güvenen yatırımını yapar

Demirdağ: Geçmişin Keban HESi günümüzün depolamalı GESiSmart Güneş Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, Türkiye için geçmişte kurulan Keban Hidroelektrik Santrali ne kadar önemli ise bugün de elektrik depolama yatırımlarının aynı derecede önemli olduğunu söyledi. Kaynak: Demirdağ: Geçmişin Keban HESi günümüzün depolamalı GESi

MEHMET KARAEnerji dönüşümü, tüm dünyanın gündeminde. Ve bunun merkezinde yer alan konu başlıklarından biri de, elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmanın önünü açağı düşünülen, elektrik depolama çözümleri. 30 GWa yakın depolamalı elektrik üretim tesisi kurulum lisansı alınması da bunun ana göstergelerinden biri. Peki bu işin ucu nereye varacak, çok konuşulanların dışında ne tür başka etkilere yol açacak?İşin sanayi tarafında pazara yeni çözümler, dolayısıyla yeni aktörler çıkması beklenebilir mi? Enerji ekipman ve teknolojileri alanında uzun yıllardır öne çıkan isimlerden Smart Güneş Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ ile Almanyaâ€â•nın Münih şehrinde gerçekleştirilen Intersolar 2025 Fuarı sonrasında konuştuk.Intersolar 2025i öncekilerden farklı kılan yönler neler?Hatırlarsınız belki, 5-6 sene önce Mercedesin bir depolamalı standı vardı bu fuarda ve çok ilgi çekmişti. Bu yılki Intersolarda ise yaklaşık 6 salon depolama çözümlerine ayrılmış. Hatta diğer hollerde de kısmen depolama çözümleri var. Yani inanılmaz bir depolamalı konusu var ve her geçen gün de artıyor.Peki bu alanda ne değişti o günden bugüne?Depolamalı enerji yatırımları artık kendini geri ödeyen çözümler haline geldi. Intersolar 2025te de bunun altını kalın bir kalemle çizmiş olduk. Bu yılki fuarın bir diğer farkı da şu, ilk defa Alman firmalarının, Avrupalı firmaların depolama konusundaki reklamını görüyorsunuz. Bu konuda Avrupa'da da üretim var. Biliyorsunuz güneş panelinde pazarı Çine kaptırdılar. Tabii yine depolama işinde de Çin hâkim ama en azından Avrupa'da da bu konuda faaliyetler var. Genelde teknoloji ilk buradan başlıyor sonra Çin çok büyük adetlerle üretip rekabette öldürüyor bu tarafı. Ama Avrupa firmalarının da biz bunu yapıyoruz demeleri önemli. Çünkü eskiden bu alanda güvenlik konusunda insanlar korkutuluyordu. Bataryalar patlıyor, yanıyor, şu oluyor falan deniliyordu. Ama bir Avrupalı bunun güvenlik standartlarını sağladık dediği zaman artık aynı ürünü Türkiyeden getirme veya Çinden alma konusunda çok ciddi faydası oluyor bize.Peki bunun dönüştürücü gücü etkisi ne olacak depolamanın?Bugüne kadar bize yeşil enerji, güneş ve rüzgâr kesintili enerji kaynağı deniyordu. Bunu dengelemek için hidroelektrik ve termik santrallere ihtiyaç olduğu söyleniyordu. Şimdi bunun yerine biz şu anda kilovatsaat başına 5.0-5.5 cent fiyatla güneş ve rüzgâr santrallerinde elektrik üretip bunu depolayarak emreamade şekilde sistemin hizmetine sunacağız. Bunun öncekinden farkı ne? Allahın güneşinden, bedava kaynaktan ürettiğimiz elektriği depoda tutacağız, onu da sistem istediğinde vereceğiz.Sadece depolama ile dengeleme işi çözülür mü?Türkiyede elektrikte dengesizlik en fazla yaz aylarında oluyor. Neden? Çünkü hidroelektrikten çok ciddi bir üretim var ama şimdi yazın su yok. Biz ne yapıyorduk bugüne kadar, büyük barajlarımızı esasında batarya olarak kullanıyorduk.Şimdi bu depolama çözümleri bir köprü vazifesi mi görecek yani?Aynen öyle. Bir de biliyorsunuz burada önemli olan, dengesizlik yaşandığında, şebekeye hızlı destek olabilmek. Şimdi bir anda güç düşerken en hızlı devreye girebilen kaynaklardan bir tanesi depo olacak. Bu depoda hidroelektrik de olabilir ama her zaman istediğiniz kadar su yok, bu da bir gerçek. Kuraklık yıllarında enerjiyi keseyim diyebilir misiniz? Bugün sanayiyi üç gün durdurmanın maliyetini bir düşünün. Bizim depolamada yapacağımız 35 milyar dolarlık yatırım esasında bu riski inanılmaz derecede azaltıyor.Bu 35 milyar dolar ne anlama geliyor?Ülkemiz barajlara milyarlarca dolar yatırım yapmış dedelerimizin zamanında. Maddi durumu çok daha zayıf iken Keban Barajını yapmış, biz o barajın depoladığı suyun hesabını yapıyoruz. İşte bugün de biz elimizi taşın altına koyarak gelecek nesillere yeni bir depolama altyapısı bırakmalıyız.Elektrik depolamanın, kaynak maliyetinin dışında teknik açıdan sunduğu avantajlar da var mı?Aslında var. Çünkü depolamanın en önemli avantajlarından bir tanesi de şu. Depo saniyede devreye girebiliyor. Dolayısıyla frekans kontrolü konusunda da sistemin sağlamlaştırılması, sağlıklı hale gelmesi konusunda ciddi bir avantaj sunuyor. Yani depolama çözümleri, şebeke yönetimi meselesinde de ciddi rol üstlenecek.SMART GÜNEŞ NE YAPIYOR?Peki Smart Güneş ne yapıyor bu konularda?Bir kere biz de depolamalı GESler kuruyoruz. Ana şirketimizin, Smart Holdingin depolamalı GES lisansları var ve onları devreye alacağız. Yedi sene kadar önce GENSED Başkanlığını üstlenmiştim. Derneğin adındaki D harfinin depolama olduğunu söyledik o zaman ve tüzüğe biz depolama kelimesini de eklettik. Esasında Türkiyenin ilk depolamalı enerji derneklerinden biri biziz. Dolayısıyla deposuz güneş artık söz konusu değil. Bugün sadece Türkiyede değil, Avrupada da, Türkiyede de 1 MWlik üretim lisansı almak için 1 megavatsaatlik depolama kurmanız gerekiyor. Ben inanıyorum ki daha fazla kurulabilir de, hani kimin ne zaman ne kadar yatırım yapacağı bilinmediği için insanlar şimdilik kurulu güçle bağlantılı şekilde bire-bir kuruyorlar belki de.Depolama yatırımlarında maliyetler ne durumda?Elektrik depolamada yatırım maliyetleri hızla düşüyor. 5-6 sene önce 5 sene önce bir konteynere sığan bir MWhlik depolama ünitesi 1 milyon Euro idi. Ürün ebatlarında da küçülme oldu. Şimdi aynı konteynerda 4-5 MWh arasında kapasite var. Yani hem verim arttı hem de konteynerin fiyatı bugün yani yine 1 milyon Euro.Smart Güneş esasen ekipman üreticisi, depolamada nasıl bir rol üstlenmeyi öngörüyorsunuz?Depolama esasında ekipmanların en büyük kısmı değil. Hatta en ufak kısımlarından biri. Ama onun yine bir trafo merkezine bağlanması, devre kesicileri kullanılması gerekiyor. Biz bunların hepsini yapıyorduk zaten. Panel zaten DC üretiyor bunu ACye çevirme, voltajını arttırıp sisteme basma zaten bizim işimiz. Bu konuda çalışan 180e yakın ayrı mühendislik ekibi var. Biz de dolayısıyla bütün sistemi Adan Zye kurabiliyoruz, yapabiliyoruz. Avrupa da dahil dünyanın başka ülkelerinde de biz hem GESlere hem de depolama projelerine talibiz.* Kaynak: Demirdağ: Geçmişin Keban HESi günümüzün depolamalı GESi

