Tovbekar abi umarim iyisindir, her sey yolundadir. Yaptigin paylasimi baska topiclerde de gordum ve son derece tutarsiz, borsanin temelini kavrayamamis biri olarak goruyorum. Asagida duzeltmeleri yapiyorum

1- Katılımcıların büyük çoğunluğu bilinçsiz, yeterli bilgiye sahip olmayan, tecrübesi olmayan yani kısaca cahil kesimdir. (Dogru, katilimcilar bilincsiz, bilgi sahibi degil ama egitimli sektor profesyonelleri de onlardan daha iyi durumda degil artik Youtube ve Twitter her seyi acik etti. Hatta cahil en azindan basit dusundugu icin 10 yildir biriktire biriktire FROTO'da varligina servet katmistir ama bu tarz kisiler muhtemelen kanal cize cize, trade ede ede varlik eritmistir. Ustelik bu madde 5. madde ile de celisiyor. Madem katilimcilar cahil ve bilincsiz, burayi neden ana yatirim odagin olarak belirlemiyorsun? Sonucta masada cogu kaybedecek, gel kazan?)

2- Buradaki hisselerin pratik anlamda içsel getirisi yoktur. (Bu dogru, borsadaki kagitlarin ana sirketle organik bagi yoktur. Ama bu tum vekalet usulu ticarette boyledir. Tahvil dedigin kagit bile hazinenin temsilidir bir noktada. Ama insanlarin sezgileriyle kolay kavrayamadigi bu durumu sanki kagitlar hepten degersizmis gibi gostermek biraz cehalet. Bence bu yorumda TH'nin borsayi temel olarak tam kavrayamadigini goruyoruz.)

3- Piyasa manipülasyona açıktır. (Piyasa -kisa vadede- manipülasyona açıktır. Turkiye gibi salincakta sallanan ve cok guclu bir erkin oldugu ulkelerde kisa vade 2 secim arasi bile olabilir malesef. Ama gercek degismez, paranin sakasi yoktur. Is eninde sonunda olmasi gereken degere gider, miknatis cok gucludur.)

4- Tamamen spekülatif bir piyasa söz konusudur. (Herhalde cool oldugunu dusundugu icin bunlari sik sik tekrarliyor ama spekulasyon yasak degildir, bunu cocuklar bile bilir. Ama spekulasyon bile sonsuz degildir bir enerji tuketir. Yoksa Hektas/Sasa vurgunu sonsuza kadar devam ederdi. Bunlar yine malesef siyaset/devlet gucunun orantisiz kullaniminin sonuclari.)

5- Bu piyasada yatırımcılık konseptinin yeri yoktur. (Vardir, kanli canli ornekleri vardir. Bu piyasa 5 yillik piyasa degildir, 80lerden beri gecmisi tarihi olan bir yerdir. Turkiye gibi enflasyonist ulkeler icin acikcasi baska bir yatirim alternatifi de yoktur. O yuzden akli basinda insanlar hem uzun vade yatirim amaciyla hem de varliklarini korumak icin Turkiye Cumhuriyetiyle beraber buyuyen, is veren, yan sanayi olusturan, hizmet goturen sirketlere ortak olmustur, zengin olmustur ve olacaktir.)

6- Her daim coşku, korku ve açgözlülük ön plandadır." (Bullshit. Sanane ve banane baskasinin duygularindan? Bana ne baskasinin coskusundan, korkusundan ve acgozlulugunden? Keske odagimda olan ve portfoyumde ciddi bir yer tutan 2-3 sirketin yatirimcilari zayiflik gosterse de degerleri 3'te 1'ine dusse yarin.)

Bunlar cogunlukla ilgi cekmeye calisan, para kazanamamis ve borsayi hic anlamamis, duygularini kontrol edemeyen ) yari-profesyonel karakterler.