-
Temel analiz ve KY davranışlarıyla ilgili güzel bilgiler veriyorsun hocam.
25 yıl önceyle bugünü karşılaştırdığımda en önemli fark olarak küresel ekonominin tam rekabet denen koşullara ulaştığını görüyorum. Zaten Trumpın hırçın politikaları da tam rekabetin sonuçlarının zıt yönüne doğru. Geleneksel faaliyet alanlarında taşlar oturdu ve yeni girişimcilerin rekabet edemeyeceği sermayeler biriktirildi. Hatta birleşmeler yoluyla çok daha güçlü tekeller veya karteller oluştu her sektörde. Bunu engellemesi gereken politikacıları da maaşa bağladılar. Dünyanın girdiği bu atalet durumunun istisnası teknolojiyle ilgili yatırımlar.
Bunları neden anlatıyorum? Sonuçlarını iyi anlamak gerektiği için.
Temel analize konu tüm aktifler hatta faaliyetler hisse senedi yatırımcısına bir artık oluşturmayacak biçimde dengeli hale geliyor, dalgalanmalar küresel pazar içinde sönümlenmiş oluyor dolayısıyla temel analiz fark yaratmaktan uzaklaşıyor. Geleneksel sektörlerde rekabet ve farklılıklar varsa da bunlar çin, hindistan ve uzakdoğu lehine olacak şekilde gerçekleşebilir çünkü nüfus kaynağını devreye sokarak gerçek fark yaratabiliyorlar. Teknoloji batının tekelinden çıktığından otomasyon ve robotik de bunların lehine işliyor.
Bu ve bazı diğer durumlar nedeniyle savaş seviyesine yükselen jeopolitik dengeler de temel analize konu varlıkların gelecek değerlerini tehdit ederek temel analizi etkisizleştiriyor. Dolayısıyla bizim alıştığımız değerleme ve yatırım alışkanlıkları gözden geçirilmeli. Belli bir marka değeri ve piyasa gücü olan firmalar yüksek kar marjları sayesinde yatırımcısını sevindirebilirken kapasite yaratmaktan öteye gidemeyenler için bence gelecek parlak değil.
Teknik analiz için de durum benzer. Geçmiş fiyat hareketleri bunları inceleyenlerin yaşam sürelerindeki gelişmelerle sınırlı ancak koşullar bizi, tecrübe etmediğimiz dönemler veya hiç yaşanmamış örneklerle sınanmaya doğru sürüklüyor. Son 25 hatta 40 yılın fiyat hareketleri ne kadar kullanışlı tartışılır. Geçmişte faizler düşükken bunlar sorun yaratmıyordu çünkü mukayese getiri sıfıra yakın seyrediyordu. Şimdi tekrar buna dönmeye çalışıyorlar ama bu bile ayrı bir belirsizlik ki bu konuyu, ABD borçluluğu ile ABD teknoloji hisseleri ve kripto piyasası arasında gördüğüm refleksiv ilişki ekseninde açıklamaya çalıştım. Bu yaklaşımı da başka bir yerde görmediğime göre KY sınıfından geçici de olsa uzaklaşmış oldum.
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri