasına olursa olsun savaş ve kazan zihniyeti var.
İleriye baktığımızda, 2022 seçimlerinde her iki siyasi partide de aşırılık yanlıları ve ılımlılar arasındaki birincil savaşı göreceğiz ve muhtemelen daha fazla aşırılığa doğru hamleler göreceğiz.
Genel seçimde, iki tarafın da kaybeden olmayı kabul etmemesi için yüksek bir şans var.
Bu tür ölümüne savaş zihniyeti, bir tür “iç savaşa yol açabilir. İç savaşla kastettiğim, demokrasimizin işlememesi de dahil olmak üzere, bunun yerine gücün kullanıldığı, yasalar veya Anayasa tarafından çözülmeyen bir dizi savaştır.
Ayrıca, ABD için ekonomik olarak ileriye baktığımda durumun daha da kötüleştiğini görüyorum.
Dışarı pompalanan tüm para nedeniyle şu anda yüksek bir şekerdeyiz, ancak enflasyonun artacağını ve gelen teşvik çeklerinin aynı oranda gelmeyeceğini ve koşullara neden olduğunu görmeye başlıyoruz.
kötüleştirmek için.
Her şey birkaç temele iniyor. Başarılı olmak için finansal olarak güçlü olmamız ve birbirimizle iyi olmamız gerekiyor. Bu kadar.
Pazar İzleme: Söylemesi yapmaktan kolay. Şu anda Washington'da veya ABD eyaletleri arasında birlikte çalışmak için çok fazla siyasi irade yok gibi görünüyor.
Dalio: Biliyorum. Bu durumlarda - örneğin Fransız Devrimi, Rus Devrimi, Çin Devrimi - bölünmeler giderek büyüdü.
Sonra bir taraf seçip o taraf için savaşmalısın. Bunu ABD'de Amerikalıların farklı eyaletlere taşınmasıyla görmeye başlıyoruz.
Bu sadece bir vergi meselesi değil. Bu bir değerler sorunudur.
Büyük olasılıkla, federal hükümet ve eyalet hükümetleri arasında, eyaletlerin haklarının ne olduğu konusunda, muhtemelen tamamen yasal olarak çözülmeyecek anlaşmazlıklar göreceksiniz, bu yüzden güç testleri yoluyla çözülecekler.
Tehdit edici olacağı için insanların olmak istemeyeceği yerler olacak. İnsanlar kendi türleriyle birlikte olmak isteyecekler.
Bakınız: Illinois'le işim bitti! Komşu bir eyaletteki küçük bir kasabada emekli olmak istiyorum - peki nereye gitmeliyim?
Ayrıca: Güneye taşınmak istiyorum, sahil istiyorum - ve liberal bir zihniyet. Nerede emekli olmalıyım?
Ve: 'Liberal düşünce alanında', kira dahil ayda 3,000 dolarla emekli olmak istiyorum - nereye gitmeliyim?
Bireylerin bunun mekaniğini anlamalarını istiyorum, bu yüzden kitabı yazdım.
Örneğin, çok borç ve çok para üretmenin ne anlama geldiğini anlamak için tarihsel vakaları ve temel neden-sonuç ilişkilerini görmelerini istiyorum, bu yüzden paranın değeri hakkında bir bölüm yazdım.
Pazar İzleme: Bu durum ABD'li yatırımcılar için ne anlama gelebilir? Düşünülmesi gereken çok farklı bir Amerika'yı tarif ediyorsun.
Dalio: Sağ. İnsanların iyi bilgilendirilmiş olmalarını ve endişelenmeleri gereken şey hakkında endişelenmelerini istiyorum.
Bir prensibim var: Endişeleniyorsan endişelenmene gerek yok. Ve eğer endişelenmiyorsan, endişelenmelisin. Endişeleniyorsan, endişelendiğin şeyle ilgileneceksin. İnsanlar kavga için endişeleniyorlarsa ve mali konular hakkında endişeleniyorlarsa, birlikte çalışabilir ve bunlarla başa çıkabilirler.
"'İnsanlar en güvenli yatırımın nakit olduğunu düşünüyor, ancak enflasyona göre düzeltilmiş getiriye bakmıyorlar.'başlıklı bir kılavuz yayınladı
Mali açıdan, çalışma şekli, hükümetin çek göndermesi gerektiğinde, parayı ya vergilerden ya da borçlanmadan alabilir. Borçlanmadan ihtiyaç duyduğu tüm parayı alamazsa, merkez bankası parayı basabilir. Bu da paranın değerini düşürür.
Merkez bankaları çok daha fazla para ve borç yaratabilir, ancak bu yaşam standartlarını yükseltmez.
İnsanlara, para ve kredinin bir şeyleri yönlendirmek için sistemde nasıl hareket ettiğini görmelerine yardımcı olmak istiyorum.
İnsanlara para ve kredinin nasıl yaratıldığını ve parayı ve krediyi alan bir kişinin malları, hizmetleri ve finansal varlıkları nasıl satın aldığını ve bu şeylerin fiyatlarının artmasına neden olduğunu göstermek istiyorum.
Bu tür bir ortamda nakit paranın neden bu kadar kötü olduğunu anlamalarına yardımcı olmak isterim.
İnsanlar en güvenli yatırımın nakit olduğunu düşünüyor, ancak enflasyona göre düzeltilmiş getiriye bakmıyorlar.
Nakit tutmayın. Dengeliyse, likit, çeşitlendirilmiş bir varlık portföyü tutmak daha iyidir.
Nakit dışında iyi çeşitlendirilmiş olduğunuzdan emin olun HİSSE SENETLERİ
ve birçok ülkede, özellikle daha güçlü gelir tablolarına ve bilançolarına sahip olanlar. "Tüm hava koşullarına uygun" bir portföyde para birimi çeşitlendirmesi, varlık sınıfı çeşitlendirmesi, ülke çeşitlendirmesi ve endüstri çeşitlendirmesi bulunur.
Pazar İzleme: Yani yüksek ABD enflasyonunun geçici olmadığını düşünüyorsunuz. Yapışacak.
Dalio: Evet. İki tür enflasyon vardır. Mal ve hizmetlere olan talep, onları üretme kapasitesine karşı yükseldiğinde enflasyon oluşur.
Bu normal, döngüsel enflasyon. Sonra parasal enflasyon var - mal ve hizmetlerin miktarına göre çok para ve kredi yaratılması. ABD ikisine de sahip.
Ülkenin ileriye dönük mali durumuna, açığın büyüklüğüne ve ne kadar para üretildiğine baktığımda bu bir endişe kaynağı.
Ayrıca, nakit ve tahvilleri elinde bulunduranların, başka şeylere geçmek için bunları satmayı seçme riski, hatta olasılığı da var.
Bu olursa, ABD merkez bankasının faiz oranlarını yükseltip yükseltmeyeceğine karar vermesi gerekecek, bu da ekonomiye zarar verecek ve bunu önemli ölçüde yapabileceklerine inanmıyorum.
Faiz oranlarının yükselmesine izin vererek bunu düzeltmeye çalışırlarsa ekonomi, siyaset ve piyasalar için kötü olur.
Yani MUHTEMELEN DAHA FAZLA PARA BASMAK ZORUNDA KALACAKLAR ve bu da daha fazla parasal enflasyona neden olacak.
Yer İmleri