Merhabalar dostum..bizdeki durumlar ile global risk durumlarını aynı kefede değerlendirmek pek mantıklı olmaz diye düşünüyorum..kaldıki bütün EM'lerde ucuz doların etkileri benzer..yani şu sıralar likiditenin de etkisiyle ''risk on trade'' geçerli..
Ucuz dolar EM'lerde faizlerin daha fazla artmasını ve risk algısını erteliyor ve yabancıların risk alma iştahını arttırıyor..ne zamanki globalde faizler artarken, dolarda güçlenir, o zaman yabancıların risk algısı da düşer ve kaçış başlar..
Bu kaçışı belki bir olay tetikler ama globalde para miktarı azaldıkça,
yani sıkılaştırma dedikleri gibi devam ederse, bir yerde para azalacağından kırılma gerçekleşecektir..malum en nihayetinde, başta balonların devam edebilmesi için para girişi şart..geçen haftalardaki çalkantıda bunun küçük bir örneğini yaşadık..
Hem dolara çakıp hem kriz olmasının mümkünatı yok..dolar rezerv paradır ve en nihayetinde güvenli limandır..yani krizlerde ABD bonoları gibi mecburen dolarda sığınılacak limandır..yeter ki risk algısı gelişsin..paçavracılara bakma sen, beğensekte beğenmesekte durum bu..
Altın konusuna gelince..bana göre bu yapılacak sıkılaştırmalardan sonra bir yerlerde MB bankaları durmak zorunda kalacaklar..çünki büyüme düşecek(heleki bu sıkılaştırma esnasında balonların bir veya bir kaçı patlama riski ile karşılaşılırsa, yada özellikle borsalar ciddi bir şekilde düşerse, mesela)
Yukarıda Avrupa ESM başkanı mülakatında bu durumdan da bahsetmiş..sıkılaştırma yapılacaksa artık çok uzun süreler ciddi bir büyüme görmek mümkün olmayacak globalde..hatta bir resesyon riski daha geçerli olacak diye düşünüyorum..sonuçta demem o ki ileride büyüme azalıyorken, enflasyon yoluna devam ederse ne olur..malum altın yürür..
Diğer taraftan faizlerin artması zaten enflasyonun varlığına da işaret eder..bu yüzden genelde FED faiz artışlarından sonra altın yükselmeye başlamıştır..yani genelde
[ciddi reel faizler oluşmuşsa/oluşacaksa, (ki artık mümkünatı yok) bu durum hariç
] faizler artıyor diye altın düşmez..diğer taraftan altında malum bir risk durumunda dolar gibi, hatta ondan daha üst seviyede bir güvenli limandır..selamlar..
YTD...
NOT: Sevgili Human belki piyasalar belli riskler olsada yukarıda anlattığım sebeplerle MB bankalarının yeterince sıkılaştırma yapamayacaklarına inanıyorlardır, kimbilir..söylediğim gibi bende bir yerlede durmak zorunda kalacaklarına, yeterince sıkılaşamayacaklarına inanıyorum, özellikle de bir şeyler kırılıp dökülmeye başladığında..

Yer İmleri