Türkiyede ve dünyada enerji depolamanın artık lüks değil, sistemin temel ihtiyacı haline geldiğini net şekilde gösteriyor.

| Tespit | KONTR Açısından Anlamı |
| ------------------------------------------------------------- | ---------------------------------------------------------------------------------------
| Depolama artık yan hizmet değil, ana yatırım kalemi | KONTR un enerji depolama çözümleri ana faaliyet haline gelir |
| 1 MW lık santral için 1 MWh depolama zorunlu hale geldi | KONTR un **yerli batarya üretimi (POMEGA)** kritik rol oynar |
| Avrupa da bu alana yöneliyor | KONTRun Avrupaya ihracat potansiyeli doğar |
| Depolama sistemleri saniyeler içinde şebekeye destek verir | KONTR un SCADA, haberleşme, şebeke izleme sistemleri bu sürecin dijital altyapısını sağlar |
| Yatırım maliyeti düşerken verim artıyor | KONTR un konteyner + batarya + inverter entegre çözümleri fiyat avantajı sunar |

KONTR Bu Sürecin Tam Merkezinde?
Entegre üretim yeteneği:

LFP hücre üretimi (ABDde)

Batarya paketleme, inverter, enerji yönetim yazılımları

Şebeke ve SCADA kontrolü tüm sistem Adan Zye KONTR çatısı altında yapılabiliyor

ABD tarifelerinden muaf üretim küresel rekabet avantajı
Enerji Bakanlığının 30 GW hedefinde doğrudan rol alma potansiyeli
Fonlar ve kamu destekleri bu segmenti hedefliyor

Geçmişin baraj vizyonunu, bugünün batarya yatırımı taşıyor.
KONTR, bu dönüşümde sadece üretici değil, altyapı sağlayıcısı ve stratejik çözüm ortağıdır.

Yani:

GES varsa depolama şart

Depolama varsa batarya + yazılım + kontrol sistemleri şart

Bunların hepsi varsa KONTR gibi şirketler merkezde olur