Alýntý Originally Posted by gabar Yazýyý Oku
Emirhan hocam sizin öngörülu bilginize ihtiyacým var
Amerika yükselen enflasyon nedeniyle faiz arttýrýyor ve bu artýrýlan faiz 2008 yýlýndaki mortgage krizi faizlerininde üzerinde olacak diye bekleniyor ve özellikle Amerika ve dünya devletleri özellikle 3 çeyrekten sonra resesyona girecekler ve buda piyasadan paranýn çekilmesi ile emtia fiyatlarý konut ve otomobil piyasasýný aþaðýya çekecek gibi bekleniyor
Bu dönem içinde yüksek ihtimalle Türkiye de bu durumdan etkilenecek
Sormak istediðim soru þu:Arena yatýrýmcýsý olarak hissede beklemek(yýl sonuna kadar) bizi ne kadar etkiler /etkilemez??
Teþekkür ederim

Hocam mevcut durumun 2008 krizi ile benzer taraflarý var. 1990-2005 arasýnda amerikadaki düþük faiz ve bol para nedeniyle , amerikan halký uzun vadeli deðiþken faizli konut kredileri ile borçlandýrýldý ve bununla beraber konut fiyatlarýnda balon oluþmuþ idi.

2005 yýlýndan sonra artan enflasyon nedeniyle amerikada faizler yükseltilmeye baþlandý ve deðiþken faizli konut kredilerinin taksitleri yükselince amerikan halký kredi taksitlerini ödeyemez hale gelince baþta freddy mac ve fannie may þirketleri zora girdi ve devlet bunlara el koymak zorunda kaldý.

Amerikan finansal piyasalarý bol kaldýraçlý piyasalar olunca bu þirketlerin tahvillerini elinde bulunduran bankalar da batmaya baþladý. Bunlarýn en büyüðü 650 milyar USD borçla batan Lehman Brothers oldu. Baþkalarý da battý. Oradan rüzgar avrupaya geldi sonra tüm dünyaya.

Evet þu anda da uzun süren bir düþük faiz ve bol para döneminden yüksek faiz ve yüksek enflasyon dönemine geçiliyor. Yani 2008 benzeri bir durum var. Þu anda amerikan merkez bankasý faizi %1,75 , konut kredisi %5,5 , enflasyon ise %9. Yani faiz ile enflasyon arasýndaki makas çok açýk. Dolayýsýyla muhtemelen haftaya FED faizleri 0,75 daha yukarý çekecek. 1 puan çekerse de çok sürpriz olmaz. Sonrasýnda Eylülde 1 kere daha yukarý çekecek. Yani sene sonu amerikada faizler % %3-3,5 arasý bir yere gelecek. Dolayýsýyla konut kredisi faizleri de % 8-9'lara kadar çýkar.

Bu durum doðal olarak bir durgunluk getirir. Böylesi kriz anlarýnda , çok risk alýp açýk pozisyon taþýyanlar , ellerinde ne var ne yok satmaya baþlarlar açýk pozisyonlarýný kapamak ve zararlarýný tazmin etmek için. Elinde para olanlar da bekle gör pozisyonu aldýklarý için piyasalarda bir durgunluk olur.

Buraya kadar herþey 2008'e benziyor ama ben 2008 gibi derin bir kriz olacaðýný sanmam çünkü o kriz yaþandýktan sonra tüm dünyada bankalara sermaye yeterlilik rasyolarý uygulandý ve bunlar sýký denetlendi. Bu yüzden kimse aþýrý risk taþýyamaz hale geldi. Yani bu sefer durgunluktan dolayý çok fazla bir finansal kriz çýkmaz bence. Ama tabii ki durgunluðu piyasalar sevmez ve zaten bunu 2-3 aydýr fiyatlar dünya borsalarý. Zirvelerinden %20 civarý düþtü dünya borsalarý.

Bu durgunluk fiyatlandýðý için 2008'deki gibi tüm dünya borsalarý günlerce taban olmaz artýk. Hem kriz daha yumuþak geçer hem de zaten fiyatlamalar çoktan baþladý.

Zaten durum emtia fiyatlarýna da yansýmaya baþladý. Baþta petrol olmak üzere , demir cevheri , nikel , krom , çinko , kalay ve tüm emtialarda son 1 ayda düþüþler var.

Bu tür yüksek faiz dönemlerinde öncelikli olarak , ev , araba , seyehat ve lüks tüketim mallarý etkilenir. Ýnsanlar ileriyi net göremedikleri için önce lüks tüketimi ve gerekli olmayan ve erteleyebildikleri harcamalarý durdururlar. Bu da dediðim gibi ev , konut , inþaat , lüks tüketim , seyehat , turizm vesairedir. Kapasite yatýrýmlarý da etkileneceði için bu da beraberinde tüm yan sanayi etkiler.

Peki bizim sektörü nasýl etkiler ? Yani IT sektörünü. Bence gýda kadar olmasa bile çok az etkiler. Çünkü artýk teknoloji bir lüks deðil ihtiyaç hatta verimliliði arttýrmak için bir zorunluluk. O yüzden ben bizim sektörün çok etkileneceðini sanmam. Hiç etkilenmez demiyeyim ama minimum seviyede etkilenir.

Yani ben bu seneki 1 milyar USD'lýk satýþ hedefinde çok sapma beklemiyorum. Maksimum %10 altýnda gerçekleþir. Zaten bizim bu sene birçok özel durumumuz var. Brightstar etkisi nedeniyle zaten satýþlar USD bazýnda geçen senenin en az %50 üstünde olacak. Kur ile beraber TL olarak ciromuz geçen senenin %120 üstünde olur en az.

Paynet satýþýnda sona gelindiðini düþünüyorum. 2-3 hafta içinde anlarýz ne olduðunu. 2. çeyrek bilançosu 2-3 hafta içinde gelecek. Zaten bu bilanço bu seneyi nerede kapatacaðýmýzý gösterecek.

Normalde 2. çeyreler en düþük cironun olduðu dönemlerdir ama yukarýda bahsettiðim gerekçeler yüzünden , 3,5 milyar liraya yakýn bir ciro ve 35-40 milyon lira arasýnda bir net kar beklentim var 2. çeyrek için.

Önümüzdeki 2-3 hafta bir çok geliþme olacak gibi görünüyor. O zaman hissenin nereye doðru evrileceðini göreceðiz. Ýyi bir bilanço ve paynet haberi gelirse sert yukarý bir hareket kaçýnýlmaz olur.