Alıntı Originally Posted by JonDowes Yazıyı Oku
Dünyanın çoğunluğu benim gibi okyanustan yüklü bir altın arzının olma ihtimalini çok uzak ve zor gördüğü içindir ki, altın fiyatına etkisi yok. Şimdilik "TR'de 5 trilyon dolarlık bor madeni var" demek gibi bir şey bu. Shale gazının bile teknolojisi bulunduktan 15-20 yıl sonrasında yeni yeni fiyatları etkileyebildiğini hatırlarsak, yatırımcıların "benim ömrümde etkisi olmaz" bakış açısı daha anlamlı gözükür.
Bor temelde kendisine değil işçiliğine değer atanan bir metal o yüzden 5 trilyon dolarlık bor madeni de olsa katma değerini yaratan güç onun kaymağını yer. Altında ise tam tersi bir durum var. İşçiliğinin katma değeri neredeyse değerine göre sıfıra yakın. Zaten bende böyle bir ayrıştırma teknolojisini veya buna öncü teknolojileri icad etmeye yakın olduğumu hissetsem tabii ki altına inançları doğrultusunda değer atfeden yatırımcı kitlesinin bu inançlarını zedelemeyecek bir arz fonksiyonu ile icadımı harmanlardım. Yani bu yaklaşım dahi böyle bir icad yapılsa dahi altın arzının matematiksel optimumunun icad edilen tarafından kendi faydasına olması bakımından kısıtlı tutulması gerektiği gerçeğini ortaya çıkarıyor. Yani altının arzını olağandışı arttıracak icadın kendisinin potansiyeli bile altının inanılan değeri tarafından sınırlandırılabiliyor.

Bu ayki soru hakkımı çok zorlamak istemiyorum ama eğer okyanus suyundan böyle bir ayrıştırma teknolojisini 10 dolar /kg olarak icad etmiş olsaydınız. Ve bu icadın içeriğine önümüzdeki 10 yıl başka bir kaynağın teknolojik ve bilimsel olarak erişemeyeceğini bilseydiniz. Hangi arz fonksiyonunu modellerdiniz?

örnek strateji 1:
-t1 zamanı kadar monoton artan altın arzı + t2 zamanı kadar monoton artan altın talebi t2=a x t1 a=(0..1) en uygun a katsayısı?


örnek strateji 2:
-t1 ve t2 zamanlarının iç içe geçtiği daha karmaşık birbirine geçmiş kaotik arz ve talep fonksiyonları. (Kafanızda daha gelişkin böyle bir fonksiyon varsa duymak isterim.)